Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 391
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@Avernusik Szkoda gadać. 

Stara prawda, której się trzymam - przed każdym większym zakupem zastanów się czy Ci to potrzebne, czy może ktoś inny wmówił Ci, że jest Ci to potrzebne ;) Zasadnicza różnica.

Jak już parokrotnie wspominałem w temacie, niedawno sprzedałem zalegający, niepotrzebny komplet 2x16GB DDR5. Nie wiem jakie siano miałbym w głowie, gdybym w dniu dzisiejszym kupił kolejny komplet za przynajmniej 2x ceny sprzedażowej co na dzisiejsze standardy byłoby "pseudookazją". A niech się dławią tymi ramami albo sprzedają je jeleniom, których mi nie szkoda ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem jakie siano miałbym w głowie, gdybym w dniu dzisiejszym kupił kolejny komplet za przynajmniej 2x ceny sprzedażowej co na dzisiejsze standardy byłoby "pseudookazją". A niech się dławią tymi ramami albo sprzedają je jeleniom, których mi nie szkoda ;) 

Jakbyś potrzebował złożyć kompa dziś, to byś inaczej śpiewał. Zacisną zęby i kupił. 

Jak masz porządny zestaw, nie potrzebujesz upgrade to wiadomo możesz mieć wywalone.

Opublikowano

@lukadd Dokładnie tak. Mi padło gpu podczas boomu na krypto i chciałem cokolwiek jako takiego do 2k ale jak zobaczyłem RTX2060 po 2800-3000zł to kupiłem za 4500 lapka z taką kartą :E

Jak ktoś musi to zacika poślady albo szuka z drugiej ręki co najwyżej.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Jakbyś potrzebował złożyć kompa dziś, to byś inaczej śpiewał. Zacisną zęby i kupił. 

Jak masz porządny zestaw, nie potrzebujesz upgrade to wiadomo możesz mieć wywalone.

Dlatego tak jak pisałem - stoisz przed zakupem i mówisz sam do siebie - czy jest mi to potrzebne, czy tylko to moja fanaberia i nagabywanie innych ludzi ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

niedawno sprzedałem zalegający, niepotrzebny komplet 2x16GB DDR5. Nie wiem jakie siano miałbym w głowie, gdybym w dniu dzisiejszym kupił kolejny komplet za przynajmniej 2x ceny sprzedażowej co na dzisiejsze standardy byłoby "pseudookazją

Nikt ci przecież nie nakazuje kupować drugiego kompletu siebie (bo i po co?). 

Na Amazonie niedawno były dostępne w zasadzie od ręki Corsairy 32GB za 589 zł. Czas na zwrot do 31 stycznia 2026. Zamówić, odłożyć na półkę i za 2 miesiące zorientować się, ile możesz na tym zarobić. 

Opublikowano
17 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nikt ci przecież nie nakazuje kupować drugiego kompletu siebie (bo i po co?). 

Na Amazonie niedawno były dostępne w zasadzie od ręki Corsairy 32GB za 589 zł. Czas na zwrot do 31 stycznia 2026. Zamówić, odłożyć na półkę i za 2 miesiące zorientować się, ile możesz na tym zarobić. 

Wiem, bo sam je na peppera wrzucałem xD 
Ja w całym moim życiu niczego nie zwróciłem, może parę razy wymieniłem na inny rozmiar, jeżeli chodzi o ciuch.

Opublikowano
2 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

5 pazdziernika zlozylem kompa i 32 gb ddr5 6000 mhz patriot viper kupilem za 429 zl a dzis w sklepie sa po 1500 zl :O

Ja 31/10 klikałem w przycisk Kup na OLX 2x16 DDR5 4800 Kingston za 180pln myśląc "a na uj mnie ten kaktus". A teraz jak ładnie roślinka rośnie :P

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

ja teraz potrzebuję cos dla starszej osoby do internetów i pisania ale ciężko sklecić przez ceny pamięci i dysków

nie wiem czy nie szukać jakies poleasingowe

Jeśli jesteś z okolic Warszawy to napisz->dogadamy się.

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Nie nie z Warszawy. 

DDR5 w dużych sklepach jeszcze podrożało. Teraz 32GB 6000 CL30 kosztuje 900-1000zł

Aktualnie można mówić o swego rodzaju stabilizacji. 

Od dłuższego czasu (7 dni :E) za 32GB DDR5 trzeba zapłacić właśnie 800-900 zł (niższy próg dotyczy pamięci o niskich prędkościach).