Skocz do zawartości

Druk 3D, czyli wszystko o drukowaniu i drukarkach FDM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, skrobie ostro o górną szybę. Natomiast moje kłopoty dotyczy pierwszej warstwy i wynikały głównie z problemów z autopoziomowaniem. Oprócz tego miałem też problem z powtarzającym się u wielu osób błędem "extruder overloaded". Pomogła dopiero wymiana duży, bo rozbieranie extrudera nie wykazało żadnych problemów między zębatkami. Niestety tak to wygląda czasem z pierwszymi rewizjami nowego sprzętu. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Żadnych mat, dodatkowych mocowań itp. Drukarka stoi sobie, ja siedzę obok w słuchawkach i pracuję normalnie. Przy szybszym drukowaniu czuję wibracje, ale nic, co by mi przeszkadzało.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja na komodzie mam kawałek maty wygłuszającej, która została mi kiedyś po remoncie, a na nią płyta meblowa i drukarka. Wibracje się zmniejszają, meble przestają "grać", ale wpływ na głośność ogólną jest niski.

Opublikowano

U mnie drukarki spoczywają na zbudowanym na wymiar stole z blatem kuchennym na górze. Mega solidna konstrukcja, nie ma żadnych wibracji.

P2S zastąpione przez X2D. Czy potrzebowałem tej zmiany? Tak i nie. Tak, bo mogę ze spokojną głową drukować z materiałów wymagających aktywnie grzanej komory, a dodatkowy ekstruder znacząco skraca czas druku dual-color, oferując przyzwoitą jakość (a drukuję tego sporo w tej konfiguracji). Nie, bo to nadal jest ekstruder typu bowden, co w przypadku Bambu, mającego być zawsze krok przed konkurencją, wygląda wręcz na krok do tyłu. Niespecjalnie przekonuje tutaj tłumaczenie, że chciano w ten sposób obniżyć wagę głowicy. W dobie drukarek wielonarzędziowych typu Snapmaker U1 czy Flashforge Creator 5, gdzie straty na materiale robią się minimalne, X2D wygląda na sprzęt może nie przestarzały, ale nieco rozczarowujący. Zwłaszcza, że w podstawowej konfiguracji nie da się puścić filamentu z AMS2 do bowdenowego ekstrudera, więc albo kupujesz bufor za 60 euro, albo drugi kolor/filament podporowy, wieszasz na zewnętrznym uchwycie. Co w przypadku PETG dla przykładu, jest średnim rozwiązaniem, ze względu na znacznie wyższą higroskopijność.

Dla kogo więc jest ta drukarka? Dla ludzi, którzy uczciwie ocenią przydatność drugiego ekstrudera i grzanej komory w kontekście drukowanych modeli. Co zachęca do zakupu? Na pewno cena, niewiele wyższa niż P2S na premierę. Jeśli ktoś jest więc na etapie zakupu pierwszej drukarki, warto się zastanowić nad dopłatą tych 400 stówek. Mając już P2S czy nawet A1, X2D nie zaproponuje lepszej jakości wydruku czy większej prędkości w single color. Mam nadzieję, że to ostatnia taka konstrukcja od Bambu i kolejne modele będą już miały wymienne głowice - to jest jedyna sensowna przyszłość dla multikoloru. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.05.2026 o 12:50, oldfashioned napisał(a):

Pytanie z innej beczki - na czym u Was te drukarki stoja? 
Stawial ktos to na ikeeowskich meblach? Nie rozpadly sie jeszcze?

U mnie stoi na stoliku na stoliku Lack z Ikei, bo chciałem robić obudowę do niej właśnie z tych stolików, ale mi przeszło. Jak przerzucałem moją drukarkę na prowadnice i na klippera to ten stolik bardzo się trząsł. Kupiłem w Obi kątowniki metalowe (gotowe z otworami), poskręcałem nogi, podkleiłem gumowymi podkładkami i jest bardzo stabilnie.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

@narmiak i jak? Zdecydowałeś się na coś? Znalazłeś może jakieś konkretne recenzje tej Kobry X?

Wszystkie recenzje zachwalają drukarkę. Jeden gość wydał nawet niedawno filmik podsumowujący wszystkie drukarki które ma i z których chętnie korzysta, gdzie na tej liście znalazła się też Kobra X. Dopisałem się za to do grupy na Facebooku (zagranicznej) i ludzie mają z nią problemy. Głównie są to rzeczy, do których przyzwyczaił mnie Ender (zatkana dysza najczęściej), oraz do kiepskiego przylegania druku do stołu (strzelam, że to z powodu złego umiejscowienia drukarki, mokrego filamentu, albo złego profilu w slicerze), więc z większością rzeczy bym sobie poradził. Liczyłem jednak, że to będzie bardziej bezproblemowe urządzenie. Dodatkowo sporo osób narzeka, że zamówili swoje drukarki w wersji Combo jeszcze w lutym i do tej pory ich nie dostali, a te zamówione jako sama drukarka doszły prawie natychmiast. W piątek będzie promka na stronie Anycubic, gdzie Kobra X będzie za 1159,00 zł, więc można wtedy się zastanowić.

Ale ja chyba jednak zdecyduję sięna P2S, bo budżet przewidziany na inne rzeczy nie zostanie wykorzystany i zostanie mi więcej środków do rozdysponowania.

• Thanks 1
Opublikowano

Kobra X to ciekawa propozycja do druku wielokolorowego, ale tak jak to zwykle bywa, recenzje często rozmijają się z rzeczywistością. Co w takim samym stopniu dotyczy chociażby sprzętu od Bambu, gdzie jednak ten minimalny pułap jakościowy jest wyższy. Tutaj zdecydowanie warto poczytać bardziej fora i opinie użytkowników, choć i tam trzeba odsiać ziarno od plew, bo część problemów jest faktycznie "user related".

@narmiak P2S to bezpieczny wybór. Sprzęt ma swoje bolączki, ale nie ma na rynku za dużo propozycji, które w relacji ceny do możliwości, będą równie atrakcyjne. Jeśli nie jest Ci śpieszno, Bambu będzie mieć rocznicowe wyprzedaże w czerwcu. Warto też zerkać na grupy Facebookowe, gdzie ludzie sprzedają nówki sztuki kupione za punkty.

Opublikowano

@Vulc Ale promocje to raczej będą bezpośrednio na stronie Bambu a nie u lokalnych dostawców? No i nie spieszy mi się, bo zakup bym mógł zrobić najwcześniej na początku czerwca ze względu na sezon komunijty teraz i ciągłe wyjazdy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bambu zaprezentowało dziś nową drukarkę "A2L" z polem roboczym 330 x 320 x 325 mm i funkcją cięcia/pisania :E Niby duże pole robocze fajne, ale co z tego skoro praktycznie musisz drukować jednym kolorem żeby nie marnować czasu i materiału. Lepiej niech pójdą w druk wielokolorowy niż wielkość stołu, bo już zaczynają odstawać od konkurencji. Do tego coś tam ostatnio zebrali zły pr przez łamanie licencji open source

Opublikowano (edytowane)

Samozapłon też miały jakiś czas Creality, bo coś tam z zasilaczami było i z chłodzeniem. Z resztą sam przerabiałem swojego Endera 3 v2 bo jakiś "geniusz" projektując ten model wpadł na pomysł by dać płytę obudowującą zasilacz, która zasłania wlot powietrza, co potrafiło przegrzewać zasilacze :E 

image.png.46a2d01191d47475b33c12369fd0e02d.png

A że blaszka trzyma część drukarki w kupie i zasłania złącza zasilacza to drukuje się taką małą obudowę i przykręca zamiast oryginalnej odsłaniając cały zasilacz.

Ludzie zaczęli przerabiać Endery żeby przesunąć ten zasilacz do zewnątrz. Kupowali przedłużki do wtyczki do kabla zasilającego ze złączem XT90, to potem okazało się, że te chińskie XT90 nie wytrzymują takich prądów i też się palą, chyba że ktoś od razu poprawił lutowanie :P

Bambulab też miało jakąś akcję przy A1 związaną z kablami do stołu drukarki, że kabel mógł być źle podłączony czy wadliwy. Należało wysłać zdjęcie do supportu i jak była wada, to przysyłali drugi kabel i instrukcję wymiany, czy nawet drukarkę.

image.thumb.png.9723c9d30a39bd8d7f202b1f87548525.png

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, barteke napisał(a):

Lepiej niech pójdą w druk wielokolorowy, bo już zaczynają odstawać od konkurencji

Bambu Lab ma już H2C z systemem Vortek Hotend Change System, z jednym stałym i sześcioma wymiennymi hotendami, 7 kolorów w jednym zadaniu bez czyszczenia lub do 24 kolorów przez AMS, ale to zdecydowanie nie jest drukarka dla Kowalskiego, bo cena robi swoje. Jest jeszcze droższy wariant z laserem do grawerowania i cięcia.

Moim zdaniem to kwestia niedługiego czasu, aż szybki i praktycznie bezstratny multikolor pojawi się też w niższym segmencie. Bambu Lab najpierw pokazuje technologię w droższych modelach, a potem stopniowo sprowadza ją niżej. Rynek może jednak wymusić przyspieszenie pewnych decyzji, bo konkurencja zaczyna naciskać ceną, a niekoniecznie technologią.

X2D jest tutaj trochę niewypałem, bo Bambu mogło zrobić okrojoną H2C - mniejszą, tańszą, z systemem Vortek, jednym stałym i np. trzema wymiennymi hotendami. W rozsądnej cenie mieliby murowany hit.

Co do A2L w cenie ~1700, to większy stół roboczy dla wielu osób będzie ważniejszy niż multikolor. Wielokolorowy druk jest fajny i robi efekt „wow”, ale większy obszar roboczy jest po prostu bardziej praktyczny na co dzień.

"Zastosowano nowy serwoekstruder PMSM, adaptacyjną kompensację drgań oraz wewnętrzne tłumiki rezonansu. Te rozwiązania pomagają utrzymać wysoką jakość wydruków nawet wtedy, gdy na stole roboczym znajduje się duży lub ciężki model."

Tak przy okazji dodam, że wciąż jestem mega zadowolony z P2S. Drukuję dosyć często i jak na razie (pół roku zaraz będzie) nie miałem żadnych problemów ani z samą drukarką, ani z jakością wydruków, a cztery kolory przez AMS w zupełności wystarczają mi na moje potrzeby.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe kiedy Bambu ściągnie system Full Spectrum, który Snapmaker wczoraj oficjalnie dodał do swojego buildu Snapmaker Orca Slicera? Na systemach z jedną dyszą to jest nieopłacalne, ale na H2C miało by to sens.

Wczoraj wieczorem zamówiłem SnapMaker U1, może kiedyś to potestuję ale z tego co widzę, to im mniejsza warstwa, tym lepiej to wychodzi.

Edit: O. A tu jeszcze Anycubic ma promkę na filament CMYK :)
https://anycubicofficial.pl/products/filament-pack 

image.png

Edytowane przez narmiak
Opublikowano
6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Moim zdaniem to kwestia niedługiego czasu, aż szybki i praktycznie bezstratny multikolor pojawi się też w niższym segmencie. Bambu Lab najpierw pokazuje technologię w droższych modelach, a potem stopniowo sprowadza ją niżej. Rynek może jednak wymusić przyspieszenie pewnych decyzji, bo konkurencja zaczyna naciskać ceną, a niekoniecznie technologią.

Co do A2L w cenie ~1700, to większy stół roboczy dla wielu osób będzie ważniejszy niż multikolor. Wielokolorowy druk jest fajny i robi efekt „wow”, ale większy obszar roboczy jest po prostu bardziej praktyczny na co dzień.

"Zastosowano nowy serwoekstruder PMSM, adaptacyjną kompensację drgań oraz wewnętrzne tłumiki rezonansu. Te rozwiązania pomagają utrzymać wysoką jakość wydruków nawet wtedy, gdy na stole roboczym znajduje się duży lub ciężki model."

Na to wszyscy czekają, bo zarówno X2D jak i A2L to odcinanie kuponów, montetyzacja silnej pozycji na rynku, bo jak ktoś myśli "drukarka 3D", pierwsze na myśl przychodzi Bambu. Vorteka raczej nie wsadzą do tańszej drukarki, bo się zwyczajnie nie zmieści. Druga sprawa to fakt, że Vortek - będą naprawdę przemyślanymi i zaawansowanym systemem - nadal jednak opiera się na wąskim gardle w postaci AMS. To IMO ślepa uliczka na dłuższą metę, bo tylko toolchangery gwarantują oczekiwaną prędkość druku i brak odpadów. A Bambu na razie unika jak może tego tematu.

A2L to właśnie wynik stagnacji i dojenia klientów póki jeszcze płacą, bo choć konkurencja naciska, nie ma jeszcze takiej siły przebicia. Większe pole robocze jest okej, ale sama drukarka traci na kompaktowości, to dość spory kloc, wymagający więcej przestrzeni, zarówno na szerokość jaki na głębokość. Równocześnie to nigdy się nie zestarzeje: 

Spoiler

obraz.png.f1961fafac57aafce696e44f4dfaab1d.png

No more bed-slingers, ale jak mawiają - kasa nie śmierdzi. :E Zobaczymy jak te super-duper nowe technologie poradzą sobie w rzeczywistości. Jak zauważyła część recenzentów z YT, A2L to przyzwoity sprzęt, ale mocno spóźniony. 

3 godziny temu, narmiak napisał(a):

Wczoraj wieczorem zamówiłem SnapMaker U1, może kiedyś to potestuję ale z tego co widzę, to im mniejsza warstwa, tym lepiej to wychodzi.

Koniecznie daj proszę znać sprzęt działa, podeślij zdjęcia wydruków. Co mnie szczególnie interesuje, to jakość i powtarzalność pierwszej warstwy, jakość zewnętrznych ścian i górnej powierzchni. Od dawna zerkam okiem na ten model, ale... musiałbym przebudować workbench. :E 

Opublikowano
19 godzin temu, narmiak napisał(a):

Ciekawe kiedy Bambu ściągnie system Full Spectrum, który Snapmaker wczoraj oficjalnie dodał do swojego buildu Snapmaker Orca Slicera? Na systemach z jedną dyszą to jest nieopłacalne, ale na H2C miało by to sens.

Bambu z 1,5 miesiąca temu dodało "Color mixing". To chyba to samo.

obraz.thumb.png.a7897ce7fd07d8565badc451281e13d2.png