Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Oprócz tego że zmienili pamięci z microna na toshiba (kioxia) to później jeszcze jakieś cięcia były? bo jeżeli nie to nadal jest dobry dysk a zmiana pamięci nie zrobiła większej różnicy oprócz wyższych temperatur z tego co pamiętam :) 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, sprawdziłem w google i żadnej dramy z KC3000 nie wypluło, tę podmiankę na Kioxia nawet kojarzę, coś swego czasu słyszałem - ale poza tym chyba niczego nie dotykali?

Ciekawe jeszcze, czy Sandisk zepsuł coś w SN850X. :E  Bo w sumie i jego można wyrwać w znośnej cenie... (he he... no w takiej nieco lepszej niż w 2019 r., gdy płaciłem bodaj 620 zł za mojego Corsaira, ale wtedy złotówka też miała inną siłę nabywczą, albo inaczej: ogólnie ceny były inne przed inflacją, więc SSD stosunkowo wypadały nawet drożej).

A jak było tanio, to się zastanawiałem, czy nie kupić 2 TB, a tego Corsaira nie schować do szuflady.

Teraz to może i beka kupować, bo to nie jest wciąż sytuacja jak z kostkami RAM, ale jak na to wszystko patrzę, to nie chcę zostać w razie czego z ręką w nocniku albo koniecznością dokupienia 1 TB za 1k zł. Wciąż lepiej teraz dać się wydymać na dwie stówki. :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
Opublikowano
Godzinę temu, Zas napisał(a):

No właśnie, sprawdziłem w google i żadnej dramy z KC3000 nie wypluło, tę podmiankę na Kioxia nawet kojarzę, coś swego czasu słyszałem - ale poza tym chyba niczego nie dotykali?

Ciekawe jeszcze, czy Sandisk zepsuł coś w SN850X. :E  Bo w sumie i jego można wyrwać w znośnej cenie... (he he... no w takiej nieco lepszej niż w 2019 r., gdy płaciłem bodaj 620 zł za mojego Corsaira, ale wtedy złotówka też miała inną siłę nabywczą, albo inaczej: ogólnie ceny były inne przed inflacją, więc SSD stosunkowo wypadały nawet drożej).

A jak było tanio, to się zastanawiałem, czy nie kupić 2 TB, a tego Corsaira nie schować do szuflady.

Teraz to może i beka kupować, bo to nie jest wciąż sytuacja jak z kostkami RAM, ale jak na to wszystko patrzę, to nie chcę zostać w razie czego z ręką w nocniku albo koniecznością dokupienia 1 TB za 1k zł. Wciąż lepiej teraz dać się wydymać na dwie stówki. :E 

Ja tam mam 3x KC3000 kupowane w różnych okresach i nawet się nie interesowałem tym czy coś zmieniali w między czasie czy nie i nadal mnie to nie interesuje a wszystkie działają super 😉

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Godlike napisał(a):

Ja tam mam 3x KC3000 kupowane w różnych okresach i nawet się nie interesowałem tym czy coś zmieniali w między czasie czy nie i nadal mnie to nie interesuje a wszystkie działają super 😉

Pytałem  wyżej czy były jeszcze jakieś cięcia oprócz zmiany pamięci w kc3000 bo jeżeli nie to nadal ten dysk jest wart zakupu ale tylko generowanych memów przez AI przybywa bez odzewu, spam jak w głównym wątku nvidii xD kolejny temat do nabijania reputacji :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
32 minuty temu, Godlike napisał(a):

A no właśnie. Działają? trudno żeby miały nie działać. Natomiast o podmiankach pisali w wielu miejscach. KC3000 to dla wielu magia z samej nazwy od wielu lat co mnie osobiście śmieszy bo są lepsze dyski - przede wszystkim nowocześniejsze, mniej grzejące się. Klepanie sloganów od 4 lat że KC3000 to szybki i chłodny dysk dzisiaj jest śmieszne jak taki SN7100 jest szybszy w wielu zastosowaniach (i ogółem przede wszystkim) a nowocześniejszy kontroler powoduje że pobór mocy (i wydzielanie ciepła) jest o połowę mniejsze niż w KC3000. A magia nadal siedzi w głowach niektórym ludziom. Tak samo z pamięciami. Takie minimum dobry DDR5 6000CL30 to dzisiaj już jest może nawet i luksus - bierze się co tańsze i OCuje max.