Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@unadarek Ale u mnie serio słaba powłoka odpada. Mam też bardzo jasny pokój więc błyszcząca matryca nie ma racji bytu (kiedyś miałem i w moim scenariuszu to lipa).
Mógłbym dać szansę QD Penta Tandem o ile powłoka jest poprawiona i byłyby jakieś wersje matowe ale tego chyba jeszcze na rynku nie ma. W każdej dziedzinie życia stawiam na pancerne i żywotne rozwiązania, a tutaj człowieka naszło na nowinkę.
Żyćko :) Coś będę kombinował.

Nie masz co liczyć na razie na tą mocniejszą powłokę z macie.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Smutek :( 

27 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie prościej kupić jakikolwiek inny oled? Na tym 274QPF będziesz miał gorszy obraz niż na wadliwym gigabyte ;)

Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem. Myślę.

20 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale dajcie chłopu wykonać taktyczny odwrót w białych rękawiczkach od sroledów, ja to szanuję. Było już proponowane aby w tych pieniądzach brał innego sroleda - może będzie miał więcej szczęścia ale skoro nie to nie, po co drążyć.

Jak wyżej. 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Ja tam trzymam póki faktycznie nie zacznie mi coś doskwierać, nic lepszego nie znajdę teraz w tych pieniądzach. W trakcie pracy przeżyję, w trakcie grania jeszcze nie widzę tego. Monitor nie ma nawet roku, jest nadal gwarancja jakby się coś bardziej rozjechało.

A co do gwarancji. Brałem monitor na fakturkę/firmę, mogę taki problem ledwo widocznego "zacieku" nadal z powodzeniem zareklamować?

Edytowane przez Raiven
Opublikowano
17 minut temu, Raiven napisał(a):

Ja tam trzymam póki faktycznie nie zacznie mi coś doskwierać, nic lepszego nie znajdę teraz w tych pieniądzach. W trakcie pracy przeżyję, w trakcie grania jeszcze nie widzę tego. Monitor nie ma nawet roku, jest nadal gwarancja jakby się coś bardziej rozjechało.

A co do gwarancji. Brałem monitor na fakturkę/firmę, mogę taki problem ledwo widocznego "zacieku" nadal z powodzeniem zareklamować?

Sprawdź dokładnie jak jest w sklepie co kupowałeś. 
Czasem są takie anomalie, że na firmę masz krótszą gwarancję o rok.
Co do retencji - w pewnym momencie na pierwszym egzemplarzu zaczęły się pojawiać różne paski w ciemnych szarościach. Jak dojdzie do tego etapu, to monitor przestanie być używalny. 
Ja w takim momencie pamiętam reklamowałem. 

Opublikowano
14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

raz mi się zjarał CRT, raz zasilanie w LCD (jakiś Samsung 27") i nie mogę sobie innych cyrków przypomnieć

Ale monitorów LCD przed erą OLED praktycznie NIKT NIE TESTOWAŁ. Kupowałeś, stawiałeś na biurku i tyle. Nikt nie odpalał plansz testowych, nie sprawdzał kolorów, bandingu, bloomingu, bleedingu. Przecież dzisiaj każdy LCD by poszedł na śmietnik jakbyście testowali tak samo rzetelnie jak OLEDy.

Nie szkoda wam życia na sprawdzanie codziennie Painta? Nie lepiej używać do rozrywki i grania czyli do tego do czego został stworzony? 

I nie twiedzę że Gigabyte nie ma problemów z jakością, może ma, tylko nawet jeśli biały się lekko odbarwia to niewiele to zmienia dopóki w grach jest OK. A jak wyjdą duże wady czy wypalenia to gwarancja i walczyć. Mi się tych wypaleń już sprawdzać nie chce, na pierwszym WOLED odpalałem i dmuchałem, na Gigabyte raz sprawdziłem banding i tyle. Teraz z ciekawości Painta odpaliłem i koniec. Nawet rok mi nie minął, a gwara 3 lata także zero stresu. 

Na Twoim miejscu brałbym Minileda, ale zobaczysz że będzie miał tyle wad, że też Ci będzie przeszkadzał. Ciężko po OLED zejść niżej, samo smużenie to będzie jakaś porażka. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oszczędności na amelinium  i nie chodzi o panel.

Do tego bardzo kiepski obieg powietrza w środku i kiepskie oddawanie ciepła na zewnątrz.

W TV potrafią tak oszczędzać na radiatorach, że obudowa z tyłu po czasie jest przebarwiona od ciepła :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
W dniu 4.10.2026 o 07:54, galakty napisał(a):

Doskonale wiadomo że WOLEDy mają problem z bielą, ona nigdy nie jest równomierna i będą przebarwienia. 

To mam jakiś dziwny WOLED, który jest równomierny.

57 minut temu, galakty napisał(a):

Ale monitorów LCD przed erą OLED praktycznie NIKT NIE TESTOWAŁ.

Testował testował.

Opublikowano
22 minuty temu, Kyle napisał(a):

Testował testował.

Tak tak, każdy się spinał na forum i oddawał sztukę :hihot: 

Kupowali LG 850GP za prawie 2k z kontrastem 800:1 i grali bo "szybka" matryca xD Sam takiego miałem i w oczy nie kłuło, dziś bym chyba pawia puścił.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ale monitorów LCD przed erą OLED praktycznie NIKT NIE TESTOWAŁ. Kupowałeś, stawiałeś na biurku i tyle. Nikt nie odpalał plansz testowych, nie sprawdzał kolorów, bandingu, bloomingu, bleedingu. Przecież dzisiaj każdy LCD by poszedł na śmietnik jakbyście testowali tak samo rzetelnie jak OLEDy.

Nie szkoda wam życia na sprawdzanie codziennie Painta? Nie lepiej używać do rozrywki i grania czyli do tego do czego został stworzony? 

I nie twiedzę że Gigabyte nie ma problemów z jakością, może ma, tylko nawet jeśli biały się lekko odbarwia to niewiele to zmienia dopóki w grach jest OK. A jak wyjdą duże wady czy wypalenia to gwarancja i walczyć. Mi się tych wypaleń już sprawdzać nie chce, na pierwszym WOLED odpalałem i dmuchałem, na Gigabyte raz sprawdziłem banding i tyle. Teraz z ciekawości Painta odpaliłem i koniec. Nawet rok mi nie minął, a gwara 3 lata także zero stresu. 

Na Twoim miejscu brałbym Minileda, ale zobaczysz że będzie miał tyle wad, że też Ci będzie przeszkadzał. Ciężko po OLED zejść niżej, samo smużenie to będzie jakaś porażka. 

Tak, tak.... nie testował. Tak samo nie kalibrował. Bajki opowiadasz.
Właśnie wygrzebałem z allegro kiedy sprzedawałem X-RITE 508:
XRITE.png.14d453e5fb24f0d0cb79dbf13a4e5d48.png
Do kalibracji monitorów w tym czasie używałem na pewno m.in. X-Rite i1Pro i X-Rite i1Pro 2, było też coś z serii ColorMunki. Dawno to było i nie pamiętam dokładnie. Pamiętam jednak, że kalibrowałem takimi urządzeniami różne monitory m.in. VA/IPS.

Painta sam byś sprawdzał jakby retencja Ci się codziennie powiększała, którą widać na białym i skali szarości od 5-90%.

Czyli w Twojej ocenie małe wady i wypalenia są ok, a duże wady i wypalenia nie. Nie no świetnie... 
Rozumiem ciche przyzwolenie na banding, bo jednak się człowiek podświadomie na tą niedogodność godził (oczywiście w akceptowalnej formie) ale wady?
Mów sobie co chcesz ale ja świadomie bym nigdy nie kupił produktu z wadami, chyba, że po jakiejś mega okazji.

Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji co wezmę ale czego jestem na bank pewien, to nie zrobię trzeciego podejścia do tego samego monitora, chociażby był nowy.

48 minut temu, Kyle napisał(a):

Testował testował.

No właśnie.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Rozumiem ciche przyzwolenie na banding, bo jednak się człowiek podświadomie na tą niedogodność godził (oczywiście w akceptowalnej formie) ale wady?

Niby tak, u mnie po prostu tego odbarwienia nie ma, a żeby był bardziej widoczny od bandingu to nie wiem co by się stać musiało.

Pytanie czy tylko Gigabyte ma ten problem, czy tylko WOLEDy mają ten problem... Bo jeśli tylko Gigabyte i sobie kupisz LG/ASUS i problemu nie będzie - super. Jeśli QD nie ma tego problemu to też super. A raczej nie mają bo nie słyszałem żeby coś się działo, zresztą o Gigabyte też bym nie wiedział gdyby nie Ty :E 

Odpalaj rękojmię i zwrot kasy, zamów sobie QD i tyle. Jak tamten też Ci padnie to sorry ale miniled i koniec. Nie wiem co więcej wymyślić.

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Niby tak, u mnie po prostu tego odbarwienia nie ma, a żeby był bardziej widoczny od bandingu to nie wiem co by się stać musiało.

No i całe szczęście dla Ciebie.

14 minut temu, galakty napisał(a):

Pytanie czy tylko Gigabyte ma ten problem, czy tylko WOLEDy mają ten problem... Bo jeśli tylko Gigabyte i sobie kupisz LG/ASUS i problemu nie będzie - super. Jeśli QD nie ma tego problemu to też super. A raczej nie mają bo nie słyszałem żeby coś się działo, zresztą o Gigabyte też bym nie wiedział gdyby nie Ty :E 

Na to pytanie nikt z nas nie zna odpowiedzi. Na chwilę obecną forumowe problemy z tą specyficzną retencją wystąpiły na 4 monitorach - wszystkie na MO27Q28G.
Nikt z posiadaczy ASUSów i LG nie zgłaszał niczego podobnego. Wiem, że na forum tych użytkowników jest mało ale jednak są. Ktoś w zbiorczym temacie o OLEDach dawno temu już chwalił się ASUSem wrzucając zdjęcie po zakupie - chyba nawet wymieniał egzemplarz o większym bandingu na taki co pod tym względem był lepszy. Z QDka wyleczył mnie sideband pisząc o macie i trwałości powłoki co masz ileś postów wyżej.

20 minut temu, galakty napisał(a):

Odpalaj rękojmię i zwrot kasy, zamów sobie QD i tyle. Jak tamten też Ci padnie to sorry ale miniled i koniec. Nie wiem co więcej wymyślić.

Zacznę od rękojmi i odzyskania gotówki, a o samym zakupie zdecyduję jak już temat załatwię. Póki co ten MiniLED od MSI najbardziej mnie przekonuje - na zasadzie kupić, postawić, używać, zapomnieć. Czyli tak jak miałem ze wszystkimi monitorami poprzednio.
Dzięki za aktywność w temacie. Im więcej głów do myślenia, tym lepsze rezultaty.

Opublikowano

Z QDka wyleczył mnie sideband pisząc o macie i trwałości powłoki co masz ileś postów wyżej.

Jeśli nie masz zwierząt i dzieci w domu + nie jesz i nie pijesz to powłoka nie stanowi problemu, bo z kurzu łatwo się czyści, gorzej z tłustymi plamami. 

7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Póki co ten MiniLED od MSI najbardziej mnie przekonuje - na zasadzie kupić, postawić, używać, zapomnieć. Czyli tak jak miałem ze wszystkimi monitorami poprzednio.

A widzisz, potwierdzasz moje słowa z postu wcześniej - przy LCD nikt się nie spuszcza nad wadami, tylko stawia i używa, a OLED macacie ze wszystkich stron :P 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Jeśli nie masz zwierząt i dzieci w domu + nie jesz i nie pijesz to powłoka nie stanowi problemu, bo z kurzu łatwo się czyści, gorzej z tłustymi plamami. 

Ja chcę mieć powłokę na poziomie normalnych monitorów LCD, a nie jakieś pachruście co się rysuje od patrzenia. Nie lubię rzeczy niepraktycznych.
Akurat powłoka w tandem woledach jest OK ale co z tego.

2 minuty temu, galakty napisał(a):

A widzisz, potwierdzasz moje słowa z postu wcześniej - przy LCD nikt się nie spuszcza nad wadami, tylko stawia i używa, a OLED macacie ze wszystkich stron :P 

Źle to interpretujesz. Przy kalibracjach w przeszłości człowiek zawsze zwracał uwagę nawet na planszach o jednolitym kolorze na całą matrycę. Klucz tkwi w tym, że zwykłe LCD nie miały TAKICH problemów jak obecne OLEDy.
Miałem trochę monitorów w życiu, a do czynienia miałem z wieloma. Na LCD nie pojawiała mi się szara plama, która rosła z dnia na dzień. Czaisz?
Skoro OLED kosztuje premium, to konsument też ma prawo oczekiwać premium. OK, obraz jest premium ale trwałość jak widać w tym konkretnym przypadku już nie.
To świadczy o tym, że użytkownicy mają za duże oczekiwania czy jednak sam produkt nie do końca się broni w tej materii?

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja chcę mieć powłokę na poziomie normalnych monitorów LCD, a nie jakieś pachruście co się rysuje od patrzenia. Nie lubię rzeczy niepraktycznych.
Akurat powłoka w tandem woledach jest OK ale co z tego.

Hmmm a QD z matową powłoką? Coś tam chyba było, ale nie patrzyłem nigdy bo jak mat to wolałem WOLED. 

Przy Twoim użytkowaniu to raczej każdego OLED zajedziesz i rozumiem, bo sam używałem LCD do pracy i wyświetlałem obraz/pulpit cały czas. 4k godzin nabiłem chyba w 1,5 roku na LCD, ale obecnie używam monitora jak kot napłakał, głównie do grania i max 3-4h bo więcej czasu nie mam. 

Szkoda że Miniledy nie są popularne i tańsze, bo cenowo to naprawde tylko ich żywotność wygrywa, pod każdym możliwym kątem są gorsze od OLED. 1k stref już też będzie dużo lepsza od poprzedniego AOC który miał okolice 350 jak dobrze pamiętam. Tylko ten HDR i czas reakcji na ciemnych kolorach :/ :/ 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Tak tak, każdy się spinał na forum i oddawał sztukę :hihot: 

Dokładnie tak było. Oddawali przez nierówną czerń, fatalne kąty, czy mega przebicie overdrive i było oczywiście żalenie na forum. Sam niejeden LCD oddałem z powodu bandingu, srebrzenia, czy lusterka zamiast matrycy. Problemy z pamięcią? :hihot:

10 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

wysypał się panel bad pixelami po 2k godzin,

Takie przypadki na LCD też były. Sam kiedyś widziałem LCD z uwalonymi pojedynczymi pikselami.

Opublikowano

Hmmm a QD z matową powłoką? Coś tam chyba było, ale nie patrzyłem nigdy bo jak mat to wolałem WOLED. 

Zacytuję sidebanda.

16 godzin temu, sideband napisał(a):

Więc jak widać. 

Przy Twoim użytkowaniu to raczej każdego OLED zajedziesz i rozumiem, bo sam używałem LCD do pracy i wyświetlałem obraz/pulpit cały czas. 4k godzin nabiłem chyba w 1,5 roku na LCD, ale obecnie używam monitora jak kot napłakał, głównie do grania i max 3-4h bo więcej czasu nie mam. 

Wiesz, ja tam wolę uczciwie sprawdzić w boju jak się pieścić. Teoretycznie mógłbym wziąć innego Tandem WOLEDa i definitywnie bym na swoim przykładzie wyjaśnił czy to wina modelu monitora, czy one wszystkie tak mają przy dłuższym użytkowaniu.
Teraz zastanawiam się czy przy Twoim użytkowaniu na poziomie 3-4h problem się nie pojawi czy tylko odwlecze się w czasie. Niestety ale odpowiedzią na pewne kwestie może być tylko czas. Nie poznasz wad fabrycznych produktu jeżeli go dłużej nie poużywasz, nie poznasz wad pasty termoprzewodzącej i jej problemów (wysychanie, pump-out) jeżeli nie "popracuje" ona przez długie miesiące. Tego nie przeskoczymy.

7 minut temu, galakty napisał(a):

Szkoda że Miniledy nie są popularne i tańsze, bo cenowo to naprawde tylko ich żywotność wygrywa, pod każdym możliwym kątem są gorsze od OLED. 1k stref już też będzie dużo lepsza od poprzedniego AOC który miał okolice 350 jak dobrze pamiętam. Tylko ten HDR i czas reakcji na ciemnych kolorach :/ :/ 

Człowiek się do dobrego przyzwyczaja i na pewno poczuje degradację. Pamiętaj jednak przypadek XMNa i topowych Samsungów na VA, które jak na VA były naprawdę dobre. Dodaj do tego, że to modele które były wprowadzone 3 lata temu.
Może akurat Rapid VA z MiniLED w tym MSI jest znacznie lepszy - nie widziałem nigdzie testów ani pomiarów.
Jestem w stanie poświęcić część jakości za lepszą trwałość i bezobsługowość.

8 minut temu, Kyle napisał(a):

Dokładnie tak było. Oddawali przez nierówną czerń, fatalne kąty, czy mega przebicie overdrive i było oczywiście żalenie na forum. Sam niejeden LCD oddałem z powodu bandingu, srebrzenia, czy lusterka zamiast matrycy. Problemy z pamięcią? :hihot:

1491613de53a411bylo_bylo.gif

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Teraz zastanawiam się czy przy Twoim użytkowaniu na poziomie 3-4h problem się nie pojawi czy tylko odwlecze się w czasie. Niestety ale odpowiedzią na pewne kwestie może być tylko czas. Nie poznasz wad fabrycznych produktu jeżeli go dłużej nie poużywasz, nie poznasz wad pasty termoprzewodzącej i jej problemów (wysychanie, pump-out) jeżeli nie "popracuje" ona przez długie miesiące. Tego nie przeskoczymy.

To zależy od tego czy problem się tworzy od łącznej pracy, czy od temperatury po X czasie. Bo równie dobrze problem może być od 1500h, albo od 4-8h ciągłej pracy bo się nagrzał. Do tego kto jaką jasność stosuje, ile czasu HDR był odpalony... Musielibyśmy mieć licznik czasu i średniej jasności, bez tego się nigdy nie dowiemy prawdy.

Może akurat Rapid VA z MiniLED w tym MSI jest znacznie lepszy - nie widziałem nigdzie testów ani pomiarów.

Stilgar ma recenzję 274QPF X30MV, jak dla mnie wyjaśnia temat. 

Mówił że kosztował 999 zł, w tej chwili 1700 zł.... 

• Upvote 1
Opublikowano

To zależy od tego czy problem się tworzy od łącznej pracy, czy od temperatury po X czasie. Bo równie dobrze problem może być od 1500h, albo od 4-8h ciągłej pracy bo się nagrzał. Do tego kto jaką jasność stosuje, ile czasu HDR był odpalony... Musielibyśmy mieć licznik czasu i średniej jasności, bez tego się nigdy nie dowiemy prawdy.

To jest problem na płaszczyźnie: wrażliwość organicznych ledów + stała temperatura + czas użytkowania.
Może w laboratorium zbadają o co chodzi. W sumie patrząc na to co "przymierzył" @bourne2008 intuicja mi podpowiada źródło jako to co zaznaczyłem na czerwono.

Przyczyna.png.8ee39125dbeaf38ad1a376721e6e79fb.png

Ale ja jestem zwykłym szarym konsumentem. Niech to sobie inżynierowie badają.

5 minut temu, galakty napisał(a):

Stilgar ma recenzję 274QPF X30MV, jak dla mnie wyjaśnia temat. 

Mówił że kosztował 999 zł, w tej chwili 1700 zł.... 

1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Chyba, że Xiaomi te nowe wersje ale ja nie ufam takim monitorom(chińczykom). 

Zobaczę dzięki. Odnośnie Xiaomi przeczytałem trochę recek i odrzuciłem ten model z rozważań.

Opublikowano

Xiaomi to badziew, tak naprawdę ten MSI wygląda nieźle i jak kosztował 999 zł to śmiało bym wziął, wszystko powyżej 1100 zł to już nieśmieszny żart i nie ma co kupować. 

Tym bardziej, że podstawowe QDki były po ~1200zł na promocjach. 
No nic. Jeszcze mam chwilę to pomyślę. W sumie może bym sobie combo sprawił? 2 monitory - do zwykłego użytkowania MiniLED od MSI, do rozrywki jakiś tani QD za ~1200zł.
Na biurku mam miejsca. Zawsze wolałem jeden monitor - nawet większy albo szerszy, jak dwa obok siebie. Ale w tym scenariuszu nie brzmi to głupio. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Zaznaczony element to wydziela tyle ciepła co nic ;)

On może mieć nawet 80stopni tylko w praktyce nie będzie podgrzewał wnętrza ;)

Najwięcej ciepła wytwarza to co ma radiator ;)

Wytwarzanie ciepła to jedno ale jego oddziaływanie to drugie. 
Wystarczy, że w danym miejscu to ciepło bardziej oddziałuje na dany fragment matrycy i mamy ognisko, od którego problem się zaczyna.
Ale to już głębszy temat. Niech się w laboratorium bawią i robią symulację. Tak czy siak coś tu nie gra. Ktoś tu dał ciała i tyle.