Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

No i widzisz jak kijowo wyszło, zupełnie inna kreska - tęczówki, usta, sposób zaznaczenia nosa... prawdziwy grafik potrafiłby to narysować w tym samym stylu, bo ludzie obok generalizacji potrafią też śledzić i naśladować unikatowe szczegóły. 
Chyba, że prompta zepsułeś... - trzylatkowi trzeba jak krowie na rowie, a AI to coś w stylu trzylatka, czyli mniej więcej na poziomie psa. :E 

Dobra, koniec off-topu, prowokatorze, bo przyjdzie mod i wyrówna.

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

G8iQzmBXAAAx6zV.webp.a62b1cd397dc70d833a547de4824a772.webp

5800x3D jest jak wino, im starszy tym lepszy :D

Z ciekawości zerknąłem na ceny na rynku wtórnym, na tę chwilę w cenie 5800x3d można kupić nowego 9800x3d :hihot: a model niższy ponad 1600 ziko.

2026 ma szansę stać się rokiem absurdów. Jeszcze może sprzedam 8x8GB DDR3 w cenie golfa 4 :D

ebfde2553dcca2ead5596cefd40703b73c698ea85b65d9d3256fbd64ed399f56.jpeg.df31d298bdc996bdc5cc90da91ff90a8.jpeg

Edytowane przez Totek
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Jak chcą sprzedawać płyty to muszą ten ram dokładać...

Może więcej zacznie schodzić płyt pod DDR4, czyli z podstawkami AM4 i LGA1700.

21 godzin temu, Stjepan napisał(a):

No to teraz tylko czekać na 2GB RAM w nowych telefonach

Przy androidzie (takim w miarę aktualnym z aktualnymi aplikacjami) to przy 3GB pamięci w telefonie jest tragedia, a przy 4GB kiepsko. Przy 2GB pamięci, to ... ciemno widzę korzystanie ze smartfona (może nawet odbieranie połączeń będzie się zacinać :hihot:).

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Zas napisał(a):

prawdziwy grafik

Dziadku, "prawdziwy grafik" (jakby ci gorsi byli nieprawdziwi) ma już od dawna zapięty szereg narzędzi AI ;)

Każde pokolenie na końcu źle znosi zmiany, narzekano że gówniarze sprawdzają w internecie i wikipedii zamiast w encyklopedii, dzisiaj będą narzekać że gówniarze sprawdzają u kłamliwego czata gpt zamiast w wikipedii ;)

Ja też już jestem "dziadkiem" i z sentymentem wspominam "klasyczny internet", coś co dla moich rodziców było straszną zmianą w funkcjonowaniu społeczeństwa i ...z sentymentem wspominają swoje czasy ;)

I tak to leci pokolenie za pokoleniem. Przetraw swój żal i wsiadaj do pociągu, korzystaj z narzędzi do rzeczy których nie mogłeś zrobić zamiast płakać za "wartościami" :D

Spoiler

A teraz idę przepalić trochę zasobów świata na śmieszny filmik.

Opublikowano
48 minut temu, Kyle napisał(a):

Może więcej zacznie schodzić płyt pod DDR4, czyli z podstawkami AM4 i LGA1700.

O ile budowa nowego komputera na LGA1700 ma jakieś perspektywy wydajnościowe na przyszłość, tak AM4 już nie. 5700X3D i 5800X3D są niedostępne, więc ten komputer będzie miał wydajność procesorową z... 2020 roku. Generalnie ciężka sytuacja dla ludzi budujących od zera. 

Cen DDR4 nie śledzę kompletnie, ale teraz wszedłem na Allegro i się za głowę zapałem. Za 2x16GB 3200Mhz trzeba przynajmniej siedem stów z portfela wyjąć 😱

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, ITHardwareGPT napisał(a):

fotoreal.

gpt-5.2-2025-12-11

Dzięki za przeróbkę, zrobiłem sobie profilowe na czasie 😄

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W ogóle to mega strasznie żenujący są ludzie. Na całym świecie ceny szaleją a ci którzy prują papę i szydzą ciągle z innych to są nienormalni. W ogóle na wszystkich mediach społecznościowych ludzie pokazują ukrytą złość bo "zabrano im zabawkę". To znaczy że nie zapłacą i to zmowa wszechświata żeby ich wydoić. Jest to pokazanie jedynie niedorozwoju osobowości po prostu i dziecinny sposób myślenia (niedojrzały). Ceny są wysokie bo taki jest rynek. Równie dobrze można iść do banku i im dupę truć że kredyt na dom jest za drogi. Albo iść na wiejską i protestować że trzeba znieść podatki. Albo bojkotować deweloperów że za drogo sprzedają mieszkania. Można też iść do korporacji międzynarodowych które wydobywają złoto na świecie i ich atakować za to że sprzedają złoto po zawyżonych cenach. A tu dzieciakom zabrano zabawkę, jest tupanie, płacz i żenujące okazywanie swoich ułomności. Jakoś nikt banków, firm, rządów - nikt nie nazywa januszami? W takich kryteriach myślowych to największym januszem biznesa jest NBP który nakupował zapasów złota (liczone w tonach). Ta bezwiedna, powierzchowna i ułomna + bzdurna paplanina rozbija się o wszystkie tematy, nie tylko o części komputerowe. O to czy szczepić się, czy płacić podatki albo czy Ukraińcy wysysają z PL ekonomii. Wszedłem na to forum bo tu jako w jedynym miejscu jakie znalazłem jest merytoryczna rozmowa ludzi którzy siedzą ileś tam czasu w temacie i wiedzą że takie rzeczy się zdarzają, są normalne i naturalne. W ogóle to media społecznościowe wywołały niesamowite skrajności w ludziach, teraz każdy jest specjalistą od wszystkiego i każda sprawa która więcej zabiera niż daje to ma dorobioną teorię spiskową. Innymi słowy - wszystko co działa na niekorzyść takich ameb to jest atakowane jako "zło wcielone". 

Także najwiekszymi januszami i matołami to są ci którzy nie kupili tanio a teraz chcą kupić po cenie za ułamek wartości. Tak samo jeśli ktoś buduje komputer i psioczy że go ktoś okrada bo takie ceny czegoś tam są to jest biedakiem po prostu który źle skalkulował to na co go stać. Innymi słowy, jeśli chce mieć 32GB RAM a nie kupuje bo twierdzi że za drogo to znaczy że go nie stać. O sobie mogę powiedzieć że nie kupię samochodu za 200k bo mnie nie stać. Mam inne priorytety i tyle. Ale nie pójdę do firmy z płaczem że ten samochód nie jest wart 200k tylko 100.

Edytowane przez Adamiakadam00
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Dziadku, "prawdziwy grafik" (jakby ci gorsi byli nieprawdziwi) ma już od dawna zapięty szereg narzędzi AI

Oczywiście. Ale jeśli nie umie napisać prompta albo AI nie wypluwa tego, co potrzebne, to prawdziwy grafik narysuje sobie sam. Natomiast "tfurca", który jedyne, co potrafi, to wykorzystać ChatGPT, zrobi w takiej sytuacji jedno wielkie g...o.

Podobnie jest z tymi wszystkimi gwiazdkami muzyki lecącymi na autotune, które wykładają się na pierwszym lepszym występie na żywo. 

Przykro mi, ale pisanie promptów nie zrobi z nikogo nigdy nawet artysty-amatora. :) 

Oczywiście, rozumiem chęć wykorzystania AI do jakichś pierdół, gdy nie potrafimy sami czegoś zrobić albo nie chce nam się szukać np. darmowych grafik, ostatecznie jednak całe to "robienie czegoś". sprowadza się najczęściej do robienia pierdół, z których po czasie nawet osobiście nie odczuwamy żadnej satysfakcji. 

Wiki to ciekawy przykład - owszem, Wikipedią pogardzano i od dziecka tłuczono nam do głowy, że to nie jest rzetelne naukowe źródło. W międzyczasie Wiki się rozrosła i - zwłaszcza ta anglojęzyczna - zawiera na pewne tematy naprawdę przepastne zasoby informacji, tylko że... nadal nie jest to poważne, naukowe źródło i nawet szukając treści na własny użytek często nie można na nim polegać. 

A zatem summa summarum zatrzymało się to wszystko gdzieś "po środku" i nawet jeśli wiki wygryzła papierowe encyklopedie, nie wygryzła naukowych, a często też popularno-naukowych publikacji, podręczników, broszur itp. 

Kończąc off-topic - ogólnie to czasem odnoszę wrażenie, że ewangeliści AI są bardziej agresywni i namolni niż skrzyżowanie wyborcy Konfederacji ze świadkiem Jehowy... :P 

7 minut temu, Adamiakadam00 napisał(a):

Jakoś nikt banków, firm, rządów - nikt nie nazywa januszami?

No pewnie, nikt, - ale to absolutnie nigdzie na świecie! -  nie narzeka na wysokie podatki, stopy procentowe, ceny nieruchomości, pensje, nikt nie odkłada zakupów, nikt nie protestuje przeciwko polityce rządów i korporacji - w żadnej sprawie! Każdy jest taki dojrzały jak ty! - oświecony ekonomista i filozof - żeby nie powiedzieć: specjalista od wszystkiego. 😆🤣😂

Edytowane przez Zas
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Zas napisał(a):

No pewnie, nikt nie narzeka na wysokie podatki, stopy procentowe, ceny nieruchomości, pensje, nikt nie odkłada zakupów, nikt nie protestuje przeciwko polityce rządów i korporacji, każdy jest taki dojrzały jak ty! - oświecony ekonomista i filozof. 😆🤣😂

Pracujesz na umowę o pracę? Więcej płacisz podatków i danin niż wartość 32GB RAM dzisiaj. Pójdziesz do kadrowej i ją zaatakujesz? 

Opublikowano

@Adamiakadam00 takie sytuacje jak ta z pamięciami (a zaraz dyskami) zdarzają się cyklicznie więc zawsze najbardziej w plecy są tzw. czekacze / przeczekacze 😀

Ale zgadzam się z tym co napisałeś, że często sami są sobie winni. Potrzebujesz / chcesz - kupujesz i masz, korzystasz. Nie potrzebujesz - nie kupujesz i nie jęczysz heh. Zazwyczaj te zdarzenia nie spadają jak grom z jasnego nieba, tylko jest dyskusja z wyprzedzeniem że kroi się taki czy inny scenariusz. Oczywiście jeśli ktoś nie jest w temacie albo z jakichś względów żyje innymi problemami dnia codziennego to czeka go mocny kac po przebudzeniu 😀 aha i zgadzam się że tzw. system to podły uj, który wyciska nas wszystkich. Dlatego polecam robić to samo i dywersyfikować zyski i pozyskiwać środki na kilka sposobów, żeby móc sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w tych trudnych czasach 😀

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Adamiakadam00 takie sytuacje jak ta z pamięciami (a zaraz dyskami) zdarzają się cyklicznie więc zawsze najbardziej w plecy są tzw. czekacze / przeczekacze 😀

Ale zgadzam się z tym co napisałeś, że często sami są sobie winni. Potrzebujesz / chcesz - kupujesz i masz, korzystasz. Nie potrzebujesz - nie kupujesz i nie jęczysz heh. Zazwyczaj te zdarzenia nie spadają jak grom z jasnego nieba, tylko jest dyskusja z wyprzedzeniem że kroi się taki czy inny scenariusz. Oczywiście jeśli ktoś nie jest w temacie albo z jakichś względów żyje innymi problemami dnia codziennego to czeka go mocny kac po przebudzeniu 😀 aha i zgadzam się że tzw. system to podły uj, który wyciska nas wszystkich. Dlatego polecam robić to samo i dywersyfikować zyski i pozyskiwać środki na kilka sposobów, żeby móc sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w tych trudnych czasach 😀

Nie bije w system tylko w ludzi. Ludzie wybierają system. Jest demokracja. To głupi ludzie podejmują decyzje a później ci sami szczekają. Wybrali nawrockiego a teraz go krytykują. Po prostu ludzie łapią się na tanie chwyty marketingowe i nie umieją czytać między wierszami (ze zrozumieniem). Ci sami co go wybrali, ci sami teraz beda krytykowac. Jego beda krytykowac a nie swoj wybor. Wszyscy winni tylko nie ja. Nie kupiłem ramu, wszyscy winni tylko nie "moja niewiedza".  Więc nie bije w system bo jednak system zbiera kase ktora jest wydawana jak idziesz do lekarza, jak masz pożar i ugaszą Ci chate albo jak są patrole milicji i przestepczosc jest kasowana. Skasuj system i masz system "wygra silniejszy". Jakby upadło państwo to nie inwestuje się w RAM tylko broń palną. 

Wyobraź sobie sytuadcje ze jedziesz sobie z rodzina i z podporzadkowanej ulicy wyjezda Ci gosciu w ktorego przywalasz. Jest kolizja i on wyskakuje z mordą że mu wyjechałeś, Twoja wina mówi i jak nie zorganizujesz 20k w gotówce na miejscu to Ci połamie ręce i nogi. Właśnie na to się płaci że ktoś przyjeżdża na miejsce i go ustawia. A jak nie to do pierdla. System nie jest zły. Ludzie głupi.

Edytowane przez Adamiakadam00
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Jakby nie paczył zły moment na apgrejdy platformy. Na AM4 chyba tylko 5800x za sześć pak i zacisnąć zęby. Gorzej mają Ci co chcą coś nowego wydajniejszego zrobić - tylko procki w sensownej kasie.

Zakladam że ceny płyt spadną.

Ludzie już ogarniają sobie RAM z lapków z przelotkami... 

Mnie to ciekawi kiedy naprawde się stocki skończą - co sie stanie z cenami :) Oczywiscie nie u nas bo my mamy tabun używek i spekulantów. Frycowe zapłacą pewnie tylko Ci co będą chcieli je mieć na FV

Ja osobiście czekam na realną cenę sprzedaży DDR5 32GB w cenie 2k i porzucam wtedy stacjonarkę 

Edytowane przez Yedi