Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież sam microsoft w każdym przypadku i poradniku zakłada, że funkcja HDR jest włączona cały czas odnośnie monitorów/telewizorów, które go obsługują.
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/hardware/display-graphics/hdr-settings-in-windows

Specjalnie jest też ich appka "
Windows HDR Calibration" z której z resztą zawsze korzystam na początku, aby dopieścić detale i wygląd w SDR:
https://support.microsoft.com/en-us/windows/hardware/display-graphics/calibrate-your-hdr-display-using-the-windows-hdr-calibration-app

Nawet bez apki po to jest regulacja jasności zawartości w formacie SDR aby sobie to wyregulować.

Nie wiem... wy ręcznie odpalacie HDR za każdym razem jak chcecie pograć w HDR czy jak?

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Przecież sam microsoft

microsoft jest jedną z najgorszych firm. wszystkie ich porady powinny zostac wyrzucone do kosza.

Jest - niepolecana - opcja automatycznego zarzadzania kolorami i ona chyba wlacza HDR do HDR content a tak to trzyma sRGB ale nie jestem pewien. Moze w takim przypadku microshit zaleca pozostanie na wlaczanym hdr all the time

6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem... wy ręcznie odpalacie HDR za każdym razem jak chcecie pograć w HDR czy jak?

Tak.

Chce uzywac HDR w danym momencie to wlaczam HDR. nie zostawiam wlaczanego jesli z niego nie korzystam

Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Przecież na 100 to by mi oczy wypadły. Jest 40.

Przecież na 40% to jest wypalarka oczu :E

SDR to się ustawia sRGB i zjeżdża z jasnością ;)

HDR włącza się tylko się docelowo do treści z HDR odtwarzacze potrafią same wbić HDR, a przeglądarka/gry ręcznie odpalasz. Można zapodać małą apkę gdzie klikasz na pasku w HDR to wł/wył szybko HDR.

Pulpit ani normalne treści z przeglądarki nie są przystosowane do HDR także wszystko jest rozjechane.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

OCZYWIŚCIE. Dziwne że tego nie wiesz :E 

To mamy wyjaśnienie problemu, @sideband dobry trop miał. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

microsoft jest jedną z najgorszych firm. wszystkie ich porady powinny zostac wyrzucone do kosza.

Skoro używam ich systemu i sprawdzam ich funkcje, to sprawdzam informacje u źródła. To nie jest na zasadzie sympatii czy antypatii.
Jeżeli jest tryb zautomatyzowany i ma narzędzia, w których można sobie SDR w HDR dostroić, to ja nie widzę sensu abym miał manualnie to przełączać.
Dobrze, że po pracy z dokumentami jak najdzie nas ochota pograć, nie trzeba ręcznie przestawiać przycisku z "2D" na "3D" :E

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Przecież na 40% to jest wypalarka oczu :E

SDR to się ustawia sRGB i zjeżdża z jasnością ;)

HDR włącza się tylko się docelowo do treści z HDR odtwarzacze potrafią same wbić HDR, a przeglądarka/gry ręcznie odpalasz. Można zapodać małą apkę gdzie klikasz na pasku w HDR to wł/wył szybko HDR.

Pulpit ani normalne treści z przeglądarki nie są przystosowane do HDR także wszystko jest rozjechane.

Na 100% może jest, na 40% nie - w moim odczuciu. 
Milion razy wspominałem, że mam bardzo jasny, nasłoneczniony pokój, między innymi dlatego unikałem jak ognia błyszczących powłok na matrycach.
Z resztą, side... nie wiem czy miałeś do czynienia AOC Q27G3XMN/BK, bo chyba nie wiesz co to jest prawdziwa wypalarka.

@galakty Ci potwierdzi.

8 minut temu, sideband napisał(a):

Od tego jest "Regulacja jasności zawartości w formacie SDR" i "Windows HDR Calibration" aby sobie to ustawić. 

7 minut temu, galakty napisał(a):

OCZYWIŚCIE. Dziwne że tego nie wiesz :E 

To mamy wyjaśnienie problemu, @sideband dobry trop miał. 

Dlaczego. Jakie oficjalne źródło taką praktykę podaje?
Dlaczego sam MS czyli twórca systemu i funkcji z góry zakłada włączenie HDR na stałe?
Dlaczego funkcja AutoHDR wymaga włączenia HDR na stałe?

Cytat

Oznacza to, że możesz jednocześnie wyświetlać szczegóły zarówno w jasnych, jak i ciemnych obszarach, co jest idealne do filmów, gier i twórczej pracy.

Aha czyli:
Oglądam film: włączam HDR
Oglądam pulpit: wyłączam HDR
Odpalam grę: włączam HDR
Odpalam indyka: wyłączam HDR (lub odpalam z AutoHDR)
Zaczynam twórczą pracę: włączam HDR
Zaczynam nietwórczą pracę: wyłączam HDR

HADEERRR.jpg.e4191cbcf4c245bef948df8c9e55ad3f.jpg

Z tego co przewaliłem trochę manuali to MS jedynie nie zaleca uruchamiania tej opcji na starszym sprzęcie (monitorach/telewizorach), które nie mają oficjalnego wsparcia lub czegoś nie spełniają.
https://support.microsoft.com/en-us/windows/hardware/display-graphics/what-is-hdr-in-windows

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Dlaczego. Jakie oficjalne źródło taką praktykę podaje?
Dlaczego sam MS czyli twórca systemu i funkcji z góry zakłada włączenie HDR na stałe?
Dlaczego funkcja AutoHDR wymaga włączenia HDR na stałe?

MS to syf to raz.

Dwa Windowsa ciągle z HDR używać się nie da to dwa.

Trzy rób jak chcesz, dorosły jesteś :E 

AutoHDR też się nie używa... Wałkowane milion razy.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

MS to syf to raz.

Dwa Windowsa ciągle z HDR używać się nie da to dwa.

Trzy rób jak chcesz, dorosły jesteś :E 

AutoHDR też się nie używa... Wałkowane milion razy.

1. Jakoś nie widzę w Twojej sygnaturze Linuksa albo Unixa.
2. Jak widać się da.
3. No właśnie tak robię.
4. AutoHDR mam wyłączony, to był tylko przykład.

Jak się uprę to pożyczę kolorymetr X-RITE i zmierzę kolor biały podając wartość w cd/m2 bo to łatwo udowodnić, że biały przy "Regulacji jasności zawartości w formacie SDR" na 40% nie jest "żarówką", tylko świeci normalnie.

Opublikowano

Tak jak pisałem, rób jak chcesz, ale HDR w Windowsie nie używa się cały czas, tworzysz problemy i potem dziwisz że monitor wypalony :E 

Mamy ten sam model, u mnie zero zużycia, Ty już drugi zajechałeś. 

Nie bez powodu apki jak RHI mają tryb włączający i wyłączający HDR...

• Upvote 1
Opublikowano

To ja taką wygodną metodę mam w TV tzn. cały czas włączone oszczędzanie energii. Tam gdzie jest HDR to jest trochę gorzej ale wystarczająco jasno ale w zamian za to zwykły content wieczorem da się oglądać bez oślepiająco jasnych obrazów. Wygoda polega na tym, że nie muszę nic klikać w zlagowanym menu tv i pewnie podobny zamysł wygody ma @Lameismyname:E

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Tak jak pisałem, rób jak chcesz, ale HDR w Windowsie nie używa się cały czas, tworzysz problemy i potem dziwisz że monitor wypalony :E 

Mamy ten sam model, u mnie zero zużycia, Ty już drugi zajechałeś. 

Nie bez powodu apki jak RHI mają tryb włączający i wyłączający HDR...

Soft soft soft.
Skoro monitor fizycznie nie świeci mocno (gwarantuję, że odczyt z kolorymetra byłby znośny) to nie tutaj bym szukał przyczyny.
Bardziej wydaje mi się czas pracy przez okres czasu. Zobacz ile godzin natłukłem w jakim czasie.
Tutaj bym łapał trop i łączył z tym co udało mi się przeczytać przy pierwszej awarii odnośnie wpływu elektroniki i jej termiki.
Ja widzę związek w przypadku dwóch monitorów (tamtej i obecnej sztuki) bo "mazaje" pokrywają się w tej samej strefie, która jest w obrębie miejsca elektroniki z tyłu.
Przez swoje intensywne użytkowanie temu mocno pomogłem i możliwe, że ktoś kto użytkuje mniej często takiego przypadku nie będzie miał wcale ew. wyjdzie coś ale w dużo dalszym czasie.
No i pamiętaj, że tak naprawdę kupując nowinki, człowiek automatycznie staje się ich beta testerem - to nie produkt, który jest na rynku 5 lat, tylko wzięty na premierę.

A co do eksploatacji... pokazałbym wam jak mam wyślizgane klawiatury (obecną i poprzednie) od pisania, to byście się za głowę złapali :E 

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Bardziej wydaje mi się czas pracy przez okres czasu. Zobacz ile godzin natłukłem w jakim czasie.

To + HDR. No sorry ale zawsze tak będzie niezależnie jaką markę wybierzesz. 

Ja mam drugiego OLEDa i żadnego nie zajechałem, a miałem 1400h na poprzednim i nawet paska Windowsa nie ukrywałem i pracowałem na nim :E 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

To + HDR. No sorry ale zawsze tak będzie niezależnie jaką markę wybierzesz. 

Nie wiem co może mieć sam tryb i soft, skoro piksele fizycznie świecą na danym poziomie, a granie czy oglądanie filmów w HDR z realnie (fizycznie) podniesioną jasnością tych pikseli to zaledwie ułamek całego czasu. 
Jakbym większość czasu co monitor przepracował siedział realnie w HDR (tłukąc w gierki i oglądając filmy) to wtedy na pewno byłby to dopalacz. Inna sprawa - gdyby to było istotne, to mazaje z pierwszego monitora nie pokrywałyby się z drugim monitorem oraz pojawiłyby się losowo np. w miejscach gdzie nie ma elektroniki z tyłu. Taki jest mój domysł.

W tym momencie mam 1528 godzin od 12 maja kiedy monitor miał na liczniku zero.

A tak szczerze, dobrze, że na mnie popadło... przynajmniej przecieram szlaki dla innych :) 
Tak czy siak jak będziesz pamiętał to za jakiś dłuższy czas wyświetl sobie białą planszę i rzuć okiem czy czasem Ci się coś nie pojawiło - to jest naprawdę delikatne.

Pobawiłem się przed chwilą suwakiem jasności zawartości w formacie SDR i ten mazaj wygląda na coś fizycznego. Może jakiś klej między warstwami.
@sideband Ty się zagłębiasz w aż tak szczegółowe tematy - co tam jest po drodze w tej kanapce?
No i jeszcze pobawię się tymi filmikami co sugerowałeś ale skoro miałem podobnie z poprzednim egzemplarzem, a serwis z Wrocławia pisał do centrali z prośbą o matryce do tego modelu, to raczej marne szanse, że coś to zmieni.

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem co może mieć sam tryb i soft, skoro piksele fizycznie świecą na danym poziomie, a granie czy oglądanie filmów w HDR z realnie (fizycznie) podniesioną jasnością tych pikseli to zaledwie ułamek całego czasu. 
Jakbym większość czasu co monitor przepracował siedział realnie w HDR (tłukąc w gierki i oglądając filmy) to wtedy na pewno byłby to dopalacz. Inna sprawa - gdyby to było istotne, to mazaje z pierwszego monitora nie pokrywałyby się z drugim monitorem oraz pojawiłyby się losowo np. w miejscach gdzie nie ma elektroniki z tyłu. Taki jest mój domysł.

SDR świeci równomiernie, HDR NIE. Białe napisy itp są sztucznie podbijane (ciekawe jeszcze jaki ABL miałeś ustawiony, Medium czy High?). 

Mówię Ci, miałem WOLED 1400h bez wypaleń, teraz mam tandem i też brak wypaleń, ale HDR używam TYLKO do treści HDR. AutoHDRy, windowsowe tryby i kalibratory to niestety bzdura i źle to działa. To nie PS5 gdzie podpinasz i zapominasz. Stety niestety, jest jak jest. Alternatywy brak. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pobawiłem się przed chwilą suwakiem jasności zawartości w formacie SDR i ten mazaj wygląda na coś fizycznego. Może jakiś klej między warstwami.
@sideband Ty się zagłębiasz w aż tak szczegółowe tematy - co tam jest po drodze w tej kanapce?
No i jeszcze pobawię się tymi filmikami co sugerowałeś ale skoro miałem podobnie z poprzednim egzemplarzem, a serwis z Wrocławia pisał do centrali z prośbą o matryce do tego modelu, to raczej marne szanse, że coś to zmieni.

Nie bardzo zrozumiałem pytanie? :E

A co do paska to 40% to jest bardzo jasno to nie idzie liniowo. U mnie na zero w HDR to będzie granicach 80nitów to sobie wyobraź ile jest na 40 gdzie w SDR max to 250nitów.

Skąd to wiem bo jest test monitora, który posiadam z dokładnymi pomiarami przy jakim ustawi jasności ile jest nitów i można łatwo porównać przełączająć SDR/HDR.

W pracy jak i w domu mam mniej więcej 60nitów nie ma potrzeby większej jasności do normalnej pracy i dzięki czemu oczu się nie męczą mocno.

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

SDR świeci równomiernie, HDR NIE. Białe napisy itp są sztucznie podbijane (ciekawe jeszcze jaki ABL miałeś ustawiony, Medium czy High?). 

I tak i nie. HDR rzeczywiście Ci podbija (jak działa), ale np. teraz jak siedzę w trybie HDR ale przeglądam treści SDR - piszę właśnie tego posta i oglądam całe okno na około, to nie mam NIC nienaturalnie podbitego w kosmos. 
ABL Stabilize mam na High, co nie zmienia faktu, że jak siedzę teraz w przeglądarce, to żaden nawet najmniejszy element białego nie świeci tak jak żarówka np. grając w Cyberpunka na HDR.

Odetnijmy kwestie softowe od hardware'owych. Prawie dekadę robiłem przy profesjonalnym sprzęcie (kolorymetry, spektofotometry, kalibracje maszyn itd itd.) i gołym okiem bym wyłapał gdyby coś w normalnym użytkowaniu świeciłoby mi za jasno. 
I tak na oko ustawiam jasność monitorów do rozrywki na poziomie 100-120 cd/m2 co dla niektórych jest zbyt ciemne, a normalnie pracowałem na ok. 80 cd/m2. 
Trzymam się swojego tropu.

13 minut temu, galakty napisał(a):

Mówię Ci, miałem WOLED 1400h bez wypaleń, teraz mam tandem i też brak wypaleń, ale HDR używam TYLKO do treści HDR. AutoHDRy, windowsowe tryby i kalibratory to niestety bzdura i źle to działa. To nie PS5 gdzie podpinasz i zapominasz. Stety niestety, jest jak jest. Alternatywy brak. 

Ale ja Ci wierzę przecież ;) Po co miałbyś kłamać. Z resztą siedzimy razem na forum i czasem piszemy o monitorach, to każdy kątem sygnatury czy posta złapie co się u kogo dzieje i co jest na świeczniku.
Twój scenariusz który stosujesz jest pragmatyczny i rozsądny. Znowu ja nacisnąłem na bezobsługowość - skoro operuje na sprzęcie w ramach norm, ustawień i gwarancji, to ma działać i tyle. Nie będę się szczypał i głaskał "bo OLED".

2 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo zrozumiałem pytanie? :E

Może zbyt głębokiego skrótu myślowego użyłem.
Między pikselami, a powłoką zewnętrzną są na pewno jakieś warstwy. Powłoka pewnie trzyma się na jakimś kleju.
Chcę wytypować prawdopodobny fizyczny element tej układanki który zawiódł. Patrząc na "pędzlowate" zakończenie jakoś mi się na myśl ciśnie klej stosowany pod powłoką matową ale w tej materii jestem zielony, więc myślałem, że podumasz i poratujesz sugestiami.
Opisałem szczegółowo jak to się zachowuje. Kształty są na tyle dziwne i nieregularne, miejsca pokrywające się z elektroniką (na obu egzemplarzach), moje użytkowanie intensywne w krótkim okresie czasu, więc jakby to był przegrzany klej, to bym się nie zdziwił ;) 

7 minut temu, sideband napisał(a):

A co do paska to 40% to jest bardzo jasno to nie idzie liniowo. U mnie na zero w HDR to będzie granicach 80nitów to sobie wyobraź ile jest na 40 gdzie w SDR max to 250nitów.

Skąd to wiem bo jest test monitora, który posiadam z dokładnymi pomiarami przy jakim ustawi jasności ile jest nitów i można łatwo porównać przełączająć SDR/HDR.

W pracy jak i w domu mam mniej więcej 60nitów nie ma potrzeby większej jasności do normalnej pracy i dzięki czemu oczu się nie męczą mocno.

Ja latami pracowałem na ~80 cd/m2 i ustawiałem w domu (pożyczając kolorymetry z pracy) ok. ~100-120 cd/m2 do rozrywki. Na oko wiem, że moja obecna wartość jest zbliżona.
Jak suwakiem zjeżdżam z "40" do "0" w "Jasność zawartości w formacie SDR" to mam już tak ciemno, że nie nadawałoby się do niczego i nie dawało by się tak pracować.
Nie zrobię Ci pomiaru bo nie mam czym.

Opublikowano

Za bardzo kombinujesz jak Ci pisałem retencja nie zawsze objawia w określonym kształcie i tylko właśnie pojawią się plamy ;) Ale z czasem może się to zmienić.

Tym bardziej, że jednak leciałeś grubo z jasnością i sporym codziennym zużyciem. I tutaj jednak dłuższe przerwy między czyszczeniem mogły goły szybciej dobić w takich warunkach doszło do nieodwracalnej retencji.

Co do jasności to niestety z wiekiem wzrok się psuje u niektórych szybciej i potrzebują wyższej jasności niż kiedyś ;) Nawet wampir jak to widzi :E

Poza tym oczy przyzwyczajają się do wyższej jasności i tutaj może być problem.

• Upvote 3
Opublikowano

Kurde, to nawet ja wiedziałem kiedy się używa HDR a kiedy nie. Chłop robi poradniki do UV kart graficznych a jedzie non stop na HDR na pulpicie - dla mnie paradoks.

Poczytałem ten temat i znowu próbuję przymusić się do sRGB w SDR. :E Chyba jednak trzeba wybrać kompromis w postaci szansy na dłuższą żywotność panelu niż palić go w ładnych fabrycznych kolorkach z wysoką jasnośćią.

• Upvote 2
Opublikowano

Jak masz dobrze ogarnięty profil sRGB w monitorze po czasie jak zmienisz na full gamut to będzie na odwrót co to za zwalone kolory :hihot:

To samo ludzie mają na początku jak siedzieli zamiast 6500k to mieli ok 8000k to co takie żółte. A później ja pitole jak mogłem siedzieć przy takim niebieskim :E

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

I tak i nie. HDR rzeczywiście Ci podbija (jak działa), ale np. teraz jak siedzę w trybie HDR ale przeglądam treści SDR - piszę właśnie tego posta i oglądam całe okno na około, to nie mam NIC nienaturalnie podbitego w kosmos.

Niedawno ustawiałem tryby SDR i HDR. Przy LG C4 i Windows 10 jest z tym troche zabwy. Ty miałeś cały czas aktywny HDR z trybem emulacji SDR. TYo nie jest to samo co tryb SDR. W profilach masz zapisaną regulacje max pziomu swiecenia ekranu (nity). Dla profilu HDR jest max nitow (jezeli uzywasz prfilu icm producenta monitora), a dla SDR powinieneś miec 120-150 nitów. Ty majaćwłączone cały czas HDR zdałeś sie na te ułomne zarządzanie jasnością przez Windows w trybie wyświetlania HDR. Symulowanie SDR w HDR, ale profil SDR z niskim ustawieniem nitów tu nie działa. Inaczej pisząx 50% jasności w trybie HDR i SDR to nie jest to samo. Używajać go ~17h na dobe praktycznie wypalałeś matryce nie dając jej czasu na regeneracje, przegrzewajać jednocześnie elektronike.

Ja do LG C4 uzywam programu Colorcontrol. Dzięki niemu TV działa identycznie jak monitor. Daje mi to mozliwosć przełączanie profilów z zapisanem ICM dla SDR i HDR skrótem klawiszowym. Bardzo wygodne i masz w W11 to chyba  bazowo wbudowane w system, więc korzystaj z tego.

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, sideband napisał(a):

Jak masz dobrze ogarnięty profil sRGB w monitorze po czasie jak zmienisz na full gamut to będzie na odwrót co to za zwalone kolory :hihot:

To samo ludzie mają na początku jak siedzieli zamiast 6500k to mieli ok 8000k to co takie żółte. A później ja pitole jak mogłem siedzieć przy takim niebieskim :E

Może jakieś pro tipy co do ustawień konkretnych? Z tego co widzę takie podstawy jak jasność to 23, kontrast 70 dla domyślnego profilu sRGB u mnie.

Opublikowano
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Za bardzo kombinujesz jak Ci pisałem retencja nie zawsze objawia w określonym kształcie i tylko właśnie pojawią się plamy ;) Ale z czasem może się to zmienić.

To nie jest zwykła retencja "odciśnięcia" czegoś na monitorze. Przeglądałem bardzo wiele grafik w google aby znaleźć coś podobnego i bardzo ciężko.
Chyba najbliższe jest to chociaż tu występuje z boku, u mnie na obu egzemplarzach w obrębie elektroniki: (https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-monitors/pg27aqdm-grey-stain-image-retention/td-p/1064103)
I tutaj sobie poradzili.

Co ciekawe - ta retencja, tak jak w przypadku pierwszego monitora NIE JEST widoczna na żadnym z kolorów, tylko na białym i skali szarości. Sprawdzałem na tym:

4 godziny temu, sideband napisał(a):

Tym bardziej, że jednak leciałeś grubo z jasnością i sporym codziennym zużyciem. I tutaj jednak dłuższe przerwy między czyszczeniem mogły goły szybciej dobić w takich warunkach doszło do nieodwracalnej retencji.

Myślę, że bardziej to drugie jak to pierwsze. Przerwy też pewnie pomogły.

5 godzin temu, sideband napisał(a):

Co do jasności to niestety z wiekiem wzrok się psuje u niektórych szybciej i potrzebują wyższej jasności niż kiedyś ;) Nawet wampir jak to widzi :E

Wzrok na szczęście mam sokoli. Na badaniach żyletka, a robiłem też bardzo szczegółowe i to przy użyciu urządzeń które nie wiem nawet jak się mogą nazywać :) 
Ponadto powiedzmy, że mam pewne hobby, które wymaga patrzenia przez wyspecjalizowaną optykę na dystanse rzędu paręset metrów w różnych warunkach pogodowych.

5 godzin temu, sideband napisał(a):

Poza tym oczy przyzwyczajają się do wyższej jasności i tutaj może być problem.

Nie sądzę, że koło dekady doświadczenia wypaczyłoby się w taki sposób abym nie mógł wyczuć okolicy 100-120 cd/m2 gołym okiem.

4 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Kurde, to nawet ja wiedziałem kiedy się używa HDR a kiedy nie. Chłop robi poradniki do UV kart graficznych a jedzie non stop na HDR na pulpicie - dla mnie paradoks.

Poczytałem ten temat i znowu próbuję przymusić się do sRGB w SDR. :E Chyba jednak trzeba wybrać kompromis w postaci szansy na dłuższą żywotność panelu niż palić go w ładnych fabrycznych kolorkach z wysoką jasnośćią.

Samochód też jak kupujesz, to przykrywasz kocem i jeździsz tylko w niedziele do rodziny? Jak coś kupuję to użytkuję. Nie będę się pieścił na zapas - od tego mam gwarancję. Tym bardziej, że wszystko jest w ramach normalnych, rekomendowanych ustawień.
Żałuję, że nie mam kolorymetru, bo bym zrobił konkretne pomiary, które by pokazały to co dobrze wiem i widzę gołymi oczami. 
Żaden element przy jasności zawartości w formacie SDR na poziomie 40% nie świeci nadmiernie, wręcz bym powiedział, że wszystko jest przygaszone.
Zamiast stękać jak stara baba założyłbyś temat o swoim monitorze jako jeden z pierwszych właścicieli na forum, który byłby kompendium wiedzy na jego temat - jak sobie poradzić z tym softem, jakie ustawienia Twoim zdaniem są najlepsze i rekomendujesz itd itd.
Zawsze innym byłoby łatwiej się odnaleźć i przy jakichś problemach łatwiej byłoby się wymieniać doświadczeniami.

4 godziny temu, Sidr napisał(a):

Niedawno ustawiałem tryby SDR i HDR. Przy LG C4 i Windows 10 jest z tym troche zabwy. Ty miałeś cały czas aktywny HDR z trybem emulacji SDR. TYo nie jest to samo co tryb SDR. W profilach masz zapisaną regulacje max pziomu swiecenia ekranu (nity). Dla profilu HDR jest max nitow (jezeli uzywasz prfilu icm producenta monitora), a dla SDR powinieneś miec 120-150 nitów. Ty majaćwłączone cały czas HDR zdałeś sie na te ułomne zarządzanie jasnością przez Windows w trybie wyświetlania HDR. Symulowanie SDR w HDR, ale profil SDR z niskim ustawieniem nitów tu nie działa. Inaczej pisząx 50% jasności w trybie HDR i SDR to nie jest to samo. Używajać go ~17h na dobe praktycznie wypalałeś matryce nie dając jej czasu na regeneracje, przegrzewajać jednocześnie elektronike.

Ja do LG C4 uzywam programu Colorcontrol. Dzięki niemu TV działa identycznie jak monitor. Daje mi to mozliwosć przełączanie profilów z zapisanem ICM dla SDR i HDR skrótem klawiszowym. Bardzo wygodne i masz w W11 to chyba  bazowo wbudowane w system, więc korzystaj z tego.

Ale widzę gołym okiem, że żaden element przy normalnym użytkowaniu nie świeci za mocno. Mam teraz na fullscreenie przeglądarkę i oglądam gołym okiem całe 2560x1440p i żaden piksel nie świeci mocno.
Przy 40% obraz jest naprawdę przygaszony. Moim tropem jest długość użytkowania i przegrzewanie elektroniki, chociaż z tymi 17h przesadziłeś. 1528h / 139 dni = ~11h.
To co pisał powyżej użytkownik oleda od ASUSa, to też go mocno eksploatował, a pomogło danie mu odpocząć :E 

3 godziny temu, Garru napisał(a):

@Lameismyname

Wniosek jest jeden, przed końcem gwarancji trzeba będzie odpalić na stałe HDR, żeby z niej korzystać. :E

Śmiechłem xD