Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja w październiku  nawet myślałem o 5070ti po tym, gdy syn wziął mojego riperka 9070xt. No ale głównym wymogiem było u mnie to, że kolejna karta ma być biała, 9070xt pure stał 2800pln, białe 5070ti zaczynały się 1000pln drożej. Stąd znów zawitał 9070xt.

Do mojego grania 9070xt jest wystarczającą kartą.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Odpowiedz sobie sam na to do czego korzystasz z pc, jeżeli masz powód na to, by zmienić na te 5070ti, to po prostu to zrób, czy będzie to opłacalne finansowo? Nie, ale twoja kasa i rób z nią co tam chcesz. Osobiście gdybym miał 9070xt to bym nie wymieniał w tym momencie.

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

AMD robi podobnie, tylko, że mleko jest skisłe xD 

Skisłe mleko? Raczej zielone. Im więcej DLSS/FG pijesz, tym mniej widzisz, że to nie FPS-y, tylko AI-slajdy. Marketing NVIDII działa perfekcyjnie, bo my, jako klienci, płacimy i przepłacamy z uśmiechem, „bo lubimy”, „bo zielone”, „bo Jensen nas kocha” 🤣🤣 Prawdziwa wydajność? Nieważne. Ważne, że logo się zgadza.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

@floppy AMD nie potrafi wydać lepszej karty od RTX 4090, więc jak AMD ma zachęcić wymagających graczy do zakupu gorszej karty graficznej jaką jest 9070 XT? 

Ceną :wariat: i czystą wydajnością oczywiście.

2 godziny temu, floppy napisał(a):

Skisłe mleko? Raczej zielone. Im więcej DLSS/FG pijesz, tym mniej widzisz, że to nie FPS-y, tylko AI-slajdy. Marketing NVIDII działa perfekcyjnie, bo my, jako klienci, płacimy i przepłacamy z uśmiechem, „bo lubimy”, „bo zielone”, „bo Jensen nas kocha” 🤣🤣 Prawdziwa wydajność? Nieważne. Ważne, że logo się zgadza.

Co do tego, ja tam jestem zwolennikiem jeżeli chodzi o technologię nvidii, dlss to naprawdę ciekawa technologia ale nie jestem ich jakimś niedoje... wyznawcą. Co jak co ale w wielu zastosowaniach profesjonalnych jednak to zieloni stoją o wiele wyżej niż amd.

Opublikowano
10 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@floppy AMD nie potrafi wydać lepszej karty od RTX 4090, więc jak AMD ma zachęcić wymagających graczy do zakupu gorszej karty graficznej jaką jest 9070 XT? 

9070 XT daje Ci 95% realnej wydajności tego twojego zielonego kloca za ułamek jego ceny. To jest definicja opłacalności, której zieloni nigdy nie zrozumieją. Podczas gdy ty spłacasz raty za kartę, która za chwilę straci wsparcie, bo wyjdzie 'Super-Ti-Ultra' z nowym generatorem klatek dostępnym tylko dla wybranych, normalni gracze cieszą się płynną rozgrywką na 9070 XT. Nvidia to obecnie firma dla ludzi, którzy lubią przepłacać za marketingowy bełkot. 9070 XT to sprzęt dla tych, którzy mają mózg i potrafią liczyć. EOT, idź tam dalej lizać skórzaną kurtkę szefa :).

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Doamdor napisał(a):

@floppy Choroszcz2? :smiech:Premiera nowych kart od AMD w drugiej połowie 2027r. mam nadzieję, że uda im się w końcu pokonać RTX 4090, którego pozbyłem się rok temu. :E

Wiedziałem, że raty bolą, trzeba było sprzedać żeby spłacić xD 

Edytowane przez floppy
Opublikowano
Teraz, Doamdor napisał(a):

że uda im się w końcu pokonać RTX 4090

Jeszcze 4080 nie dogonili :E 

A fikołki z obsmarowywania DLSS/FG broniąc jednocześnie AMD które to również ma swoje FG i FSR tyle, że gorsze to zrobiły mi dzień :E 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Ludzie, patrzę na te wasze wpisy i zastanawiam się, czy Jensen w zestawie z kartą wysyła wam też instrukcję obsługi własnego mózgu, bo wyraźnie oddaliście go w depozyt. Ta wasza ‚Trzecia Rzesza Wyznawców Zielonego Logo’ to jest fenomen dla psychiatrii, a nie dla branży tech.

Siedzi taki jeden z drugim, w pokoju śmierdzi topioną wtyczką 12VHPWR, ale w internecie pierwszy do pouczania. Najbardziej bawi mnie ten wasz koronny argument: ‚No i co z tego, że Radeon 9070 XT ma lepszy stosunek ceny do wydajności, skoro i tak nie dogonił 4080 czy 4090 w tabelkach?’. To jest mentalność niewolnika, który cieszy się, że jego pan ma droższy bat niż sąsiada.

Chwalicie się tym Ray Tracingiem, jakby to była religia, a prawda jest taka, że bez DLSS (czyli waszego magicznego zaklinania rzeczywistości i robienia papki z obrazu) te wasze nieskazitelne RTX'y dławią się przy byle odbiciu. Kupujecie kartę za 10 tysięcy (  co drugi bogaty po podpisaniu umowy z bankiem xD) , żeby potem włączać generator klatek, bo natywnie ten sprzęt jest upośledzony. To tak, jakbyście kupili Ferrari, które wyciąga 300 km/h tylko wtedy, gdy zepchniecie je z Giewontu.

Najgorsza jest ta wasza pycha. Wy nie kupujecie sprzętu do grania, wy kupujecie przepustkę do elitarnego klubu ‚Dojnej Trzody Jensena’. AMD może wypuścić kartę, która jest atrakcyjna cenowo i ma bardzo dobrą wydajność ale dla was to ‚bieda-sprzęt’, bo nie ma zielonej naklejki.

Jesteście idealnymi konsumentami: zapłacicie każdą cenę, przełkniecie każdą kastrację szyny pamięci i jeszcze podziękujecie, że pozwolono wam powąchać pudełko. Nvidia pluje wam w twarz, dyktując ceny z kosmosu za średniopółkowe chipy.

Edytowane przez floppy
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, floppy napisał(a):

Ludzie, patrzę na te wasze wpisy i zastanawiam się, czy Jensen w zestawie z kartą wysyła wam też instrukcję obsługi własnego mózgu, bo wyraźnie oddaliście go w depozyt. Ta wasza ‚Trzecia Rzesza Wyznawców Zielonego Logo’ to jest fenomen dla psychiatrii, a nie dla branży tech.

Siedzi taki jeden z drugim, w pokoju śmierdzi topioną wtyczką 12VHPWR, ale w internecie pierwszy do pouczania. Najbardziej bawi mnie ten wasz koronny argument: ‚No i co z tego, że Radeon 9070 XT ma lepszy stosunek ceny do wydajności, skoro i tak nie dogonił 4080 czy 4090 w tabelkach?’. To jest mentalność niewolnika, który cieszy się, że jego pan ma droższy bat niż sąsiada.

Chwalicie się tym Ray Tracingiem, jakby to była religia, a prawda jest taka, że bez DLSS (czyli waszego magicznego zaklinania rzeczywistości i robienia papki z obrazu) te wasze nieskazitelne RTX'y dławią się przy byle odbiciu. Kupujecie kartę za 10 tysięcy (pewnie na kredyt bo co drugi bogaty po podpisaniu umowy z bankiem xD) , żeby potem włączać generator klatek, bo natywnie ten sprzęt jest upośledzony. To tak, jakbyście kupili Ferrari, które wyciąga 300 km/h tylko wtedy, gdy zepchniecie je z Giewontu.

Najgorsza jest ta wasza pycha. Wy nie kupujecie sprzętu do grania, wy kupujecie przepustkę do elitarnego klubu ‚Dojnej Trzody Jensena’. AMD może wypuścić kartę, która jest atrakcyjna cenowo i ma bardzo dobrą wydajność ale dla was to ‚bieda-sprzęt’, bo nie ma zielonej naklejki.

Jesteście idealnymi konsumentami: zapłacicie każdą cenę, przełkniecie każdą kastrację szyny pamięci i jeszcze podziękujecie, że pozwolono wam powąchać pudełko. Nvidia pluje wam w twarz, dyktując ceny z kosmosu za średniopółkowe chipy.

Trochę się w tym wszystkim miotasz kolego.

AMD, podobnie jak nVidia, posiada swoje DLSS - nazywa się FSR. Goni więc tego samego króliczka co nVidia.

AMD, zupełnie planowo, olało segment high-end i nie wypuściło żadnej karty, która może rywalizować z 4090, o 5090 nie mówiąc.

W produktywności, również, AMD ssie pałkę :/ 

W kwestii sterowników, podobnie jak nVidia, AMD również jeździ po samym dnie. Obie firemki produkują takie cyfrowe gnioty, że sterownik opłaca się aktualizować raz na rok, maks.

AMD, nie tak dawno temu, chóralnie ogłosiło że ma doopie właścicieli RXów 5xxx i 6xxx i nie będzie już ich wspierać sterownikami. W wypadku 6xxx to zasadniczo aktualne GPU :E , wciąż można je spokojnie kupić. W dodatku na RDNA2 leci połowa handheldów. Także... :/  Chociaż w tej kateogorii nVidia potrafi do 8-9 letnich gpu wciąż drivery wypuszczać. Ujowe bo ujowe, ale jednak.

Mnie nV nie mleczy, ja po prostu nie mam wyboru :/ wybieram między złym i ujowym. I tyle.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Qrdello napisał(a):

Trochę się w tym wszystkim miotasz kolego.

AMD, podobnie jak nVidia, posiada swoje DLSS - nazywa się FSR. Goni więc tego samego króliczka co nVidia.

AMD, zupełnie planowo, olało segment high-end i nie wypuściło żadnej karty, która może rywalizować z 4090, o 5090 nie mówiąc.

W produktywności, również, AMD ssie pałkę :/ 

W kwestii sterowników, podobnie jak nVidia, AMD również jeździ po samym dnie. Obie firemki produkują takie cyfrowe gnioty, że sterownik opłaca się aktualizować raz na rok, maks.

AMD, nie tak dawno temu, chóralnie ogłosiło że ma doopie właścicieli RXów 5xxx i 6xxx i nie będzie już ich wspierać sterownikami. W wypadku 6xxx to zasadniczo aktualne GPU :E , wciąż można je spokojnie kupić. W dodatku na RDNA2 leci połowa handheldów. Także... :/  Chociaż w tej kateogorii nVidia potrafi do 8-9 letnich gpu wciąż drivery wypuszczać. Ujowe bo ujowe, ale jednak.

Mnie nV nie mleczy, ja po prostu nie mam wyboru :/ wybieram między złym i ujowym. I tyle.

Widzę, że syndrom sztokholmski u „zielonych” wszedł już w fazę terminalną. Mówienie, że „nie masz wyboru”, to jest absolutnie genialne podsumowanie tego, jak Jensen urobił sobie bazę klientów, klęczysz, płaczesz, że drogo i ujowo, a portfel sam się otwiera, żeby przyjąć kolejną dawkę „nowoczesności” w oparach topionego plastiku. Skoro tak pewnie ciśniesz po AMD, to spójrzmy na ten twój zielony ołtarzyk, zwłaszcza po tym kabarecie, który NVIDIA odstawiła z softem. Przecież legendarny rok 2025 i te „najlepsze sterowniki” to był hit dekady, NVIDIA wypuściła drivery, które miały być kamieniem milowym, a okazały się cyfrowym odpowiednikiem granatu wrzuconego do obudowy.

Podniecasz się 4090/5090, ale prawda jest taka, że to nie jest karta, tylko mały reaktor atomowy z funkcją wyświetlania obrazu. NVIDIA tak odleciała z cenami i poborem prądu, że w 2026 roku do zestawu powinni dorzucać gaśnicę i osobny licznik od elektrowni. To nie jest żadna dominacja, tylko sprawdzanie, jak głęboko można ci jeszcze sięgnąć do kieszeni, zanim zaczniesz krzyczeć. Nawet to mityczne DLSS to tylko proteza, która ma ukryć fakt, że natywna wydajność leży i kwiczy, kupujesz kartę za wagon pieniędzy, żeby potem AI dorysowywało ci klatki z artefaktami, bo bez tego twój „potwór” dławi się w nowszych tytułach. A co do wsparcia starych kart, to te drivery do "żywych trupów" to czysta eutanazja na raty, która ma ci tylko przypomnieć, że czas kupić nową serię znowu z obciętym VRAMem. Piszesz, że AMD ssie, ale ty po prostu masz „CUDA-ki” w obudowie i dajesz się bez mydła, bo uwierzyłeś, że bez kurtki Jensena nie da się odpalić komputera. Pilnuj tam temperatur, żeby ci ten 5090 nie przetopił biurka do piwnicy.

Edytowane przez floppy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Nie no chłop ma podobny poziom propagandy jak elektronaganiacze. Takim majstrom to nawet młotkiem nie wytłumaczysz xD 

Współczuje dzieciństwa, pewnie nie raz młotkiem dostałeś za to jaki jesteś, teraz wszystko się odbija.. wspomnienia wracają co ? :) , szkoda zniżać się, smutne życie musisz mieć :)

Edytowane przez floppy
Opublikowano
51 minut temu, floppy napisał(a):

,a prawda jest taka, że bez DLSS (czyli waszego magicznego zaklinania rzeczywistości i robienia papki z obrazu)

Nie mam nic do kart amd ale myśle że przesadzasz z tym jakoby dlss był taki zły. Myśle że odwrotnie, że robi kapitalna robote. , a zwrok mam bardzo dobry i jestem niezdrowo wyczulony pod względek jakości obrazu.  U mnie w cbp na ultra, rt psycho i dlss q, wyciągałem 80-95 fpsow. Czyli dla mnie wystarczajaco dla single player. Z DLAA już potrafiło ściągać poniżej 60, ale różnicy nie widziałem żadnej. Gołym okiem widać ją bardzo mocno, dopiero gdy ustawisz ultra wydajność DLSS. Bf6 wyciąga w multiki nawet 190 z dlss q. A już w kcd2 nie potrafiłbym grac z czyms innym niż dlss. Inne metody antyalisingu lub ich brak. robią tam właśnie papke z obrazu, z ciekawosci zmieniałem i bawilem sie wszystkim i w porownaniu do dlss/dlaa, wszędzie indziej robi się gówno totalne. Więc z mojego doświadczenia nie ma nic lepszego.