Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Zapomniałem, że firmy będą chciały uruchamiać funkcje AI lokalnie, nawet w konsolach, laptopach itd., więc producenci nie powinni obawiać się skalowania produkcji, ponieważ w przeciągu paru lat sprzedaż i tak znacznie wzrośnie.

Będą chciały. Ale czy ludzie będą chcieli? Wątpię. Moim zdaniem już teraz mamy jaskółki tego odrzucenia. Już od jakiegoś czasu wszędzie te NPU i szał "masz kupować bo AI!"

A ludzie na to "wisimito".

Nawet z wymyślanymi nowościami w telefonach jest problem i ludzie ogólnie zaczynają mądrzeć i dochodzić do wniosku, że nie, nie muszą wymieniać smartfona co dwa lata, nie muszą biec za trendem jaki im się wciska (np. zginane telefony). Owszem, jakaś grupa zawsze będzie kupować drogie pierdoły, ale większość ludzi już się znudziła smartfonami, a AI się nie znudzą bo nawet nie zaczęli się interesować.

Co przeciętnego Kowalskiego interesi w AI?

generowanie piosenek w Suno? Nie da się lokalnie.

Generowanie video? Nie da się lokalnie

ChatGPT? Tu firmy jak OpenAI zawsze będą mieć model na o wiele wyższym poziomie, nawet jakby w telefonach wstawić 48GB RAMu.

Internet był kiedyś o wiele bardziej atrakcyjną nowością, a jakoś nie stało się tak, że wszyscy brali kredyty i kupowali komputery i dostęp. Ci co czasem potrzebowali szli do kafejek. Odpowiednikiem kafejek będzie tu AI dostępne zdalnie, a nie lokalnie.

Żeby AI było atrakcyjne, wymaga potężnych modeli. Znowu jeśli mowa o pierdółce, którą da radę odpalić na telefonach, to serwerownia AI da radę odpalić miliard takich instancji, więc będzie tanio. Zostaje kwestia przesyłu przez internet, ale dziś większość ludzi ma dostęp do całkiem szybkiego netu, a limity u operatorów komórkowych (w niektórych krajach jest z tym kaszana obecnie) będą się zwiększać.

To trochę tak:

- jeśli to będzie wymagało dużo pamięci, to nie spopularyzuje się, bo pamięć jest droga

- jeśli to nie będzie wymagało dużo pamięci, to nie odbierze AI miłości producentów RAMu, więc nie przyniesie konsumentom powrotu do normalności.

Do pierdół typu poprawa jakości pisanego tekstu, potem po nastaniu nieuchronnej ery okularów, dojdą funkcje AR typu "o! Tam jest kibel! w tę stronę!" ale to też nie to samo co generowanie filmiku video. 

Mam spore obawy, że opinia gościa okaże się mocno przesadzonym optymizmem. Szczególnie, że ludzie ogólnie mają coraz mniej kasy i coraz bardziej patrzą na co wydają.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

W sumie to składam teraz nowszego kompa ... i ta pompa z pamięciami nie pasuje mi za Chiny Ludowe.

Takiego rodzynka znalazłem ... brać czy jednak czekać dalej ... nie wiadomo na co ... 

image.thumb.png.808f734430f249ed31b6a16829bac0f3.png

Opublikowano

Potrzebujesz? Wykorzystasz w ciągu roku jakoś sensownie? Czyli nie "w sierpniu nie musiałem wyłączyć Discorda, a w lipcu chyba niechcący zostawiłem dwie gry w tle i to tyle na rok 2026" ;)

Jak tak to moim zdaniem taniej na 99% nie będzie przed 2027, kupuj póki jest "tylko" 300% normalnej ceny (2100)

Opublikowano
5 minut temu, flyman7 napisał(a):

Takiego rodzynka znalazłem ... brać czy jednak czekać dalej

Rano w Media Expert były jeszcze Goodramy Iridium 64GB za 1999 zł, ale już się sprzedały. 

Natomiast za 1289 zł są dostępne Goodramy 32GB, więc jak kto nie potrzebuje 64GB to nie ma sensu dopłacać. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, VRman napisał(a):

Będą chciały. Ale czy ludzie będą chcieli? Wątpię. Moim zdaniem już teraz mamy jaskółki tego odrzucenia. Już od jakiegoś czasu wszędzie te NPU i szał "masz kupować bo AI!"

A ludzie na to "wisimito".

Teraz to nie ma zbytnio sensu, poza drobnostkami, ale za 2-3 lata... Za 3-4 lata 64gb ramu będzie pewnie w cenie 32gb ddr5 przed cyrkiem cenowym, czyli ~400 zł, chyba że inflacja zrobi swoje lub Tajwan ruszy na wojnę. :E

Vram w kartach również ruszy się, jeśli konsole pójdą w 24-36gb.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Do stałego zamówienia to mogą nawet całą fabrykę postawić...

Teraz cyrk cenowym wynika głównie z panicznych zakupów i przestawienia części produkcji. Gdy uzupełnią zapasy parę razy to zobaczymy co się stanie. ;) W latach 90 też była podobna sytuacja, która szybko minęła, a ludzie nawet napadali na tiry...

Xbox może zniknąć, bo mają dużo gorszą logistykę i marną sprzedaż.

We filmie gość kanału ma dobre rozeznanie w temacie.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Ja to czekam na Ai mogła robić Filmy animowane Dragon ball.Albo inne nie podoba się jakieś zakończenie ai zrobi takie jakie chcesz,ale pewnie nie będzie to możliwe ze względu na prawa autorskie.Bo nie ukradnie od autora i zrobi tobie.

Opublikowano (edytowane)

Nic się nie martw. Chińczyki wszystko kradną i srają na prawa autorskie czy nawet patentowe. 

Mi się już trzy razy udało niechcący zmusić niechińską Sorę do wrzucenia czegoś, czego nie powinna (np. logo MSI i cały wygląd pudełka z kartą graficzną od nich), a co tu mówić inne modele. 

W necie jest wysyp animacji bazujących na ukradzionych wizerunkach postaci i całych segmentach animacji PIxara/Dreamworks/czyJakTamSięTerazZwąPozostałościPoLegendzie ;)

Dasz dokładny opis mięśniaka z kwadratową szczęką to zrobi Ci filmik z gościem podobnym do Arnolda. Potem tylko inne AI wykorzystasz do poprawy twarzy na taką z pliku (arnodlswar.jpg) i cyk - masz gotowego Terminatora 2, w którym stopiony terminator trafia do formy na patelnie, a powstałą patelnią Connorowi przywala w łeb Leslie Nielsen. 

:)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Co tak zamawiacie ten RAM na zapas? Jakoś nie wierzę, że nagle wszyscy potrzebują :E nakręciło się FOMO i tyle.

Nvidia w ostatnim raporcie za Q3 wykazała spory wzrost stanów magazynowych więc im to tak nie schodzi jak wszyscy myślą. Pół roku i skończy się ten absurd. Róbcie screeny.

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Tymczasem są 2x32GB za 1250zł.

Jest 6000MT/s, jest też CL32

(zakładam okulary)

a nie, nie CL32. Tam stoi CL52

Ale oj tam oj tam, detal, na pewno w grach będzie super :E

Poniżej wydajności Ryzena 3600 na tych pamięciach Ryzen 7600 nie powinien spaść ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

Tymczasem są 2x32GB za 1250zł.

Jest 6000MT/s, jest też CL32

Na Pepperze już wrzucają takie chińskie adaptery z laptopowego RAMu na komputerowy. Kości SODIMM będą miały branie. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Na Pepperze już wrzucają takie chińskie adaptery z laptopowego RAMu na komputerowy. Kości SODIMM będą miały branie. 

Przy tym całym kryzysie RAM w tyle głowy miałem takie teoretyczne rozwiązanie ale na szczerość nigdy nie sprawdzałem, że coś takiego istnieje, a tu psikus ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

Co tak zamawiacie ten RAM na zapas? Jakoś nie wierzę, że nagle wszyscy potrzebują :E nakręciło się FOMO i tyle.

Nvidia w ostatnim raporcie za Q3 wykazała spory wzrost stanów magazynowych więc im to tak nie schodzi jak wszyscy myślą. Pół roku i skończy się ten absurd. Róbcie screeny.

Za czasów krypto i chorych cen kart też płakali i dla niektórych świat się kończył xD :E zawsze mam polewkę z tego typu tematów, robienia zapasów czy kupowanie czegoś "na przeczekanie"  scenariusz jak z filmu postapo. :krejzol:

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

ddr6

To była naprawdę megaokazja. ;)

Ale na serio to przecież dopiero co pisałem, że w sklepie jest za 6xx zł 32GB DDR5 6000 CL52. Ce EL PIĘĆDZIESIĄT DWA, żeby nikt nie przegapił. Nie napiszę w którym sklepie, bo :fuck: botom. Każdy znajdzie, najwyżej poszuka kilka minut jak będzie miał pecha, a jak nie to 5-10s starczy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRmanRano będzie już nieaktualne :E 
Przejrzałem laptopowe ddr5 i tylko na olx zostały 2x8gb, pełno poniżej 200 zł, ale to już padło totalne. Ciekawe czy jest to gorsze od ddr4 2666-3000mhz. 
:E

Nawet normalne ddr4 2x4gb zaczyna iść troszkę do góry, bo wcześniej za ~40-50 zł szło kupić bez problemu.