Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem CORSAIR RM1000x. Na początku było wszystko ok, ale teraz pojawia się delikatne terkotanie, stukanie wentyla. Słyszalne tylko w nocnej ciszy ale jednak.

Mam włączony na pokrętle tryb zero RPM, ale gdy przekroczy jakieś tam napięcie to pojawia się to delikatne terkotanie i nie chce wrócić już do zero RPM. Trzeba to pokrętło ruszyć, wyłączyć tryb zero RPM i z powrotem wrócić do trybu zero RPM i jest znowu cisza do czasu gdy znowu jakieś tam napięcie nie jest przekroczone i zaczyna się od nowa terkotanie minimalne. Da się to jakoś naprawić bez latania ciągle do pokrętna i kręcenia? W końcu to pokrętło się zjara. Jak nie to trzeba będzie zwrócić ten badziew.

PS: Zaczyna to się robić gdy CPU 7800x3d dostaje skoku temperatury i wentyle chłodzenia wodnego przyspieszają na sekundę. Ostatnio jakby częściej to się robi chociaż mam w biosie ustawioną krzywą by chłodzenie nie panikowało tak od razu. Ale tak czy siak starszy Seasonic 650W nie dostawał delikatnego stukania gdy coś takiego się działo.

PS2: Jednak po czasie zasilacz wraca do zero RPM i irytujące stukanie przy minimalnych ruchach wentyla ustaje. Tak czy siak nie polecam CORSAIR RM1000x skoro minimalne obroty powodują takie irytujące, miarowe pykanie. Seasonic 650W tego nie miał. Gówniany, irytujący dźwięk wydaje wentyl przy minimalnych obrotach w CORSAIRu.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj zrezygnować całkowicie z trybu 0 rpm niech kręci na niskich stałych obrotach bez przerwy, może się uspokoi a wentyla i tak nie usłyszysz czy tam będzie 0 czy 400rpm, miałem takie stukanie na seasonic focus plus z 2017r jak wyłączyłem tryb pasywny i wentylator działał cały czas stukania/tłuczenia nie było nigdy. 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, Send1N napisał(a):

Spróbuj zrezygnować całkowicie z trybu 0 rpm niech kręci na niskich stałych obrotach bez przerwy, może się uspokoi a wentyla i tak nie usłyszysz czy tam będzie 0 czy 400rpm, miałem takie stukanie na seasonic focus plus z 2017r jak wyłączyłem tryb pasywny i wentylator działał cały czas stukania/tłuczenia nie było nigdy. 

Jest dokładnie tak jak pisze @Send1N, bawiłem się pokrętłem rm850x w zeszłym tygodniu:  przy starcie wentylator hałasuje trochę przez ~sekundę, wyłącz tryb pasywny (przekręć pokrętło w prawo żeby tylko był klik) i na 99% rozwiąże to problem - 1% zostawiam na wadliwy wentylator.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nic to nie dało, nie dało to nic. Z włączonym dalej terkocze tyktyktyktyktyktyk tylko, że na stałe bo nie wraca do zero RPM. Chyba, że jak tak będzie chodził godzinami to się "naprawi". Oczywiście to jest bardzo cichy dźwięk, słyszalny praktycznie tylko w nocy w ciszy, ale jednak. Jak się człowiek na nim skupi to irytuje bo to nie jest delikatny szum a tyktyktyk chociaż cichutkie. Żaden serwis mi tego nie uzna, więc jeśli już zostaje do oddania na Amazonie bo jest jeszcze czas chyba.

Tak czy siak nigdy więcej CORSAIRa chociaż wiem, że to losowe i może wystąpić w każdym zasilaczu bez względu na firmę, ale niesmak pozostaje.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tankietka napisał(a):

Nic to nie dało, nie dało to nic. Z włączonym dalej terkocze tyktyktyktyktyktyk tylko, że na stałe bo nie wraca do zero RPM. Chyba, że jak tak będzie chodził godzinami to się "naprawi". Oczywiście to jest bardzo cichy dźwięk, słyszalny praktycznie tylko w nocy w ciszy, ale jednak. Jak się człowiek na nim skupi to irytuje bo to nie jest delikatny szum a tyktyktyk chociaż cichutkie. Żaden serwis mi tego nie uzna, więc jeśli już zostaje do oddania na Amazonie bo jest jeszcze czas chyba.

Tak czy siak nigdy więcej CORSAIRa chociaż wiem, że to losowe i może wystąpić w każdym zasilaczu bez względu na firmę, ale niesmak pozostaje.

Wygląda na łożysko w wentylu. Ono może realnie bardzo cicho trykać, ale w małym zasilaczu dźwięk się odbija i dodatkowo rezonuję. Raczej samo się nie naprawi, ale możesz poczekać jakiś czas jeśli go masz, inaczej jeśli to cię denerwuję to zwrot, lub gwarancja, jest opcja, że Corsair zmieni wentyla.

Ale jeśli masz opcję zwrotu do sklepu to będzie szybciej.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Mam tez zasilacz i na pokretle ustawione minimalne obroty cały czas i jest cisza. Czasem mu ustawie na full żeby go przedmuchać. Mam go juz rok i jak narazie złego słowa na niego nie powiem

• Upvote 1
Opublikowano

Miałem ten model przez rok, ustawiony cały czas na minimalne obroty, aby coś tam wiało i jednocześnie nie było za głośno. Ze 3 miesiące temu pojawił się ten sam problem. W momencie wejścia na większe obciążenia i przyspieszenie wentyla zaczynało się terkotanie. Próbowałem obroty zwiększać aby złapać moment, gdzie tego terkotania nie słychać, ale wtedy już sam szum wiatraka był za duży. Dałem go na 0 RPM i na chwilę zapomniałem, ale przy dłuższych sesjach i większych obciążeniach gdy wentyl ruszał terkotanie wracało. 

Póki co spakowałem go do kartonu i planuję odesłać na gwarancję, ale coś się za to zabrać nie mogę :kwasny:

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem po co w ogóle zastosowali tego typu rozwiązanie, przecież są zasilacze które nie rozkręcą wcale wentylatora do jakiegoś tam obciążenia (zależnie od modelu i mocy) a ten sobie przedmuchuje w praktycznie w idle :hmm:

Opublikowano
13 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie wiem po co w ogóle zastosowali tego typu rozwiązanie, przecież są zasilacze które nie rozkręcą wcale wentylatora do jakiegoś tam obciążenia (zależnie od modelu i mocy) a ten sobie przedmuchuje w praktycznie w idle :hmm:

Opcja wyboru fajna sprawa, ale jeśli jest to kosztem gorszych łożysk/kontroli jakości to słabo. 🥲

Aris z hardware busters widzi to tak:

"The fan speed adjustment knob will come in handy if you want to set the lowest fan speed manually. This means that the new RMx units are compatible in any case you decide to install them since they can be installed with the fan grille faced downwards or on the side, something that would be a problem for units that have semi-passive fan operation, which cannot be adjusted or switched off.

Let me further explain that. Say you have a semi-passive PSU where this feature cannot be switched off, and you want to install it in a chassis with its fan facing downwards. When the PSU’s fan is not operating, the hot air will be trapped inside the PSU so that the semi-passive operation won’t last long, and on top of that, it will frequently start the fan. FDB fans take the most stress during the start-up phase, where the lubricant has to go up to the shaft to minimize the friction. This is why I don’t suggest semi-passive PSUs where this feature cannot be deactivated in chassis where the PSU has to be installed with its fan facing downwards or on the side. Or in chassis where the PSU compartment doesn’t have airflow vents at its top side."

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zawsze powinna być opcja wyboru. Co prawda cisza kusi, ale osobiście uważam, że z dwojga złego: pół-pasyw i brak wyboru albo brak trybu półpasywnego - lepsze kręcenie się w idle na niskich obrotach, niż podgrzewanie wszystkiego i start/stop.

W gruncie rzeczy taki pół-pasyw ma sens tylko na PC, gdzie absolutnie nie występuje większy pobór, ale dziś nawet durne przeglądarki potrafią obciążyć procesor tak, że zaczyna żreć więcej papu. No i nie wiadomo do końca, jak to zestroić, jak wentylator startuje od niskiego obciążenia to niby dobrze (o ile startuje wolno) - ale wtedy chyba może startować zbyt często. Jak startuje późno, to niepotrzebnie podgrzewamy PC zanim przekroczymy te dajmy na to 400W, a tu już zależy, co kto robi i jak intensywnie...

Niby przy sprawności 90%+ tego ciepła nie ma wiele, ale to jednak dodatkowe źródło tegoż, i to promieniujące prosto do obudowy (piwnice zwykle mają dziurki właśnie po to, he he...).

No tzn. to ciepło w idle w sumie nie powinno przeszkadzać (GPU w Idle też ma te 50-60 st. C), a jak dociśniemy sprzęt, no to ruszają wentyle na wszystkim plus i tak robi się gorąco - ja tam jednak mam z moim bezgłośnym EVGA złe doświadczenia. 

Miałem jeszcze budę bez piwnicy (Midi R2), a i tak robił się cholernie gorący przy zwykłym graniu - na tyle zwykłym, że wentyl rzadko startował...

Wyłączyłem ten cały pół-pasyw w cholerę i mam spokój.

Edytowane przez Zas
Opublikowano

@fuzz jakoś to do mnie nie przemawia co wkleiłeś, od lat są dostepne zasilacze w których wentylator nie załącza się wcale np do połowy obciążenia czyli jak masz taki 1600w to w 99% konfiguracji gamingowych nie załączy się nigdy a w przypadku tego rmx gość coś pitoli o gromadzeniu się ciepła przy obciążeniu na poziomie 5-10% :E 

Opublikowano

@Send1N Akurat nic nie pisał o poziomie obciążenia, skąd to wziąłeś? 😛

Jak dla mnie ma sens to co pisze, ale problem jest raczej teoretyczny, bo przy obciążeniu przy którym miałby się włączyć wentyl i tak pewnie GPU i/lub CPU będzie zagłuszać startowanie wentyla.  :)

Opublikowano (edytowane)

Bardziej mi chodzi o to o czym autor wspomniał, że wystarczy jak 7800x3d dostanie nagłego skoku temperatury co jest normą na ryzenach wystarczy odpalić przeglądarkę ;) a z tego co zrozumiałem to już wtedy załącza się wentyl w tym rmx i terkocze :E jeżeli to jest prawda to dla mnie to jest bez sensu rozwiązanie. Nie miałem nigdy tej wersji z pokrętłem tylko starego rmxa i takich cyrków nie było.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No to skoro jest taka możliwość to nie wiem z czym autor ma problem aby ustawić tak żeby wentyl nie startował do tych 500w :E myślałem że tak się nie da zrobić, przy połowie mocy wersji 1000w to niech sobie startuje i nawet terkocze i tak reszta kompa to zagłuszy ;) 

Opublikowano

Autorowi tematu chyba startuje nie osiągając tych 500w, co jest dziwne, bo aio powinno brać energię głównie z 12v? Może jednak chwilowo skacze temp w zasilaczu i dlatego się włącza, nie przez pułap 500w.

Tak czy siak wadliwa sztuka, może lepiej nie wyciągać po niej wniosków.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No zaczyna się terkotanie PSU gdy 7800x3d dostanie skoku temperatury od przeglądarki internetowej. Oczywiście cpu w sekundę się uspokaja, ale terkotanie w PSU już zostaje na kilkadziesiąt minut. 

Ale fakt, jak lekko podkręcę pokrętło PSU to terkotanie znika ale zaś pojawia się szum który lekko przebija się przez ARCTIC Liquid Freezer II 360 i wentyle budy SilentiumPC Armis AR7X. W sumie nie miałem czasu dokładniej potestować bo to trzeba robić w całkowitej ciszy głównie nocnej a nie miałem ostatnio takiego czasu. To jest naprawdę wszystko bardzo ciche i może przesadzam, ale weszło mi do głowy i się na tym skupiam gdy już siedzę w ciszy nocy ; d Też to jest losowe bo czasem 7800x3d w zależności od odpalonych stron internetowych nie dostaje skoku temperatury i PSU się nie budzi.

Dziwne to wszystko, na Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold nic się nie działo i był zawsze niesłyszalny a był ten sam sprzęt. Zjarał się jednak włącznik tylni w tym Seasonicu i jakoś nie mogę się zebrać by go odesłać. Zresztą i tak chciałem mocniejszy zasilacz pod mocniejsze przyszłe GPU. Może coś źle podłączyłem w CORSAIR RM1000x, ale chyba nie ma co by coś takiego się działo.

Opublikowano

No to u mnie to terkotanie nawet w ciągu dnia było nie do przełknięcia. Niestety nie pamiętam przy jakich obciążeniach zaczynał on u mnie startować, ale jak już zaczynał się kręcić, to terkotanie nie ustawało.

Teraz się jeszcze zacząłem zastanawiać czy sposób montażu w obudowie mógł spowodować ten problem?  

Opublikowano

Nie, czy będzie wentylatorem do dołu czy do góry dobremu wentylatorowi nie robi to różnicy ;) 

Mnie natomiast zastanawia bardziej to że u autora startuje wentyl jak ryzen zaboostuje w przeglądarce :E przecież to jest jakaś komedia jeżeli to jest normalne zachowanie dla tego modelu a nie wadliwa sztuka to nigdy bym nie wziął tego zasilacza...