Lameismyname 4 096 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 18 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale kogo interesują twoje zawiasy. Karta została uznana za sprawna, przeszła testy i tyle. Nie ma żadnego potwierdzenia, że z karta coś jest nie tak. Miałem kiedyś jazdę z Radeonem HD 5770 i sklepem esc.pl. Karta miała tak kiepski fabryczny krzem, że nie dawała rady ze stockowymi ustawieniami. Wywalało artefakty ale nie od razu. Sprawdzałem na innym PC - wina karty. Odesłałem całą skrzynkę do sklepu z reklamacją. Rzekomo testowali i nic nie znaleźli, problem nadal był. Odesłali. Skończyło się modyfikacją biosu i obniżeniem fabrycznych częstotliwości - jak ręką odjął ale niesmak pozostał. Ja tam akurat jestem sceptyczny co do serwisów, bo potrafią właśnie zrobić powierzchowną diagnozę, umyć rączki, stwierdzić "Wszystko OK", a człowiek zostaje w d... 1
Kadajo 9 968 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Problem, że w tym przypadku to wszytko to są domysły. Można co najwyżej napisać ze właściciel mógł się upewnić na 100% że karta jest spawana, ale też nie musiał, bo przecież sprawdził to serwis i ma na to potwierdzenie. Sam na początku bylem na 100% przekonany ze to wina karty co okazało się błędne, bo opierało się o złą diagnozę niedoświadczonego użytkownika. 1
AudRob 495 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Błąd Edytowane 22 Czerwca przez AudRob
JeRRyF3D 2 115 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Panowie, trochę pałujecie się na siłę. Rozbierzmy temat na dwa tematy. 1. Karta jest dyskusyjna, autor mial problem, który sam się rozwiązał, bo kupiec jest magikiem, który sprzęty rozbiera, szatkuje i montuje swoje setupy. Układ idelany dla sprzedającego (!), bo nie musi mieć wyrzutów, że kogoś wsadza na minę. I IMO koniec tematu. Szczęściarz. 2. Pierdzielenie o serwisach, autoryzacjach, potwierdzeniach... odpuśćmy. Ile firm, serwisów, zewnętrznych podmiotów realizujących, poszczególnych SERWISANTÓW w tym samym punkcie (tyle przypadku i jakości). Sto lat temu zdarzało mi się, że okolicznym smerfom (albo dzieciakom znajomych) robiłem serwisy padniętych kompów, dysków, os'ów... klasyk. "Panie JeRRy rzuci pan okiem?" Każdy z nas to przerabiał. Później nastąpił rozkwit i ekspansja (wtedy) lokalnych komputroników albo prolinów. I co? Z ciekawości się zaglądało przechodząc przy okazji, co też tam ciekawego na pólkach mają lokalnie i... w co drugim takim lokalnym punkcie, kto mnie witał? Kto pracował albo SZEFOWAŁ serwisowi? A to jeden, a to drugi smerfik (który to do mnie biegał ze swoim kompem!), który na lokalnym rynku załapał się do pukntu. Wiecie, gdzie miałbym ich opinię, certyfikaty (gdybym nawet chciał oddać kompa "do nich" na serwis)? Trochę zdrowego rozsądku. Serwis, to nie kraina Pottera. Ludzie. Lepsi, gorsi, różnie. Ile razy odebraliście furę z serwisu, gdzie ręce opadały po odbiorze? Nie napinałbym się na to, że serwis mówi = święte / wyrocznie / sprawdzone. Loteria. Trochę dystansu i zdrowego rozsądku zalecam. Edytowane 22 Czerwca przez JeRRyF3D
AudRob 495 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Wszystko się zgadza , tyle że nikt normalny nie kupuje za 2k euro . do tych celów co piszesz.
Lameismyname 4 096 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Teraz, Kadajo napisał(a): Problem w tym przypadku to wszytko to są tylko domysły. Można co najwyżej napisać ze właściciel mógł się upewnić na 100% ze karta jest spawana, ale tez nie musiał. Sam na początku bylem na 100% przekonany ze to wina karty co okazało się błędne, bo opierało się o diagnozę niedoświadczonego użytkownika. Nie no masz rację. Jeżeli user jest laikiem, problem wynika z jego nieumiejętnie złożonego/skonfigurowanego środowiska, to wtedy bardziej byłbym w stanie uwierzyć ocenie autoryzowanego serwisu jak organoleptycznemu badaniu nowicjusza. Ciężko powiedzieć. Póki sam nie dostałbym tego konkretnego egzemplarza na stół do testów, to ciężko wróżyć ze szklanej kuli. Ale to nie jest problemem. Problemem jest to, że autor stwierdził uszkodzenie karty i z pełną świadomością i premedytacją sprzedał ją jako sprawną, jeszcze dumnie się tym chwaląc na forum, co z resztą część starej gwardii już zdążyła skrytykować. Tak się nie robi. 1
Kadajo 9 968 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca @JeRRyF3D No ale skąd założenie ze ten serwis był zły? Wy cały czas próbujecie ułożyć narracje pod swoją tezę zamiast spojrzeć na to neutralnie. Fakty. Było pisane ze kartę wywala a wentyle jej startują na 100%, karta pojechała na serwis a ten nie stwierdził usterki. Wymienił pastę może i termopady i karta wróciła. Problem powrócił, ale się nagle okazało ze to nie wentylatory GPU idą na 100% tylko obudowy, co już sugeruje ze karta jest sprawna, a to z komputerem jest coś nie tak. Kurtyna. 1
AudRob 495 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca I o to właśnie chodzi. Nie jest potwierdzone że z komputerem jest coś nie tak . Ponieważ nikt od tej strony tego nie sprawdził.
hubio 1 345 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) @JeRRyF3D ale nie można tez być świętszym od dziewicy nieskalanej czy jakoś się tak mówi... W serwisie katowali mu kartę kilka dni... To akurat można sprawdzić... Na ich sprzęcie wszystko było ok. Więc nawet zakładając scenariusz super uczciwości OP to każdy myślący człowiek może założyć, że karta jest w 100% sprawna... Uprzedzając przyszłych nabywców, że "być może jest winna karta" z miejsca strzela sobie samobója do sprzedaży bo 99,9% ludzi słysząc tekst: "być może" stawia znak równości z "jest na pewno".... Tak działa handel. Powiem więcej i się przyznam bez bicia. Miałem z 10 lat temu podobną sytuację gdzie też nie byłem pewien czy chyba płyta główna jest uszkodzona, ale to był już nie pamiętam - albo coś na linii z RAM albo LAN. Też przeszła serwis. Też było potwierdzenie, że jest ok. Sprzedałem jako sprawną na gwarancji. Po 2 miesiącach super pozytyw, że świetna płyta i wszystko działa... Serwisy może i są różne, ale i tak są o 100% bardziej fachowe i wymierne niż zwykła osoba bo zajmują się tym ZAWODOWO. A Kamil jeszcze trafił na gościa co sam rozkręca te karty do zastosowań komercyjnych... A tu jakaś nagonka na niego... Edytowane 22 Czerwca przez hubio
AudRob 495 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) A czarny ekran jak był, tak jest i opchnął bez dokładnej diagnozy , gościowi kartę . Edytowane 22 Czerwca przez AudRob 1
ODIN85 4 926 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 24 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Miałem kiedyś jazdę z Radeonem HD 5770 i sklepem esc.pl. Karta miała tak kiepski fabryczny krzem, że nie dawała rady ze stockowymi ustawieniami. Wywalało artefakty ale nie od razu. Sprawdzałem na innym PC - wina karty. Odesłałem całą skrzynkę do sklepu z reklamacją. Rzekomo testowali i nic nie znaleźli, problem nadal był. Odesłali. Skończyło się modyfikacją biosu i obniżeniem fabrycznych częstotliwości - jak ręką odjął ale niesmak pozostał. Ja tam akurat jestem sceptyczny co do serwisów, bo potrafią właśnie zrobić powierzchowną diagnozę, umyć rączki, stwierdzić "Wszystko OK", a człowiek zostaje w d... A to dlatego sklep upadł. 1
sideband 3 101 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca W dniu 20.06.2026 o 16:02, userKAMIL napisał(a): Jaja sobie robisz? Wysłałem ją bezpośrednio do producenta. Wszystkie wcześniejsze testy, które tu użytkownicy polecali też robiłem tymi programami etc. W dniu 20.06.2026 o 20:25, userKAMIL napisał(a): Wrócę jak kupie 5090. Mam nadzieje, że czarny ekran i wentyle na full już nie wrócą. 1
Lameismyname 4 096 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 1 minutę temu, ODIN85 napisał(a): A to dlatego sklep upadł. Tak się składa, że to był kolejny publiczny "otwarty temat" z perypetiami jakie miałem opisywany jeszcze na łamach forum.pclab.pl ale nie sądzę aby miał taką moc aby udupić ten sklep Więc możemy heheszkować ale co było główną przyczyną zamknięcia to nie wiem.
Kadajo 9 968 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 8 minut temu, Lameismyname napisał(a): Nie no masz rację. Jeżeli user jest laikiem, problem wynika z jego nieumiejętnie złożonego/skonfigurowanego środowiska, to wtedy bardziej byłbym w stanie uwierzyć ocenie autoryzowanego serwisu jak organoleptycznemu badaniu nowicjusza. Ciężko powiedzieć. Ale user jest laikiem. Wiec chyba bardziej trzeba wierzyc serwisowi niz komus kto nie potrafi porpwanie zdjagoznowac kompa. 8 minut temu, Lameismyname napisał(a): Póki sam nie dostałbym tego konkretnego egzemplarza na stół do testów, to ciężko wróżyć ze szklanej kuli. Ale to nie jest problemem. Ale wlasnie jest i o tym pisze, wróżenie z kuli uznajecie jako fakt. 9 minut temu, Lameismyname napisał(a): Problemem jest to, że autor stwierdził uszkodzenie karty i z pełną świadomością i premedytacją sprzedał ją jako sprawną, jeszcze dumnie się tym chwaląc na forum, co z resztą część starej gwardii już zdążyła skrytykować. Tak się nie robi. Skoro autor jest laikiem jego zdanie nie ma wiekszego znaczenia.
Lameismyname 4 096 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Teraz, Kadajo napisał(a): Skoro autor jest laikiem jego zdanie nie ma wiekszego znaczenia. Nawet jeżeli user jest laikiem, karta jest sprawna, a to jego "środowisko" robi kuku, w jego ocenie karta jest nadal niesprawna, celowo to zataja przed kupującym i jeszcze czuć dumę jak o tym pisze. Finalnie nie chodzi o to czy karta rzeczywiście jest sprawna czy niesprawna, tylko o zachowanie tego usera. Rozumiesz punkt widzenia? 1
hubio 1 345 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 28 minut temu, Lameismyname napisał(a): Problemem jest to, że autor stwierdził uszkodzenie karty i z pełną świadomością i premedytacją sprzedał ją jako sprawną, jeszcze dumnie się tym chwaląc na forum, co z resztą część starej gwardii już zdążyła skrytykować. Tak się nie robi. No on po to założył temat bo sam od końca nie wiedział i ani on ani nikt inny nie wie... Tzn. teraz Chińczyk będzie wiedział... Ale jak to jest jakiś problem na linii wtyczka zasilania z GPU do wtyczki zasilania na płycie głównej to dla Chińczyka pod Ai i łączenie to może być i tak wszystko jedno albo momentalnie ogarnie. (O ile to jest w ogóle to) To nie jest sytuacja gdzie ktoś bez gwarancji sprzedaje na 100% uszkodzoną kartę bo taki ktoś nigdy nie założy tematu na forum ani się tym nie pochwali. Chłopak żył w emocjach. Ciągle miał ten ekran. Podzielił się info, że sprzedał. I tyle. A nie jakieś zloty czarownic na niego... Sprzedał kartę wciąż na gwarancji i po diagnozie. Jak będzie przez Chińczyka stwierdzone, ze to na pewno na 100% karta to jeśli przepisy są podobne jak w Polsce może żądać już nie naprawy tylko wymiany na nową. Ale ja myślę, że to w ogóle nie wina karty. 1
dawidoxx 1 169 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Który może być od czegokolwiek. Tylko ze po zmianie na inne gpu miał spokój, nagle jak włożył stara karte problem wrócił ale jasne gpu sprawne.. 1
Grolshek 1 272 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Oj oszukał to oszukał. W Polsce to tacy prezydentami zostają a wy detalisty się czepiacie... Edytowane 22 Czerwca przez Grolshek 1 2
Pan Mateoo 780 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Wina mogly byc sterowniki system etc. Nieswiadomy czlowiek wyslal karte graficzną do autoryzowanego serwisu - otrzymal informacje od autoryzowanego serwisu ze karta graficzna jest okej - ze jest sprawna. sprzedal wiec karte jako sprawna. Jesli nie jest sprawna to to serwis wprowadzil go w blad lub wykonal testy nierzetelnie - co nie jest winą nieswiadomego usera. przestancie tak plakac o to bo sprawa jest zamknieta 2
dawidoxx 1 169 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Ilu adwokatów.. najwidoczniej sami tez by tak zrobili 1
hubio 1 345 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 10 minut temu, dawidoxx napisał(a): Tylko ze po zmianie na inne gpu miał spokój, nagle jak włożył stara karte problem wrócił ale jasne gpu sprawne.. No właśnie nie... Bo tą zastępczą też testował krótko. W przypadku tej oddanej po gwarancji było też z 6 dni. Intuicja mi podpowiada, że winny jest zasilacz lub/i wtyczki zasilające lub/i sekcja zasilania na płycie gł. Wystarczy, ze ta zastępcza karta miała mniejsze zapotrzebowanie i już jest różnica. Miarodajne jest to, że 24h/7 serwis testował u siebie i nie było takiego objawu jak u OP. Jak pisałem - zarówno prawnie jak i etycznie zrobił właściwie. Edytowane 22 Czerwca przez hubio
dawidoxx 1 169 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 1 minutę temu, hubio napisał(a): No właśnie nie... Bo tą zastępczą też testował krótko. W przypadku tej oddanej po gwarancji było też z 6 dni. Intuicja mi podpowiada, że winny jest zasilacz lub/i wtyczki zasilające lub/i sekcja zasilania na płycie gł. Wystarczy, ze ta zastępcza karta miała mniejsze zapotrzebowanie i już jest różnica. Miarodajne jest to, że 24h/7 serwis testował u siebie i nie było takiego objawu. ja tylko przypomnę ze nawet u niego problem występował losowo i przecież pisał że mogł grać nawet 2 tygodnie po 12h bez czarnego ekranu, a w serwisie karte testowali kilkadzesiat godzin wiec skad macie taką pewność za karta jest sprawna? Edytowane 22 Czerwca przez dawidoxx 1
AudRob 495 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 1 minutę temu, hubio napisał(a): No właśnie nie... Bo tą zastępczą też testował krótko. W przypadku tej oddanej po gwarancji było też z 6 dni. Intuicja mi podpowiada, że winny jest zasilacz lub/i wtyczki zasilające lub/i sekcja zasilania na płycie gł. Wystarczy, ze ta zastępcza karta miała mniejsze zapotrzebowanie i już jest różnica. Miarodajne jest to, że 24h/7 serwis testował u siebie i nie było takiego objawu. Właściciel też testował , podobno parę dni chodziła ok , ale i tak był czarny ekran po jakimś czasie. Więc sprzedający wiedział o problemie, że nadal występuje .
ODIN85 4 926 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 5 minut temu, hubio napisał(a): No właśnie nie... Bo tą zastępczą też testował krótko. W przypadku tej oddanej po gwarancji było też z 6 dni. Intuicja mi podpowiada, że winny jest zasilacz lub/i wtyczki zasilające lub/i sekcja zasilania na płycie gł. Wystarczy, ze ta zastępcza karta miała mniejsze zapotrzebowanie i już jest różnica. Miarodajne jest to, że 24h/7 serwis testował u siebie i nie było takiego objawu jak u OP. Jak pisałem - zarówno prawnie jak i etycznie zrobił właściwie. Wymienił zasilacz. 1
AudRob 495 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Czytając te komentarze , dochodzę do wniosku że dużo ludzi z forum . popiera takie praktyki. Odsprzedać szajs i zapomnieć, niech się kto inny martwi eeh. 2
Rekomendowane odpowiedzi