Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Bo złe termopady dobrałeś.

Grubość dobrałem na bank dobrze, po złożeniu jeszcze raz rozbierałem i sprawdzałem czy wszędzie był docisk.

I był na padach widać czy dociskają pamięci.

Wszędzie były pamięci na padach odbite.

Opublikowano

Na CPU sprawdzi się wiele past... najgorzej na gołe rdzenie ale tutaj PTM jest najlepszym rozwiązaniem koszt-efekt.

Co do past "miśka" to nawet rozmawiałem jakiś czas temu z jednym serwisantem konsol i akurat na PS4 kładą którąś z tych past ale nie pamiętam którą.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AudRob napisał(a):

Grubość dobrałem na bank dobrze, po złożeniu jeszcze raz rozbierałem i sprawdzałem czy wszędzie był docisk.

I był na padach widać czy dociskają pamięci.

Coś musiało być źle z tymi termopadami, czy montażem jak dalej tempy były 95-100. No i pod backplate też bywały problemy.

Ludzie wymieniali pod kopanie i sporo dało się zejść. A tam trzeba było to dobrze zrobić bo kopanie najbardziej grzało pamięci, bardziej niż gierki.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@Lameismyname a co do thermalpad-gelid-heatphase-ul_78426_p.webp.479b14729eafb68dcf178a5159d963bd.webpW 4080 po 1,5 roku , żadnych zmian w temp. czyli ok.

W drugiej też 4080 rok po nałożeniu , też jest git.

6 minut temu, lukadd napisał(a):

Coś musiało być źle z tymi termopadami, czy montażem jak dalej tempy były 95-100. No i pod backplate też bywały problemy.

Ludzie wymieniali pod kopanie i sporo dało się zejść. A tam trzeba było to dobrze zrobić bo kopanie najbardziej grzało pamięci, bardziej niż gierki.

Nie chciało mi się już z tą kartą męczyć , zresztą jak na forum poczytałem to dużo ludzi z tymi 3080 mają cyrki.

Po zmianie wszystkiego i zrobieniu UV , przynajmniej wentyle się uspokoiły i zaczęły kulturalnie pracować.😊

Bo wcześniej był odkurzacz. Ale dobrze że nowy właściciel zadowolony.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, AudRob napisał(a):

Nie chciało mi się już z tą kartą męczyć , zresztą jak na forum poczytałem to dużo ludzi z tymi 3080 mają cyrki.

Po zmianie wszystkiego i zrobieniu UV , przynajmniej wentyle się uspokoiły i zaczęły kulturalnie pracować.😊

Bo wcześniej był odkurzacz. Ale dobrze że nowy właściciel zadowolony.

Bywało, mi się trafił Strix 3080 z świetnymi fabrycznymi termopadami, nic nie trzeba było ruszać. Do dziś w zasadzie lata w drugim kompie bez rozbierania od premiery :E 

Ale, żeby nie było, tak jak pisałem była loteria i ludziom trafiały się Strixy co fabrycznie miały lipne termopady i 100 stopni :E Gdzie ja miałem w maxach ~80.

Tam nie było reguły, w każdym modelu mogły się trafić gorsze lub lepsze.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, lukadd napisał(a):

Bywało, mi się trafił Strix 3080 z świetnymi fabrycznymi termopadami

To w tej co robiłem też  wyglądały dobrze , myślałem że jak dam nowe będzie duża poprawa ale niestety , no trochę pomogły ale nie tyle co chciałem hehe.

30 minut temu, lukadd napisał(a):

Tam nie było reguły, w każdym modelu mogły się trafić gorsze lub lepsze.

Bo taka jest prawda  . Ale w już w serii 4xxx , nie było takich problemów.

Serii 5xxx nie wiem bo nie miałem. Jak już coś nowego wleci to z serii 6xxx jak wyjdzie , no i zobaczymy jaki to będzie przyrost, czy będzie sens głowę zawracać.😊

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

@LameismynameZadnego MX-7, nie rob amatorki. Zamawiaj tego PTM'A albo Gelida. Raz nalozysz PTM i masz spokoj, paste sobie na IHS CPU nakladaj. Nawet jesli Arctic sie nie wypompuje, to i tak straci swoje wlasciwosci szybciej niz PTM, wiec jaki jest sens nakladania tej pasty? Jedni lubia lapac i rzucac, a najwyrazniej @Lameismyname skladac i rozkladac xD Zostalo mi sie jeszcze troche PTM'a, moge Ci podeslac na paczkomat.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

dokładnie na gpu ptm i tyle w temacie

troche nie w temacie ale sam mialem problem z delta z kosmosu ale na rdna2, pasty moze pomagaly na tydzień a ptm rok temu nalożony i delta rdzen/hotspot ciagle niska

Edytowane przez adi123x
Opublikowano

Kryonaut wcale nie jest taki zły, ja w czerwcu 2021 nałożyłem paste miśka + termopady gelid ultimate,

grafika była katowana w krypto przez 15mc i do dziś chłodzenie ładnie trzyma

image.png

Opublikowano
3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameZadnego MX-7, nie rob amatorki. Zamawiaj tego PTM'A albo Gelida. Raz nalozysz PTM i masz spokoj, paste sobie na IHS CPU nakladaj. Nawet jesli Arctic sie nie wypompuje, to i tak straci swoje wlasciwosci szybciej niz PTM, wiec jaki jest sens nakladania tej pasty? Jedni lubia lapac i rzucac, a najwyrazniej @Lameismyname skladac i rozkladac xD Zostalo mi sie jeszcze troche PTM'a, moge Ci podeslac na paczkomat.

Ech - nie rozumiesz. Jakbym użył klasycznych padów, to mógłbym przy okazji przetestować MX-7, bo gdybym za jakiś czas miał problem z temperaturą, to zdejmuje chłodzenie, zmieniam pastę na PTM i skręcam - bez ingerencji w pady, które już by były.
Dzięki temu mógłbym sprawdzić na dłuższą metę jak MX-7 się sprawdza, tym bardziej, że go mam.

Jednak ten scenariusz odpada, bo prawdopodobnie zastosuje Fehondę sugerowaną przez sidebanda na zastępstwo żelu, przez co kartę rozkręcę raz i zrobię wszystko tip-top aby to było bezobsługowe, ponieważ kolejne rozkręcenie karty rozklei putty i musiałbym uzupełniać braki, doszłyby możliwe pęcherze powietrza itd. Więc w tym scenariuszu tylko PTM. Nie próbuję nawet dobierać zwykłych padów bo nie mam nawet czego zmierzyć, a informacji zaprzeczających sobie odnośnie grubości i twardości padów jest sporo. Szkoda sobie tyłka zawracać ;) 

Próbowałem dzwonić do serwisu Gigabyte - ciężej jak do prezydenta.
Dwa naprawdę długie telefony i nikt nie odbiera.
Naskrobałem do nich maila:

EREMAC.thumb.png.53e2c6774496665ea936dad6afd15c4b.png

Zobaczymy co powiedzą. Kusi mnie napisać do Gigabyte Europe czy tam Global jakie jest ich oficjalne stanowisko w tej sprawie.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameNapisz z ciekawosci na FB jesli maja cos oficlanego. Szybko odpisza i bedziesz mniej wiecej wiedzial jak to wyglada.

Wiesz co, facebook to zły pomysł - ktoś kto zarządza społecznościówką nie będzie wiedział tych szczegółowych kwestii serwisowych.
Tylko zestresuję niepotrzebnie jakąś Panią Grażynkę z marketingu ;) 

Teraz, sideband napisał(a):

Wszystkie pasty od nich to gówno ;)

MX-7 to wciąga nosem tą pastę, a chińskie pasty są jeszcze lepsze :hihot:

Pewny jesteś? W teście igorslab akurat Duronaut się sprawdził na gołych rdzeniach i miał przyzwoite wyniki.
Ja tam nic od miśka nie miałem bo te ceny to moim zdaniem kpina. Więcej marketingu jak czegokolwiek.
A MX-7 mam w pudełku ale jeszcze nie używałem. Chociaż jakbym miał Fehondę zaaplikować, to na rdzeń pewnie PTM pójdzie dla świętego spokoju i aby nie musieć rozbierać tego.
Do której robicie wysyłki, tak aby jeszcze wszystko dzisiaj spokojnie wyszło i dotarło na jutro?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameKiedys napisalem do INNO i odpisali mi doslownie to samo co support, wiec cos tam wiedza. Nie mowie zebys bral to za pewnik, ale orientacyjnie, a jest spora szansza, ze uzyskasz prawdziwa odpowiedz :) 

Tylko z tego co widzę, na FB Gigabyte ma tylko profil globalny.... chociaż jest niby polski Aorus.

Opublikowano (edytowane)

@sideband O widzisz. Ciekawe. A jak z żywotnością Fehondy? Bo trochę czasu ją pewnie masz i stosujesz...

EDIT: Napisałem też na społecznościówkę Gigabyte (AORUS).
AORUSFBC.thumb.png.4d513bf7900011bd7c88feded5af5ea3.png

Trzeba próbować ;) Napisałbym do Gigabyte Global ale nie widzę żadnego oficjalnego maila.

Opublikowano
45 minut temu, sideband napisał(a):

Kity to mają wysoką żywotność ;) One mają niewiele w sobie oleju silikonowego to nie tracą szybko żywotności, ale przy wysokich temp tak czy inaczej wysychają.

Ok. Zamówiłem Fehondę i PTMa od Ciebie. Jakby dzisiaj wyszło, to byłbym wdzięczny - zawsze będę miał pod ręką.

Opublikowano

Jakby tak można było samemu grzebać to by plomb nie dawali a nawet jeśli powiedzą- "ok popraw sobie" to każda taka ingerencja, to potencjalny powód do odrzucenia roszczenia gwarancyjnego w przyszłości. Ludzie to sobie sami potrafią komplikować życie%-)

• Upvote 1