Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Trafił do mnie gamingowy Asus Tuf A15 do upgrade pamięci na 32gb + testy stabilności i na szczęście dla klienta w tym modelu fabryka postanowiła wpakować do lapka dla graczy 1 moduł 16gb :E Można powiedzieć że kiedyś to był minus a po czasie zrobił się z tego plus :P  dzięki temu  jeszcze jako tako się to opłacało... chociaż to i tak po dłuższym szukaniu bo normalnie nawet za te sodimm'y 5600 x16 cl40 janusze wołają ponad 6 stów xD 

1.png

Opublikowano

Mi wczoraj udało się zmobilizować znajomego do zakupu SODIMM, ponieważ obecnie ma laptopa z Core i7 Ultra, 5070Ti oraz 16GB 6400 Mhz :hihot:

Kliknął sobie zestaw 2x16 na Amazonie za niecałe 500 zł, nie anulowali mu tego jeszcze. Szczęśliwie tego wariantu nie zauważyła szarańcza z Peppera, więc nie naklepali 1000 zamówień w 15 minut. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Yedi napisał(a):

A sprzedaż płyt pod AMD spadła w listopadzie o 50% .. będzie co raz lepiej.

Mi też anulowali te memki ..

Dla rozpędzonego Ryzenami AMD, kryzys DDR5 to kopot wiekszy chyba jak dla Intela. Czy może się mylę?

Ludzie zaczną się cofać do serii 5000?

Już chyba lepiej 14gen Intela, 14600KF i DDR4.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Mi JESZCZE nie anulowali*. Ciekawe czy jak anulują to oba zamówienia. Jedno miało dojechać w czerwcu,  a drugie w styczniu.

A anulowali komuś kto już opłacił, czy jak to działa przy zakupie kartą? Pobiera dopiero jak rusza wysyłka czy przy zamawianiu od razu?

*) ciekawe czy zdążę dodać tego posta zanim to przestanie być prawdą

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, kubon napisał(a):

Dzisiaj sie udało (?) złowić na net-s 2x16 za 5 stów, ciekawe czy wyślą

Nie spodziewałem się że jeszcze ktoś z forum robi zakupy w tym sklepie, gratuluje odwagi :witojcie2:

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oznajmiam iż udało się pogonić Fury Beast CL36 5600 2x64GB za 2.5 + kw. A na forum jeden typek pomimo ,że wystawiłem je początkowo za 1.6 to mi proponował 1.4 nie biorąc pod uwagę wzrostu ale wiecie... tłumaczył się ,że nie na handel. Na oeliksach było jeszcze dwóch zmyślaczy i negocjatorów. Przyszedł trzeci... dużo nie pytał i pyk. Patrząc na cenę w okolicy 6800zł ,a dzień temu 5 tysięcy to się zastanawiam czy nie oddałem za darmo. :D

Namówiliście mnie na podbicie ceny i warto było posłuchać bo 900zł piechotą nie lata. %-)

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)

Co lepsze miałem drugie 128 i w zestawie poszły z miesiąc temu za 1600zł bo cena była w okolicy 2000 tysięcy ,a jak goniłem zestaw to 2300/2500. 

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, VRman napisał(a):

I fajnie że się przydaliśmy. Od tego som one (fora) od tego som :piwko:

A ja głupi chcioł być uczciwy i sam siebie orżnąć. :D

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Oddałeś :E

Mogłeś spokojnie tysiaka więcej skasować jak nie dwa ;D

Zachłanny traci dwa razy... chociaż może nie w tych czasach i tym przypadku. Zaraz upoluję jakiś zestawik. :wariat:

Edytowane przez Iri
Opublikowano
11 minut temu, traczkolwiek napisał(a):

Spróbuj dać na licytację allegro od 1zł.

Chyba poczekam jeszcze z wystawieniem tak jak @lukadd pisał. Obecnie mógłbym je wystawić za 500, ale za niedługo pewnie za 600 lub więcej ;D

Opublikowano
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Dziękuję, ale to są dwa zestawy po 64 GB, czyli łącznie 4 kości po 32GB każda. 

Nie dzwoniłem do chłopa w tytule pisze 2X64. Ale to i tak niezła cena jest.

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT

Oceń jakie są szanse na to, że ktoś z poza wielkiej trójki największych producentów pamięci RAM, będzie w stanie produkować tyle pamięci, żeby samodzielnie zaspokoić 2/3 potrzeb rynku konsumenckiego jaki był w roku 2024. Tylko do komputerów domowych. Nie liczymy rynku pro jak serwery i zdecydowanie nie liczymy pamięci do AI. A więc karty graficzne dla graczy, pamięci DDR5 dla graczy (w 2024 to była potrzeba na nie więcej niż 32-64GB  w kompie), handheldy jak Steam deck, laptopy, smartfony itp.

Zakładamy, że ceny pamięci wzrosły na kilka lat o 400%, podczas gdy koszt ich produkcji został ten sam, a więc opłacalność jest znacznie większa.

Jak wygląda sprawa technologii, czy to w ogóle możliwe, czy może wymaga to technologii niedostępnych dla nikogo poza Samsungiem/Hynixem/Micronem. A może wejść na ten rynek nie można z innego powodu, np. przez problem z dostawami wymaganych materiałów/podzespołów, albo problemy z patentami lub zdobyciem know-how.

Chcę zgadnąć czy jeśli szalone niedobory miałyby się utrzymać przez pół dekady, to czy jeśliby jakiś kraj lub kraje lub jakaś duża firma lub kilka firm/korporacji się zebrały i postanowiły "uratować" rynek konsumencki, to czy to w ogóle jest możliwe i ile by kosztowało. Ile by trwało od decyzji do masowych dostaw do sklepów. Tutaj dochodzi kwestia różnicy pomiędzy startem od zera a wariantem gdzie np. rząd pompuje kasę w jakąś firmę, która do tej pory miał promil udziałów w rynku, ale nagle jej możliwości są rozbudowane do pokrycia całego niedoboru na rynku konsumenckim.

Oszacuj jak głęboko gracze są w dupie i na jak długo się w niej musimy urządzić.

Edytowane przez VRman