Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema.

przeglądając wątki i testy, ciężko się zdecydować.

Potrzebuję zasilacza ATX spełniającego wymagania: 

850 W, ATX 3.1, złącze HPWR 600W

cena w okolicach 400-450 zł.

Gwarancja najlepiej 10 lat (im więcej, tym lepiej)

musi być modularny.

Wpadło mi kilka modeli. Wszystkie z Goldem. I teraz który będzie najlepszy, (ceny z wysyłką):

MSI MAG A850GL -399 zł, 7 lat gwarancji

Montech Century II 850W -426 zł, 10 lat

CORSAIR RM850x -479 zł, 10 lat. Przekracza założony budżet, w dodatku kiedyś Corsair już mnie zawiódł.

ASUS TUF GAMING 850G -449 zł, 10 lat

Cooler Master GX II Gold 850W -449 zł, 10 lat

ASrock Steel Legend SL-850G -449 zł, 10 lat

Endorfy Supremo FM6 850W -439 zł, 10 lat.

Edytowane przez twoja_babcia
Opublikowano

Ja polecę MSI MPG A850G. Nie mogę powiedzieć na niego złego słowa.
Któryś z kolegów forumowych miał problem z gwarancją zasilacza u Corsaira... skończyło się na tym, że europejski serwis olał go i kazał jeszcze płacić za odesłanie go, zaproponowali też bezsensownie drogą naprawę.
Za taki customer service to ja dziękuję...

• Upvote 1
Opublikowano

Miał z gwarancją a inny miał też problem z tym że właśnie w tej wersji z pokrętłem wentylator odpalał się przy śmiesznych wręcz obciążeniach typu odpalenie przeglądarki aby przedmuchać bebechy to jeszcze pół biedy ale szło to w parze z terkotaniem wentylatora na niskich obrotach :E 

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N no ale nie mów mi że teraz po jednym takim przypadku chcecie skreślić firmę corsair🙆 mój były msi a850g zaczął szwankować po nie spełna roku i jakoś jeszcze nigdy go nie polecałem z tego powodu. W każdych produktach trafiają sie buble i to normalne zwłaszcza teraz gdzie tej jakości coraz mniej co kiedyś

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Chłopaki nawet mi już przeszło z tym CorsaiemxD to że jeden zdechł to zdarza się, wcześniej miałem 6 lat RM750X do mementu aż nie sprzedałem.

A w temacie A850G z dalej aktywną promką to super wybór. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

W A850G coś narzekają na cewki. Corsaira nie polecam, ta sztuka o której wspomina Send1N to moja. Muszę ją zwrócić w końcu na Amazonie, więc ktoś ją dostanie bo oni zwroty wysyłają ; d

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
5 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

@Send1N no ale nie mów mi że teraz po jednym takim przypadku chcecie skreślić firmę corsair🙆 mój były msi a850g zaczął szwankować po nie spełna roku i jakoś jeszcze nigdy go nie polecałem z tego powodu. W każdych produktach trafiają sie buble i to normalne zwłaszcza teraz gdzie tej jakości coraz mniej co kiedyś

Zauważ, że tu nie chodzi o jakiś konkretny egzemplarz zasilacza tylko o przypadki postępowania firmy z konsumentami.
O ile w każdej firmie może trafić się jednostka z wadą fabryczną, to nie każda firma musi mieć obsługę serwisową standardów PRL.

• Upvote 2
Opublikowano

@Lameismyname tu na forum był chyba jeden taki przypadek i nie chodzi tu o bronienie danej firmy bo dali du*y ale sa tez takie przypadki że np. Wysyłasz gpu na gwarancję i Ci odsyłają bo niby wszystko gra, wysyłasz drugi raz i Ci ją zrobią. Wszystko zalezy na jakich ludzi trafisz a co do tego opisywane zasilacza to można było to tez pewnie jakoś wyjaśnić bo tak nie powinno być. Chociaż tez ostatnio były takie sytuacje z gpu od msi czy innych że naliczyli sobie koszty. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, RaViV napisał(a):

W dość dobrej cenie jest też, MSI MPG a850G. Tu chwalony na forum przez paru posiadaczy. ;) 

https://www.pepper.pl/promocje/zasilacz-msi-mpg-a850g-pcie5-850w-1200849

Jak wypada model MSI MPG A850GS PCIE5 w porównaniu do tego A850G, różnica ok. 100zł. : https://www.amazon.pl/dp/B0DQ9PDT22/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0DQ9PDT22&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=5b753cd8-e0cc-5c66-f88f-81317f2bcc4c

Myślę, czy muszę wymieniać w swoim przypadku jak siedzę na ddr4, ale mam niby 5070Ti, a siedzę na SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W.
Więc też właśnie rozglądam się do 500-600zł za jakimś 850W.

Edytowane przez Garru
Opublikowano (edytowane)

@Garru Nie ma sensu dopłacać 100zł. Jak coś na Amazonie też masz cenę za 449zł, za Msi a850g.

Ale w Twoim przypadku nie widzę potrzeby zmiany zasilacza z 750w na 850w, przy karcie 5070ti.

Zapas mocy masz.

Ja mam 9070xt i zasilacz 650w i jeszcze zapasu mam. :D Max 290w pobiera mi karta po uv. 

Edytowane przez RaViV
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, RaViV napisał(a):

@Garru Nie ma sensu dopłacać 100zł. Jak coś na Amazonie też masz cenę za 449zł, za Msi a850g.

Ale w Twoim przypadku nie widzę potrzeby zmiany zasilacza z 750w na 850w, przy karcie 5070ti.

Zapas mocy masz.

Ja mam 9070xt i zasilacz 650w i jeszcze zapasu mam. :D Max 290w pobiera mi karta po uv. 

Jak z tym wejściem ATX 3.1? Kompletnie nie orientuje się w świecie zasilaczy. Niby są przypadki, że 9070XT przyjarało, 5070Ti, a nie tylko 80/90. Czego to dokładnie przyczyna? Zasilacza starych wersji, czy okablowania/przejściówki, a może wina użytkownika? W teorii przejściówkę mam oryginalną od gigabyte.
Z punkty logicznego 3080 xtreme brał mi pod 350-370W, więc o 70W więcej niż moja 5070Ti i nic nie powinno się stać. Tylko tam miałem stare złącze, które było bezpieczniejsze, a tu człowiek się tylko zastanawia, czy dla spokoju ducha wymienić, czy nic się nie stanie.  Osobiście dla mnie wymiana jest bezsensowna, ale zrobiłbym to tylko dla bezpieczeństwa GPU, bo pewnie 850W to i tak za mało będzie na gen 6xxx/7xxx i znów wymiana. :Crash:

Edytowane przez Garru
Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Zauważ, że tu nie chodzi o jakiś konkretny egzemplarz zasilacza tylko o przypadki postępowania firmy z konsumentami.
O ile w każdej firmie może trafić się jednostka z wadą fabryczną, to nie każda firma musi mieć obsługę serwisową standardów PRL.

A myślisz, że MSI jeśli chodzi o obsługę klienta to jest jakieś święte :E Absolutnie nie, też nie raz dali ciała. Gamonie potrafili odesłać z serwisu GPU z walniętymi pamięciami i sypiące artefaktami jako sprawne :E, dobrze, że jest rękojmia. Tyle, że gorzej jak coś ma więcej gwary niż 2 lata jak PSU :E bo już wtedy jesteś zdany tylko na producenta.