Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

imo RTX 5070 czy RX 9070 to jest za dużo na ten procek , do tego w 1080p będzie większy narzut na procesor. No chyba że z zapasem kupujesz. Mój podkręcony Ryzen 5 8400F z szybkimi pamięciami DDR5 ledwo daje rade przy RTX 4060 TI w BF6 czasami cpu dobija mi do 90-100% (gram na stałych 100 fps).

Z używek najlepiej wypada Intel B580 za ok. 1000zł sam takowego nie dawno sprzedawałem. Jest wydajny, ma 12GB VRAM i praktycznie każda nowa gra działa minimum dobrze lub bardzo dobrze. 

Za 1200-1300zł warty uwagi jest RX 7700 o ile trafisz z gwarancją. Jak dopłacać to za około 1600zł wyrwiesz używanego RX 9060 XT 16Gb i to będzie optymalne GPU dla Twojego procesora. 

Na OLX jest za 1000zł + wysyłka używany RX 9060 XT 8GB , wiem że to 8GB ale jak chcesz przyoszczędzić a i tak grasz w 1080p, masz PCIE 4.0 x16 to ten Radeon również może się spisać dobrze, czasem obniżysz jakość tekstur na średnia i będziesz zadowolony. 

Edytowane przez Above
Opublikowano
2 godziny temu, Above napisał(a):

Na OLX jest za 1000zł + wysyłka używany RX 9060 XT 8GB , wiem że to 8GB ale jak chcesz przyoszczędzić a i tak grasz w 1080p, masz PCIE 4.0 x16 to ten Radeon również może się spisać dobrze, czasem obniżysz jakość tekstur na średnia i będziesz zadowolony. 

Cytat

W dniu 20.05.2026 o 18:53, Olek napisał(a):

zależy mi żebym mógł odpalić grę na wysokich ustawieniach

z 8gb? czasem to on będzie mógł dać tekstury na ultra jak odpali jakąś starszą gierkę. 

Opublikowano

@Doamdor Jak w tym powiedzeniu: "Powiedz co chcesz udowodnić, a ja Ci znajdę odpowiedni slajd" ;) 9060XT 16GB to bezpośredni kokurent 5060ti 16GB. Różnica w cenie 600zł na korzyść Radeona, a OC+UV nadrobi lukę paru FPS. Jak jest opcja w podobnej kasie mieć 16GB VRAM zamiast 8GB to myślę, że warto. Sam jakbym miał robić downgrade to opcją minimum byłaby karta z 12 GB.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Doamdor Jak w tym powiedzeniu: "Powiedz co chcesz udowodnić, a ja Ci znajdę odpowiedni slajd" ;) 9060XT 16GB to bezpośredni kokurent 5060ti 16GB. Różnica w cenie 600zł na korzyść Radeona, a OC+UV nadrobi lukę paru FPS. Jak jest opcja w podobnej kasie mieć 16GB VRAM zamiast 8GB to myślę, że warto. Sam jakbym miał robić downgrade to opcją minimum byłaby karta z 12 GB.

Już zrobiłeś downgrade. :przytul:

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Licznik FPS co innego pokazuje.

Wiadomo, RX najlepszy, nawet RTX 5080 potrafi pokonać. :E

51 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Były za ok. 1400 topowe Ventusy.

MSI GeForce RTX 5060 Ti Ventus 2X OC Plus 8GB na morelach był za 1339 zł + 007 First Light

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

W FPS per złotówka tak ;) A tak serio, grafa wydajności 5070ti za 2k to zła opcja? 

Do 1440p to ponoć i RTX 5070 wystarczy. 9070 XT kupiłeś w dobrej cenie, ja z kasą krucho, to zostań z nim. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

Do 1440p to ponoć i RTX 5070 wystarczy. 9070 XT kupiłeś w dobrej cenie, ja z kasą krucho, to zostań z nim. 

Większość czasu gram w CS2, a w tym tytule to spory upgrade na RX bo ma dużo lepsze lowsy i w pewnych miejscach dużo więcej FPS.
Ponad rok miałem 5070ti (2 różne karty) więc mam odniesienie. Kiedyś na RX było dużo gorzej, a teraz role się odwróciły.
Tytuły z Path Tracingiem co mnie interesowały już oklepałem na RTXach. Jeżeli DLSS 5 to będzie taki game changer, może wrócę do zielonych - tu bym już celował bardziej w RTX 5080.
Póki co to co mam na moje potrzeby jest OK, no i zawsze jakaś zmiana, bo patrząc od końca miałem 5070ti (2 karty), 4070S, 4060. Ostatnie radeony jakie miałem to 6600XT, 5700XT, 5600XT i 580, więc trochę czasu od nich minęło.
Czerwoni na tyle lekcje odrobili z FSR, wydajnością RT itd. że przy dobrym cenowo dealu można się spokojnie pokusić ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Większość czasu gram w CS2, a w tym tytule to spory upgrade na RX bo ma dużo lepsze lowsy i w pewnych miejscach dużo więcej FPS.
Ponad rok miałem 5070ti (2 różne karty) więc mam odniesienie. Kiedyś na RX było dużo gorzej, a teraz role się odwróciły.
Tytuły z Path Tracingiem co mnie interesowały już oklepałem na RTXach. Jeżeli DLSS 5 to będzie taki game changer, może wrócę do zielonych - tu bym już celował bardziej w RTX 5080.
Póki co to co mam na moje potrzeby jest OK, no i zawsze jakaś zmiana, bo patrząc od końca miałem 5070ti (2 karty), 4070S, 4060. Ostatnie radeony jakie miałem to 6600XT, 5700XT, 5600XT i 580, więc trochę czasu od nich minęło.
Czerwoni na tyle lekcje odrobili z FSR, wydajnością RT itd. że przy dobrym cenowo dealu można się spokojnie pokusić ;) 

CS2 tak dobrze chodzi na RX?

obraz.thumb.png.8e6fefbbab4ec1865d72e29824d777fc.png

1440p nie jest tak wymagające jak 4k i tutaj większość kart daje sobie radę. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Doamdor Tu masz aktualne dane sprzed paru dni.

CS2.png

Głównie różnice widzę w lowsach (gram na ustawieniu High). Są też miejsca, które znam dobrze i obserwuje w nich więcej klatek.

Przecież to dwa różne testy. Jak nadal masz RTX, to sprawdź jaka jest różnica. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Co to ja, Lipton? Wybacz ale nie chce mi się podmieniać kart i instalować sterów na nowo aby zaspokoić Twoją ciekawość dokładnymi cyframi.
W CS2 mam ponad 3k godzin, mapy znam jak własną kieszeń i widzę więcej klatek na liczniku na moim ustawieniu jak miałem.
Na ustawieniu High na którym gram (czyli między Medium, a Very High), przykładowo widuję okolice 660-680 FPS czego nie widywałem na żadnym 5070ti.
Miejsca gdzie jest najmniej klatek np. T Spawn na mapie Ancient, minimum FPS też jest zauważalnie większe - gdybyś zapytał o konkretne cyfry zaraz po zmianie to bym Ci powiedział. Teraz zwyczajnie nie pamiętam.

Z drugiej strony, obie te karty dają zadowalające doświadczenie na moim 280Hz monitorze ale nie potrzebuję dwóch, więc czystą kalkulacją to Geforce idzie pod młotek. 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1