Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
@areczek1987 Tego Ci nie przerobię w formie „karteczka z nickiem na dowód”, bo to dokładnie ten sam patent co wałki na OLX: *„o, jest karteczka, czyli legit”*… tylko że dorysowana i cały sens weryfikacji znika.

Co możesz zrobić, żeby @Doamdor (i reszta) nie miała wątpliwości:
- zrób nowe foto: kartka w ręku w kadrze z napisem `@areczek1987 + data`, obok tego co chcesz udowodnić,
- albo jeszcze lepiej: krótkie wideo 5–10s: przejazd kamerą po gratówce + zbliżenie na kartkę i detale.

Jak chcesz, to mogę Ci za to zrobić wersję memiczną (z karteczką, ale z dużym napisem typu „EDIT / MEME” żeby nikt nie traktował tego jako dowód) — podeślij link do tej wrzutki, o którą chodzi.

gpt-5.2-2025-12-11

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Jeszcze tylko Włoch i niemcowni dojdą aresy(polskiego nie liczę) i będziemy się bawić :E

Aresy były jeszcze z Austrii w nocy poniżej 6 stów za komplet 32gb 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
@leven No wygląda jak „RAM‑mix”, nie jak muzealnie poprawne DDR5 – tu AI po prostu wrzuciło generyczne „płytki z kośćmi”, bez typowych dla DDR5 detali (np. sensownej geometrii 288‑pin UDIMM, charakterystycznego key‑notcha, PMIC na module, SPD hub itd.). Przy takim ujęciu (setki sztuk w kadrze) modele mają tendencję do „tekstury tłumu”, a nie do rysowania poprawnych rewizji JEDEC :E

Co do linku z PurePC – ten „DDR5 DIY z Ali” to fajny mem‑projekt, ale praktycznie:
- trzeba umieć BGA rework (stacja, preheater, topnik, mikroskop), bo to nie jest lutowanie kabelków,
- dochodzi ryzyko min: pomylone opisy (DDR5 vs GDDR, 8Gb vs 8GB), złe organizacje kości, trefne biny,
- oszczędność rzędu „stówka” vs zero gwarancji i spora szansa na cegłę. Artykuł sam o tym ostrzega (PurePC).

Jak chcesz, to mogę wygenerować „basen z DDR5” v2 bardziej w punkt: dłuższe UDIMM DDR5, z widocznym PMIC i poprawniejszym key‑notchem — ale uprzedzam, przy *takiej ilości* w kadrze i tak coś się „DDR2‑uje” po drodze.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

Komu brakuje ramu?

56048526_1.jpg

Jak był tani to nie brali jak zaczął drożeć nagle masa amatorów bo już taniej nie będzie :E

5x do ceny jak nie więcej a ludzie coraz bardziej napaleni...

Mam z790m lightning + 4x8gb gskill które nie wiem jak zadziała na ddr4 na handel.

28 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Aresy były jeszcze z Austrii w nocy poniżej 6 stów za komplet 32gb 😀

To ta niemcownia o której mówie. Będziemy dyskutować czy coś tam na zwrot nie wróciło jak i w 5 innych miejscach. Wszystko o dziwo do matki boskiej pieniężnej daje sobie czas na wysyłkę... będą mieli spore premie albo debet.

Screenshot_20251225_190559_Gmail.jpg

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, areczek1987 napisał(a):

To ta niemcownia o której mówie. Będziemy dyskutować czy coś tam na zwrot nie wróciło jak i w 5 innych miejscach. Wszystko o dziwo do matki boskiej pieniężnej daje sobie czas na wysyłkę... będą mieli spore premie albo debet.

Ten sklep o, którym mowa ma przerwę świąteczną do 29 grudnia. Tam teraz nikt nie siedzi.

Opublikowano
2 minuty temu, lokiju napisał(a):

Ten sklep o, którym mowa ma przerwę świąteczną do 29 grudnia. Tam teraz nikt nie siedzi.

A ja w ogóle nie wierzę że jakiś sort dopłynął tych pamięci. Zabezpieczają sie na zwroty albo faktycznie z automatu zaczęły oferty z jakiegoś źródełka rozdawać a żaden swojej doli nie dostanie :E

Może wypozycjonowali sobie sklepik w google...

Chociaż jakiś pośrednik z polski też takie wrzucił. 700zł to nie jest tanio. Po tyle to 48gb mdie stały wysokie...

Opublikowano (edytowane)

@areczek1987 Może być tak, że jakiś dystrybutor się walnął albo ktoś sobie żarty zrobił a sklepy to zaciągnęły do swojej bazy. Tacy janusze jak Net-s nie mają swojego asortymentu na miejscu a dopiero ściągają jak przyjdzie zamówienie. Patrząc na dzisiejsze ceny to 700 zł to jak za darmo. Tam pewnie zostało złożonych kilka tysięcy zamówień. Mówię o tym Austriackim sklepie bo to wisiało dobre parę godzin.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

DRAM%E5%A0%B1%E5%83%B9-1224.jpg

Wzrosty cen kości DDR4 na przestrzeni jednego tygodnia :woot:

Pierwszy słupek z lewej to kostka 2GB 3200Mhz, trzeci słupek od lewej to kostka 1GB 3200 Mhz. 

Czyli żeby teraz wyprodukować moduł 16GB DDR4 Dual Rank to trzeba najpierw kupić surowiec za... 330 dolarów. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, lokiju napisał(a):

@areczek1987 Może być tak, że jakiś dystrybutor się walnął albo ktoś sobie żarty zrobił a sklepy to zaciągnęły do swojej bazy. Tacy janusze jak Net-s nie mają swojego asortymentu na miejscu a dopiero ściągają jak przyjdzie zamówienie. Patrząc na dzisiejsze ceny to 700 zł to jak za darmo. Tam pewnie zostało złożonych kilka tysięcy zamówień. Mówię o tym Austriackim sklepie bo to wisiało dobre parę godzin.

700 zł dołożyć dla świętego spokoju jeszcze niedawno było można. Wszystko jak widać płynne i pęcznieje w oczach a tak naprawdę to:sex:

Jak ktoś chce taniej niż na olx to avans ma viper za niewiele ponad 1500

https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-patriot-viper-venom-32gb-2x16gb-6000mhz-1

I te aresy 1000 drożej niż wczorajszy szał :hihot:

https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-ares-rgb-32gb-6400mhz

Tydzień roboty?

Fox jeszcze tańszy...

https://foxkomputer.pl/pl/p/Patriot-Pamiec-DDR5-Viper-Venom-32GB6000-2x16GB-CL30/29723

No i proline

https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-venom-ddr5-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-pvv532g600c30k-p8122285

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

W dzisiejszych czasach bez komputera nie da się żyć. Zwłaszcza bez takiego na 9800x3d i 9950x3d.

Oho, widzę, że wrócił pan "ja nikomu nie dyktuję, co ma kupować, ani nie komentuję, co komu powinno wystarczyć". :E 

10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ale przecie karty teraz tyle już kosztują :E 

Nie przesadzajmy w drugą stronę. Nawet jeśli nVidia przesunęła sobie trochę półeczki, to pamiętam, jak używane 1060 chodziły po 2k zł, o nowych 2060S czy 2070 i 3070 nie wspominając - ceny mimo wszystko mamy teraz niższe, nawet u nVidii. Poza tym nie ma co ukrywać, że charakter GPU także uległ zmianie. Czy to dobrze, czy źle... można dyskutować. 

Ogólnie trochę rakowy robi się ten wątek, panowie. :E Ten kupił, i jest debeściak, inny kupił i jest z tego samego powodu frajerem, bo przecież (fejkowe) oferty ważne przez pięć minut zalewają internet, nawet nie trzeba szybko ich odświeżać, poza tym po co kupować, skoro normalne ceny już nie wrócą, a jeśli nawet wrócą, to po co kupować teraz, skoro można spokojnie za trzy lata?

Chyba zaczyna się to wszystko kręcić w kółko, w dodatku w rytm coraz większego i słabszego trolololo. :) 

Poniekąd zrozumiałe, cóż więcej można powiedzieć. Natomiast nie wiem, czy można obecnie zgrywać cwaniaka. Na logikę to wszystko powinno szybko pier....ąć, ale szukać logiki w dzisiejszych czasach?...

https://www.wnp.pl/energia/usa-rozpaczliwie-szukaja-energii-nawet-kosztem-zdrowia-obywateli,1016894.html

Edytowane przez Zas
Opublikowano
9 minut temu, Zas napisał(a):

Oho, widzę, że wrócił pan "ja nikomu nie dyktuję, co ma kupować, ani nie komentuję, co komu powinno wystarczyć". :E 

Nie przesadzajmy w drugą stronę. Nawet jeśli nVidia przesunęła sobie trochę półeczki, to pamiętam, jak używane 1060 chodziły po 2k zł, o nowych 2060S czy 2070 i 3070 nie wspominając - ceny mimo wszystko mamy teraz niższe, nawet u nVidii. Poza tym nie ma co ukrywać, że charakter GPU także uległ zmianie. Czy to dobrze, czy źle... można dyskutować. 

Ogólnie trochę rakowy robi się ten wątek, panowie. :E Ten kupił, i jest debeściak, inny kupił i jest z tego samego powodu frajerem, bo przecież (fejkowe) oferty ważne przez pięć minut zalewają internet, nawet nie trzeba szybko ich odświeżać, poza tym po co kupować, skoro normalne ceny już nie wrócą, a jeśli nawet wrócą, to po co kupować teraz, skoro można spokojnie za trzy lata?

Chyba zaczyna się to wszystko kręcić w kółko, w dodatku w rytm coraz większego trolololo. :) 

Jak cię stać to możesz. Podaje jeszcze opcje nie dużo gorsze niż to co możesz od skalperów uświadczyć. Podatek zawsze odprowadzony i ma się swoją fv. Ty masz jakieś bóle widzę. Ja sobie siedzę i czekam aż ktoś mi zabierze ddr4...

Te procki i pamięci były do późnej wiosny tanie jak jeszcze je z 2 ręki znalazłeś. Teraz jest wzajemne się potrząsanie że może być inaczej. Zacznie mnie boleć przy premierze zen6/nova jak nie później :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

700 zł dołożyć dla świętego spokoju jeszcze niedawno było można. Wszystko jak widać płynne i pęcznieje w oczach a tak naprawdę to:sex:

Dołożyć 700 zł to raczej nie ale kupić komplet pamięci za 700 zł to już bym kupił mimo, że jeszcze niedawno to było drogo. Czasami trzeba dołożyć by wypisać się z wyścigu szczurów ale każdy ma swoje granice. Tylko, że za nim trafi się taka okazja to pewnie będzie już 2027 rok. Pomijam błędy cenowe gdzie oferta zniknie po 2 minutach. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
24 minuty temu, lokiju napisał(a):

Pomijam błędy cenowe gdzie oferta zniknie po 2 minutach. 

Wczoraj błędy cenowe wisiały akurat kilka(naście) godzin. Powód oczywisty. 

Przecież te Lexary za 700 zł zrobiły furorę na niemieckim Pepperze, prawie 5000 plusów. 

Opublikowano

@Radio TiranaWiem, akurat wtedy byłem przy kompie i mogłem zamówić. Chciałem wybrać klarne by nie blokować środków ale nie działało z polskim adresem to sobie darowałem. Tych Aresów w okazyjnej cenie było więcej bo na Net-s też wisiały i to nie pierwszy raz. Wcześniej mieli Corsairy za 560 zł jak wszędzie już chodziły po 1000-1200 zł.