Skocz do zawartości

Popularne auta elektryczne w Polsce. Tesla na szczycie rankingu, ale to platforma Volkswagena zgarnia najwięcej

TOP15 aut elektrycznych w Polsce w 2025 roku  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które z tych elektrycznych aut byś wybrał(a) gdybyś był(a) na kupnie auta elektrycznego i dlaczego?

• Tesla Model Y
      1
    • BYD Dolphin Surf
      0
    • Tesla Model 3
      0
    • Citroen e-C3
      0
    • Leapmotor T03
      0
    • Audi Q4 e-tron + Q4 Sportback e-tron
      1
    • Skoda Elroq
      0
    • Ford Explorer EV
      0
    • BMW iX2
      1
    • MINI Cooper E/SE
      0
    • Audi Q6 e-tron
      0
    • Dacia Spring
      0
    • Mercedes EQA
      0
    • BMW iX1
      0
    • KIA EV3
      0
    • Inny samochód elektryczny (napiszę w komentarzu)
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszłym roku udział samochodów elektrycznych w ogóle rejestracji wyniósł 7,2% - w skali Europejskiej to wynik zdecydowanie poniżej średniej, ale wyraźnie widać wzrost popularności tego typu aut w Polsce. W ankiecie umieściłem nie tylko TOP10, ale nawet TOP15 modeli, które cieszyły się największym wzięciem. Do którego przychylalibyście się najbardziej gdybyście byli na kupnie samochodu elektrycznego? Możecie wybrać więcej niż jeden model :)

Więcej na temat statystyk sprzedaży oraz dlaczego poszczególne modele osiągnęły tak dobre wyniki piszę w artykule: https://ithardware.pl/artykuly/samochody_elektryczne_popularnosc_2025-48354.html

Opublikowano
Teraz, MadDog napisał(a):

VW ID.7 albo KIA EV6 GT jako alternatywa dla mojego Stingera. Osobiście mamy już Leapmotora T03

O, ciekawie :)

A celowałbyś w wersje RWD czy AWD tych aut? Jeżdżę teraz ID.7 RWD i jednak w warunkach zimowych fajnie byłoby mieć AWD.

Jak ten Leapmotor T03 się sprawuje? Jeździłem nim jeszcze w wersji przeprodukcyjnej i w sumie spoko auto - nie narzekałem w nim na wiele problemów, które są typowe dla tak małych aut.

Opublikowano

volvo ex60 lub xpeng g6 facelift. czyli glownie cos "chinskiego". ale jak bedzie nowy mach-e, to nawet nie bede sie zastanawial  :glodny:

ex60 jeszcze nie ma testow drogowych, ale zapowiada sie bardzo interesujaco. xpeng g6 fl juz po wielu testach i zrobil na mnie b.pozytywne wrazenie

Opublikowano
1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

volvo ex60 lub xpeng g6 facelift. czyli glownie cos "chinskiego". ale jak bedzie nowy mach-e, to nawet nie bede sie zastanawial  :glodny:

ex60 jeszcze nie ma testow drogowych, ale zapowiada sie bardzo interesujaco. xpeng g6 fl juz po wielu testach i zrobil na mnie b.pozytywne wrazenie

EX60 jest produkowany w Szwecji, choć wiadomo właścicielem marki są Chińczycy :)

Mnie też ciekawi bardzo to auto, wg WLTP powinno być z gatunku tych rzeczywiście oszczędnych.

Opublikowano (edytowane)

@Tomasz NiechajNajlepiej AWD jak w Stingerze. Dzisiaj się przydało. Na dolnym śląsku tragedia dzisiaj. Wszystko skute lodem.

Co do T03 to bardzo fajne autko do miasta. Ale ma swoje wady. Największą wadą jest parowanie szyb i związany z tym nawiew na szybę. Jak wiadomo najlepiej osuszać kabinę z wilgoci poprzez włączenie A/C. Tylko niestety w Leapku jest to jakoś tak badziewnie rozwiązane, że dedykowany przycisk do nawiewu używa A/C ale leci tylko zimnie powietrze. Znowu ogrzewanie przedniej szyby z panelu daje ciepłe powietrze ale działa już bez A/C. Z wad wymienię jeszcze słabej jakości radio, głośniki i brak LEDowych świateł mijania (są tylko LEDy do jazdy dziennej).

Ale biorąc pod uwagę, że z dotacją (jeśli dostanę) wyniesie mnie 41 000 zł to naprawdę na pewne wady tego auta nie będę brał pod uwagę. Na pewno ma dużo więcej zalet niż wad. Fajne autko jako drugie w rodzinie do jeżdżenia wokół komina.

Ostatnio Chriss wziął na tapetę Leapka T03. Najważniejsze, żeby w dupę nie dostać :D

https://youtu.be/HGB2lrRogtc

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

a xpeng G6 w Austrii na rynek EU ;) i wiele innych, ktore przenosza produkcje z chin do EU, aby omijac cla/taryfy. 

4 minuty temu, Petru23 napisał(a):

F‑150 Lightning bo zawsze chciałem mieć dużego pickupa :E

to juz tylko uzywka ;) ford zakonczyl  jego produkcje...

Opublikowano (edytowane)

@SuLac0

Ooo, szkoda. A taki ładny był, amerykański 8:E

Skoro forda nie ma już to wybrałbym coś w budżecie jaki bym miał i oczywiście czarne. Najlepiej w pakiecie w ku@$# Black.

A marka nie ma znaczenia dziś... Byle byłaby dostępność części i serwis 

Edytowane przez Petru23