Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co nawet wstawiać linków, bo i bez linkow szybko wymiata

No może poza takimi "okazjami" jak 2x32 naprawdę badziewnego badziewia za 1300,  albo 2x16 cienizny za 950. To w końcu nadal 300% drożej niż pół roku temu, a 2x16 nie będą tak rozchwytywane jak większe. Tym bardziej że jeszcze mi zamównienia na 2x16 nie anulowali więc ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie ma co nawet wstawiać linków, bo i bez linkow szybko wymiata

No może poza takimi "okazjami" jak 2x32 naprawdę badziewnego badziewia za 1300,  albo 2x16 cienizny za 950. To w końcu nadal 300% drożej niż pół roku temu, a 2x16 nie będą tak rozchwytywane jak większe. Tym bardziej że jeszcze mi zamównienia na 2x16 nie anulowali więc ;)

zdania są podzielone... ja rozumiem że jak wykładasz pińcet na x3d to chańba w sydze mieć taki paździeż.

Trzeba 3k zaraz za przywilej dopłacić...

Nie wiem gdzie szukać prób podkręcania przez pstryczek w biosie :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Dobra, zanim mi ktoś wytknie głupotę, bo jest szansa, że ją napisałem - patrzyłem tylko na parametr - 4800 CL46, ale nie mam pojęcia jak to się zachowa jak dać więcej prundu i dodać radiatory. Może palnąłem głupotę nazywając to badziewiastym  badziewiem. 

Co do wydajności to temat jest bym powiedział dwupoziomowy. Jeden poziom to gry AAA i mainstream grający mainstreamowo. A ja jestem w zupełnie innej kategorii i poniżej 6000 CL30 nie zejdę nawet na 9800X3D (więcej cache = mniejszy wpływ wolniejszego RAMu) i mam nadzieję, że zanim będę kupował nowego kompa, to RAMy już wrócą do normalności (2027)

Coraz bardziej mi się zabawa AI podoba i chciałem mieć 64, a teraz to nawet chciałbym 128GB, żeby zobaczyć jak wygląda zabawa modelem lokalnym. Lipa będzie jak wyląduję na 2x16, ale lepsze to niż nic bo w 2027 2x16 kosztuje 4000zł :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

4800 CL46, ale nie mam pojęcia jak to się zachowa jak dać więcej prundu i dodać radiatory. Może palnąłem głupotę nazywając to badziewiastym  badziewiem

Generalnie jeżeli w środku są Hynixy to dzięki niskiemu bazowemu napięciu da się ukręcić z tego 6000 przy zachowaniu przyzwoitych timingów. 

Ale ilu ludziom chce się w to bawić? 

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Generalnie jeżeli w środku są Hynixy to dzięki niskiemu bazowemu napięciu da się ukręcić z tego 6000 przy zachowaniu przyzwoitych timingów. 

Ale ilu ludziom chce się w to bawić? 

Tak jeśli micron tam wsadzi hinixy to jesteśmy w domu :hihot:

https://www.overclockers.com/forums/threads/woomacks-memory-test-list.732290/

Opublikowano
4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Tak jeśli micron tam wsadzi hinixy to jesteśmy w domu

🤡🤡🤡

11 minut temu, VRman napisał(a):

Coraz bardziej mi się zabawa AI podoba i chciałem mieć 64, a teraz to nawet chciałbym 128GB, żeby zobaczyć jak wygląda zabawa modelem lokalnym. Lipa będzie jak wyląduję na 2x16, ale lepsze to niż nic bo w 2027 2x16 kosztuje 4000zł

Do zabawy z lokalnymi modelami w pierwszej kolejności polecam kartę graficzną z dużą ilością pamięci. Prędkość zwalnia bardzo mocno, gdy model zostaje częściowo przerzucony do RAM. 

Opublikowano (edytowane)

To co, zmiana tytułu wątka? ;)

Bo może RAM nie stanieje prędko i może Micron wycofał się z Cruciala, ale za to..

Samsung nie chce być gorszy i kasuje SATA SSD

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ja tam w szafce wciąż mam nieśmiertelnego Cruciala MX100 na kościach MLC, który w latach 2015-2024 robił za dysk systemowy, aż koniec końców przesiadłem się na NVME. 

A co do tematu wątku, to Xkomowi już odjechał nie tylko peron, ale i cały dworzec kolejowy. 

Spoiler

Screenshot_20251213-164635.x-kom.thumb.png.78e4bbf8029869f50b7dffa5366ecd7a.png

Opublikowano

X-komowi, czy całemu internetowi? :) 

Co do wątku - ten i ów upolował jeden z pięciu tanich kompletów na całą Polskę, a Amazon przecenił jakieś leżaki z paździerzy 5200-5600 MTs, więc problem nie istnieje? :) 

Opublikowano (edytowane)

skończy się na tym że kto nie potrzebuje to będzie jedną kość z kompa wyjmował i sprzedawał..

jak ktoś tylko neta przegląda i filmy ogląda to mu 16 wystarczy, a wielu ma 64 ( 2x32 ) choć im do niczego niepotrzebne, brali bo było tanio...

myślę że kwestią czasu jest większa ilość ofert z jedną kością...  

Edytowane przez miro
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Uuu, to będzie hardcore. Altman, Lisa Su, Jensen, wspólnie na graczy się...

Jak by byli tacy zajebiści to by brali metale ziem rzadkich z asteroidów, ale nie są. 

K*** niech oni myślą przyszłościowo, w kosmosie jest wszystko, złoto, srebro, platyna, krzem, miliardy ton.