Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sprawa jest nieco bardziej złożona

- czy bez radiatora czy z radiatorem
- jesli radiator to jaki : czy gówienko dołączane do płyty głównej taniej, czy nieco lepszy z droższej płyty, czy kupowany osobno 
- metodologia pomiarów

• Pan Mateoo zmienił(a) tytuł na temperatury dysków M.2 ssd
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

To zależy od położenia dysku na płycie. U mnie różnica między dwoma 990pro wynosi 12st. Ten co kisi sie miedzy CPU a GPU ma 50st a ten na dole płyty ma 38st. 

Chodzi mi o temp pod obciążeniem jak grasz, o dysk od razu pod prockiem . Mam 4 sloty obłożone ale Samsungi były najcieplejsze od zawsze  nawet jak była płyta AM4. Chociaż tragedii nie widzę .

57 minut temu, Oldman napisał(a):

czy gówienko dołączane do płyty głównej taniej

Takie chłodzenia

pl.msi.com/Motherboard/X670E-GAMING-PLUS-WIFI/Overview

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

wg mnie na początek trzeba ustalic metodologie testów i sposób pomiaru bo inaczej porównywanie nie ma zadnego sensu

Samsung Magician wg mnie odpada, podaje jakies usrednione pomiary które czasami niewiele mają wspolnego z rzeczywistymi

Do pomiarów proponuje HWINFO

a do testu polecam CRYSTAL DISK MARK i test na próbce 8GB

u mnie po testach wg w/w sposobu wskazania na 3 czujnikach (numery czujników mogą byc różne w innych dyskach, w samsungu to chyba wygląda tak)

czujnik 1 → kontroler

czujnik 2 → NAND

czujnik 3 → hotspot

temperatury:

ZRh1OCI.jpeg

podsumowując chyba jest całkiem spoko:

srednie temperatury na czujniku 3 to 40 stopni w czasie testu, szczytowa przez chwilę to 50 stopni w czasie testu

dysk jest pod procesorem ma radiator kupiony dodatkowo w necie

rSfrJzI.jpeg

(ale mam powazne obawy co do transferu ciepła z dysku na radiator bo brakuje mu sensownego docisku , musze to jeszcze zbadać, generalnie radiatory w ktorych docisk oparty jest o 4 boczne srubki nie mają dobrego doscisku bo cała koncepcja obudowy jest do bani, dodatkowo jak sie srubki poluzują to radiator grawitacyjnie moze sie zacząć odklejać od termopadów.)

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o transfer ciepła pomijając docisk to powiem wam tylko że odklejenie naklejki tej "specjalnej"  z kostek która teoretycznie nie jest izolatorem po nałożeniu radiatora na gołe pamięci bez niej urwałem w testach 3-4 stopnie na KC3000, te naklejki można łatwo zdjąć bez żadnego uszkodzenia, wystarczy lekko podgrzać suszarką i schodzi bez żadnych uszkodzeń czy pozostałości kleju, w razie odsprzedaży czy reklamacji można sobie ją łatwo z powrotem nakleić ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie przy normalnym użytkowaniu troszkę powyżej 40 ale to może wynikać z tego że dysk jest umieszczony bardzo blisko GPU, a przy obciążeniu potrafi dosięgnąć nawet do 65.

Edytowane przez Krystian03
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krystian03 napisał(a):

U mnie przy normalnym użytkowaniu troszkę powyżej 40 ale to może wynikać z tego że dysk jest umieszczony bardzo blisko GPU, a przy obciążeniu potrafi dosięgnąć nawet do 65.

a jakie chłodzenie

16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jeżeli chodzi o transfer ciepła pomijając docisk to powiem wam tylko że odklejenie naklejki tej "specjalnej"  z kostek która teoretycznie nie jest izolatorem po nałożeniu radiatora na gołe pamięci bez niej urwałem w testach 3-4 stopnie na KC3000, te naklejki można łatwo zdjąć bez żadnego uszkodzenia, wystarczy lekko podgrzać suszarką i schodzi bez żadnych uszkodzeń czy pozostałości kleju, w razie odsprzedaży czy reklamacji można sobie ją łatwo z powrotem nakleić ;) 

dla mnie zdejmowanie tych naklejek to sprawa tak oczywista ze o tym nie pisałem i nie wiem jak mozna wogole pomyslec by pakować radiator na naklejke :P

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

dla mnie zdejmowanie tych naklejek to sprawa tak oczywista ze o tym nie pisałem i nie wiem jak mozna wogole pomyslec by pakować radiator na naklejke :P

Oczywista nie oczywista , tylko jak ją uszkodzisz ciekawe jak będzie z gwarancją czy ewentualnym zwrotem.

A dysk Samsunga już 100 czy 200 zł nie kosztuje.

2 godziny temu, Oldman napisał(a):

tiktok.com/@morelenet/video/7306105828560489761

download.semiconductor.samsung.com/resources/warranty/SAMSUNG_SSD_Limited_Warranty_Polish.pdf

Samsung mówi jasno

Zerwanie lub uszkodzenie naklejki na dysku Samsung 990 PRO (oraz innych modelach SSD Samsunga) powoduje utratę gwarancji producenta.

• Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, AudRob napisał(a):

Oczywista nie oczywista , tylko jak ją uszkodzisz ciekawe jak będzie z gwarancją czy ewentualnym zwrotem.

A dysk Samsunga już 100 czy 200 zł nie kosztuje.

tiktok.com/@morelenet/video/7306105828560489761

Rozumiem twój punkt widzenia ale jak to mówią punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, nie po to kupuje drozszy dysk i droższe termopady i dodatkowy radiator zeby to zjebać lamersko na koncu przyklejając wszystko na naklejkę której tam wogole nie powinno być (powinna być tylko od spodu, to ze jest na wierzchu to jest po prostu mega głupie)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Oldman napisał(a):

Rozumiem twój punkt widzenia ale jak to mówią punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, nie po to kupuje drozszy dysk i droższe termopady i dodatkowy radiator zeby to zjebać lamersko na koncu przyklejając wszystko na naklejkę której tam wogole nie powinno być (powinna być tylko od spodu, to ze jest na wierzchu to jest po prostu mega głupie)

Idąc twoim tokiem myślenia , wychodzi na to że tylko używany dysk warto kupić bez żadnej gwarancji , tam możesz zrywać naklejki i robić co sobie życzysz. Ale jak ktoś kupuje 4TB Samsunga 990 PRO za 1900 a tyle teraz kosztuje, nie sądzę że będzie zrywał naklejki ryzykując utratą gwarancji.

(powinna być tylko od spodu, to ze jest na wierzchu to jest po prostu mega głupie)

Wytłumacz to dla producenta Samsunga , od lat tak robią i tego nie zmienisz.

(powinna być tylko od spodu, to ze jest na wierzchu to jest po prostu mega głupie)

Mam taki dysk   SSD ADATA LEGEND 900 z zamontowanym fabrycznym radiatorem ma grubość 3,35 mm. Bez chłodzenia sam moduł mierzy 2,05 mm. Niby cienka blaszka a robi robotę , dysk jest najchłodniejszy w całym kompie. Oczywiście jeszcze przykryty chłodzeniem z płyty.

20260127_163725.jpg

20260127_164412.jpg

Edytowane przez AudRob
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

był duży temat o tym na pclab

- zerwanie naklejki w każdym modelu równa się utracie gwarancji, może się to komuś jak widac nie podobać, nie wolno i tyle

- sam uzywam dysków do pracy, a nie do gier i oglądania filmów

tu wystarcza chłodzenie dołączone do płyty, przy graniu czy oglądaniu filmów nie zobaczysz żadnych ostrzeżeń, dysk grzeje się tyle ile mu wolno, a zdejmowanie naklejki dla 2stopni to przerost formy nad treścią.

"problem" zaczyna się jak chcesz intensywnie pracować na szybkich dyskach dwustronnych

na chłodzeniach dołączonych do płyty czy tanich heatsinkach potrafi być gorąco, dysk dalej pracuje w normach producenta, ale każdy świadomy raczej woli mieć te temperatury niższe, jeśli nei chce się widzieć temperatur w okolicach 80st i wyższych

na dyskach  jednostronnych ( kc3000 z różnych serii, nawet jeden kc2500 ) mam dołączane do płyt msi  i dają radę, natomiast przy kc3000 i fury renegade 2TB które są dyskami dwustronnymi takie chłodzenie przy intensywnej pracy daje efekty jak na screenie. i tu mam be quiet mc1 pro dla dysków dwustronnych znakomicie sobie radzi, oczywiście takie chłodzenie nie zmieści się pod grafikę...

nigdy na żadnym dysku nie ściagałem fabrycznej naklejki.

chcesz potestować konkretnie dyski ? programy typu cristaldiskmarka można sobie wsadzić..

najprościej biblioteka z nastoma dużymi plikami mkv i przerzucaj je między dyskami -naście minut, zobaczysz wtedy czy chłodzenie się sprawdza. Coś co w normalnym użytkowaniu komputera do mediów i zabawy jest nieosiągalne..

fury renegade.jpg

Edytowane przez miro
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, AudRob napisał(a):

Mam taki dysk   SSD ADATA LEGEND 900 z zamontowanym fabrycznym radiatorem ma grubość 3,35 mm. Bez chłodzenia sam moduł mierzy 2,05 mm. Niby cienka blaszka a robi robotę , dysk jest najchłodniejszy w całym kompie

pewnie juz qlc wiec normalne ze moze być chłodniejszy od żyłowanych dysków

U mnie najgoretszy jest lexar 790 ale mu to nie przeszkadza bo chińczyk ustawił trotling łagodnie

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.03.2026 o 13:04, Oldman napisał(a):

No to coś nowego bo nie wiem czy wiesz ale 99% osób ich nie ściąga w dodatku nie raz ktoś zakładał temat na ten temat :E i dostawał odpowiedz że jej nie trzeba ściągać i to jest prawda bo ta naklejka typowym izolatorem nie jest, ale pamiętam że jak jeszcze miałem wenę do różnych testów to pare lat temu po zakupie pierwszego nvme do swojego pc zrobiłem taki test z nią i bez niej :hihot: Z drugiej strony to nawet nie jest różnica 5 stopni więc czy warto? to już sobie każdy musi sam odpowiedzieć, ja ją zdjąłem tak że jest całkowicie prosta i jeszcze lepka od spodu wiec w każdej chwili można ją normalnie nakleić, po podgrzaniu schodzą łatwo, to jest pewnego rodzaju aluminium a nie papier.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 26.03.2026 o 08:21, miro napisał(a):

chcesz potestować konkretnie dyski ? programy typu cristaldiskmarka można sobie wsadzić..

najprościej biblioteka z nastoma dużymi plikami mkv i przerzucaj je między dyskami -naście minut, zobaczysz wtedy czy chłodzenie się sprawdza. Coś co w normalnym użytkowaniu komputera do mediów i zabawy jest nieosiągalne..

test cristal diskmarka jest powtarzalny i mozna go porównywac między uzytkownikami na tych samych dyskach , a kopiowanie jakiegos archiwum u jednego uzytkownika da jakies tam wyniki podczas gdy uzytkownik drugi bedzie miał juz inne archiwum (złozone z innych plików ) i moze miec inne wyniki. Próbki też nie mogą byc zbyt małe bo dysk nie zdąży sie dobrze "rozpędzić"

jesli więc chodzi o przykładowe temperatury w testach niesyntetycznych:

u mnie przykładowo kopiowanie zbioru o wielkosci 75 GB złożonego z 39 plików RAR o wielkosci mniej więcej 2GB każdy :

- kopiowanie z dysku HDD na dysk SSD Samsung 990 Pro nagrzało ten dysk do 37 stopniu w jego najcieplejszym miejscu (mierzone HWINFO, dane z najbardziej gorącego 3 czujnika)

- rozpakowanie tego zbioru za pomocą winrara z dysku SSD Samsung 990 Pro na ten sam dysk rozgrzało ten dysk do 46 stopni w jego najcieplejszym miejscu (mierzone HWINFO, dane z najbardziej gorącego 3 czujnika)

Opublikowano
16 minut temu, Oldman napisał(a):

test cristal diskmarka jest powtarzalny i mozna go porównywac między uzytkownikami na tych samych dyskach ,

i tak i nie, bo wystarczy inna obudowa, inne chłodzenie dysku, grafika która go zakrywa, przepływ powietrza, dysk w innym slocie itd itp ( wyżej ktoś pisał że różnica między takimi samymi dyskami u niego to ponad 10st, tylko ze względu na położenie )

mi chodziło o to chodzi o to że nie zagrzeje on dysku tak jak pokazałem

chcesz temperatur to przerzucaj duże pliki między dwoma dyskami nvme

tylko to musi trwać i w jedną i w drugą a nie raz i koniec

w crystal dysk taki kc3000 1TB ( ważne, bo dysk jednostronny, z reguły chlodzenia od płyty głownej )  ma 30st i tyle samo lub niewiele więcej podczas użytkowania komputera ,ale dociśnięty, podczas ciągłej pracy, podkreślę jeszcze raz, ekstremalnej pracy, a nie normalnego uzytkowania, wtedy te temperatury sa 20st wyższe . W przypadku dysku dwustronnego gdzie pierwotnie było tylko chłodzenie od płyty, w crystal disk też temperatury nie przekraczały 50st, tak samo podczas np grania, ale dociśnięty dobijał do 80.. pokazałem na screenie  no i najważniejsze, dyski o których pisałem akurat i które użytkuje są dwustronne

Ty masz samsunga, jest jednostronny, schłodzić go łatwiej

zaproponowałem tylko test i tyle.

normalne użytkowanie - chłodzenie od płyty i użytkowanie, zapomnieć

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam dwa identyczne dyski NVME Kioxia Exceria G2 1TB. 

Płyta Gigabyte Z590 GAMING X.

W obu naklejka nieruszana, użyte radiatory dołączone do płyty głównej.

Jeden slot M2 jest między PCIE do grafiki a procesorem i pracuje jako dysk systemowy. Dochodzi do 50 stopni w porywach do 55 jak jest bardzo intensywnie używany.

Drugi slot jest niżej, między drugim  PCIE x16 (u mnie puste) a PCIE x1 w którym siedzi karta dźwiękowa z backplate. Drugi dysk pracuje w temperaturach około 40 stopni, dochodzi do 45 jak jest intensywniej używany, a jest dyskiem na duże gry.

(dokładne wartości mogę podać wieczorem jak nie zapomnę, bo nie ukrywam, że może je troszkę zaniżyłem, ale różnica między dyskami dalej jest około 10 stopni)

Tak jak już pisano wielokrotnie, w większości warunków gwarancyjnych podstawą jest obecność nieuszkodzonej naklejki. Jeżeli komuś uda się ją zdjąć nie uginając jej i potem ponownie założyć, jego sprawa. Nie zmienia to faktu, że to albo folia metalizowana albo cienka blaszka i ma służyć również za rozpraszacz ciepła i jej wpływ na obniżenie wydajności nałożenia kolejnego radiatora w większości będzie znikomy. Natomiast jak ktoś zdejmie tę blaszkę nieumiejętnie by zyskać 2-3 stopnie to straci gwarancję.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Dopóki w gen5 NVME się nie ładujemy to luzik

bo tam tylko piekło widziałem...

nie ważne to stare Phison piekarniki

czy nawet Samsung 9100 z niby najchłodniejszym kontrolerem 5nm Presto.

Weź to na montaż liniowy 4K/8K i utrzymanie w ryzach temp to wyczyn.

To nic ... te stare 10000 Aorus do stacji roboczych dawno temu ładowałem

i piekło i szatani...zgroza

nigdy więcej.

Trzymać się gen4 i nie wydziwiać.

Nie mam zastrzeżeń...niech leżą

20260329_110839.thumb.jpg.80062d533ef41bc30d0240b077d11ff7.jpg

Te cholery 10000 to przeklinam

obraz.thumb.png.d795bbc8498fc43947596e7417ecb1b4.png

Tak się cymbały ratowali, gdzie to upchnąć?

obraz.thumb.png.1e32d6ce2ac9cd4cfb77d3e3c72da53c.png

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam dwa dyski 990 Pro umieszczone w jednym dimm i od razu widać który jest od frontu obudowy. Na ten dimm posiadam dodatkowe chłodzenie ale z tego co widzę on jest ustawiony na temp pamięci ram ( później sprawdzę to w biosie )

@Elder Zrobiłem szybki test w DiskMaker.

ALLCDE.thumb.png.7db7a344bcb986058f2d47ed4aad6dc9.png

Jak jeszcze miałem Z370 + 8700K to tam miałem dysk MP500 240GB i on sporo ciepła dawał. Miałem na nim chłodzenie Cryorig Frostbit które trzymam do dziś.

20180605Frostbit_1024x768e-620x466.jpg.e8daafa86960cc3f4a4ebac53118285c.jpg

Opublikowano (edytowane)

Z 990 PRO 2TB i 4TB luzik jak mobo ma duże wydajne radiatory

w końcu wybierając mobo na to zwracamy uwagę...no niektórzy nie ale to ich problem.

Gorzej że na rynku są podróby 990 PRO

a tam zapomnij o transferach jakie miałeś dostać...nie dostaniesz

w końcu chciałeś tanio dorwać 990 PRO 2TB czy tam 4TB i musi być tanio ... a nie dobrze.

Zaraz co niektóry się rzucą sprawdzać co tam mają za transfery :)

W mobo jak Tachyon Ice (ten blaszkowy radiator NVME 5.0 obok socketu to kpina)

czy Crosshair Apex ten DIMM2

i jego prześmieszne blaszki co to niby mają chłodzić NVME

mogli by zastąpić czymś z finami jak Twój Cryorig

ale gnoje nie chcą tego zrobić.

Dalej pchają ten badziew

bo design wygrywa nie performance

a cena tego modelu X870 dupę urywa

to mogli się postarać...

obraz.thumb.png.d655d1b76ff28cd3c857996320662ce3.png

Zrobię z tym porządek i to nie będzie GRAUGEAR (bo brzydal)

obraz.thumb.png.58362900c6d29afdc9cb15f0d6c861b5.png

ani TG Dark Flow I

https://www.tomshardware.com/pc-components/heatsinks/teamgroup-t-force-dark-airflow-i-ssd-cooler-review

obraz.thumb.png.1029980640fae2fa2c7561190b2966cf.png

a coś lepszego pod rycie w DaVinci Resolve

ale o tym potem...

Edytowane przez Elder
Opublikowano (edytowane)

990 pro z morele ( 2024 ) i MM ( 2023 ) posiadam.

Zrobiłem jeszcze test z wyłączonym HWiNFO... ale miało być o temperaturach. Miałem starą wersje diskmarka.

ALLCDEbezHWinfo.thumb.png.1b3c065cfbb9682ee9c3c54aa72fdec0.png

Edytowane przez ket_rab
  • Upvote 1