Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ano cztery. 12. generacja Intela z obsługą pamięci DDR5 wjechała do sklepów we wrześniu 2021.

[hr]

Jednocześnie po tych 4 latach AMD dalej się kopie po czole i przekonuje, że kontroler pamięci, który kończy się w okolicach 6000 Mhz, w zupełności wystarczy xD

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

I ma rację. Graczom się przyda 10000MT/s tak jak Syrence 105 spojler. 

Liczą się czasy dostępu, a te pozostają prawie takie samy czy to 6000 czy 10000. Powiem więcej. Wolałbym proca z X3D niż z RAMem o generację wyżej (DDR5 vs 6, czy 6 vs 7)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Jednocześnie po tych 4 latach AMD dalej się kopie po czole i przekonuje, że kontroler pamięci, który kończy się w okolicach 6000 Mhz, w zupełności wystarczy xD

No i mają rację. Powiem ci w tajemnicy jak ceny ramu nie spadną w ciągu roku to i 3200MHz w DDR4 będzie absolutnie wystarczające :P

Opublikowano
29 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Zdaję sobie z tego sprawę. DDR4 + Ryzen 5500 będzie wspaniałą gejmingową platformą w 2026 roku :rudolf:

Bardziej i5-14600K+MSI PRO B760-P DDR4 II+2x8GB DDR4 ale można też na R5 5500 jak ktoś lubi.

Opublikowano
13 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Trafiły się adie hynixa?

U mnie również Samsungi.

Z podobnej dostawy mieliśmy te moduły z sideband'em, bo moje również były kupione w X-kom'ie przez tego skalpera ;)

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, VRman napisał(a):

Oczywiście, że "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi"

Przynajmniej patrząc na praktykę. Jak to wygląda od strony prawnej to nie wiem, ale czy ktoś pójdzie do sądu w sprawie sprzętu za jaki zapłacił 300zł?

To jest niedopuszczalne. Awaria oznacza, że nie mam RAMu. Żeby ją usunąć mam teraz wydawać 5x więcej bo sprzedawca/producent pamięci się wypina?

Z drugiej strony sprzedawca też nie powinien za to odpowiadać. Dlaczego ma bulić 1700zł za coś, na czym zarobił pewnie ze 30zł sprzedając RAM za 350zł?

Tu by trzeba konkretnych zmian w przepisach moim zdaniem, o ile jeszcze takich zapisów nie ma, że konsument ma dostać sprawny sprzęt i koniec, bez gadania. 

To jest dziki korpo-kapitalizm, nie nadążasz to zostajesz w tyle, nie stać cię to wypadasz z gry. Nic na to nie poradzisz. Tak samo jak nic nie poradzisz na to że producent pamięci chce wycisnąć ze swojego biznesu wszystko do ostatniej kropli i steruje umiejętnie podażą. Ja też chciałbym robić jak najmniej a zarobić jak najwięcej. 

Edytowane przez Totek
  • Upvote 1
Opublikowano

Już nie ma co płakać. Jak ddr5 są na rynku 4 lata to widocznie nie było impulsu by zmieniać. Bo zaraz wyjdzie jakiś limitowany i przebrany 9800x3d? 5% dojdzie? Ile on jest w zastosowaniach które cię interesują ponad tym co jest aktualnie na rynku i tym co masz? Mi to rybka i poczekam aż wrócą lepsze czasy albo lepsze kostki wyjdą. 

Screenshot_20251224_050856_Chrome.jpg

Screenshot_20251224_050923_Chrome.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, Totek napisał(a):

To jest dziki korpo-kapitalizm, nie nadążasz to zostajesz w tyle, nie stać cię to wypadasz z gry. Nic na to nie poradzisz. Tak samo jak nic nie poradzisz na to że producent pamięci chce wycisnąć ze swojego biznesu wszystko do ostatniej kropli i steruje umiejętnie podażą. Ja też chciałbym robić jak najmniej a zarobić jak najwięcej. 

Eeeeee jakie wypadasz z gry? DDR5 w tej chwili NIE JEST potrzebne by grać komfortowo. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dla wszystkich tych co chcą taniego ramu i na portalach ogłoszeniowych dają oferty z żopy z tytułu świąt w ramach odpowiedzi wysyłam coś takigo :D jak ktoś uzupełni to dam zniżkę :D :D :D

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Adamiakadam00
Opublikowano

Ktoś ma ochotę na 2x8gb bdie za 250? Do dozbierania sobie a nie na handel...

https://www.overclockers.com/forums/threads/hyperx-predator-rgb-16gb-ddr4-4000-c19-hx440c19pb3k2-16.792486/

Prawie nieużywane 

Ewentualnie takie 

20251224_134900.jpg

Też myślę sprzedać.

Pamięci w moim posiadaniu od 3-7 lat więc nie zarobię i tak...

Można się targować.

Pytanie ile faktycznie warte.

Opublikowano
1 godzinę temu, lokiju napisał(a):

O 6 rano ram, który sprawdzałem na allegro kosztował 1570 zł a teraz już 1670 zł. Ja bym dał od razu 3 tys nie będzie trzeba robić korekty. 

Producent sprzedawał za 1579,99 zł, ludzie wykupili wszystkie sztuki, więc teraz te Goodramy IRDM są dostępne w innym sklepie za 1677.

Opublikowano
2 godziny temu, lokiju napisał(a):

O 6 rano ram, który sprawdzałem na allegro kosztował 1570 zł a teraz już 1670 zł. 

Na pepperze wstawka 1x16gb 5600/36 za 750zł, wyśmiałem że normalnie w sklepie 2x16 6000/30 za 1500 więc żadna okazja. Po kilku godzinach jakiś chłop mi pisze żeby podesłać gdzie, no to podsyłam mu 2 sklepy po 1550 bo faktycznie tych za 1500 już nie było. I ciągle sie wykłóca o te 5 dych że ludzi okłamuje :E

Opublikowano
1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Ty masz jakieś rozdwojenie jaźni? :)

Na okrągło pouczasz tutaj ludzi, co im potrzebne, co im powinno wystarczyć, kto kiedy powinien wymieniać sprzęt (choć nie znasz niczyjej sytuacji, ale każdego masz za pozera), wrzucasz jakieś aktywne pięć minut oferty na kilka sztuk, próbując wszystkim wmówić, że tanich kości jest na rynku na kopy, a teraz co? - piszesz, że kolejne pamięci do ciebie lecą?

Stary, święta idą, idź lepiej zjedz makowca albo co... (nie, nie muszę polować na oferty, bo kupiłem wszystko wcześniej - owszem, miałem szczęście, ale też nie posłuchałem takich, jak ty :E) - ja wracam po kolejną porcję. 🎄

• Upvote 1
Opublikowano

Mnie ten temat bawi. Taka smutna dla niektórych prawda :E

I nikogo nie pouczam a zwłaszcza co mu potrzebne. Zachowaj swoje 3 grosze o innych dla siebie... 

Miała być panika i taka jest. Oferty z doopy i możesz tu innych nakręcać że już ramu nie będzie :lol2: jest go więcej na rynku niż ludzi chętnych by za tyle kupować... zdążają się i tacy co chcą i potrafią nie przeczę.

https://allegro.pl/oferta/lexar-ares-rgb-modul-pamieci-32-gb-2-x-16-gb-ddr5-korekcja-ecc-18190472463