Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś naszła mnie taka refleksja, po tym jak zobaczyłem porównanie Porsche Cayenne spalinowego do elektrycznego, że WLTP daje pole do manipulacji, ewentualnie w przypadku jednych aut jest nierzeczywiste, a w przypadku innych możliwe, rzeczywiste. Dotychczas traktowałem to jako obraz rzeczywistości, optymistycznej ale jednak rzeczywistości. Macie swoje obserwacje w tym temacie?

W ogóle: czy dla aut spalinowych podawany jest zasięg?

włodarski.webp

Opublikowano (edytowane)

Mam - zasięg WLTP w elektryku nie jest możliwy do uzyskania bez załączenia trybu „żółwia” w idealnych warunkach. 
Moje auto ma WLTP 614km i nigdy do tej wartości się nie zbliżyłem natomiast zasięg według EPA, który wychodzi mi 540km kilka razy zrobiłem. 

75/540 EPA = 13.88kWh/100km

75/614 WLTP= 12.22kWh/100km

Moja średnia z 40tyś km 16.70kWh/100km.

W okresie letnim na drogach lokalnych z ograniczeniami 50-90km/h mogę zejść w okolice 11kWh/100km ale dojdą szybsze trasy i o zasięgu WLTP można pomarzyć ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Z mojego doświadczenia WLTP to 90kmh po krajówkach latem. ;) Wtedy nawet da się pobić wltp ale realnie w innych warunkach wyjdzie mniej lub sporo mniej.

Jak ktoś jest zainteresowany realnymi zasięgami to ludzie robią porządne testy.

W dniu 7.02.2026 o 18:57, KaniaPC napisał(a):

W ogóle: czy dla aut spalinowych podawany jest zasięg?

Normalne, przecież spalanie podawane jest od bardzo dawna, zasięg to matematyka.

Opublikowano
12 minut temu, Wu70 napisał(a):

Z mojego doświadczenia WLTP to 90kmh po krajówkach latem. ;) 

Jadąc na lotnisko do Modlina (48km) krajówkami udało mi się zejść do 11.5kWh/100km. Normalna jazda zgodne z przepisami. 

Opublikowano

Dobry temat :)

Później przysiądę do niego w większych detalach, ale podstawowym problemem jest to, że ludzie nie rozumieją że WLTP "mixed" jest właśnie "mixed" i traktują go jako zużycie/zasięg który auto ma spełnić np. na autostradzie. Po to właśnie coraz więcej producentów podaje oprócz uśrednionej wartości także wartości z poszczególnych segmentów (czterech).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tylko widzisz, tak jak tutaj koledzy pisali wcześniej, są też osoby na tym forum i nie tylko na forum, które kupują "raz a dobrze" , ale jak wychodzi coś nowego za ten przypuśćmy rok/dwa to i tak kupią to co wyszło nowe bo takie maja hobby.
    • Ale zadnej wiekszej ceny nie bedzie wiec po co o tym dyskutowac  
    • x-kom.pl/p/607901-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-802-window-czarna.html
    • Napisz do ich supportu, bo to wygląda jakby strona nie rozpoznała, że masz subskrypcję. Support pewnie odpisze AI botem kompletnie nieprzydatne pierdolety, ale co szkodzi spróbować To jest jakaś masakra. Ponoć płatna wersja pozwala nawet na erotykę, ma wersję "spicy". A mi blokuje pierdoły typu alien walczy z laską. Laska jest ubrana. Chyba jakieś pierdoły o przemocy, bo jak dałem żeby podmieniło jej głowę na głowę robota to nagle magicznie przestało wywalać bloki moderacji. A opcji spicy w ogóle nawet nie można wybrać przy filmach. Nie wiem kto tam upadł na głowę, ale no bulwa mać. Płacisz 30$ i dostajesz to co dostawałeś spamiąć darmowe konta 2 miechy temu ALE GORZEJ. jedyny plus to te 10s zamiast 6s, ale co z tego jak model zdaje się być zdegradowany. Te podmiany postaci to jak mówisz. I ten default na to, co jest obecnie najpopularniejsze na tiktokach.   Testowalem scenę "parkour, koleś spada na beton i rozwala się jak Kojot z Roadrunnera", to dodało.. efekty z anime. Kotek  z baseballem w ogóle nie wyszedł, bo kij sobie przenika przez kotka, a mający zebrać gonga złodziej tak się porusza, że serio RTX 2060 6GB by to lepiej wykonał. Takiej kichy to ja nie widziałem poza kilkoma gównianymi chińskimi modelami przy nieumiejętnym promptowaniu.    Kliknąłem na jakiś filmik na głównej stronie z jakąś laską zrobioną ala femme fatale z filmów z lat 40tych. Nie wpisalem prompta, to mi Grok wrzucił... twerkowanie. Wpisałem, że postać ma się uśmiechnąć do kamery. No to Grok zrobił uśmiech.. ale i tak dodał trzęsienie dupą. Napisałem dla testu "postać odchodzi od kamery".  Tak. Zgadliście. Znowu. Postać zrobiła krok i twerk.    Potem kliknąłem na jakiegoś żołnierza. Wpisałem "biegnie do walki". No i tu bez niespodzianki - oczywiście bieg ala filmy anime i jakby z gość miał Katanę. Nawet jak klatka źródłowa przedsawia zwykłego amerykańskiego żołnierza ze współczesności. Uj tam, nie ważne, bo model jak na gumce od gaci usilnie stara się przejść w to, czego było najwięcej w trenowaniu.    Nie wiem co tu się odwala, ale może sprzątaczka im połowę modelu skasowała i teraz nadrabiają tym co najpopularniejsze na tiktoku i YT?      Spróbowałem też kilku promptów z kociakami, bo to przecież potrafi każdy Ajaj. Rezultat? Poziom indyjskiego spamu na youtube. Dno i metr mułu. Sztuczność, wygląda jak z renderowanej reklamy kociej karmy. Testowałem prompta, na którym się wyłożyła i Sora 2 i VEO i chiński WAN26, czyli takiego, w którym babcia szuka kotka a potem go wyciąga sobie z ucha. Znowu - poziom RTXa 2060 6GB albo gorzej. Sora i VEO przynajmniej próbowały. No cienizna. Ale fakt, że z niektórymi rzeczami sobie radzi nadspodziewanie dobrze, tylko przy takich fluktuacjach możliwości modelu to już w ogóle nie wiem, które to są rzeczy, bo dziś coś poleci super, a jutro to samo znowu jest "6GB VRAM mode".   podsumowując, spodziewałem się   - dłuższych filmików, 10s - ukrucenia błędnej cenzury "content moderated, try a different idea" - lepszej prędkości, 10s tak jak 6s w darmowej albo szybciej - lepszej jakości modelu (tak jest w Sorze, płatne oznaczają lepszą wersję modelu, więcej mocy obliczeniowej itp) - opcji na 15s   Poza 10s, jest 4x To nie jest warte 30$. Chyba na 7-dniowym trialu poprzestanę.  Choć.. mam z tyłu głowy myśl, że może po prostu trzeba inaczej podejść do prompta. Już nie raz mi Wu70 udowodnił, że "w prompta to trzeba umnić!" a ja zazyczaj nie umnim. I chyba nie mam już ochoty się naumnić. Może za pół roku zrobię drugie podejście, ale mam nadzieję, że inny model zaoferuje tą wspaniałą, cudowną prędkość dla 15s lub dłuższych, jaką ma (nawet darmowy) grok w 6s. Cały fun z próbami zmian w prompcie idzie się walić, jak trzeba na efekt czekać ponad minutę. 10s czasu generacji to max, żeby się człowiek nie nudził i nie tracił zapału. A o traceniu zapału to ja coś wiem akurat, Wu70 świadkiem
    • Witam ponownie, mieszkam w Niemczech, wiec jest lipa z zamawianiem z Polski. Proline/Ceneo nie wysyla do Niemiec z tego co widze. Wczesniej bralem zawsze ze zlozeniem albo czesci z xkom bo zawsze moge podjechac do szczecina. Mala roznica w cenie nie robi mi roznicy, bedzie i tak pewnie taniej niz tutaj. Jezeli w xkomie nie ma akurat grafy fajnej, to moge ewentualnie tutaj porownac jak dacie jakies fajne modele ale to zawsze problem bo oznaczenia tych grafik to na kazdej stronie inne @edit moze troche sie cena wyrowna jak ziomus da kod rabatowy do xkomu, nie wiem ile one wynosza przy takiej kwocie  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...