Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raz w tą raz w drugą. Wtedy też często walka odbywała się na feature set - i tak karta zrobiona pod DX10, jak np. właśnie seria g80, gniotła w dx10 wszystko i kostki wypluwała. Takie czasy.

W tym aspekcie niedawno mieliśmy powrót do przeszłości z serią RTX :D 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Ogólnie nie musi to być Nvidia, ponieważ przez ostatnie kilka lat siedze z czerwonymi ( z 5700xt na 6950xt) i nie mam z tym problemu.

Tylko kolejna karta - mam nadzieje - posiedzi u mnie z 3 lata.

Czyli celować w 5070 ti? 

Opublikowano
8 minut temu, Choryski napisał(a):

Ogólnie nie musi to być Nvidia, ponieważ przez ostatnie kilka lat siedze z czerwonymi ( z 5700xt na 6950xt) i nie mam z tym problemu.

Tylko kolejna karta - mam nadzieje - posiedzi u mnie z 3 lata.

Czyli celować w 5070 ti? 

A ile reszta twoje sprzetu jest warta?  Tzn co masz

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Już chciałem pisać posta, że AMD lipa "bo jeżeliby ślepo wierzyć w testy i wykresy, to zmiana da Ci nawet 200% wzrost wydajności w 1440p"... ale gdzie jest haczyk? :D

obraz.thumb.png.f51dc8fbd082e410acbcd2a792b59e21.png

Ale i tak, jeżeli chcesz kupić to bierz póki są i w miarę tanio -> zmiana to będzie kosmos jak odpalisz dlss, ray tracing i generatora.

Zupełnie inny wymiar grania

Walec co to za bagno :D  Nie żebym tam żałował radeonom wydajnosci w 4k :D ale chłop chce kupic 5080 a Ty mu dajesz wykres gdzie 6950 dosłownie gniecie 5080 w 4k

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Walec co to za bagno :D  Nie żebym tam żałował radeonom wydajnosci w 4k :D ale chłop chce kupic 5080 a Ty mu dajesz wykres gdzie 6950 dosłownie gniecie 5080 w 4k

Jak musisz dobrze żyć z producentami bo kanał na jutiubie jest twoim zarobkiem to wiele testów da się zrobić "tak żeby było dobrze". 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Choryski napisał(a):

Monitor IIyama

14600kf

32GB DDR4

krux 850w

32GB vram ddr4 obecnie warte jakies 1000zł , procek pewnie 900zł, płyta pewnie z 500-600zł, zasilacz to tam z 200-250zł. Monitor pewnie tani. 
Razem okolo 3000zł. 

hmmm...ten zestaw wiesz nie jest mega drogi, co innego jakbys mial 9800x3d na konkretniej płycie i pamieciach z mega mocnym i drogim zasilaczem. Wtedy bym Ci powiedzial bierz 5080, w koncu tyle wydales na sprzet to sie oplaca. 

Natomiast tutaj rzeczywiscie 5070Ti moze byc lepszym wyborem. 

Zależy jeszcze czy duzo grasz i w co grasz i w jakiej rozdzielczosci. Im wiecej grasz i w wyzszej rozdzialce w nowe gry, tym bardziej oplaca sie kupic 5080, im mniej, i rozdzialka np 2k to lepiej 5070Ti. 

• Like 1
Opublikowano

Ja bym tego nie przeliczał na tzw. wartość pozostałego sprzętu - bo to zwyczajnie nie ma sensu xD tu chodzi o fakt, czy intel uciągnie - a uciągnie raczej bez większego ścisku. 

No i o kwotę do wydania. 5080 jest generalnie mało opłacalna, niezależnie czy masz podstawkę a 3k czy za 5-6k. Tak samo go grania 5090 jest nieopłacalne.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Tęsknię za czasami (Radeon 95xx, HD1900, HD2900, HD4870)

Wszystko super, ale 2900 to był straszny szrot, tak samo jak zresztą 38xx, bo miały o wiele za mało jednostek TMU, przez co Nvidia ze swoją serią 8xxx ich dosłownie ośmieszała. Ale +1 do tęsknoty za prawdziwą konkurencją, gdzie ATI konkurowało a nie jak dziś AMD udaje, że konkuruje w segmencie kart do gier.

Co do 5080tki

Ja z braku kasy wybrałem 5070ti, ale mimo to jednak muszę to napisać:

W niektórych testach jest aż +20%. A do tego te 3-5% lepiej się te karty kręcą, co daje potencjalnie nawet +25%.

Do tego jest różnica w paramatrach GPU, np. ogromna różnica pomiędzy 48 a 64MB co by pasowało do kilku gier i ustawień, gdzie 5070ti traci jakoś dziwnie dużo (5080 odjeżdża nawet o 30%) choć pewności co do ilości cache z tymi wynikami nie mam. Tylko zgaduję.

Dobre, droższe modele 5080tek mogą nie zdrożeć, bo ich produkcja jest ograniczana przez NV najmniej. To 5070ti dostanie niedobory, które straszą powtórką z czasów kopalnianych. Co wybrać? Nie wiem. Jak 2000zł to dla Ciebie nic, to bierz porządną 5080tkę. Jak to sporo kasy to rozważ tani model, a jak bardzo dużo kasy to 5070 ti, choć tu też najfajniejsze modele już są po 4300 :/

• Like 1
Opublikowano

To bardzo złe podejscie. Kupujesz cały komputer z 5070Ti zapłacisz 10000zł, a z 5080 11500zł, Wiec sie po prostu mega oplaca. Te FPS w drozszych kartach zawsze sa o wiele droższe a tutaj wyglada bardzo dobrze. Generalnie 5080 to najbardziej opłacalna karta jeżeli bierzesz pod uwage zestaw + monitor przy zakupie komputera, potem jest 5070Ti,  ̶a̶ ̶p̶o̶t̶e̶m̶ ̶b̶y̶ł̶a̶ ̶5̶0̶9̶0̶ ̶(̶o̶b̶e̶c̶n̶i̶e̶ ̶j̶e̶j̶ ̶c̶e̶n̶a̶ ̶p̶o̶s̶z̶y̶b̶o̶w̶a̶ł̶a̶ ̶t̶a̶k̶ ̶w̶y̶s̶o̶k̶o̶,̶ ̶ż̶e̶ ̶s̶z̶k̶o̶d̶a̶ ̶g̶a̶d̶a̶ć̶)̶ . 

Ogólnie wiekszosc testerów i komentarzy sie nie odnosiło wlasnie jak to wyglada z perspektywy zakupu całego PC, tylko i wylacznie że ktos kupuje sobie gołą karte i na nia patrzy, albo że wróżka zębuszka mu wyczarowuje PC. Robili to z jednego konkretnego powodu, bo chcieli/spodziewali sie wiecej. 

No ale fakt jest taki że 5080 jest najbardziej oplacalna karta z rodziny RTX5000 pod kątem zakupu całego zestawu.

Opublikowano

Co Ty opowiadasz? :E  obecnie to dopłacasz co najmniej 2k, często więcej. To kasa, którą - biorąc pod uwagę różnice w wydajności - można zagospodarować inaczej, np kupując oleda zamiast LCD. Drugi raz ten sam argument wyciągasz i drugi raz bezcelowy, bo mówimy o UPGRADE a nie kupnie nowego kompa.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Qrdello napisał(a):

Co Ty opowiadasz? :E  obecnie to dopłacasz co najmniej 2k, często więcej. To kasa, którą - biorąc pod uwagę różnice w wydajności - można zagospodarować inaczej, np kupując oleda zamiast LCD. Drugi raz ten sam argument wyciągasz i drugi raz bezcelowy, bo mówimy o UPGRADE a nie kupnie nowego kompa.

image.thumb.png.b0f2e09dcd13993efbb575704bbdb03b.png
Nawet jak tą różnice powiekszyc z 1300zł do 2000zł to dalej bedzie 16500zł vs 14500zł 
Co daje 13-14%

Obecnie takie są ceny, polecam Ci konfigurator i złożenie PCta na dobrych podzespołach i to tak wyglada. A tutaj tylko 2TB ssd... no wlasnie ja mam np 3x2TB, + SSD + HDD na magazyn tez drogie. I sporo ludzi ma wiecej niz tylko ten rzekomy 1-2TB co to niby starcza do wszystkiego. Obecnie to pare gier na to wejdzie + system i mało miejsca zostaje na cokolwiek.
+ dlatego napisalem, w zależnosci ile twój PC jest warty i ile w niego kasy wlozyłeś, to po prostu opłaca sie kupic drozsza karte. Jak ktos przyoszczedził albo kupowal tansze podzespoly to tak samo bardziej oplaca sie kupic tansza karte w tym przypadku 5070Ti

Edytowane przez maxmaster027
  • Haha 1
Opublikowano

No ale to porównujesz w skali całego komputera :E 

A porównuje się podzespół z podzespołem xD 

Cały komputer nie będzie 15% bardziej wydajny bo mu grafikę zmieniłeś, to raz.

Dwa, MÓWIMY CAŁY CZAS O ZMIANIE SAMEJ KARTY a nie kupnie nowego kompa. Odgruzuj się facet.