Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Krótka wersja dla nowych osób, które wpadają na 14. stronę i nie chcą robić doktoratu z archeologii forumowej:

Spoiler

Problem: u @userKAMIL na RTX 4090 losowo pojawia się czarny ekran, komp nie wraca sam do życia i trzeba robić twardy reset. Przy awarii cała buda zaczyna wyć — wcześniej zakładaliśmy GPU fan 100%, ale teraz jest doprecyzowanie: hałas jest taki, że nie ma 100% pewności, czy same wentyle karty też lecą na max, natomiast inne wentyle na pewno wariują.

Najważniejsze fakty:

- Problem występował:
- w grach,
- na pulpicie/przeglądarce,
- czasem po wyjściu z gry do Windowsa.
- Zero regularności:
- czasem kilka razy dziennie,
- czasem wiele godzin grania bez problemu,
- po wymianie PSU było około 2–2,5 tygodnia spokoju, potem wróciło.
- Karta była na RMA.
- Serwis podobno testował ją około 90h i odesłał jako sprawną.
- Po RMA temperatury się poprawiły — hotspot spadł mniej więcej z okolic 90°C do okolic 78–80°C, więc możliwe, że chłodzenie/pasta/PTM było ruszane, ale oficjalnie nie naprawili usterki.
- Problem mimo tego wrócił.
- PSU został wymieniony na nowy 1000 W, razem z kablami, w tym zasilaniem GPU.
- Najmocniejszy obecnie fakt diagnostyczny: przez około miesiąc siedział RTX 2060 w tym samym kompie i było kompletnie zero problemów.

Co to oznacza?

RTX 2060 przez miesiąc bez awarii bardzo mocno przesuwa podejrzenie na:

1. RTX 4090 jako kartę
Czyli możliwe:
- gniazdo zasilania 12VHPWR,
- piny sense,
- luty przy złączu,
- sekcja zasilania,
- VRM,
- BGA / luty GPU lub pamięci,
- jakiś problem ujawniający się przy zmianie stanów load/idle.

2. Interakcję RTX 4090 z platformą
Czyli np.:
- ciężar karty i naprężenie PCB/slotu PCIe,
- slot PCIe/płyta,
- kontakt karty w slocie,
- inny pobór mocy i transjenty niż przy RTX 2060.

Co jest mniej prawdopodobne, ale nie skreślone na 100%:

- RAM/CPU/IMC — mniej pasuje, bo na RTX 2060 miesiąc ciszy, ale pełna diagnostyka platformy zawsze może coś pokazać.
- Windows/stery — możliwe teoretycznie, ale znowu: RTX 2060 działał normalnie.
- Sam PSU — nowy zasilacz i kable nie rozwiązały problemu.
- Pasta/PTM — poprawia temperatury i kulturę pracy, ale skoro po lepszych temperaturach black screen wrócił, to raczej nie jest główna przyczyna.

Najuczciwszy stan na teraz:

To nadal nie jest „100% GPU i koniec”, bo RTX 2060 nie obciąża kompa tak jak 4090: jest lżejszy, żre mniej prądu, nie ma 12VHPWR i inaczej obciąża slot.
Ale praktycznie patrząc: miesiąc bez problemu na RTX 2060 to najmocniejszy argument, że problem jest związany z RTX 4090 albo z tym, co RTX 4090 wymusza na platformie.

Co jeszcze miałoby sens, jeśli temat ma iść dalej:

- sprawdzić kompa z RTX 4090 na leżąco — nie jako voodoo, tylko test naprężeń PCB/PCIe,
- nagrać dokładnie awarię i spróbować ustalić, które wentyle faktycznie idą na full,
- test BIOS default / XMP off, żeby formalnie odhaczyć RAM/IMC,
- test innej mocnej i ciężkiej karty w tym samym PC albo tej 4090 w innym normalnym kompie,
- ewentualnie oddać całego PC do serwisu, nie samą kartę, żeby testowali realny zestaw, a nie GPU na stole w innych warunkach.

Wniosek forumowy:
Najbardziej śmierdzi dalej RTX 4090 / zasilaniem na karcie / złączem / lutami / PCIe-naprężeniami, a nie pastą czy sterownikami. Ale przez losowość to jest ten typ usterki, który potrafi przejść 90h FurMarka i potem wywalić się po 10 minutach gry. Klasyka gatunku: komputerowy poltergeist premium edition.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, janek25 napisał(a):

Ja dalej twierdze ze jesli nie gpu to ram lub cpu

Nie czytasz całego wątku. Użytkownicy już argumentowali, że gdyby to była pamięć ram. To w tle nie działałby discord i nie mógłbym rozmawiać dalej przez komunikator.

Taka sytuacja jest przy tym czarnym ekranie i wentylach na 100%.

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Nie czytasz całego wątku. Użytkownicy już argumentowali, że gdyby to była pamięć ram. To w tle nie działałby discord i nie mógłbym rozmawiać dalej przez komunikator.

Już dawno pisałem żebyś tę kartę do Pawła wysłał a nie gdybał 😉

O serwisie też ci pisałem że nie ma co zawracać sobie głowy bo odeślą , napiszą że karta sprawna i tyle.

• Upvote 1
Opublikowano

Ta jasne.To juz lepiej uderzyć niezgodność towaru tzn kiedyś sie tak nazywalo

w 1 roku musza dać kase lub nowa karte.Ty wybierasz 

W drugim przy drugiej naprawie masz prawo wbrać

Chyba ze cie załatwili ze nic nie zrobili

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, janek25 napisał(a):

Ta jasne.To juz lepiej uderzyć niezgodność towaru tzn kiedyś sie tak nazywalo

w 1 roku musza dać kase lub nowa karte.Ty wybierasz 

W drugim przy drugiej naprawie masz prawo wbrać

Chyba ze cie załatwili ze nic nie zrobili

Możesz coś więcej napisać? Mam jeszcze inne drogi niż RMA?

Karta ma ponad 3 lata i został extra rok gwarancji producenta po rejestracji na ich stronie.

Opublikowano (edytowane)

No to co ci napisałem ,masz taka droge.Znajdziesz pisemko na necie

Ja sobie tak reklamowałem nuc 13 pro w 2 roku

Nie chcieli sie zgodzić na kase bo 1 naprawa w 2 roku ale w sumie i tak ja dostałem bo nie umieli je naprawić

znaczy pasty wymienić a minelo 2 tygodnie i Pani z allegro ich przycisnęła i spasowali

tutaj po roku .

22.jpg.131426e7bfa23566e63e4e4c8dae09ab.

6 wat i 90stopni gdzie na nowym trzymał z 50 wat.Wada fabryczna bo drugi tak samo zrobił.

Ale tamtego sam naprawiłem bo nie moglem go słać na 2-4 tygodnie

z niego w cenie kupiełem sobie nuc 15 pro

13 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Karta ma ponad 3 lata i został extra rok gwarancji producenta po rejestracji na ich stronie

a ile ma teraz od zakupienia ?

Tamta droga do 2 lat.

Ponad 3 lata?a to nie ma chyba juz tej opcji.Jedynie gw pewnie we wroclawiu

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Sprawdzą czyli co dokładnie zrobią?

Jak są ogarnięci to dojdą wniosków i mogą nakręcić film. Do tego sprawdzą również mobasa.

Poza tym nie słuchaj głupoli masz tylko gwarancje od producenta w tym momencie i żadna rękojmia Ci nie przysługuje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

To w tle nie działałby discord i nie mógłbym rozmawiać dalej przez komunikator.

A więc komp nie łapie zwisa, nie docztałem tego wcześniej. Zatem wszystkie poprzednie podejrzenia są nie właściwe, przy poważniejszej usterce na bank komp by wyłapał zawieche, skoro działa dalej, problem jest kompletnie gdzie indziej.

A może Ty masz słabo dociśnietą wtyczke HDMI od strony grafiki. Lekki wstrząs i traci sygnał. Wydaje sie ze kabel siedzi ale jak z boku popatrzysz czasem pół cm odstaje.

Może być tak, że karta nie jest dobrze wyśrodkowana pomiędzy tym blaszkami w obudowie i blokuje wtyczke  przed poprawnym dociśnięciem. Daj zdjęcie jak to wygląda u Ciebie.

Kiedyś miałem taką sytuacje że musiałem rozmontować osłone wtyczki bo blokowała ją przed poprawnym dociśnięciem. Sprawdź z innym kablem jeszcze. Następnym razem jak komp przestanie działać spróbuj wyjąć wtyczke i podłączyć bez wyłączania kompa.

Edytowane przez dawno i nieprawda
Opublikowano (edytowane)

Oni po prostu nie przywiązują uwagi, w większości przypadków mają w dupie to co klient napisał. Ważne jest też to, że wiele firm (o ile nie wszystkie) wynajmuje podwykonawców do serwisowania ich sprzętów. Poza tym większość serwisów ma jakieś tam ustalone wewnętrznie widełki czasowe na dany sprzęt i potem leci następny by wyrobić normę na koniec dnia. Jeśli ktoś myśli, że na serwisach pracują ludzie, którym zależy na dobru klienta to się grubo mylą - większość to lenie, które odwalają rutynę, nie pieszczą się ze sprzętem, zatrudniają studenciaków na praktyki i dlatego dostajecie często sprzęt bez śrubek, porysowany, pogubione akcesoria itp. w ordynarnych i najbardziej chamskich przypadkach inny sprzęt po kimś z Bóg wie jaką naprawioną wadą z innym numerem seryjnym bo im się nie chciało np. wentylatora podmienić na działający, a zgłoszenie dotyczyło wymiany wentylatora na sprawny.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Akcesoriów to się nie wysyła i innych kabelków, nawet większość firm pisze u siebie w warunkach, aby ich nie wysyłać w paczce :E . W końcu reklamuję się kartę, a nie akcesoria.  

Nawet jak komuś zależy na pudełku i je trzyma jako ozdobę na półce w salonie :hihot: to nie odsyła się w oryginalnym. 

A serwis jak to serwis, każdy wie, że praca to kara. Odwalić normę i do domu :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Akcesoriów to się nie wysyła i innych kabelków, nawet większość firm pisze u siebie w warunkach, aby ich nie wysyłać w paczce :E . W końcu reklamuję się kartę, a nie akcesoria.  

Jak swego czasu wysłałem do Sferisa na reklamację uszkodzonego RTX-a 4070 Ti to po ponad miesiącu domagali się odesłania adaptera 16-pin oraz podpórki, aby wystawić fakturę korygującą :heu:

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 16.06.2026 o 14:42, userKAMIL napisał(a):

U siebie przez miesiąc miałem inna karte i zero problemów. 

O znacznie mniejszym TGP i gabarytach. Już dawno tak jak pisałem można było sprawdzić na innym mobasie/PC tą kartę konkretnie.

Po co tracić czas na domysły i odsyłki do serwisów.

3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Jak swego czasu wysłałem do Sferisa na reklamację uszkodzonego RTX-a 4070 Ti to po ponad miesiącu domagali się odesłania adaptera 16-pin oraz podpórki, aby wystawić fakturę korygującą :heu:

Niezłe śmieszki :E Jak do sklepu to na rękojmię, ale i tak do akcesoriów nic nie mają.

Akcesoria czy kabelek jakiś ciulowy jeśli ich nie potrzebujesz możesz po zakupieniu karty wywalić do śmieci, nie musisz nic trzymać. Gwarancja, rękojmia jest na kartę.

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Niezłe śmieszki :E Jak do sklepu to na rękojmię, ale i tak do akcesoriów nic nie mają.

To było zgłoszone na rękojmię. 

Najpierw uznali reklamację i wysłali kartę na serwis, a po 6 tygodniach stwierdzili, że oni nie są w stanie dowidzieć się od serwisu czy karta została naprawiona czy nie i zwrócą mi pieniądze. Musiałem na ich koszt wzywać kuriera UPS, zapakować podpórkę, adapter 12VHPWR i im to odesłać. 

Cyrk :boink:

Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Akcesoriów to się nie wysyła i innych kabelków, nawet większość firm pisze u siebie w warunkach, aby ich nie wysyłać w paczce

No morele zaczęło jako 1 bo gubili akcesoria i pudełka przy rma i później był error na linii sklep i reklamujacy

Opublikowano (edytowane)

Serwis gwarancyjny nie ma obowiązku oddać karty w tym samym pudełku co im konsument wysłał, to samo z akcesoriami, nikt tam jakichś pierdół nie pilnuje jak nawrzucasz do pudełka razem z kartą :E 

Dla tego dobre sklepy ostrzegają konsumenta, aby tak nie odsyłał na gwarancję/rękojmie jeśli z jakiegoś powodu chce zachować oryginalne pudełko czy akcesoria.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

No to Panowie i Panie zapnijcie pasy teraz! 

Przed chwilą znowu to się wydarzyło: (Czarny ekran i wentyle na full)

Pierwsze co za radą kolegi wyżej wyjąłem z karty HDMI i ponownie wpiąłem.

Zero rezultatów i dalej wszystko wyje. Zerknąłem na spód karty aby sprawdzić czy jej wentylatory tak lecą i nawet filmik nagrałem gdzie chodzą spokojnie. W porównaniu do wszystkich inny w obudowie.

I tak myślę, patrzę i mija może z 4-5 minut...

Nagle komputer sam się resetuje i wszystko wraca do normy! 

WTF!?

3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Dla tego dobre sklepy ostrzegają konsumenta, aby tak nie odsyłał na gwarancję/rękojmie jeśli z jakiegoś powodu chce zachować oryginalne pudełko czy akcesoria.

Też taką informacje dostałem (nawet zdj tego pudelka wysłali abym wiedział o jakie chodzi) i o dziwo odesłali w moim oryginalnym pudełku.   

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...