Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co tak zamawiacie ten RAM na zapas? Jakoś nie wierzę, że nagle wszyscy potrzebują :E nakręciło się FOMO i tyle.

Nvidia w ostatnim raporcie za Q3 wykazała spory wzrost stanów magazynowych więc im to tak nie schodzi jak wszyscy myślą. Pół roku i skończy się ten absurd. Róbcie screeny.

• Upvote 5
  • Odpowiedzi 981
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Tymczasem są 2x32GB za 1250zł.

Jest 6000MT/s, jest też CL32

(zakładam okulary)

a nie, nie CL32. Tam stoi CL52

Ale oj tam oj tam, detal, na pewno w grach będzie super :E

Poniżej wydajności Ryzena 3600 na tych pamięciach Ryzen 7600 nie powinien spaść ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

Tymczasem są 2x32GB za 1250zł.

Jest 6000MT/s, jest też CL32

Na Pepperze już wrzucają takie chińskie adaptery z laptopowego RAMu na komputerowy. Kości SODIMM będą miały branie. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Na Pepperze już wrzucają takie chińskie adaptery z laptopowego RAMu na komputerowy. Kości SODIMM będą miały branie. 

Przy tym całym kryzysie RAM w tyle głowy miałem takie teoretyczne rozwiązanie ale na szczerość nigdy nie sprawdzałem, że coś takiego istnieje, a tu psikus ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

Co tak zamawiacie ten RAM na zapas? Jakoś nie wierzę, że nagle wszyscy potrzebują :E nakręciło się FOMO i tyle.

Nvidia w ostatnim raporcie za Q3 wykazała spory wzrost stanów magazynowych więc im to tak nie schodzi jak wszyscy myślą. Pół roku i skończy się ten absurd. Róbcie screeny.

Za czasów krypto i chorych cen kart też płakali i dla niektórych świat się kończył xD :E zawsze mam polewkę z tego typu tematów, robienia zapasów czy kupowanie czegoś "na przeczekanie"  scenariusz jak z filmu postapo. :krejzol:

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

ddr6

To była naprawdę megaokazja. ;)

Ale na serio to przecież dopiero co pisałem, że w sklepie jest za 6xx zł 32GB DDR5 6000 CL52. Ce EL PIĘĆDZIESIĄT DWA, żeby nikt nie przegapił. Nie napiszę w którym sklepie, bo :fuck: botom. Każdy znajdzie, najwyżej poszuka kilka minut jak będzie miał pecha, a jak nie to 5-10s starczy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRmanRano będzie już nieaktualne :E 
Przejrzałem laptopowe ddr5 i tylko na olx zostały 2x8gb, pełno poniżej 200 zł, ale to już padło totalne. Ciekawe czy jest to gorsze od ddr4 2666-3000mhz. 
:E

Nawet normalne ddr4 2x4gb zaczyna iść troszkę do góry, bo wcześniej za ~40-50 zł szło kupić bez problemu. 

Opublikowano
42 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Cholera już odruchowo miałem brać ale coś podejrzanie tanio...

Włożysz w kolejne dwa wolne sloty i myślisz, że ktoś się gapnie że to nie ram. A komp będzie wyglądał na bogato z czterema zapełnionymi slotami xD

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

image.png.6797908e009dbd9ea515fbdb2e7e9069.png

GWARANCJA CENY! HURRA! Termin dostawy....

Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

VRmanRano będzie już nieaktualne :E 

No i już jest (nieaktualne)

Było na amazonie i była to golizna bez radiatorów Kingston Value. Z wysyłką w czerwcu chyba. Dziwne, bo to 1x 32GB za coś koło 650zł było, a na Pepperze nie wstawili.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

img_1_1765403457181.jpg

W stanach chyba inaczej podają daty. Jak napisał to w kwietniu to dużo przed czasem. Jak 4 grudnia to kolejny naganiacz. Takiej tragedii nie może być a jak nawet to pytanie komu ile tej pamięci potrzeba. Skończyło się w dystrybucji oczekiwanie dostaw i wymyślają ceny... Będzie cały rynek pc w stagnacji i może jakiś odważny twórca indyków w produkcji tanich się porywał na większe wymagania. Kto kupił to ma a czy poczekasz do nadchodzących wakacji czy następnych to już twoja broszka. Potem spadek 4 czy 6 razy cię nauczy.

W bebechach konsol aktualnych 16gb zunifikowanej pamięci dla 1440p z upscalingiem na 4k. Steam podaje ile klienteli na czym siedzi. Kto oszczędza na te topowe graty siedząc w jakiś zatokach ich nie interesuje. Kto siedzi w foto lub cad i innych ten już dawno siedzi na ddr5 na max obsadzonych 64gb+. Zdesperowanych i postawionych przed faktem dokonanym można tylko współczuć. Te 2k to dla niektórych nie są duże pieniądze na jeden komplet.

Skok na 2N lub A16 z ich zmianą tranzystora i ułożeniu zasilania w cpu da całkiem sporo i wtedy będzie i tak musiało coś na rynek do tego trafić. Próżni nie będzie. Co najwyżej ceny ale miejmy nadzieję że nie aż tak z doopy...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

jak bym wiedział w marcu jak kupowałem swoje ddr5 że na nich zarobię kupił by x4 tyle:)  a tak teraz radze wszystkim zrobić "hold" bo inaczej się nie opamiętają i 32 giga będzie najtaniej za 3k

Edytowane przez pawelsake
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

tu bardzo ciekawie omówione że to nie tak że sobie pomyślisz że chcesz sztucznej inteligencji i potem kupujesz ile dadzą. Za tym muszą być pieniądze (zwykle skończone) jak i zdolności do dostarczenia energii. Ta dziura wymyślona na poczekaniu z wywołaną paniką kiedyś się skończyć musi a coś się zapchać albo wyskalować do max założeń. Tak jak boom krypto.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
28 minut temu, pawelsake napisał(a):

jak bym wiedział w marcu jak kupowałem swoje ddr5 że na nich zarobię kupił by x4 tyle:)

Kto chce znajdzie i kupi nawet w grudniu w normalnej cenie.

20251209_114353.jpg

Niedawno kupione.

Jeszcze za tyle samo Goodram 2X16 6000 CL30 jadą.

Opublikowano

Kto ma czas, żeby czatować cały dzień to może i znajdzie, ale to są pojedyncze oferty. 

Natomiast jeżeli ktoś nie ma całego dnia na czatowanie, to za 32GB o prędkości 6000 Mhz musi zapłacić 1300 zł. Za identyczny zestaw 64GB to już 2100. 

Takie są na dzień dzisiejszy ceny. 

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Kto ma czas, żeby czatować cały dzień to może i znajdzie, ale to są pojedyncze oferty. 

Nie trzeba czatować cały dzień żeby znaleźć ,  a co do czatowania jak piszesz widzę że dużo ludzi na forum siedzi całą dobę , a znaleźć okazji nie potrafią ponieważ ą zajęci pisaniem i narzekają że ram drogi😊

5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Za identyczny zestaw 64GB to już 2100. 

Widzisz kolego w którymś tam poście parę dni temu ktoś narzekał że- ram i dyski M2 drogie chciałem podać link do pamięci 2X32 za 1200 zł w sklepie około 3 tyś. nie zainteresował się.

Pisałem że mogę podać link do dysku  ssd Samsung 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 Pro był z gw. nówka za 900 chłop oddawał nie chciał . To o czym my tu piszemy? 🤣

Lenie i tyle siedzą i narzekają albo kasy nie ma i mówi że chce kupić😊

• Like 1
Opublikowano

Innymi słowy jak ktoś był chętny to już dawno ddr5 miał. Intel z 12xxx 13xxx i 14xxx jeszcze jest jak i am4 na ddr4. Ten źle oceniany arrowlake i zen5 pytanie czy kusi jak już nie kusił. Nowe procesory i platformy kiedy? A ddr6?

Pytanie czy teraz bardziej nie opłaca się przepłacić za kartę z większą ilością vram.

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Natomiast jeżeli ktoś nie ma całego dnia na czatowanie, to za 32GB o prędkości 6000 Mhz musi zapłacić 1300 zł. Za identyczny zestaw 64GB to już 2100. 

Takie są na dzień dzisiejszy ceny. 

Nie musisz czatować, napisz do AudRob, za dobrą flaszkę załatwi ci tanie pamięci DDR5. 

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

Pisałem że mogę podać link do dysku  ssd Samsung 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 Pro był z gw. nówka za 900 chłop oddawał nie chciał . To o czym my tu piszemy? 🤣

Ja poproszę linka :)