Skocz do zawartości

Stellantis: nowy silnik 1.2 Turbo vs. stary 1.2 PureTech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiejsze “dziennikarstwo” motoryzacyjne to jest rak.

Wyświetlił mi sie artykuł o Grandlandzie i z ciekawości go przeczytałem. 
https://motofilm.pl/2026/03/125-tys-zl-za-suv-a-produkowanego-w-eisenach-ma-hybryde-automat-i-bagaznik-550-l/

To, ze nie ma ani słowa o “PureTech” to jedno, ale napisanie tego to powinno być karalne :E

IMG_5157.thumb.jpeg.0efdb506352af60336a8ce1b15bc8d14.jpeg

Opublikowano

Zmiany w PureTech 1.2 od lipca 2024.

- W miejscu paska rozrządu pojawił się łańcuch rozrządu. Ta modyfikacja powinna pozwolić usunąć wszystkie dotychczasowe problemy z awaryjnością silnika 1,2 PureTech.

- Pojawiła się nowa turbosprężarka o zmiennej geometrii łopatek.

- Zastosowano wtryskiwacze benzyny, które dostarczają do cylindra paliwo pod ciśnieniem 350 bar.

Czy te zmiany pozwolą wydłużyć żywotność? Oby. 1.8/2.0 TFSI też sporo czasu potrzebował a obecnie jest topowym silnikiem z mega potencjałem. 

"Choć Stellantis konsekwentnie wkłada nazwę PureTech do worka historii, który musi jak najszybciej trafić na śmietnik, to tak na dobrą sprawę 1.2 Turbo jest to ten sam motor, ale po daleko idących modyfikacjach. Można powiedzieć, że są na tyle duże, że można go nazwać nowym silnikiem. Zmodyfikowano nie tylko napęd rozrządu, ale też całą konstrukcję głowicy (m.in. jest hydrauliczna regulacja zaworów), strategię paliwową i układ doładowania.

Nowa jednostka działa teraz w cyklu Millera, ma turbosprężarkę ze zmienną geometrią i pracuje w inny sposób niż wcześniejszy PureTech. Charakteryzuje się dzięki temu wysokim momentem obrotowym od niskich obrotów oraz małym zużyciem paliwa."

W sumie to nie muszą pisać że to PureTech. 

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Zmiany w PureTech 1.2 od lipca 2024.

- W miejscu paska rozrządu pojawił się łańcuch rozrządu. Ta modyfikacja powinna pozwolić usunąć wszystkie dotychczasowe problemy z awaryjnością silnika 1,2 PureTech.

- Pojawiła się nowa turbosprężarka o zmiennej geometrii łopatek.

- Zastosowano wtryskiwacze benzyny, które dostarczają do cylindra paliwo pod ciśnieniem 350 bar.

Czy te zmiany pozwolą wydłużyć żywotność? Oby. 1.8/2.0 TFSI też sporo czasu potrzebował a obecnie jest topowym silnikiem z mega potencjałem. 

"Choć Stellantis konsekwentnie wkłada nazwę PureTech do worka historii, który musi jak najszybciej trafić na śmietnik, to tak na dobrą sprawę 1.2 Turbo jest to ten sam motor, ale po daleko idących modyfikacjach. Można powiedzieć, że są na tyle duże, że można go nazwać nowym silnikiem. Zmodyfikowano nie tylko napęd rozrządu, ale też całą konstrukcję głowicy (m.in. jest hydrauliczna regulacja zaworów), strategię paliwową i układ doładowania.

Nowa jednostka działa teraz w cyklu Millera, ma turbosprężarkę ze zmienną geometrią i pracuje w inny sposób niż wcześniejszy PureTech. Charakteryzuje się dzięki temu wysokim momentem obrotowym od niskich obrotów oraz małym zużyciem paliwa."

W sumie to nie muszą pisać że to PureTech. 

Racja. Zmian jest bardzo dużo, w zasadzie ze starego silnika pozostał blok silnika, a reszta jest zmieniona. Właśnie dlatego nie jest to już PureTech

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Jak mieli nazwać 1.3, skoro pojemność skokowa jest praktycznie bez zmiany?

No więc mogli.... dorzucić trochę pojemności skokowej. Wtedy wąsaty Mirek mógłby mówić "Panie to nie jest żaden PureZdech! Tamte to były 1.2, a to jest Panie całe 1.3! To inny silnik zupełnie, wszystko poprawione, pojemności dodali, już prawie jak czajnik turystyczny!" 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No więc mogli.... dorzucić trochę pojemności skokowej. Wtedy wąsaty Mirek mógłby mówić "Panie to nie jest żaden PureZdech! Tamte to były 1.2, a to jest Panie całe 1.3! To inny silnik zupełnie, wszystko poprawione, pojemności dodali, już prawie jak czajnik turystyczny!" 

Ale wiesz o tym, że nie bez powodu rzeczywista pojemność silników wynosi np. 1196 albo 1498 cm^3? I wiesz, że jest to związane z progami podatkowymi w niektórych krajach? Może kojarzysz, że w Polsce akcyza na auta z silnikiem do 2 litrów jest inna niż powyżej?

EDIT:

chyba rzeczywiście kilka lat temu w większości przypadków nastąpiło odejście od uzależniania wysokości podatków/danin od pojemności na rzecz emisji, Jeszcze do niedawna na wysokość ubezpieczenia miała wpływ pojemność silnika. Może teraz już nigdzie tego nie ma - trudno jest mi teraz definitywnie powiedzieć (bo trzeba byłoby szukać w przepisach każdego kraju), więc możesz mieć w tym konkretnym temacie rację. W Niemczech jednym z progów był bodaj 2,15 (jeśli dobrze pamiętam). Nie zmienia to faktu, że korzystając z tego samego bloku silnika nie zrobią nagle pojemności 1.3 l, bo znacząco musiałby się zwiększyć skok tłoka.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Ale wiesz o tym, że nie bez powodu rzeczywista pojemność silników wynosi np. 1196 albo 1498 cm^3? I wiesz, że jest to związane z progami podatkowymi w niektórych krajach?

Tak, ale w krajach europejskich akcyza jest uzależniona przede wszystkim od emisji CO2 albo mocy, a nie od pojemności.
Dlatego podniesienie pojemności, aby silnik lepiej się kojarzył nie zwiększyłoby obciążeń akcyzowych. 

4 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Może kojarzysz, że w Polsce akcyza na auta z silnikiem do 2 litrów jest inna niż powyżej?

Do 2 litrów to tam brakuje jeszcze bardzo dużo, więc zupełnie nie wiem co to ma do rzeczy :) 

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, ale w krajach europejskich akcyza jest uzależniona przede wszystkim od emisji CO2 albo mocy, a nie od pojemności.
Dlatego podniesienie pojemności, aby silnik lepiej się kojarzył nie zwiększyłoby obciążeń akcyzowych. 

Do 2 litrów to tam brakuje jeszcze bardzo dużo, więc zupełnie nie wiem co to ma do rzeczy :) 

Czytaj proszę uważnie, co napisałem:

https://cms.law/content/download/461557/file/Raport_11_2021_lekki_PZPM.pdf

"Greece: For passenger cars up to 1,200 cc, the objective cost (presumption of subsistence) is set at €4,000, which is used to calculate tax burdens."

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Czytaj proszę uważnie, co napisałem:

https://cms.law/content/download/461557/file/Raport_11_2021_lekki_PZPM.pdf

"Greece: For passenger cars up to 1,200 cc, the objective cost (presumption of subsistence) is set at €4,000, which is used to calculate tax burdens."

Jeśli cytat ma pochodzić z raportu to ja tego cytatu tam nie znajduję. Może używaj mniej AI? :) 

W Grecji, którą sam wspomniałeś, obowiązuje taka tabelka:
image.thumb.png.b315d3922bd29438b15a98faa8a3d726.png

Jak widać różncia jest dopiero powyżej 1400 c.c., a nie pomiędzy niepełnym 1200 a tak samo niepełnym 1300.

I czytaj uważniej co JA napisałem: pojemność (szczególnie NA TYM POZIOMIE) ma mniejsze znaczenie dla akcyzy/registration tax - szczególnie zmiana przy z 1.2 na 1.3. A byłby to krok, który wizerunkowo poprawiłļy reputacje marki. 

Dziękuję za uwagę. 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jeśli cytat ma pochodzić z raportu to ja tego cytatu tam nie znajduję. Może używaj mniej AI? :) 

W Grecji, którą sam wspomniałeś, obowiązuje taka tabelka:

Jak widać różncia jest dopiero powyżej 1400 c.c., a nie pomiędzy niepełnym 1200 a tak samo niepełnym 1300.

I czytaj uważniej co JA napisałem: pojemność (szczególnie NA TYM POZIOMIE) ma mniejsze znaczenie dla akcyzy/registration tax - szczególnie zmiana przy z 1.2 na 1.3. A byłby to krok, który wizerunkowo poprawiłļy reputacje marki. 

Dziękuję za uwagę. 

jak teraz szukam dokładniej, to chyba rzeczywiście kilka lat temu w większości przypadków nastąpiło odejście od uzależniania wysokości podatków/danin od pojemności na rzecz emisji, Jeszcze do niedawna na wysokość ubezpieczenia miała wpływ pojemność silnika. Może teraz już nigdzie tego nie ma - trudno jest mi teraz definitywnie powiedzieć (bo trzeba byłoby szukać w przepisach każdego kraju), więc możesz mieć w tym konkretnym temacie rację. W Niemczech jednym z progów był bodaj 2,15 (jeśli dobrze pamiętam). Nie zmienia to faktu, że korzystając z tego samego bloku silnika nie zrobią nagle pojemności 1.3 l, bo znacząco musiałby się zwiększyć skok tłoka.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

jak teraz szukam dokładniej, to chyba rzeczywiście kilka lat temu w większości przypadków nastąpiło odejście od uzależniania wysokości podatków/danin od pojemności na rzecz emisji,

To na przyszłość zanim weźmiesz się do poprawiania kogokolwiek: poszukaj dokładniej. 

Dokładnie tak jak wczoraj/przedwczoraj radziłeś innemu koledze na forum :) 

Opublikowano
W dniu 2.03.2026 o 09:43, trepek napisał(a):

Sam producent po modernizacji tego silnika przestał używać słowa PureTech.

Mamy go w aucie firmowym, z tą hybrydą. Bardzo fajnie to jeździ jak na teoretycznie tylko ~140 koni

• Like 1