Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że inni słyszą inaczej.

Myślą, że jak rozumieją jak ktoś z nimi rozmawia to znaczy że mają dobry słuch i inni słyszą tak samo.

Tymczasem różnice są często wręcz ogromne.

Do tego akustyka pomieszczenia potrafi zmienić hałas z kompa o dosłownie 3x. Ten sam komp u kolegi - spoko. Słyszalny ale ledwo ledwo. Przywiózł go do mnie, pokój z pustymi ścianami, brak dywanu, brak miękkich foteli, kanapy i gratów, mniejszy rozmiar pokoju w ogóle. I różnica jakby ktoś wentyle w kompie z 400RPM na 4000RPM przełączył. Po prostu kolosalna. 

Opinie w necie to pole minowe. Można się nieźle nadziać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

31dBA w teście hwbusters przy tym FM6 1000W to jest 1400rpm

A ty nie kapnales sie ze cos jest nie tak z tym wynikiem ?? przeciez 31db to jest nieslyszalne, a 1400rpm to wyjec ;)  Polacz kropki :D 

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

no właśnie nie ;) fluctus jest sporo wydajniejszy od P12 więc na tych samych obrotach pompuje więcej powietrza i szum jest bardziej słyszalny, P12 na 1500rpm jest nadal dosyć cichy a fluctus już wyje jak wściekły na takich obrotach, mam oba te wentylatory ;) Jak Lukadd siedzi 10cm przy praktycznie pasywnej skrzynce to doskonale rozumiem że może taki zasilacz który w idle kręci 600-800rpm z wentylatorem o dużym przepływie powietrza usłyszeć, mimo to tak jak wspomniałem ogólnie to za te 430zł 1000w FM6 jest spoko ofertą :thumbup: z wyjątkiem audiofilów xD 

Tylko co mnie obchodzi za przeproszeniem wentylator arctica, ktory sie nie znajduje w zasilaczu ?? Moze jeszcze porownnaie do noctua?? ;) Rozmawiamy o wentylatorach w zasilaczach czy o abstrakcjach ;)  

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

@Phoenix. chodzi o to że fluctus na tych 600-800 jest dość słyszalny a taki arctic na 600-800 prawie wcale to był przykład ;) vero też ma podobne obroty w idle i lekkim obciążeniu a jest cichszy od supremo bo siedzi w nim stratus, także w jednym psu te 600rpm możesz być niesłyszalne w idle a w innym już tak, wszystko zależy od zastosowanego wentylatora samym rpm nie ma co się sugerować :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A ty nie kapnales sie ze cos jest nie tak z tym wynikiem ?? przeciez 31db to jest nieslyszalne, a 1400rpm to wyjec ;)  Polacz kropki :D 

Wszystko jest OK :E Nie rozumiesz jak działa określona metodologia testowa i odległość mierzenia od urządzenia i tym wyplute wyniki na decybelomierzu i jakie to ma przełożenie na słyszalną głośność. 

Jestem przeziębiony i nie mam sił na tłumaczenie tak oczywistych rzeczy :E 

Ale zobacz sobie chociaż np. ten MSI MPG który tutaj był poruszany.

Zakres 30-35dBa zaczyna się w tej określonej metodologi jest mierzony dla zakresu 700-800W

CL_Fan_Noise-2.jpg

Co się przekłada na RPM w tym wypadku 135mm wentyla w zakresie 900-1200rpm :E Chyba nie powiesz, że wentyl 135m w takim zakresie jest nie słyszalny :E 

CL_Fan_Speed-2.jpg

Supremo FM6 30dBA w tej metodologi łapie przy 1400rpm na 120mm wentylu. Hardcore i wirówka mimo, że masz 30dBA :E Wyniki trzeba po prostu nauczyć się interpretować. 

Jak ktoś zmierzy ci decybelomierzem głośność komara z np. pół metra odległości i wyjdzie mu 0dBA na wyświetlaczu to też będziesz twierdził, że odgłos komara jest niesłyszalny dla ludzkiego ucha :E ? 

Edit. Druga sprawa możesz mieć zmierzone w teście poniżej 6dBA na decybelomierzu na najniższym zakresie poboru i nawet niech wentyl kręci 300rpm, ale jeśli wentyl będzie terkotał łożyskami to przy cichym tle siedząc w domu przy kompie, mając ciche okna i okolicę, zupełną ciszę w pomieszczeniu to spokojnie będziesz w stanie słyszeć terkotanie łożysk z metra czy nawet dwóch+ gdzie wentyl siedzi w budzie i w jej piwnicy i w zasilaczu :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

ak ktoś zmierzy ci decybelomierzem głośność komara z np. pół metra odległości i wyjdzie mu 0dBA na wyświetlaczu to też będziesz twierdził, że odgłos komara jest niesłyszalny dla ludzkiego ucha :E

Ja wszystko rozumiem ale wybierasz sobie test pod narracje czy mowimy o tym co sie realnie slyszy?? ja zasilacza nie slysze, w tescie sieranta tez wychodzi "bezglosny" wiec o jakiej wirowce Ty piszesz?? Bo tak jak pisales mozna zmierzyc glosnosc komara i jednoczesnie napisac ze jest bezglosny i glosny ;) Tylko mnie interesuje to co relanie slysze. 

Bo twoj test pokazuje jedno i ty nazywasz wirkowko a ja tego nie slysze wiec ?? 

Pytam bo mam ten zasilacz i dla mnie pisanie o jakiejs wirowce to jest abstracja dlatego sie dopytuje :D

Opublikowano (edytowane)

Nie wybieram testów pod narrację bo wszystkie lecą na takiej samej metodologi testowej.

Chodzi co realnie jesteś w stanie usłyszeć. Dużo zależy od tła jakie masz na chacie i co uważasz za bezgłośne w twoim otoczeniu. Sprawność słuchu to oczywista kwestia, ale niektórzy ludzie mimo dobrego słuchu są mniej podatni na określone częstotliwości dźwięków.

Ludzie mają różny słuch i różną wrażliwość na określone częstotliwości. 

35 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@lukaddWklailes 2x msi i to z 115v:)

Ta przeziębienie mnie dobija :E 

Poprawiłem, drugi screen miał być z RPM, a wkleiłem 2x z dBA.

Tam chodziło tylko o porównanie ich metodologi testowej, jeśli chodzi o mierzenie dBa jest stała dla wszystkich zasilaczy. Wyniki na 115v a 230 mogą być inne, ale to nie o to chodziło.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@bleidd

A wybrane zasilacze z jeszcze dokładniejszą analizą i opisami na hwbusters 

https://hwbusters.com/psus/endorfy-supremo-fm6-1000w-atx-v3-1-psu-review/

Aris stworzył coś mega jeśli chodzi o zasilacze, testy i ich certyfikację. Pełna profeska.

Jest też kanał na youtube. 

https://www.youtube.com/@HardwareBusters/videos

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Szczerze mówiąc nie słyszę różnicy między obecnym a850g a supremo fm5 750W, ale już vero L5 700W w jednym z kompów pod obciążeniem głośny, co ciekawe skwierczy jak elektronika a to wentylator (gdy zatrzymam go czymś, to skwierczenie znika) :E