Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości to jest mały układzik, który wydziela min ilość ciepła.

Nawet oddaje ciepło do pcb przez pad i tulejki to jest min ilość ciepła. 

Jak pisałem panel ma stalową obudowę, która jeszcze izoluje ;)

W telewizorach OLED elektronika wytwarza znacznie więcej ciepła i nie ma z tym żadnego problemu.

Szukacie problemu tam gdzie go nie ma.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

274QPF X30MV za 1700zł czy wyżej to jest jakieś nieporozumienie. Ta cena może wynikać prędzej z małej dostępności na polskim rynku niż czegoś innego. Osobiście bym olał lub szukał w tej cenie sroleda niż pakował się w minileda - jeśli już to ten AOC z końcówką "XMN" ale tam chociaż jest uczciwie wyceniony.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2
Opublikowano
57 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja chcę mieć powłokę na poziomie normalnych monitorów LCD, a nie jakieś pachruście co się rysuje od patrzenia. Nie lubię rzeczy niepraktycznych.
Akurat powłoka w tandem woledach jest OK ale co z tego.

No to mnie bawi, jak na reddicie jest wysyp zniszczonych powłok na QD, a smartfony bardziej się torturuje, a w nich powłoka jest bardziej wytrzymała na rysy. 
To jak piano w samochodach, które jest tanim plastikiem wypromowane jako coś "premium". Bierzesz nowe auto, wycierasz słupek drzwiach nową mikrofibrą i cyk już rysy, a o środku lepiej nie wspominać. Jedyne rozwiązanie to od razu oklejenie PPF, bo taki to materiał wybitny. 

Dlatego rozumiem Cię, bo sam odpuściłem QD ze względu na delikatność powłoki.  Nie chce mi się myśleć, czy za każdym razem jak wytrę kurz to nied daj boże porysuje ekran. Później tylko lampić się na te rysy.  :Crash:

• Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Nie ma takiej możliwości to jest mały układzik, który wydziela min ilość ciepła.

Nawet oddaje ciepło do pcb przez pad i tulejki to jest min ilość ciepła. 

Jak pisałem panel ma stalową obudowę, która jeszcze izoluje ;)

W telewizorach OLED elektronika wytwarza znacznie więcej ciepła i nie ma z tym żadnego problemu.

Szukacie problemu tam gdzie go nie ma.

Wiesz jak jest z leczeniem pacjenta na odległość. Możemy sobie poteoretyzować.
Mi szkoda gwarancji aby się w tym grzebać i rozbierać. Tak jak mówię - niech się martwią i badają w laboratorium.
Najważniejsze to rozpoznanie i nagłośnienie problemu, aby każdy posiadacz był świadomy.

5 minut temu, caleb59 napisał(a):

274QPF X30MV za 1700zł czy wyżej to jest jakieś nieporozumienie. Ta cena może wynikać prędzej z małej dostępności na polskim rynku niż czegoś innego. Osobiście bym olał lub szukał w tej cenie sroleda niż pakował się w minileda - jeśli już to ten AOC z końcówką "XMN" ale tam chociaż jest uczciwie wyceniony.

XMNa miałem. To już 3 letnia konstrukcja. Nie kupię jej drugi raz.

1 minutę temu, Garru napisał(a):

No to mnie bawi, jak na reddicie jest wysyp zniszczonych powłok na QD, a smartfony bardziej się torturuje, a w nich powłoka jest bardziej wytrzymała na rysy. 
To jak piano w samochodach, które jest tanim plastikiem wypromowane jako coś "premium". Bierzesz nowe auto, wycierasz słupek drzwiach nową mikrofibrą i cyk już rysy, a o środku lepiej nie wspominać. Jedyne rozwiązanie to od razu oklejenie PPF, bo taki to materiał wybitny. 

Dlatego rozumiem Cię, bo sam odpuściłem QD ze względu na delikatność powłoki.  Nie chce mi się myśleć, czy za każdym razem jak wytrę kurz to nied daj boże porysuje ekran. Później tylko lampić się na te rysy.  :Crash:

Teraz wszystko z dykty i kartonu przyłapane trytytką. Dla mnie normalna powłoka, to jeden z priorytetów. Z tego nie zrezygnuję.
Mogliby ją chociaż zabezpieczyć jakąś folią bezbarwną w fabryce a nie taki półprodukt użytkownikom serwować :) 

Opublikowano
40 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tym bardziej, że podstawowe QDki były po ~1200zł na promocjach. 
No nic. Jeszcze mam chwilę to pomyślę. W sumie może bym sobie combo sprawił? 2 monitory - do zwykłego użytkowania MiniLED od MSI, do rozrywki jakiś tani QD za ~1200zł.
Na biurku mam miejsca. Zawsze wolałem jeden monitor - nawet większy albo szerszy, jak dwa obok siebie. Ale w tym scenariuszu nie brzmi to głupio. 

Też tak chciałem i skończyłem z OLED, nie cierpię dwóch monitorów obok siebie, lubię minimalizm i prostotę + gapienie się na wprost :E 

26 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ktoś wrzucił swój filmik pod filmem Stilgara z problemem "black smearing"

Standard na VA/Miniled niestety ;) 

24 minuty temu, caleb59 napisał(a):

jeśli już to ten AOC z końcówką "XMN" ale tam chociaż jest uczciwie wyceniony.

Uczciwie? Straszny słaby monitor :E Uczciwie to ten MSI za 999 zł był. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Nie no zgadza się ale obecnie jest jak jest. Przecież sam do niedawna kombinowałem co by tu kupić, wiem jak jest.

AOC może za 700 zł warto by było wziąć, miałem i lama też miał, jedyne co warto rozważyć to tego MSI za tysiaka. Tylko właśnie - problemy ze smużeniem są straszne, ja bym już patrzeć na to nie mógł. 

Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

Też tak chciałem i skończyłem z OLED, nie cierpię dwóch monitorów obok siebie, lubię minimalizm i prostotę + gapienie się na wprost :E 

Ja też nie cierpię. Chociaż jakieś rozwiązanie to jest. No nic będę gdybał. Jest parę opcji do rozważenia.

Opublikowano
36 minut temu, galakty napisał(a):

Ja też nie rozumiem podejścia "każdy monitor do czego innego" ... bez sensu. Jak na razie mam tylko OLED (1400 godzin pracy, brak oznak miejscowych wypaleń). Najbardziej miałem wyjarany LCD EIZO S2231W ... ponad 20 000 gadzin miał przepracowane i był już mocno zużyty. Zobaczymy jak ten OLED będzie wyglądał z takim przebiegiem :hihot: (choć pewnie wcześniej go wymienię na jakiś graficzny OLED, bo główny problem to jakość gammy i color banding)

• Upvote 1
Opublikowano

Już nie będę cytował, ale podobnie jak @Lameismyname odniosę się do uzasadnienia zakupu OLEDa w postaci tego Gigusia: wyraźna czcionka + mat + powłoka nie rysująca się od patrzenia = powody dla których kupiłem mojego pierwszego OLEDa. Nie jestem zbyt wybredny, po prostu te 3 rzeczy to były dla mnie rzeczy nie do przyjęcia podczas codziennego użytkowania. Jeżeli wymieniałbym na innego OLEDa to też musiałby spełniać komplet tych wymogów + jako monitor/OLED być sensowną opcją zakupową. Nie lubię wymieniać ciągle sprzętu na przeczekanie na lepszy model, więc pewnie wróciłbym do mojego starego jako takiego VA niż brał nowego minileda na przeczekanie aż znowu pojawi się sensowny OLED. Ale to ja :P.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Kyle napisał(a):

Ja też nie rozumiem podejścia "każdy monitor do czego innego" ... bez sensu. Jak na razie mam tylko OLED (1400 godzin pracy, brak oznak miejscowych wypaleń). Najbardziej miałem wyjarany LCD EIZO S2231W ... ponad 20 000 gadzin miał przepracowane i był już mocno zużyty. Zobaczymy jak ten OLED będzie wyglądał z takim przebiegiem :hihot: (choć pewnie wcześniej go wymienię na jakiś graficzny OLED, bo główny problem to jakość gammy i color banding)

20k to w życiu nie dożyje :E 

Ale myślę że przy OLED trzeba zaakceptować wymianę co te 3 lata (chyba że na gwarancji wymienią na nowy panel to mamy kolejne 2-3 lata używania) i tyle. Jak już schodzą ceną do 1500-1700 zł to raz na 3 lata nie ma co bić piany tylko wymienić. CPU czy GPU wymieniają za 3-4k dla 20% wydajności, a tu jest problem gdzie robi większy efekt od 20 FPS? :E 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

20k to w życiu nie dożyje :E 

Ale myślę że przy OLED trzeba zaakceptować wymianę co te 3 lata (chyba że na gwarancji wymienią na nowy panel to mamy kolejne 2-3 lata używania) i tyle. Jak już schodzą ceną do 1500-1700 zł to raz na 3 lata nie ma co bić piany tylko wymienić. CPU czy GPU wymieniają za 3-4k dla 20% wydajności, a tu jest problem gdzie robi większy efekt od 20 FPS? :E 

W Polskim prawie przypadkiem nie jest tak, że wymieniony element podlega nowej gwarancji? W praktyce wymienią panel za 3 lata, to znów 2 lata gwarancji mamy na niego (wymienione części), ale pewnie już bez  uwzględnienia wypaleń. Przy upierdliwym kliencie to dla nich jest kłopotliwe, bo na pewno będą musieli znów naprawiać, a wtedy tylko trzeba zawalczyć o nowy model monitora. 

Edytowane przez Garru
Opublikowano
5 minut temu, Garru napisał(a):

W Polskim prawie przypadkiem nie jest tak, że wymieniony element podlega nowej gwarancji? W praktyce wymienią panel za 3 lata, to znów 2 lata gwarancji mamy na niego (wymienione części), ale pewnie już bez  uwzględnienia wypaleń. Przy upierdliwym kliencie to dla nich jest kłopotliwe, bo na pewno będą musieli znów naprawiać, a wtedy tylko trzeba zawalczyć o nowy model monitora. 

Tak pewnie jest, gwarancja ale bez wypaleń bo to jest dobre widzi mi się producenta, potem zgonią na niewłaściwe użytkowanie i już nie wymienią. Ale zakładając że się wypali w 3 lata, no to mamy 6 lat jeden monitor za 1700-2000 zł. Czy to tak źle?

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Tak pewnie jest, gwarancja ale bez wypaleń bo to jest dobre widzi mi się producenta, potem zgonią na niewłaściwe użytkowanie i już nie wymienią. Ale zakładając że się wypali w 3 lata, no to mamy 6 lat jeden monitor za 1700-2000 zł. Czy to tak źle?

Dlatego nie ma co oszczędzać oleda, nawet jak się wypali to przed końcem zadbać o wymianę i tyle. Według mnie 4-5 lat to już idealny okres na wymianę monitora.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dobrze pamietam na yotube  jest film jak gość testuje aoca i tego msi , i bodajze aoc wypadł sporo lepiej mimo sporo mniejszej ilosci stref,dzis nie będę szukał tego materiału ale jutro jak będzie wena luknę , chyba nawet mam gdzieś otwartą kartę ale  jest ich trochę i dziś szukajka odpada :P całkiem możliwe ze to dwa oddzielne filmiki za ch... nie pamietam dokładnie, sporo tego obejrzałem i na 100% ten msi ma swoje wady że koleżka wolał aoca  ,  jeszcze nie tak dawno na owocowym były 2szt w outlecie za ok tysiaka  temu badałem aoc czy msi  gdyż jak widać były w podobnej cenie.

Edytowane przez unadarek
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kyle napisał(a):

... tak, bo Ty myślisz, że rzutnik daje idealny obraz. ;) 

Oj wiem, śmieję. Pożartować nie można? :)

EDIT: Aktualizacja 5.10.2026
Naszkicowałem teraz od zera bo łatwiej. 
Mogła mi się ręka trochę "omsknąć" ale powinno być znośnie.

GIGABYTERUNDA5-mazaj5_10_2026.thumb.png.2639207eccd919b0ea1e8ad393c777c8.png

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Czekaj jak zajmie cały obszar wtedy nie będzie różnicy :P   masz z bani i nie ma po co oddawać na gwarkę :D całość będzie identyczna , wyjarzy się co ma się wyjarzyć i masz pancernego woleda , można mówić że poprawiłeś fabrykę :wariat:

Edytowane przez unadarek
Opublikowano
24 minuty temu, unadarek napisał(a):

Czekaj jak zajmie cały obszar wtedy nie będzie różnicy :P   masz z bani i nie ma po co oddawać na gwarkę :D całość będzie identyczna , wyjarzy się co ma się wyjarzyć i masz pancernego woleda , można mówić że poprawiłeś fabrykę :wariat:

Zabrzmi to głupio ale też o tym myślałem :D Genialne umysły myślą tak samo hehe.

Mogę spróbować potelepać monitorem w czasie pracy, to się może szybciej ta retencja rozejdzie na całą matrycę :) 

Albo jak to od temperatury to opalarką lekko cyknąć. Zarumienią się piksele jak cebulka na grillu i będzie 150% normy.

opal.jpg.6b1cbda9a4a020c5825a38837096bea7.jpg

Kiedyś martwe piksele się masowało i pomagało. Tutaj obszar duży to można spróbować piłką lekarską pojeździć.

A tak na marginesie ciekawa nazwa... "piłka lekarska". Nie słyszałem aby ktoś komu spadła na stopę się czuł uleczony. Ach ta współczesna medycyna - ciężko nadążyć.