Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
48 minut temu, Paw79 napisał(a):

I5-14600K jest spoko, ale fajnie mieć do niego sterowanie napięciem.

Tylko znajdź tu teraz Z690/Z790 itx/matx z obsługą DDR4 w dobrej cenie. ;)

Ostatnio szukałem ITX na DDR5 i jedynie tanio wychodził B760, a modele Z były o kilkaset zł drożej. 

Mam nadzieje, że te płyty na DDR5 stanieją, a DDR4 podrożeją. ;D 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Paw79 napisał(a):

I5-14600K jest spoko, ale fajnie mieć do niego sterowanie napięciem.

Tylko znajdź tu teraz Z690/Z790 itx/matx z obsługą DDR4 w dobrej cenie. ;)

Asrock z790m lightning d4 kupiłem jakiś czas temu za 450 i coś. Oddam za 500.

Płyta okazało się z tylko fakturą i śrubką więc żeby nie było to dużo więcej niż kabelków sata nie będzie brakować bardzo.

9 minut temu, CryptTM napisał(a):

@areczek1987 nie zamienił bym mojego AM4 na LGA1700. Ni chu-chu.

Ale proca na mocniejszego już tak?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ale proca na mocniejszego już tak?

Nie. Nie ma obsolutnie sensu, doskonale wiedziałem, co kupuję, mogłem wtedy bez problemu kupić 5800X3D za 200zł więcej. Nie kupiłem i nie żałuję :D

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano

Huh, wątpię by mogli produkować zdecydowanie więcej tych urządzeń niż dotychczas, więc na zwiększenie produkcji poczekamy, skoro wafle są ograniczone. :E Tylko stare wafle mogłyby nas uratować i ciekawe czy Samsung czegoś nie zrobi ze swoim procesem od Ampere. Nie mogę tego przestawić na ram? 
Sony pewnie pluje sobie w brodę, że wydali $400
 milionów dolarów na Concord, zamiast kupić tą maszynę i mieć dostęp do wafli. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, tomcug napisał(a):

Czemu? Wydajność do przodu.

I pobór prądu, temperatury, niestabilność, wypalanie, no i wsadź to w itx. Po co sobie życie utrudniać. A tu? Wsadzisz nowe CPU i zapominasz, a wydajności i tak nie brakuje.

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Wszystko, co wypisałeś, to są jakieś bajki.

Tak, jasne. A padające procesory 13 i 14gen to statki widmo. Pobory po 160-240W również (zależnie od CPU) to też bajki :E

Widać, że nie zrozumiałeś tego, co napisałem. Nawet masz podpowiedź w moim wcześniejszym wpisie w postać słowa "itx", wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i wtedy moja wypowiedź nabiera szerszego kontekstu.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Zrozumiałem za pierwszym razem. I dalej twierdzę, że są to bajki. 

Pobór rzędu 160W rzeczywiście występuje, ale dopiero gdy obciążysz wszystkie rdzenie. W grach weźmie połowę tego. 

Zrzutekranu2025-12-20121620.thumb.png.28e9e816f7d0b31a7ecca16e86075dda.png

Fajny proc, szczerze to bardziej skusiłby mnie 245KF! A w zasadzie 245K bez F za 749!

https://www.amazon.pl/dp/B0DFK2P311/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0DFK2P311&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=a6b84961-b3bb-5339-0712-9075f9aefc83

Edytowane przez Adamiakadam00
Opublikowano (edytowane)

Arrow to jednak tu ma złą sławę bo może konkuruje z poprzednią generacją jeśli chodzi o mt i nawet st i przy mniejszym poborze (e cores mocniejsze) to cały podsystem ma coś z latencją nie tak że odstaje niektórym w gierkach. W temacie wątku już go chyba nie postawisz na ddr4. Nova miejmy nadzieję będzie poprawiona a z last level cache nie będzie odstawać. Zmiana na 2nm tsmc z tą rewolucja w budowie tranzystora miejmy nadzieję wypali i będzie skok. Konkurencja amd od 9800x3d dopiero odstaje jeśli chodzi o prowadzenie gierek ale za tą samą cenę można dostać o wiele więcej mt z 14900k... jak go schodzisz lub skręcisz.

Boli już brak 14600k i to w promocji za 500 z polandi .

https://ithardware.pl/testyirecenzje/juhor_ddr4_2x16_gb_3600_mhz_cl_16_test_recenzja_opinia-43519.html

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
25 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Arrow to jednak tu ma złą sławę bo może konkuruje z poprzednią generacją jeśli chodzi o mt i nawet st i przy mniejszym poborze (e cores mocniejsze) to cały podsystem ma coś z latencją nie tak że odstaje niektórym w gierkach. W temacie wątku już go chyba nie postawisz na ddr4. Nova miejmy nadzieję będzie poprawiona a z last level cash nie będzie odstawać. Zmiana na 2nm tsmc z tą rewolucja w budowie tranzystora miejmy nadzieję wypali i będzie skok. Konkurencja amd od 9800x3d dopiero odstaje jeśli chodzi o prowadzenie gierek ale za tą samą cenę można dostać o wiele więcej mt z 14900k... jak go schodzisz lub skręcisz.

Boli już brak 14600k i to w promocji za 500 z polandi .

https://ithardware.pl/testyirecenzje/juhor_ddr4_2x16_gb_3600_mhz_cl_16_test_recenzja_opinia-43519.html

Kilkanaście procent za dwukrotną cenę? Spoko deal.

Opublikowano
6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Kilkanaście procent za dwukrotną cenę? Spoko deal.

Jaką 2x? Porównujesz 14900k do 9800x3d? Są w niemal podobnych do kupienia z pierwszej ręki. Znajdziesz 13900k lub nawet niżej raptory z 2 ręki tylko to nic nie zmienia. Lga1700 już jest martwa. Trzeba było kupić ddr5 przed szaleństwem.

I to chodzi tylko o gaming. Jeśli pisałeś o porównaniu ddr4/ddr5 to nie do końca tak jest. W starszych gierkach bez zarzynaczy gpu w ustawieniach raczej bez większej róznicy. W nowych i tak będziesz raczej na granicy gpu. Chcesz zrobić upgrade? Myśl o grafice.

Opublikowano
1 godzinę temu, CryptTM napisał(a):

Tak, jasne. A padające procesory 13 i 14gen to statki widmo. Pobory po 160-240W również (zależnie od CPU) to też bajki :E

Widać, że nie zrozumiałeś tego, co napisałem. Nawet masz podpowiedź w moim wcześniejszym wpisie w postać słowa "itx", wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i wtedy moja wypowiedź nabiera szerszego kontekstu.

Nie przesadzaj, wynik z ITX. 

i5 power.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Wiesz, że ITX ITXowi nie równy. Niemniej trzeba uczciwie przyznać, że jest do przyjęcia w Twoim buildzie. Wrzuć jeszcze screena z ogrotami wentylatorów / pompy jeśli masz, żeby tu była jasność, że nie wzięło się to z powietrza :)

@Radio Tirana I masz waść do tego prawo. Jak ktoś lubi sobie życie utrudniać, to droga wolna, niemniej dla mnie takie 160W i więcej w SFF mija się z celem, bo albo będzie wydajnie - ale głośno, albo będzie te kilka % mniej wydajnie, ale za to cicho. Fizyki nie oszukasz. Ja wiem, że masa utuberowców robi konstrukcje typu NC M1 i wsadza tam 14900 + 4090, nie twierdzę, że się nie da - ale siedzieć przy tym, jak pracuje - dziękuje, postoję.

U mnie miałeś waść taką ciszę, jakiej nie uświadczysz przy takim procku 160W i więcej, dowal do tego 250W i więcej na GPU i o ciszy zapomnij. Ja preferuję ideę: ma być maksymalnie cicho i maksylamnie przy tym wydajnie. 13 i 14 gen Intela tego warunku nie spełnia, nieważne co o wydajności byśmy powiedzieli.

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano (edytowane)

@CryptTMIntele są bardziej efektywne energetycznie od AM4... Przecież nikt nie każe Ci trzymać wysokiego power limitu.

Wyłączysz rdzenie E i dasz 65w power limit to powinno być lepiej na Intelu.

Choć różnice pewnie są niewielkie. :E

Wypadałoby zrobić test Adler Lake z aktywnymi 8 rdzeniami P oraz PL na 65w vs 5700X3D. Przy 44w intele były niewiele lepsze, ale ciekawe ile zyskają na 65w. Wtedy x3d może będzie ciut lepszy, ale procesory bez dodatkowego cache zawsze będą odstawać.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
37 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Jaką 2x? Porównujesz 14900k do 9800x3d? Są w niemal podobnych do kupienia z pierwszej ręki. Znajdziesz 13900k lub nawet niżej raptory z 2 ręki tylko to nic nie zmienia. Lga1700 już jest martwa. Trzeba było kupić ddr5 przed szaleństwem.

I to chodzi tylko o gaming. Jeśli pisałeś o porównaniu ddr4/ddr5 to nie do końca tak jest. W starszych gierkach bez zarzynaczy gpu w ustawieniach raczej bez większej róznicy. W nowych i tak będziesz raczej na granicy gpu. Chcesz zrobić upgrade? Myśl o grafice.

O czym ty piszesz??? Ja o niewielkiej różnicy za to obłędnych pieniądzach nań wydanych na filmie na Intelu pomiędzy DDR4 a DDR5 a ty o dupie bliżej nieznanej mi Maryny.

• Upvote 1
Opublikowano

@musichunter1x tak, ale na moim przykładzie, ja nic nie muszę robić, żeby mieć przyzwoite temperatury i cichy setup - w tym cały szkopuł. Możemy też zrobić UV i czego się da, żeby pooszczędzać - co kto woli. Z pudełka Intel ssie energetycznie i nie ma co tego czarować. Przecież nie będę tu koła wymyślał na nowo, w moim setupie 160W na CPU to będzie głośno i gorąco, kropka. A jak do tego doliczę koszt dobrej mobo na z790 (nie podstawowej), to mi przechodzi chęć na LGA, jakiekolwiek. Myślisz, że nie brałem pod uwagę takiej zmiany? Tutaj rozsądek i wygoda wygrała z chęcią xD