Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Kupiłem parę dni temu pewną rzecz na allegro no i ją zwróciłem, sprzedający chce żebym mu wysłał numer konta bankowego na SMS a to jest dziwne bo ja przy zwrocie podałem numer konta a on mi piszę że nie wie gdzie szukać, co mam robić mam pisać do allegro.

Opublikowano (edytowane)

@Kamil1 W ciągu 14 dni ma ustawowy obowiązek zwrotu albo poprzez Allegro (tym samym kanałem którym płaciłeś - zalecane) albo na nr konta. Generalnie nawet podawanie nr konta nie jest konieczne.  Ale jak już podałeś we zwrocie sprawdź czy się nie pomyliłeś. Rozumiem, że zakup z firmy a nie osoby prywatnej. Generalnie nic nie musisz więcej robić jak zwrot jest prawidłowy. Proszenie o nr konta na sms pachnie scamem. Normalni sprzedawcy raczej unikają jakiejkolwiek formy komunikacji na telefonie.

Jak nie dostaniesz zwrotu np. przez 5 dni zalecam otworzyć spór podając: sprzedający odmawia zwrotu. I tyle.. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Przede wszystkim jak nie zwróci przez Allegro, to nie będzie mógł się starać o zwrot prowizji - samo to, że nie chce, wydaje się podejrzane.
Chyba że faktycznie to świeżak i nie ogarnia, że jak zwróci bezpośrednio przelewem, to zwrot prowizji nie przysługuje...

Opublikowano

Są do tego domyślne narzędzia allegro i z nich korzystać. Srał pies jakieś prywatne wiadomości i zwroty poza systemem. Zwracasz z użyciem strony, strona chroni Twoje prawa jako konsumenta. Podasz mu nr konta, będziesz czekał na przelew dniami czy tygodniami etc.

Otwórz z nim oficjalny spór jak będzie takie durnoty pociskał i od razu sam zwrot wykona. 

Opublikowano

Jak kiedyś brałem w lombardzie na allegro to też miałem taką prośbę, ale przez maila. Po prostu w poniedziałek allegro automatycznie wysyła kasę do banku sprzedającego i nie mają z czego zwrócić kanałami allegro.ozna czekać aż im się uzbiera albo normalny przelew.

Opublikowano
15 godzin temu, hubio napisał(a):

@rzymo jak czegoś nie wiesz to nie pisz. Po zwrocie bezp. na konto jak najbardziej dostanie zwrot prowizji tylko nie automatycznie... I jak ktoś się chce wymigać od zwrotu to akurat na zwrot prowizji ma wywalone :) 

Już nie pamiętam dokładnej treści, ale odpowiedź w tym typie (puściłem przelew bezpośrednio, nie przez "zwróć środki kupującemu") dostałem jako uzusadnienie tego, że portal prowizji mi nie zwróci.