Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Webasto podgrzejesz wnętrze ale nie odmrozisz szyb - w elektryku to zrobisz.

Oczywiście, że w Skodzie szyby były odmrożone, śnieg spływał z szyb po 30 minutach grzania. Mam gdzieś filmik, ale nie chce mi się szukać. Grzanie szyby się nie włączało, wiadomo, ale nawiew był tak mocny, że wsiadałem i jechałem bez żadnego skrobania itd. Do tego odpalanie z aplikacji, harmonogramy itp... Tej rzeczy mi najbardziej brakuje w moim Kodiaqu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marko napisał(a):

U mnie w starym passacie Webasto potrafiło sterować panelem climatronic. Więc szyby były zawsze rozmrożone.

Rozumiem, że boczne kratki wentylacyjne miałeś zawsze na szyby ustawione? A co jeśli ktoś z szyby bocznej przestawił na siebie ? :E 

Webasto sterowało climatronic ale ten przełączał tylko nadmuch po między poszczególnymi sekcjami a strumień nadmuchu był sterowany ręcznie czyli tak jak ustawiłeś kratki. Jeśli nie ustawiłeś na boczne szyby to nie ma opcii by je rozmrozić. 

To samo tyczy się większości aut choć niektóre mają tunel z nadmuchem przedniej szyby skierowany tylko na boczne.   W EV sterowanie kierunku nadmuchu odbywa się elektronicznie. Tak to działa w Tesli czyli zmienia się kierunek nadmuchu. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
34 minuty temu, LYCONE napisał(a):

Oczywiście, że w Skodzie szyby były odmrożone, śnieg spływał z szyb po 30 minutach grzania. Mam gdzieś filmik, ale nie chce mi się szukać. 

Spoko - wierzę na słowo. Ja z reguły na 20 min przed wyjściem załączałem webasto i po przyjściu do auta, uruchamiałem silnik, włączałem grzanie przedniej, tylnej szyby i skrobałem boczne. W tym czasie przednia i tylna puszczały, Wsiadałem i odjazd. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie dyskutuję, że w elektryku działa to o niebo lepiej. Po prostu neguję Twoje zdanie, że szyby i tak były zamarznięte. A ustawiać nawiew na siebie czy to klimę czy gorące powietrze, to proszenie się o przeziębienie 

Poza tym po co ustawiać nawiew na siebie, skoro w aucie jest ciepło?

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

Poza tym po co ustawiać nawiew na siebie, skoro w aucie jest ciepło?

Mnie to zawsze irytowało jak ktoś przestawił kratki wentylacyjne dlatego takie pytanie padło. 

3 minuty temu, marko napisał(a):

Po prostu neguję Twoje zdanie, że szyby i tak były zamarznięte. 

W autach, które wymieniłem wcześniej po 20minutach szyby były zamarznięte ;) 

Opublikowano (edytowane)

U mnie również fabryczne webasto steruje klimą, rozmraża szyby itp. To wynika z faktu, że w aucie jest 22*C i szyba się nagrzewa. Trzeba grzać trochę dłużej. Około 30 minut. Tzn 22*C w aucie osiągane jest szybciej, ale potrzeba tych dodatkowych 10 minut żeby szyby puściły.

(nie jestem przeciwnikiem EV, raczej gadżeciarzem, więc z tego powodu kupiłbym teslę :P

Edytowane przez dannykay

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...