Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Spróbuj jeszcze ustawić plan zasilania na wysoką wydajność w Windowsie.

Włączą AFMF2.1 w profilu gry w adrenaline.

Co to afmf2.1? Czytałem że niby zrównoważony dla x3d lepszy niż wysoka wydajność z zasilania niby ale czy to prawda nie mam pojęcia obecnie mam chyba zrównoważony 

Opublikowano
13 minut temu, Macius napisał(a):

Co to afmf2.1? Czytałem że niby zrównoważony dla x3d lepszy niż wysoka wydajność z zasilania niby ale czy to prawda nie mam pojęcia obecnie mam chyba zrównoważony 

%-)

A wchodziłeś kiedykolwiek do panelu adrenaline ? Naciśnij podczas grania alt+r i tam włącza AFMF 2.1.

I ustaw ten jak zasilania tak jak pisałem i sprawdź gre 

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

%-)

A wchodziłeś kiedykolwiek do panelu adrenaline ? Naciśnij podczas grania alt+r i tam włącza AFMF 2.1.

I ustaw ten jak zasilania tak jak pisałem i sprawdź gre 

Tak byłem w adrenalin i mam wszystko wyłączone freesync włączony i nie pamiętam czy vsync w włączony czy nie w sterowniku próbowałem różnie jutro sprawdzę z tym wszystkim 

10 minut temu, leven napisał(a):

Jak ustawisz najwyższa w opcjach zasilania, to karta nie zejdzie do profilu 2d. CPU też będzie mieć max zegary.

Zrównoważony profil jest zalecany i tak mam ustawione u siebie :thumbup:

Z tym max zegarami to tak średnio skaczą se na jednych 4-5ghz na drugich 3.8 np 

Opublikowano
1 minutę temu, Macius napisał(a):

Tak byłem w adrenalin i mam wszystko wyłączone freesync włączony i nie pamiętam czy vsync w włączony czy nie w sterowniku próbowałem różnie jutro sprawdzę z tym wszystkim 

freesynca raczej się w grze powinno włączać nie w sterowniku . W adrenalie na off.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, leven napisał(a):

Gdzie takie pytanie zostało zadane ? Tutaj ?

Tutaj:

1.png

11 godzin temu, leven napisał(a):

Skaczą, bo nie masz w biosie płyty ustawionego ALL Core na LINK, tylko na Auto.

No to wtedy jajca się dzieją.

Ale ty mieszasz jak sobie wypijesz w weekend :E przecież on ma 7800x3d niczego takiego nie ustawi ;) 

Ogólnie ten temat jest chory, wszyscy polecają jakieś zaawansowane kalibracje i cuda na kiju a przy tym sprzęcie wszystko powinno działać jak należy jedyne co jest do roboty to odpalenie profilu expo w biosie, czytając tego typu tematy inni myślą że platforma AM5 wymaga niewiadomo jakiej kalibracji i czasu aby to wszystko okiełznać :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie z podanych gier odpaliłem valhallę jakiś czas temu i ewidentnie coś tam zepsuli bo licznik fps pokazywał przykładowo 140 a odczucie z gry było jakby było 40.

W przykładowo mirage było już ok, odczucie z gry takie jak pokazywał licznik fps.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ogólnie z podanych gier odpaliłem valhallę jakiś czas temu i ewidentnie coś tam zepsuli bo licznik fps pokazywał przykładowo 140 a odczucie z gry było jakby było 40.

W przykładowo mirage było już ok, odczucie z gry takie jak pokazywał licznik fps.

W war Thunder mam np 140-160 fps a 1% low fps okolice 100-140 czasem ale potrafi spać 1% i wtedy czuje stuttering nwm czy to że procesor bądź płyta lub ram mają problem ze stabilnością gdy ram jest na expo 5600-6000 MHz na niższych dalej są spadki spore ale stuttering mniejszy 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Tutaj:

1.png

Ale ty mieszasz jak sobie wypijesz w weekend :E przecież on ma 7800x3d niczego takiego nie ustawi ;) 

Ogólnie ten temat jest chory, wszyscy polecają jakieś zaawansowane kalibracje i cuda na kiju a przy tym sprzęcie wszystko powinno działać jak należy jedyne co jest do roboty to odpalenie profilu expo w biosie, czytając tego typu tematy inni myślą że platforma AM5 wymaga niewiadomo jakiej kalibracji i czasu aby to wszystko okiełznać :hihot:

No przecież gość piszę, że zegary CPU są rozjechane, to jak głupoty piszę. W Intelu ustawiam taktowanie na ALL Core + LINK (nie Automat) i mam wszystko pod korek.

Edytowane przez leven
Opublikowano

U siebie może i tak ustawisz ale u niego nie ma takiej opcji i tego nie zrobi na 7800x3d o to chodziło ;) druga sprawa że to i tak nie ma żadnego znaczenia, procek sam sobie reguluje  zegar zależnie od potrzeby i to wystarczy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Send1N napisał(a):

U siebie może i tak ustawisz ale u niego nie ma takiej opcji i tego nie zrobi na 7800x3d o to chodziło ;) druga sprawa że to i tak nie ma żadnego znaczenia, procek sam sobie reguluje  zegar zależnie od potrzeby i to wystarczy.

Nie da rady zablokować rdzeni z ręki poprzez core ratio np 50?

@Macius tutaj masz biblie odnośnie próby rozwiązanie problemu

A tutaj rozwiązanie:

Edytowane przez wallec
  • Haha 3
Opublikowano
46 minut temu, wallec napisał(a):

@Macius tutaj masz biblie odnośnie próby rozwiązanie problemu

A tutaj rozwiązanie:

Jakby była 14600k to jeszcze ale w sumie skąd pewność że podstawka naprawiłaby problem? Niby jest GW. Ale na niej to pewnie nic nie zrobią. 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, wallec napisał(a):

Nie zrobisz stałego niezmiennego zegara tak jak leven to zrobił u siebie na cpu autora i nie stanowi to żadnego problemu.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Proponować gorszy mniej wydajny sprzęt jako rozwiązanie to cały wallcuś xD

Ogólnie kilka lat temu jak większość ludu siedziała na intelach bo były na topie to ludzie przychodzili z stutterami i problemami na intelu na foruma, dzisiaj gdy intel niedomaga i mało kto go kupuję w nowszych konfiguracjach, a większość siedzi na AMD to i ludzie częściej mają problemy na AMD. 

Wystarczy sobie przypomnieć jakie ludzie miewają problemy na intelach z stutterami :E 

"Just got a brand new shiny 14700k and rtx4080 super and its stuttering like a wild chicken"  xD Klątwa stuttera nie oszczędza nawet Intela :E 

• Upvote 1