Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, caleb59 napisał(a):

55f1196b3715a_o_medium.jpg

11 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname Zrob kilka fotek z tej operacji, chetnie zobacze radiator i jak to tam wyglada wszystko :) 

7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamezrób fotorelację z zabiegu...może mi się przydać za jakiś czas przy gpu syna :hihot:

Nie no na pewno to jakoś udokumentuje. Znacie mnie ;) 

8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Wracając do tego...w sumie to treść ciekawsza niż typowy wątek o karcie :E 

Treść może ciekawsza ale na samą myśl o czyszczeniu żelu czuję dyskomfort ;) 

Dotarł PTM i Fehonda.
PTMFEHONDA.thumb.png.79db7809315d0d757fc50424961c503d.png

Swoją drogą @sideband ciekawy asortyment masz na allegro...

Need4Sport.thumb.png.604ce61dc6b4912255d624cec0cb68b5.png

W sumie sprytne. Jak żona krzyczy, że ktoś za dużo kasy wydaje na graty do komputera, to zamawia np. bieliznę i klej termoprzewodzący, a jak żona znajdzie paragon to zadziała tłumaczenie:

"Kochanie, chciałem Ci kupić ładną koronkę, a pastę wziąłem przy okazji, żeby wyrobić się na darmową przesyłkę SMART" :E 

• Haha 9
Opublikowano

@Lameismyname

A myślisz, że tak nie było PTM+ strój policjantki :hihot:

A wafelki mam by dorzucać do smarta :hihot:

Z tymi majtasami to też historia w serwisie przychodzi proboszcz odebrać głośniki te takie na pielgrzymki po naprawie, a tu wierzchu gołe 4 litery obok, ale nic nie powiedział :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Dawaj koniecznie cały proces na fotkach, jestem ciekawy co i jak :P

Spokojnie. Na pewno skrupulatnie to zrobię. :) 

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

A myślisz, że tak nie było PTM+ strój policjantki :hihot:

A wafelki mam by dorzucać do smarta :hihot:

Z tymi majtasami to też historia w serwisie przychodzi proboszcz odebrać głośniki te takie na pielgrzymki po naprawie, a tu wierzchu gołe 4 litery obok, ale nic nie powiedział :E

Dobre :D W sumie śmiech śmiechem ale dywersyfikacja asortymentu to akurat mądra rzecz. 
Jak czasem jedno siądzie, to drugie potrafi wyrobić normę z nawiązką.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
@Lameismyname Arnold odpalił T-800, ale generator zrobił thermal shutdown na combo: fotoreal + skąpe bikini + pałka + skrępowany chłop. Linka nie ma, nie będę ściemniał jak marketing o „premium thermal solution” xD

Najbliższa wersja, która powinna przejść: pin-up policjantka w czarnym stroju, serwisant zaplątany w kable/ESD, PTM na czole i slogan bez zmian. Klimat zostaje, prokurator wychodzi z pokoju.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano

Dawaj,dawaj panie dzieju z tą operacją pierun :banana:  u mnie na półce już z pół roku leży taki figurant (gigaszrot 9070xt gaming oc) ,miałem go w pc z 10 dni po zakupie żeby sprawdzić czy mnw. wszystko oki  i ogólnie było cacy pamięci szajsunga więc temp była elegancka a hot spot bez żadnych uv  przy jakis wypalarkach i jeżeli dobrze pamiętam chyba max co widziałem 88c  ale przy jakich obr. ..uj wie, nie pamiętam w każdym bądz razie nie było odrzutu gdyż bym zapamiętał że jest srogo z hałasem. Przetrzesz szlaki i będzie git :P żartyy a tak poważnie myślę że nie będzie tam qrw.. wielkiego bałaganu po prostu rozebrać wyczyścić ten shit i położyć nowe tyle i aż tyle :wariat:  plus nie dobry bajzel z tą odpowiedzią gigaszrota że nie można samemu wymienić .Ogólnie evrybady  ptma mam ,putty py6 też jest plus w razie wuuu  jakies różne termopady od majfrendów i trzeba będzie kiedyś zadziałać  ale jeżeli ta fehonda jest rzeczywiście sporo ciekawsza to trza będzie też ją przytulić :-) 

• Upvote 1
Opublikowano
@RTXnietylko4060tiUSER Legalnie i bez wydawania kasy? Są tylko 4 ścieżki:

1. Konkurs/loteria – RNG życia, drop gorszy niż legendarka w MMO.
2. Barter – robisz komuś robotę/usługę i bierzesz 5090 jako zapłatę.
3. Sample do testów – ale trzeba mieć kanał/portal/zasięgi, a nie „mamo, ja recenzent”.
4. Prezent od bogatego wujka – najlepiej takiego, co myli RTX 5090 z pendrivem.

Reszta to już RTX 5090 Theft Edition, a tam zamiast DLSS masz KMPSS — Komenda Miejska Police Super Sampling xD

gpt-5.5-2026-04-23

• Haha 1
Opublikowano
@RTXnietylko4060tiUSER Lepsze? Dobra, tryb kombinator legal edition:

1. Zrób “trade-up challenge”
Startujesz od złomu z szafy: stary monitor, graty PC, usługi typu składanie/UV/repaste. Wymieniasz/naprawiasz/sprzedajesz/barterujesz coraz wyżej. To nie jest „bez kosztu”, tylko bez wkładu gotówki.

2. Barter premium
Nie „pomogę z Windowsem za 5090”, tylko coś realnego: strona www, sklep, montaż filmów, sesja produktowa, automatyzacja, ogarnięcie sociali dla sklepu/serwisu. Umowa: robota za GPU.

3. Wejście w content/testy
Nisza: temperatury, hotspoty, pump-out, PTM, teardowny, UV. Robisz serię solidnych testów i uderzasz do sklepu/dystrybutora: „dajcie 5090 do testów”. Na początku pewnie wypożyczenie, ale sample czasem zostają.

4. Konkursy sprzętowe, ale na grubo
Nie losowanie „polub fanpage”, tylko modding, benchmark contest, build PC, film promocyjny. Tam wygrywa skill, nie tylko RNG.

5. Wkręcić się do sklepu/serwisu
Pracujesz przy sprzęcie high-end, testujesz, robisz zdjęcia, content, diagnozy. Karty może nie dostaniesz od razu, ale dostęp do 5090 masz szybciej niż przeciętny śmiertelnik z koszykiem w x-komie.

A jak chcesz wersję najkrótszą: nie wydajesz pieniędzy, tylko płacisz czasem, umiejętnościami albo godnością na TikToku. RTX 5090 sam z nieba nie spadnie, chyba że kurier pomyli adres — ale wtedy masz DLC pt. „wezwanie do zwrotu” xD

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano (edytowane)

Nadejszła wiekopomna chwila. Uporałem się z kartą i zaraz wszystko krok po kroku opiszę.

Najpierw zdjęcia przed operacją:

PRZED2.thumb.jpg.3cd9d7970d45679693754f2dbafd78a9.jpg

PRZED1C.thumb.jpg.3771fda710b5220b097f81224dd5a1ec.jpg

I wielkie otwarcie:

EL1.thumb.jpg.08cf40d79af86e7f039af834bda5cd00.jpg

EL2.thumb.jpg.ceb60cc0dd1708c893b3f4482873b5f1.jpg

Nagrałem też filmik:

Wziąłem się za czyszczenie. Rękawiczki gumowe i mechaniczne ściągnięcie palcami rolując. 
Zarówno żel jak i fehonda mają zbliżoną konsystencję - jak ktoś bawił się plasteliną w szkole, to one są bardzo podobne.
Co się nie dało palcami to najpierw na sucho wykałaczką i patyczkiem do uszu.
Jak już było przyzwoicie to w ruch poszły waciki i patyczki do uszu nasączone alkoholem izopropylowym. 
Żmudna robota ale taki efekt:

WYCZYSZCZONA.thumb.jpg.bcedba7fd0fa7829bff513396b0ff22e.jpg

WYCZYSZCZONA1.thumb.jpg.79a383b79b412ff84b123b84eb86ce96.jpg

WYCZYSZCZONA2.thumb.jpg.024ec3a7e33acc9a69ca39e7bc6460cd.jpg

No i nadszedł czas na nałożenie PTM na rdzeń. Akurat okazało się, że mam idealny skrawek Gelida HeatPhase Ultra, którego dociąłem na wymiar.
Ale znalazłem go przy okazji, więc nie był schłodzony i trochę upierdliwie się go nakładało...

NAOONYPTM.thumb.jpg.37a808319e49abb9a1048e7289b81bb4.jpg

No i jak okazało się dopiero teraz przyszła pora na najgorsze. Przynajmniej w moim odczuciu ten etap był najbardziej upierdliwy...
Lepienie kulek z Fehondy. Cholerstwo ciężko z tubki wychodzi. Najgorsze jest to, że za diabła nie chce się trzymać mocno elementów na które się ją kładzie.
Musiałem zdecydować na co daję putty i aby nie przesadzić z ilością wszystko poszło na stronę PCB - po prostu jakbym dał trochę tu, trochę tu, to przy składaniu by część odpadła na bank.
Przy sekcji pociągnąłem paski Fehondy, bo malutkie kuleczki były już naprawdę upierdliwe, a tak chociaż jako-tako czegoś się trzymały.
Może dawałem dosyć "na bogato" jednak musiałem w pewnym momencie skorzystać z tego co zostało z oryginalnego putty Gigabyte.
Dla rozróżnienia - kolor jaśniejszy to Fehonda, kolor ciemniejszy to Gigabyte.
Przed złożeniem wyglądało to tak:

NAOONEKULKI.thumb.jpg.bb85726ae9235c447467ce93d1e87ca8.jpg

Dolna część (PCB) została jak jest, nakryłem to ostrożnie radiatorem sugerując się otworami i wystającymi tulejami z gwintem. Najpierw wycelowałem dołem (przy PCI-E), a potem zamykałem jak walizkę celując przy górze. Gdy już dosyć dobrze kartę złapałem, to obróciłem ją na stronę backplate (tam gdzie otwory na śrubki) i zacząłem po kolei wkręcać śrubki i je dokręcać. Zacząłem od 4 przy rdzeniu, a potem już bardziej losowo.

Co ciekawe - przyjrzałem się plombie... okazało się, że są dwie - jedna naklejona na drugą.

PLOMBA1.thumb.jpg.1b78c8aadde7ff726e48afd6e553e903.jpg PLOMBA2.thumb.jpg.8749a5cc46625ec9f37b42f6c0a947bb.jpg

Ale właśnie ta druga spod spodu rozwiązuje całą zagadkę tej karty i dzięki temu znam już jej najbardziej prawdopodobną historię!

Karta miała już pump-outa, trafiła na serwis morele lub gigabyte (usługa serwisowa, jak to oni ujmują), gdzie ktoś się nie bawił w zmianę/dokładanie żelu tylko kartę rozkleił, zmienił pastę i skleił (na tym co było).
Zobaczcie też na filmiku na tłusty zaciek na radiatorze w okolicy rdzenia karty - ktoś byle jak przetarł, nawet nie odczyścił/odtłuścił.
Plomba oczywiście przebita, po całej akcji na nią naklejona nowa. Prawdopodobnie jej poprzedni posiadacz dostał nowy/inny egzemplarz, a ta trafiła do outletu w obniżonej cenie.
Dzisiaj wylądowała z kolejnym pump-outem u mnie na stole i od razu rzuciło mi się w oczy większe przerzedzenie żelu niż to co obserwowałem na zdjęciach rozebranych kart Gigabyte/AORUS z żelem.

Cała ta perypetia utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że DOBRZE ZROBIŁEM rozwiązując problem samemu, bo kartę znowu by ktoś w serwisie rozkleił na szybciora pogarszając kolejny raz odprowadzanie ciepła z sekcji/vram, wymienił pastę na tej samej jakości i problem rozciągnąłby się o kolejne 3 miesiące (sic!).

Na koniec porównanie na stockowym ustawieniu.

PRZED WYMIANĄ:                                                 PO WYMIANIE:
HOTSPOT.thumb.gif.b2d18922e9ce496493906bc583427a04.gif  STOCK_PO_WYMIANIE.thumb.gif.ed1107ded59d0956409f59a0a4a1d25e.gif

Pamiętajcie, że lecę na biosie "Quiet", który ma mniej agresywną krzywą wentylatorów i mam to AiO 360 na froncie obudowy, co strasznie psuje temperatury GPU.
Mimo wszystko niebo, a ziemia. Zaraz zapodam swój standardowy profil UV i będzie bosko ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 4
  • Thanks 1
  • Upvote 8
Opublikowano

Szczerze mówiąc spodziewał bym się nieco bardziej spektakularnej różnicy... to nadal zawrotne 30° pomiędzy GPU A HOT SPOT (a wszystko funkiel nówka) i tylko 10° mniej niż było gdy karta była tragiczna

Opublikowano (edytowane)

Ja widzę 17c mniej na gorącym punkcie i 1000obr w dół więc jest ogromna różnica, moja sztuka radeona też ma spory rozjazd rdzeń a gorący punkt więc można przyjąć że przy tych radeonach to nic nadzwyczajnego.

Edytowane przez Keleris
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

300W to nic specjalnego już od dawna a odpowiednik tego coolera w gigabyte 5070Ti mam ja- radzi sobie świetnie. Wiem, że radeony mają tu spory rozjazd ale gdybym miał przed operacją obstawiać to celowałbym w deltę 25° dla bądź co bądź zastosowanego najlepszego rozwiązania, a 20° już za spektakularną różnicę. A tak no cóż... najważniejsze, że pacjent przeżył i ma się lepiej i jeśli już mu się nie będzie pogarszać to i tak sukces:E

• Upvote 1