Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

44 minuty temu, VRman napisał(a):

No to uspokoił :E

Przecież jeśli to prawda, to i tak może dojść do sytuacji, gdy za miesiąc lub dwa jest jeszcze 2x drożej niż teraz.

Dawać adapter DDR 2 i DDR3 i zmieniam kompa na AM5 wcześniej niż planowałem! :E

Następny naganiacz?

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Ja ostatnio składam drugiego kompa wiec poszedłem w so-dimm 2x8gb ddr5 kosztowało mnie 65zł lokalnie parę tygodni temu + 2x adapter od chińczyka na nowe konto 35zł  aliexpress.com/item/1005008869059543.html

Edytowane przez deathrabit
  • Like 1
Opublikowano

Musicie przyznać, że choć sytuacja jest niewesoła, to czasami bywa śmiesznie. 

Niektórym już zaczyna wystarczać 16GB RAM, a dwa posty wyżej Arek podlinkował nowy film Hardware Unboxed, którzy wyciągnęli złom z szafy - Ryzena 5500 bez obsługi PCIE 4.0 - i przedstawiają to jako opcję na trudne czasy :smiech:

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Radio Tirana napisał(a):

Niektórym już zaczyna wystarczać 16GB RAM, a dwa posty wyżej Arek podlinkował nowy film Hardware Unboxed, którzy wyciągnęli złom z szafy - Ryzena 5500 bez obsługi PCIE 4.0 - i przedstawiają to jako opcję na trudne czasy :smiech:

No i teraz patrząc na promocję na Tainted Grail na Steamie powiedz mi PO CO WIĘCEJ? Ta gra na RX 9060XT/R5 5600/16GB nawet wentylatorów mi nie odpaliła. Nie wszyscy na świecie mają takiego pierdolca ja my na tym forum.

Opublikowano

https://www.pcgamer.com/asus-develops-a-ddr4-to-ddr5-adapter-card/

4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Coś jeszcze masz do dodania?

Opublikowano

Tym razem się z HU nie zgodzę. Proc od którego 7500f jest o prawie 50% szybszy to nie jest żadna alternatywa. Wyniki testów w tym i tamtym nie zmieniają faktu, że ten proc jest o te 30% wolniejszy od i tak niezbyt szybkiego 7500f. Żeby to było względem 7800X3D to OK, ale taka wydajność to jednak moim zdaniem zły pomysł przy wchodzeniu w rok 2026.

Co do nazywania "naganiaczami" to przecież w tym wątku się śmiali i wyzywali od naganiaczy jak 2x16 były po 700zł. No to teraz ci co posłuchali, że to tylko panika, tylko naganianie, muszą wydać 1100, a za miesiąc być może 1400. 

(trzymajcie kciuki, jutro mają przyjść moje 2x16. Jak przyjdą to liczymy w miuntach do spadku cen takich zestawów :D )

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No to kwestia się przyzwyczaić. Już znalazłeś dystrybutora co twoją firemkę odpowiednio doceni? 

10 minut temu, Solosolo napisał(a):

Nawet jeżeli kiedyś sytuacja sie "poprawi" to ja nie wierze już w powrot pierwotnych cen, będzie to conajmnej 100% drożej jak i nie wiecej już zawsze. Tanio to już było.

Dobra flaszka jak w przeciągu pół dekady nie zobaczysz 64gb za 100$/€?

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, VRman napisał(a):

Tym razem się z HU nie zgodzę. Proc od którego 7500f jest o prawie 50% szybszy to nie jest żadna alternatywa. Wyniki testów w tym i tamtym nie zmieniają faktu, że ten proc jest o te 30% wolniejszy od i tak niezbyt szybkiego 7500f. Żeby to było względem 7800X3D to OK, ale taka wydajność to jednak moim zdaniem zły pomysł przy wchodzeniu w rok 2026.

Wszystko kwestia tego czy zapewnia 60fps. ;) Kto chce grania w 120fps i/lub RT to musi dopłacać, ale do 60fps nadal ryzen 5500 wystarcza, często nawet po skręceniu do 44w i po to m.in. byl ten test na ithardware.

Po tych implementacjach RT i grach jakoś nie ciągnie mnie do włączania RT lub kupowania tych gier. CP2077 ograłem jeszcze na gtx1660ti 6gb i teraz odpalam tylko do testów, bo rozgrywka jest beznadziejna prostacka przez projekt wrogów, a klimat trzyma się bez RT,  bo liczy się struktura miasta i fabuły. Ryzen 5500 nadal trzyma ponad 50fps z PT.

W3 kiedyś będę chciał ponownie przejść i lepiej wygląda z RT, ale głównie LOD oświetlenia mi przeszkadza, a to wina skopanego projektu. Bardziej liczy się dla mnie spójność obrazu, niż mityczne "fidelity", ale i tak ryzen trzymał ponad 50 fps w mieście, póki Vram się nie zesrał. :E

Ale to obydwaj dobrze wiemy, więc mówię do pozostałej widowni. ;)

W RE2R zamiast RT z szumami, po prostu wyłączyłem elementy skopanego oświetlenia. I tak wiecznie czysta, mokra podłoga była zbyt absurdalnie lustrzana.

Edit. Licząc ze średniej wydajności to 7500f jest w okolicy x1.4 r5500, więc ten ślimak z AM4 ma 70% wydajności, gdy swego czasu spadał <200 zł za używanego, płyty nowe były za ~200 zł, a ram 2x8 bdie latał za ~150 zł. :E Większe różnice przeważnie są w esportowych duperelach lub innych grach z fps liczonym w setkach. Dlatego będę go używał, aż jakieś sensowne mechaniki w grze mnie zmuszą do zmiany.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ot o procach

Spoiler

60fps to jest dobre do grania na padzie, a nie na PC myszką. 

Spadki poniżej 60fps przez proca to dla mnie decyzja "nie gram, ta gra poczeka na upgrade". Rozumiem Twój punkt widzenia i na pewno w cenie 200zł to rewelacja. Ale jednak co do minimum wydajności to zgodziłbym jakbyśmy to pomnożyli x2. 120fps od biedy wystarczy, a 240 by się przydało.  W końcu sterowanie myszką to raz, a dwa, że monitory 240Hz OLED to już nie fanaberia dla bogaczy, bo bywają po 1800-2400 całkiem fajne (choć nie pozbawione poważnych wad) modele. 

Grać się da i cieszyć fabułą gry i przy 30fps, ale jednak wyobraź sobie, że akurat bardzo Ci się podoba np. Borderlands, MS FS, albo chcesz grać w Stalkera na premierę. W 35fps będziesz grał na tym 5500? eeee.. ;)

Zgódźmy się, że to świetny procek do starych gier i niektórych nowszych na obniżonych detalach, a nie procek którego można rozważać na kilka dni przed rokiem 2026.

PS. Nie tylko RT wymaga proca. Często właśnie wspomniana spójność obrazu, bo LoD pop-in i zasięg rysowania bardzo często wisi właśnie na CPU. Żeby zagrać jako-tako płynnie w gówna optymalizacyjne jak B4, to musisz się cofać do grafy rodem z  2005r.

Nie bez powodu ceny x3D na AM4 tak wywaliło do góry. To jedyny sensowny proc, żeby móc mówić, że komp ogarnie każdą grę. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Wszystko kwestia tego czy zapewnia 60fps. ;) Kto chce grania w 120fps i/lub RT to musi dopłacać, ale do 60fps nadal ryzen 5500 wystarcza, często nawet po skręceniu do 44w i po to m.in. byl ten test na ithardware.

Po tych implementacjach RT i grach jakoś nie ciągnie mnie do włączania RT lub kupowania tych gier. CP2077 ograłem jeszcze na gtx1660ti 6gb i teraz odpalam tylko do testów, bo rozgrywka jest beznadziejna prostacka przez projekt wrogów, a klimat trzyma się bez RT,  bo liczy się struktura miasta i fabuły. Ryzen 5500 nadal trzyma ponad 50fps z PT.

W3 kiedyś będę chciał ponownie przejść i lepiej wygląda z RT, ale głównie LOD oświetlenia mi przeszkadza, a to wina skopanego projektu. Bardziej liczy się dla mnie spójność obrazu, niż mityczne "fidelity", ale i tak ryzen trzymał ponad 50 fps w mieście, póki Vram się nie zesrał. :E

Ale to obydwaj dobrze wiemy, więc mówię do pozostałej widowni. ;)

W RE2R zamiast RT z szumami, po prostu wyłączyłem elementy skopanego oświetlenia. I tak wiecznie czysta, mokra podłoga była zbyt absurdalnie lustrzana.

Edit. Licząc ze średniej wydajności to 7500f jest w okolicy x1.4 r5500, więc ten ślimak z AM4 ma 70% wydajności, gdy swego czasu spadał <200 zł za używanego, płyty nowe były za ~200 zł, a ram 2x8 bdie latał za ~150 zł. :E Większe różnice przeważnie są w esportowych duperelach lub innych grach z fps liczonym w setkach. Dlatego będę go używał, aż jakieś sensowne mechaniki w grze mnie zmuszą do zmiany.

No i szacuneczek.  Tez mam słaby proc bo 7500f a miałem docelowo siedzieć na 8400f. Tylko to że promka weszla movna na 7500f spowodowalo ze popchnalem 8400f. I tak samo na codzien mam gtx1660 (bez ti) 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Dobrobyt robi różne rzeczy z ludźmi, jak się muszą dostosować to nagle 5500 wystarczy, 120 FPS wystarczy. A tak to tylko 9800X3D bo robi bottleneck... 

Opublikowano (edytowane)

@VRmanNiestety musisz sobie przypominać, że jesteś w mniejszości, bo jesteś wyczulony na obraz w ruchu.

Nie jest tak, że 60fps Ci wystarczy, ale jeśli miałoby BFI lub tą nową symulację przebiegu wiązki, co wymaga kilka setek Hz?

Mnie zaraziłeś miłością do ostrego obrazu, ale tylko w retro. :E Kiedyś przez Ciebie kupię jakiegoś oleda 480hz lub więcej, dla samej symulacji wiązki.

Więc z ramem jeszcze nie jest najgorszej, bo nawet najwolniejsze, laptopowe ddr5 nie powinny obniżyć wydajności AM5, poniżej ryzena 5500. Gorzej jak skończą się używane moduły, a już słabo jest z czymś więcej niż 2x8gb, ale zostaje 4x4gb ddr4.

A kto chce 120fps we wymagających tytułach to zawsze będzie bulił kasę, tylko teraz ram odpowiada pewnie za 50% ceny platformy lub nawet 75%. :E

@galaktyAkurat tutaj zawsze starałem się być głosem rozsądku, jeśli chodzi o komputer dostosowany do potrzeb. Choć forum raczej ma głównie entuzjastów, więc ciężko pominąć nowe cacka, pod nowe crapy lub wyższe wymagania odnośnie odświeżania, ale mam nadzieję że >połowa używa tego do pracy.

Szaremu człowiekowi wystarczy wydajności konsoli.

Opublikowano

Tym razem mi chodziło o sterowanie. Myszką w gry FPP/TPP się gra po prostu do dupy przy 60fps. Padem jest OK, ale myszka chodzi od słabo do tragicznie (zależnie od gry, v-synców itp)

A tym bardziej w kaszanach jak Stalker 2 czy B4, gdzie na takim procu się grało na premierę w 35-45fps, albo trzeba było wrzucać taki pop-in, że imersja siada kompletnie. 

Są oczywiście ludzie, którzy grają w 40fps myszką i twierdzą, że dobrze chodzi. Ale co z PCMR? Mamy grać w cinematic experience jak jakiś plebs konsolowy? ;)

(zawsze przy tym muszę dodać, że to mem, bo niektórzy nie łapią i myślą, że uważam konsolowców za podludzi)

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, VRman napisał(a):

Tym razem mi chodziło o sterowanie. Myszką w gry FPP/TPP się gra po prostu do dupy przy 60fps. Padem jest OK,

Rozwiązanie jest proste:
Zmień pracę weź kredyt
Zmień gry, weź pada :E 

Ah, jak się cieszę że przestałem grać na myszce, tyle problemów z głowy, tylko RTSy mnie trzymały przy biurku. Ciężko będzie wrócić do HL3, ale pewnie ogram go na padzie Valve. Nawet przeciwnicy wydają się lepsi, bo na myszce obecne AI oraz projekty przeciwników byłyby jeszcze bardziej żałosne. 
A kto chce bulić za części, by grać w kaszany obciążające komputer to jego wybór. Sam nie znalazłem jeszcze gry która zmusiłaby mnie do wymiany, jedynie Space Marine 2 mnie skusił do zmiany GPU, dla wyższej rozdzielczości i przetestowania DLSS, bo uwielbiam widoki w tym uniwersum.

Dobra to tyle z mojego offtopowego "zgrywania się". Niech
Random Access Memory będzie z wami

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

U mnie jedynie strzelanki i simracing zatrzymuje przy PC, inaczej bym walnął laptopa albo Mac + konsola i tyle. 

Ciężko się odzwyczaić od pc. Od dawna mam zawsze jedno i drugie i na konsolach ogrywam tylko to czego na pc nie ma i w tym momencie już nawet tego konsole nie mają. Jedyne do czego trzymam ps5 to GTA. Ja mam jeszcze takie natręctwo, że jak nie mogę czegoś ustawić pod siebie, mieć możliwość rozłożyć na części pierwsze jak pc to mnie szlag trafia. W pc ustawię sobie wentylatory jak chcę i jak nadal jest coś nie tak zawsze mogę je wymienić lub zmienić całe chłodzenie a w konsoli jak zacznie wyć to możesz ją wyłączyć najwyżej. 

• Upvote 3
Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

U mnie jedynie strzelanki i simracing zatrzymuje przy PC, inaczej bym walnął laptopa albo Mac + konsola i tyle. 

A ja przez parę lat jak budowałem to tylko komuś, no i w pracy z PCtami - głównie takimi na c2d - miałem do czynienia. Aż w końcu dojrzałem do pomysłu, żeby wydobyć z szafy stare graty i coś poskładać. To już w sumie 8 lat mija od tego momentu, i cały czas mnie to rajcuje i lubię przy kompach swoich grzebać. Patrząc przez pryzmat ramu to pewnie znów z rok-dwa mi się ta pasja przyhamuje, bo teraz tak hobbistycznie ludziom PCty składałem a jak ram kosztuje po 2k za 32gb to wolę temu komuś laptopa jednak polecić, lub Maca, niż składać i narażać na koszty - no ale pasja pozostaje pasją.

I w sumie nie ważne w co i na czym gram, dla mnie ostatnimi czasy ważne, żebym mógł grę kontynuować na innym sprzęcie. Dlatego tak fajnie mi się sprawdza combo stacjonarka-rog ally-laptop.

Opublikowano (edytowane)

Co do ilości RAM to moje przejście z 16GB na 32GB to też była fanaberia. Nigdy nie miałem problemu z tym że miałem 16GB. Nawet jak obrabiałem sobie wideo 4k z wakacji czy jakieś tam proste gierki pukałem też nigdy nie zabrakło. Do zmiany 16 na 32 jedynie skusiła mnie cena i nic więcej. Jak przechodziłem z AM4 na AM5 to musiałem dopłacić niewiele bo przejście z używanego 32 ddr4 na nowy 32 ddr5 to kosztowało mnie chyba mniej niż 200PLN........... 

Edytowane przez Adamiakadam00
Opublikowano

Ram ogólnie był tani jak barszcz, albo i tańszy, wręcz za grosze rozdawali :E Jak w grudniu rok temu zakupowałem graty to 64GB ~6000 CL~30 to był koszt około 800pln, a i jeszcze w tej cenie można było trafić a-die :E 32GB ~400pln, gdzie to dalej dla zwykłego gamera wystarczająca ilość.

Aż się zastanawiałem przez chwilę czy nie brać 96, albo i 128 :E Ale stwierdziłem, że to przerost formy nad treścią i te 64 do moich zastosowań styknie na ~5lat bo tyle mam zamiar trzymać platformę na AM5.

• Upvote 1