raiders 145 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Korzystam z allegro od ponad 24lat ,ale mam wrażenie że coś mnie ostatnio ominęło w kwestii doręczania paczek . Od zawsze jak tylko pokazał się inPost korzystałem z ich usług ze względu na wygodę ,dostawa na paczkomat info na apkę odbieram o której chcę i po kłopocie . Paczka na czas , status można sprawdzić kontak z infolinią dobry ( jak na takie usługi) Ale od pewnego czasu u sprzedających pojawia się tylko jedna opcja dostawy i jest to KURIER było by wszystko ok ale to jakiś twór allego delivery który z kurierem to ma tylko nazwę wspólną . Zamawiam cykliczne pewne rzeczy co 2-3 miesiące i ostatnie 3 zamówia kurierem dostarczało właśnie allegro delivery i wyglądało to u mnie tak ze paczka pod adres wylądowała w Żabce na drugim końcu miasta ! . Kolejna paczka została rzucona pod bramą przy ruchliwej ulicy także każdy mógł ją przytulić ,kurier nie raczył wcisnąć dzwonka przy bramie aby ktoś wyszedł .... paczka ponad 3 h leżała tak pod bramą zanim się zorientowałem . Nie ma żadnego kodu potwierdzającego odbiór ,nie ma żadnej opcji potwierdzenia odbioru w aplikacji Nie ma żadnego śledzenia ... to co jest w apcje ze paczka w drodze to żadne śledzenia Jest niby numer do kuriera ,ale ja dzwonię to info ze nie ma takiego numeru , lub nikt nie odbiera Ja wiem ze Allegro walczy z InPostem i już tam UOKiK bada sprawę pod tym kontem i monopolem . W niedziele musiałem zamówić kolejne rzeczy i co i znowu tylko KURIER w opcjach dostawy ,ale tym razem DHL ,poprzednio DPD ale jak się zorientowałem to jeden pies bo to niby ALLEGRO jest dostawcą . Na forum allegro też się niczego nie dowiesz , Dzwonisz do DPD to tam też mówią ze oni tylko pośredniczą a dostawcą jest ALLEGRO . Serio czy to ma sens taka jakość usług i sposób ? DPD przyjeżdża do mnie średnio 3 razy w tyg i za każdym razem mam info na maila do każdej paczki z kontaktem do kurera , śledzeniem paczki i przewidywanym czasem dostawy od - do i nie muszę siedzieć i czatować czy kurier już jest czy nie . A z tego co widzę to coraz więcej sprzedawców na allegro ma tylko KURIERA w opcji dostawy czemu ? Jak tak dalej pójdzie to chyba pora dziękować Allegro ,rezygnować ze smarta i kupować bezpośrednio na www sprzedawców i płacić te kilka złoty za dostawę .
Kartofel Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Ja wybieram zawsze paczkomat inpost. Paczki dojeżdżają całe, niepobijane. Czego nie mogę powiedzieć o onebox'ach.
galakty Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Najbliżej mam inpost, ale czasem korzystam z OneBox i wszystko git.
j4z Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Jeszcze nie miałem sytuacji, żeby nie było dostępnego InPostu w dostawie do punktu. Nieraz jest ta opcja sprytnie ukryta, że muszę wejść w mapę i stamtąd wybrać paczkomat. PS Na koncie to się pieniądze trzyma Podaj linki do konkretnych ofert, w których tak miałeś. Edytowane 11 godzin temu przez j4z
sideband Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Nie używać allegro delivery i one box Allegro One Box niedługo ma przejąć DHL, a DPD zostanie wykopane
hubio Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu @raiders dosłownie niedawno założyłem podobny temat: Prawda jest taka, że to wszystko zależy od człowieka, a nie firmy. Ja przykładowo mam kuriera anioła z Allegro. Wszystko na czas. Grzeczny, miły. DHL tak pół na pół. A DPD tak mi się mści, że ważnej korespondencji z kancelarii podatkowej mi nie dostarczył. Niny podwójna próba doręczenia i zero kontaktu. To nie kwestia firmy tylko człowieka. Z reguły jeżdżą tam dzieciaki 20-25 lat co mają wywalone. Kierowcy są mega poszukiwani na runku pracy. Kurierzy są jak złoto. Więc jest jak jest... Unikam dostaw do domu jak ognia. Wyłącznie paczkomat, ale i tu mogą być problemy o czym pisałem w swoim temacie.
LeBomB Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu @raiders poszukaj dokładniej z tymi dostawami. U mnie np. domyślnie wybiera się automat DPD i jak klikam zmień opcję dostawy to mam dalej automat DPD lub kuriera. Dopiero jak wezmę "wybierz punkt z mapy" i na mapce na rozwijanej liście kliknę "pokaż wszystkie" to pojawia się Inpost, Żabka i inne opcje.
ODIN85 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Godzinę temu, hubio napisał(a): @raiders dosłownie niedawno założyłem podobny temat: Prawda jest taka, że to wszystko zależy od człowieka, a nie firmy. Ja przykładowo mam kuriera anioła z Allegro. Wszystko na czas. Grzeczny, miły. DHL tak pół na pół. A DPD tak mi się mści, że ważnej korespondencji z kancelarii podatkowej mi nie dostarczył. Niny podwójna próba doręczenia i zero kontaktu. To nie kwestia firmy tylko człowieka. Z reguły jeżdżą tam dzieciaki 20-25 lat co mają wywalone. Kierowcy są mega poszukiwani na runku pracy. Kurierzy są jak złoto. Więc jest jak jest... Unikam dostaw do domu jak ognia. Wyłącznie paczkomat, ale i tu mogą być problemy o czym pisałem w swoim temacie. U mnie jest teraz przewaga lasek
Cappucino Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Dzisiaj robiłem zamówienie na allegro i przy finalizacji zakupu wyskakuje dostawa allegro delivery, to kolejny raz gdy mi gnojki bez mojej wiedzy i zgody zmieniają sposób dostawy, za to powinna być kara i to solidna. Ale najlepsze jest to, że nie znalazłem opcji zmiany do paczkomatu inpostu, anulowałem, sprawdziłem przed włożeniem do koszyka czy jest inpost i...był. Ponownie dodałem do koszyka i wskoczyło tak jak chciałem.
galakty Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Liczą na to że kupisz z pamięci i nie sprawdzisz, skoro zawsze biorę InPost to chcę InPost... Kilka razy bym się naciął.
sideband Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Przecież to jest od dawna i stąd walka z Allegro Ale jakby to był jedyny wałek jaki robi Allegro
hubio Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Trzeba jeszcze pamiętać, że do automatów allegro przesyłki dostarczają zarówno kurierzy allegro jak i DPD. W moim przypadku jeśli mam czyste Allegro jest zawsze super. Jak dostarcza DPD to są problemy jak z kierownicą co mi na weekend nie dostarczył. Być może w ramach zemsty. Z kolei kurier DPD jakiego miałem wcześniej na innym adresie (zresztą bardzo niedaleko) był tak miły, że jak miałem dostawę monitora sam mnie zachęcił żebym przy nim odpalił. Nie mówiąc, że zawsze wszystko na czas z wniesieniem itp. Napisałem mu zresztą pochwałę. Ale on miał z 35-40 lat. A ten ma z 22 lata. Kolejna różnica w podejściu do pracy. Więc na jakiego się trafi tak się ma. Edytowane 7 godzin temu przez hubio
j4z Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Ale temat nie jest o kurwierach, tylko o ukrywaniu opcji wysyłki przez Allegro. Swoją drogą trochę dziwne, że jest sprawa w toku, a oni nadal to robią.
sideband Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Allegro dąży do całkowitego monopolu również na dostawy. Dlatego rośnie ilość kurierów z Allegro i będą budować swoje magazyny.
hubio Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Wprowadzili to bo bardzo wiele ludzi jest totalnymi nieogarami i nawet nie mieli pojęcia, że pod ich blokiem mają Allegro One i chodzili dalej do Inpostu. Natomiast powinni to wprowadzić np. wyskakującym okienkiem w stylu: "Uwaga masz bliżej inny punkt odbioru: i "wybierz" albo "odrzuć". Jak naprawdę zmieniali sami z siebie to przegięcie. Mi się tak nigdy nie zdarzyło. A miałem wcześniej A1 bliżej ale nie pasował mi bo nie był po drodze więc wybierałem Inpost i nigdy mi nie zamieniło. Edytowane 7 godzin temu przez hubio
209458 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Ja korzystam i z inPostu i OneBox. Czasem się zdarzy, że tylko kurier,ale to zwykle jakiś większy sprzęt albo coś nietypowego. A i raz się zagapiłem i kupiłem od majfrienda zza granicy i wybrałem paczkomat. I nie wiem jak oni to zrobili, że wygenerowali numer nadania inpostu, był w aplikacji, a paczkę i tak przyniósł kurier. Z DPD mam ostatnio same przygody, ale to już niezależnie od Allegro.
Rekomendowane odpowiedzi