Skocz do zawartości

Miejska furmanka dla mamy (auto do miasta 40, max 50tys)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mama ma od 6-7 lat yarisa 1.3 2009 i w sumie nie byłoby powodu do sprzedaży ale wymyśliła że chce coś innego na urodziny i koniec :E
Szukamy czegoś powiedzmy 2015+, najlepiej segment b/c/crossover. Małe miasto, max 50km dziennie więc raczej benzyna, cokolwiek powyżej 100koni da rade.
Wymogi... możliwie proste i bezawaryjne, w yarisie przez te 7 lat wyglądało to tak że co roku jedzie przed przeglądem do znajomego mechanika, on mówi że wsio gra i zaprasza za rok :E wiadomo olej filtry świece klocki i tyle.
Z wyposażenia totalna podstawa typu klima radio szyby w pradzie i.... skórzana tapicerka ("ma być i koniec")
Budżet powiedzmy 40, max 50tys
Myślałem o golfie 6 1.6 ale już troche stare, alfa mito 1.4t 140km (nie mam bladego pojecia o alfach). Najprościej byłoby wziąć nowszego yarisa ale nie ma skór w środku...

Edytowane przez Tomasz Niechaj
by tytuł był bardziej klarowny
Opublikowano
32 minuty temu, kubon napisał(a):

Myślałem o golfie 6 1.6 ale już troche stare

Golfa 6 to się kupuje za 20k. 

32 minuty temu, kubon napisał(a):

alfa mito 1.4t 140km

Silnikowo super, elektrycznie niezbyt stabilne, fajne autko ale do Yarisa nie ma podejścia serwisowo. 

33 minuty temu, kubon napisał(a):

Najprościej byłoby wziąć nowszego yarisa ale nie ma skór w środku...

Po co jej skóry w środku? W miejskim aucie? To nie Audi A6. 

Opublikowano

Ja rozumiem że fajnie, ale mierzmy siły na zamiary. Małe auta mają plastiki rodem z chińskich zabawek i ceratę zamiast foteli, a tu wymaganie skóry :E 

Przy wyższym budżecie, klasie to rozumiem, ale nie segment B. To jest nierealne. 

• Tomasz Niechaj zmienił(a) tytuł na Miejska furmanka dla mamy (auto do miasta 40, max 50tys)
Opublikowano

Po zadaniu tych kryteriów na otomoto zostają auta, które nie są bezproblemowe - głównie Peugoety, Citroeny i DS-y z 1.2 PureZdech. 

Może jakiś mini cooper się znajdzie, ale niestety nie ma w czym wybierać, a i bezproblemowość jest tu dyskusyjna. 
Widziałem, że jest skórzana tapicerka w Clio w wersji Initiale Paris, ale to byś musiał "polować" na takie auto bo jest ich mało, a zazwyczaj tapierka to "pół-skóry". 

Przy tym budżecie i tym kryterium z tapicerką nei ma z czego wybrać. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, galakty napisał(a):

Ja rozumiem że fajnie, ale mierzmy siły na zamiary

Chyba nie musze ci tłumaczyć jak ciężko coś wytłumaczyć kobiecie jak sobie ubzdura? :E

51 minut temu, galakty napisał(a):

ale nie segment B.

Może być C, jakiś nieduży crossover, od bidy nawet jakieś mniejsze D też typu audi a4 tylko jej sie nie podoba.
W razie konieczności sie kupi samo wnętrze z bogatszej wersji czy będzie kombinowac z przekładką ale to jest raczej warunek nie do ruszenia...

Edytowane przez kubon
Opublikowano
Teraz, kubon napisał(a):

Chyba nie musze ci tłumaczyć jak ciężko coś wytłumaczyć kobiecie jak sobie ubzdura? :E

No to niech dozbiera kasy albo szuka większego auta. Ja rozumiem że kobieta, ale jak sobie ubzdura że chce Porsche za 30k i ma być z salonu to chyba jej powiesz, że się nie da? Czy nie bo ona chce? :E 

A pół skóry chociaż? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

No to niech dozbiera kasy albo szuka większego auta. Ja rozumiem że kobieta, ale jak sobie ubzdura że chce Porsche za 30k i ma być z salonu to chyba jej powiesz, że się nie da? Czy nie bo ona chce? :E 

A pół skóry chociaż? 

Ale 50k na 10 letni wóz to nie jest mało. I jak najbardziej sie da, na szybko znalazłem fiata tipo, kia picanto/ceed, złompel astra.
półskora pewnie też przejdzie. No i jak wspomniałem może być segment C lub jakieś nieduże D czy crossover.

Edytowane przez kubon
Opublikowano
3 minuty temu, kubon napisał(a):

Ale 50k na 10 letni wóz to nie jest mało. I jak najbardziej sie da, na szybko znalazłem fiata tipo, kia picanto/ceed, złompel astra.

No to w Tipo nie wiem czy w tych rocznikach jest Tjet, jak nie to brak dobrej benzyny.

Ceed zostaje mulasty 1.4 100 KM, bo 1.4 T-GDI wzorem serwisu nie jest. 

Astra podobnie. 

Albo chce spokój serwisowy, albo skóry. Niech wybiera. 

Opublikowano

Zimą podgrzewanie załatwia sprawę, te klejenie to tak znowu nie do końca, bo nikt gołym tyłkiem tam nie siada a klima zrobi swoje żeby plecy ogarnąć, ale jak auto stoi w nasłonecznionym miejscu to od skóry można zwyczajnie się poparzyć, i to jest największa wada.

Opublikowano

Pod domem, zwykle w cieniu :)
Panowie mi nie trzeba mówić że to 1. znacznie zawęża wybór 2. Wcale nie jest takie fajne  bo ja to wiem tylko że to bohaterke tematu nie interesuje :)
Dostałem misje znaleźć coś pasującego więc szukam porad co do konkretnych modeli.

36 minut temu, galakty napisał(a):

No to w Tipo nie wiem czy w tych rocznikach jest Tjet

Jest

37 minut temu, galakty napisał(a):

Ceed zostaje mulasty 1.4 100 KM

wystarczy.