Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szukam przyczyn mikrościnek w grach. Zauważyłem, że w CristalDiskInfo stan dysku to 79% i 40*C. Jest to 3letni ssd MSI 1TB. Co sądzicie? Sugerować się tym? Może to być przyczyną, czy raczej nie?

Opublikowano

Czym ty się tu martwisz zobacz na mój stary Intel wymontowany z laptopa działa i ile ma godzin na liczniku :) . Zastanawiam się czy na stałe go nie zamontować w obudowie na jakieś mniejsze rzeczy ?? 

Przechwytywanie.JPG

• Like 2
Opublikowano

Może kontroler padać a crystal info pokazywać ,good, ja tak mam z Adata SU650 1tb po ok 3 latach zaczął ścinać a teraz zwalnia i ,znika, z systemu - w crystalu wszystko ok, temp 22 stopnie i 99% sprawność. Kable powymienialem i to samo, jak masz taniego MSI to może miec podobnie.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Krzyn napisał(a):

stan dysku to 79% i 40*C. Jest to 3letni ssd MSI 1TB. Co sądzicie?

Zużywa się aż 7% rocznie czyli padnie już za chwilkę, tzn. teoretycznie w roku 2037. Zaś 40 stopni oznacza że się pali z zimna.

Powodów ścinek na PC może być cała masa, PC to jedna wielka ścina i na youtube jest wiele filmików gdzie gry tną przy 100 fps - średnim, bo skaczącym na blisko 0 fps. Musisz szukać w innych tematach, nie o dyskach, tutaj tylko zobaczyć czy obciążenie sięga 100% (a pewnie jest b. daleko). Można też sprawdzić stabilność operacji na dysku Victoria itp. (przypadkowy link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4155673.html ).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Ja bym jeszcze zobaczył jakie ma prędkości np tym programem CrystalDiskMark albo tym HD Tune , tak dla pewności jak pisze kolega wyżej kontroler może padać i dysk zwalnia .

Zrobiłem test na Tune HD. Załączam screen. Dysk jest niby do 3k odczytu/zapisu, a tu tylko 2k - dlaczego?

SCREENSHOT 

Edytowane przez Krzyn
Opublikowano
17 godzin temu, Krzyn napisał(a):

Zrobiłem test na Tune HD. Załączam screen. Dysk jest niby do 3k odczytu/zapisu, a tu tylko 2k - dlaczego?

Właśnie dlatego że jest do 3k jeszcze się nie spotkałem żeby dysk pokazywał takie prędkości jakie podaje producent zawsze jest ta gwiazdka i dopisek "Parametry mogą różnić się w zależności od sprzętu i konfiguracji" , Zobacz programem "CrystalDiskMark" u mnie na Samsungu SSD Evo pokazuje tak  i co dziwne więcej niż podaje producent a dysk ma już nabite na liczniku ponad 2 tyś godzin 

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano
7 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Właśnie dlatego że jest do 3k jeszcze się nie spotkałem żeby dysk pokazywał takie prędkości jakie podaje producent zawsze jest ta gwiazdka i dopisek "Parametry mogą różnić się w zależności od sprzętu i konfiguracji" , Zobacz programem "CrystalDiskMark" u mnie na Samsungu SSD Evo pokazuje tak  i co dziwne więcej niż podaje producent a dysk ma już nabite na liczniku ponad 2 tyś godzin 

Przechwytywanie.JPG

CrystalDiskMark_20260505212639.png

Opublikowano

No tak masz więcej niż podaje producent może przyczyną nie jest dysk bo z nim wydaje się wszystko ok . W jakiej grze masz microścinki i co masz więcej w komputerze bo może coś innego nie wyrabia a nie dysk 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, ChudyXp napisał(a):

No tak masz więcej niż podaje producent może przyczyną nie jest dysk bo z nim wydaje się wszystko ok . W jakiej grze masz microścinki i co masz więcej w komputerze bo może coś innego nie wyrabia a nie dysk 

i5 13600kf/3060TI/32GB

Mikrościnki zaczęły się w każdej grze. Monitor z gsync. Jeszcze niedawno była igła, a nagle zaczęły się wszędzie mikrościnki. Zrobiłem format - to samo.

Rust, Rocket League, CS. Gdzie jeszcze w Rust można to jakoś wyjaśnić, to w Rocket League już ciężko.

Edytowane przez Krzyn
Opublikowano
3 godziny temu, sino napisał(a):

Zrób test Victoria (jak w linku) żeby potwierdzić. Bo na twoim obrazku stabilność jest bardzo zła (a jak widać zmiana programu go "przyśpieszyła").

Tu masz program Victoria ja już go zainstalujesz to zakładka "test" i upewnij się że masz zaznaczone na "Verfiy" oraz na "Ignore" program przeskanuje dysk w poszukiwaniu błędów , to może chwilę zająć zależy od pojemności dysku 

Opublikowano

Chyba "read". Verify nie ma sensu. Np. u mnie na Plextorze co ma max chyba z 1,5GB/s dał taki wynik: Speed: Maximum 359260 MB/s. Average 183326 MB/s. Minimum 7392 MB/s :E 
Na moje to sprawdza interfejs, a nie sam dysk.