Skocz do zawartości

Czy doświadczyłeś większego spalania na trasie auta hybrydowego?  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy auto hybrydowe pali więcej od wersji spalinowej w trasie?

• Tak, moim zdaniem spala więcej
    • Nie, nie pali więcej
    • Nie wiem, ale chętnie się dowiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Gret napisał(a):

@Tomasz Niechaj tutaj masz opis https://www.samochodyhybrydowe.honda.pl/how#tech, co prawda bez konkretnych wartości ale jednak tryb spalinowy jest dedykowany do wysokich prędkości. Odnośnie obrazka u góry niby wynika że koła napędza spalinówka ale ja tam instrukcji do tego nie czytałem. 

Gdzie na tej stronie Hondy piszą, że tryb bezpośredni spalinowy jest stosowany do wysokich prędkości?

Bo o BEZPOŚREDNIM ja cały czas mówię.

Edytowane przez Tomasz Niechaj
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

Czyli klasyka, dla Japończyka wysoka prędkość szosowa to nie jest 180 km/h i dobrze wiesz o tym.

Tak, czy owak pokazałem Ci kiedy stosowany jest i kiedy może być stosowany tryb bezpośredni.

Twoje screeny pokazują że to tryb hybrdowy, zobacz instrukcję. 

No ja się bardziej odnoszę do Civica, HR-V ma chyba trochę inaczej to rozwiązane. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

No sam dostarczyłeś potwierdzenie, że to co wstawiłem to tryb bezpośredni, a nie hybrydowy.

No nie. Przy bezpośrednim nie ma w ogóle połączenia z baterią :P 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Gret napisał(a):

No nie. 

No tak, będziemy się przezbywać.

1 minutę temu, Gret napisał(a):

No nie. 

Co widzisz na ikonkach w zaznaczonym prostokącie?

honda3.jpg

"Przy bezpośrednim nie ma w ogóle połączenia z baterią"

Instrukcja, którą dostarczyłeś mówi co innego

5 minut temu, Gret napisał(a):

Twoje screeny pokazują że to tryb hybrdowy, zobacz instrukcję. 

No ja się bardziej odnoszę do Civica, HR-V ma chyba trochę inaczej to rozwiązane. 

Różnica polega głównie na innym silniku spalinowym. Sposób działania jest identyczny. Mówię to na podstawie jazdy Jazzem, Civiciem, HR-V oraz CR-V.

Edytowane przez Tomasz Niechaj
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

No tak, będziemy się przezbywać.

Co widzisz na ikonkach w zaznaczonym prostokącie?

honda3.jpg

"Przy bezpośrednim nie ma w ogóle połączenia z baterią"

Instrukcja, którą dostarczyłeś mówi co innego

honda.jpg

to jest według ciebie tryb bezpośredni? 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To chyba tylko Toyota, nie? Aczkolwiek ja sobie jakiś booster muszę kupić xD 

Z tego co wiem tak i głównie CR-H czy tam HR-V (jeden pies dla mnie) xD 

Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Nie równań wszystkich eCVT z tymi z Toyoty. Nie wszędzie to wyjec a niekiedy nawet umie udawać zmianę biegów ;)

Udawanie zmiany biegów pogarsza osiągi, a przy spokojnej jeździe nie są potrzebne.

Generalnie wycie zależy od mocy układu i silnika, w Toyocie 1.8 wyje bo ma malutko mocy, silnik elektryczny też słaby. Daliby coś porządnego z turbo i nagle cisza by nastała, no ale to ma być proste w budowie jak cep wiec jest jak jest.

IS300h też wyjec. Kuga już ma lepszy układ.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

NO tak, a widzisz tam zębatkę czy nie? Wyslałem Ci film, żebyś zobaczył.

Widzę teraz :P zmyliły mnie kreski od baterii do silnik i ich brak... 

Edytowane przez Gret
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

W Toyota C-HR w podstawowej wersji jest 1,8 wolnossący (i z powodu prostoty fajny napęd), ale czy przypadkiem 2.0 to nie jest już (niestety) turbo?

Bez turbo, po prostu większy silnik, ma też wtrysk bezpośredni.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

No nie rozumiesz :) Bo to że silnik spalinowy jest aktywny, nie oznacza że NIE jedziesz z użyciem TYLKO silnika elektrycznego.

No ok, to kiedyś wiedziałem ale zapomniałem że faktycznie jest taki tryb. Czyli jakiś tam zysk na autostradzie przy jeździe z umiarkowaną prędkością silnikiem elektrycznym pewnie jest. W praktyce, spalanie jak w spalinówce... A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? 

Opublikowano
4 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No ok, to kiedyś wiedziałem ale zapomniałem że faktycznie jest taki tryb. Czyli jakiś tam zysk na autostradzie przy jeździe z umiarkowaną prędkością silnikiem elektrycznym pewnie jest. W praktyce, spalanie jak w spalinówce... A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? 

Znajomy ma Mazdę 2.0, jego żonka Corollę 1.8 hybrid. Jak on się dorywa do Toyoty w trasie to żre więcej od Mazdy :E  

To są auta dla spokojnego i płynnego kierowcy. Jechałem Yaris Cross czyli gorszą hybrydą 1.5 3 cyl i naprawdę tym się nie da szaleć, nie chce się, lepiej płynnie przyspieszać i irytować kierowców z tyłu xD 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, galakty napisał(a):

Z tego co wiem tak i głównie CR-H czy tam HR-V (jeden pies dla mnie) xD 

Udawanie zmiany biegów pogarsza osiągi, a przy spokojnej jeździe nie są potrzebne.

Generalnie wycie zależy od mocy układu i silnika, w Toyocie 1.8 wyje bo ma malutko mocy, silnik elektryczny też słaby. Daliby coś porządnego z turbo i nagle cisza by nastała, no ale to ma być proste w budowie jak cep wiec jest jak jest.

IS300h też wyjec. Kuga już ma lepszy układ.

Ja tam odczuwam to głównie jako różnica w dźwięku a nie w płynności przyspieszania. W momencie kiedy ICE lekko zrzuca to ten brak uzupełniony jest przez elektrykę i straty nie ma. Efekt jest ale to pozorne. Żeby było odczucie zmiany biegu i to działa. Jest przyjemniej ;)

Mówię o swoim, nie o innych bo tam faktycznie tak może być.

Aha, przy spokojnej jeździe nie ma tego efektu. On występuje przy w miarę spokojnym przyspieszaniu, jak się rozpędzasz. Jak się depnie to tego efektu nie ma, tak samo jak w jeździe miejskiej do tych 50. Powyżej już występuje ale w takim przypadku osiągi nie mają znaczenia. Nie ten tryb jazdy a i są zachowane odpowiednie.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

W praktyce, spalanie jak w spalinówce... A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? 

Bo niektórzy jeżdżą sporo w mieście, a wówczas zwykły spaliniak źre jak świnia co się dorwie do trufli, a hybryda ... 2x mniej pali?

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Ja tam odczuwam to głównie jako różnica w dźwięku a nie w płynności przyspieszania. W momencie kiedy ICE lekko zrzuca to ten brak uzupełniony jest przez elektrykę i straty nie ma. Efekt jest ale to pozorne. Żeby było odczucie zmiany biegu i to działa. Jest przyjemniej ;)

Mówię o swoim, nie o innych bo tam faktycznie tak może być.

Aha, przy spokojnej jeździe nie ma tego efektu. On występuje przy w miarę spokojnym przyspieszaniu, jak się rozpędzasz. Jak się depnie to tego efektu nie ma, tak samo jak w jeździe miejskiej do tych 50. Powyżej już występuje ale w takim przypadku osiągi nie mają znaczenia. Nie ten tryb jazdy a i są zachowane odpowiednie.

No to całkiem spoko to wymyślili, dobrze że przy depnięciu w podłogę nie ma symulacji. 

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Znajomy ma Mazdę 2.0, jego żonka Corollę 1.8 hybrid. Jak on się dorywa do Toyoty w trasie to żre więcej od Mazdy :E  

To są auta dla spokojnego i płynnego kierowcy. Jechałem Yaris Cross czyli gorszą hybrydą 1.5 3 cyl i naprawdę tym się nie da szaleć, nie chce się, lepiej płynnie przyspieszać i irytować kierowców z tyłu xD 

a ta Mazda 2.0 to jaka to jest? Nie znam tego modelu. Corolla to też która dokładnie?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Petru23 napisał(a):

U mnie raczej płynnie, przynajmniej cyferki płynnie przeskakują ;)

I taniej kilka przekaźników niz mechanizmów zastosować ;)

Tunele to chyba alfa tylko stosuje już w "normalnych" autach

Cofam. Cyferki idą skokowo. Wskazówka wydaje się płynnie

Pod górkę, na niemieckiej autostradzie oczywiście ;)

7 minut temu, galakty napisał(a):

No to całkiem spoko to wymyślili, dobrze że przy depnięciu w podłogę nie ma symulacji. 

Powyżej.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
11 minut temu, Petru23 napisał(a):

Cofam. Cyferki idą skokowo. Wskazówka wydaje się płynnie

Pod górkę, na niemieckiej autostradzie oczywiście ;)

Powyżej.

Sorki ale ten filmik udowadnia, że obecne samochody to smartfony a nie samochody.
Wyje jakbym przycinał żywopłot, ale za to ładne animacje dla gimbusów oO

Opublikowano
10 minut temu, wallec napisał(a):

Sorki ale ten filmik udowadnia, że obecne samochody to smartfony a nie samochody.
Wyje jakbym przycinał żywopłot, ale za to ładne animacje dla gimbusów oO

Analogowy samochód. Uruchamiasz -> sprawdzanie systemu -> 0 błędów przez cały dzień jazdy.

Samochód 2026 -> Uruchamiasz -> PIK PIK PIK źle odczytałem znaki i będę robił  PIK PIK PIK aby cię wkurwić -> 10 sekund później PIK PIK PIK nowy znak oczytałem! -> lane assist nie działa bo mam płatek śniegu na jednej z 10 kamerek -> 5 warningów i choinka na desce rozdzielczej -> monitorowanie martwej strefy dezaktywowane -> PIK PIK PIK -> jestem taki zajebisty ale nie umiem sprawdzić poziomu płynu do spryskiwaczy i właśnie Ci się skończył na autostradzie i jesteś w *pie -> PIK PIK -> Safety break , nie klikaj w spotify , weź telefon i normalnie wybierz piosenkę dzbanie -> PIK już możesz klikać w Spotify -> wytarł bym Ci szybę ale mój tryb auto działa gorzej niż w Golfie 5 20 lat temu i poczekam aż napada jeszcze 5 litrów wody. 

Ciekawe czy tylko ja to tak widzę, czyli jestem za stary na dzisiejsze czasy.