Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Uuu Panie GPU jest ok. ale HS i pamięci , ostro Ci poleciały .

Tylko plaster Gelida nakładać.♨️

Pamięci jak na Hynixa w normie ale Hot Spot kosmos. 
Będę walczył ;) Gdyby nie ten zasrany żel, to może już dzisiaj by już pastę dostała, a tak to muszę się uzbroić w cierpliwość.

• Upvote 1
Opublikowano

@Lameismyname Ja w swojej 4080 jak HS poszedł ostro do góry, nie patrzyłem że była na gw. tylko plomba won , rozebrałem i wleciał Gelid. 

Po wymianie było lux. Kartę jeszcze miałem ponad rok , sprzedałem i gość zadowolony z temperatur. 😉

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Gdyby nie ten zasrany żel

Właśnie te gówno ciężko wyczyścić.😟

Opublikowano

Pure i pulse z tego co wiem to chłodzenie mają identyczne?

Chłodzenie jest ok ale to też nie żaden kosmos, do 250w radzi sobie b.dobrze ale powyżej przy stabilnym -70mv hot spot już się rozjeżdża.

Pomijam Steel nomad bo tam to nie realne wyniki z tego króciaka można mieć.

Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

@Lameismyname Ja w swojej 4080 jak HS poszedł ostro do góry, nie patrzyłem że była na gw. tylko plomba won , rozebrałem i wleciał Gelid. 

Po wymianie było lux. Kartę jeszcze miałem ponad rok , sprzedałem i gość zadowolony z temperatur. 😉

Nie mam pod ręką pada Gelida. Zostały mi tylko jakieś ścinki. Mam MX-7 która wedle info z igorslab.de nadała by się na goły rdzeń.
Chodzi o ten żel co jest na pamięciach i sekcji zasilania - nie mam nic na zastępstwo, a on raczej nie zadziała, że rozłożę i złoże i będzie cacy. To nie pady.
No i patrząc po info w necie, danie padów na memki obniżyło w Aorusie 7*C więc podejrzenie pada na fabryczny żel, że szału z nim nie ma, więc jak mam rozbierać to zrobię to raz a dobrze i dam coś nowego... ale dopiero muszę zamówić, bo akurat padów ani putty nie mam.
Nie kupuję takich rzeczy na zapas ;) 

2 minuty temu, Keleris napisał(a):

Pure i pulse z tego co wiem to chłodzenie mają identyczne?

Chłodzenie jest ok ale to też nie żaden kosmos, do 250w radzi sobie b.dobrze ale powyżej przy stabilnym -70mv hot spot już się rozjeżdża.

Pomijam Steel nomad bo tam to nie realne wyniki z tego króciaka można mieć.

Kolega miał na myśli swojego Pure - tam TDP jest niskie i chłodzenie sprawuje się wzorowo. Z resztą Pure i Pulse na 9070 XT to też topowe wyniki.

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pamięci jak na Hynixa w normie ale Hot Spot kosmos. 

Nie znam, nie mam i nie planuję mieć kart od czerwonych.

Ale w RTX na pamięciach nawet 80 stopni nigdy nie widziałem.

Chyba że u czerwonych to norma:kwasny:

Opublikowano

Mam pulse 9070xt i przy 304w różnica między rdzeniem, a gorącym punktem to 26c, przy +10% limit mocy - 334w to już 29c

takie wyniki też mogę pokazać tylko po co? lepiej realne.

steel-110mv.thumb.jpg.2270429109dcb0661bd9fb78b26e9512.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mam MX-7 która wedle info z igorslab.de nadała by się na goły rdzeń.

Testuje obecnie na 4090, ale jeszcze za krótko aby coś powiedzieć, zobaczymy za kilka miesięcy czy coś się zmieni. Jak wcześniej nie będę jeszcze rozbierał bo może sobie inne plastelinki potestuję na pamięciach jak najdzie ochota :E

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, AudRob napisał(a):

Nie znam, nie mam i nie planuję mieć kart od czerwonych.

Ale w RTX na pamięciach nawet 80 stopni nigdy nie widziałem.

Chyba że u czerwonych to norma:kwasny:

W skrócie - Hynixy są gorętsze od Samsungów o 15-20*C. W pierwszych partiach kart trafiały się losowo - teraz raczej pojawiają się tylko Samsungi co wieść gminna niesie.
No ale jak @lukadd wspomniał - u zielonych też nie było kolorowo.

3 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Testowałem co prawda na GTX 1070 i 970 ale sprawdza się dobrze.

Przez jakiś dłuższy czas używane?

2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Jutro zamówisz na wtorek może Będziesz miał, złożysz i będzie git.;)

Wiem wiem, waham się jednak co zamówię ;) 
Na chama mógłbym spróbować kartę rozkręcić, dać MX-7 co mam i złożyć licząc, że żel nie będzie wymagał ponownej aplikacji i wystarczy to co jest.... jednak ryzykowne.

Teraz, lukadd napisał(a):

Testuje obecnie na 4090, ale jeszcze za krótko aby coś powiedzieć, zobaczymy za kilka miesięcy czy coś się zmieni. Jak wcześniej nie będę jeszcze rozbierał bo może sobie inne plastelinki potestuję na pamięciach jak najdzie ochota :E

Ile czasu?

Dla przykładu z mojego doświadczenia:
- pasta Inno3d - ok. 6 miesięcy do pełnego pump-out
- pasta Gigabyte - ok. 6 miesięcy do pełnego pump-out (pewnie ten sam dostawca)
- pasta MX-4 - wytrzymała 1 miesiąc do pełnego pump-outa.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Przez jakiś dłuższy czas używane?

Kilka tygodni jak na razie, cisnąłem furmarka i inne i ponad 230W brało :szatanek: co dalej to się okaże ale ja nawet jak kładłem nowszy rev MX6 ten gęsty to po czasie i tak spoko było. 

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Wiem wiem, waham się jednak co zamówię ;) 
Na chama mógłbym spróbować kartę rozkręcić, dać MX-7 co mam i złożyć licząc, że żel nie będzie wymagał ponownej aplikacji i wystarczy to co jest.... jednak ryzykowne.

Możesz spróbować, nowy żel pod ręką i najwyżej dodać tam gdzie trzeba. 

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ile czasu?

No krótko niedawno wymieniałem. Z miesiąc. Oryginalna wytrzymała 3 lata ponad, więc w zasadzie MX7 spokojnie też powinien wytrzymać chociaż z dwa, ale to się okaże za kilka miechów już coś będzie widać czy się zmienia.

Oczywiście jeśli wcześniej nie będę rozbierał :E 

Opublikowano
Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Kilka tygodni jak na razie, cisnąłem furmarka i inne i ponad 230W brało :szatanek: co dalej to się okaże ale ja nawet jak kładłem nowszy rev MX6 ten gęsty to po czasie i tak spoko było. 

Mało. Tak gdyby 6 miechów było bez zmian, to pewnie bym się pokusił (dobre rokowania).
Co do MX6 chyba średnio u igorslab wypadł nawet ten lepszy więc to zapewne odciągnięcie problemu w czasie.

2 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Możesz spróbować, nowy żel pod ręką i najwyżej dodać tam gdzie trzeba. 

Jak już będę rozkręcał i zmieniał, to pewnie zrobię tak aby było cacuś i nie trzeba było jeszcze raz dłubać czyli PTM i całkowicie nowe putty.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

zapewne odciągnięcie problemu w czasie.

W sumie jak z każdą pastą %-)

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Jak już będę rozkręcał i zmieniał, to pewnie zrobię tak aby było cacuś i nie trzeba było jeszcze raz dłubać czyli PTM i całkowicie nowe putty.

Kupiłem też w piątek GB, trochę to zniechęca xD

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No ale jak @lukadd wspomniał - u zielonych też nie było kolorowo.

W 3080 to też miałem przeboje , u młodego GPU miało 80-90 stopni

HS dobijał do 102 

Pamięci do 105

Zmieniłem mu na plastra , no na GPU spadło do 77  to i tak dość dużo. Ale pamięci dalej wysoko i HS, dałem nowe termopady , parę razy rozbierania aż dopasowałem odpowiednie.

Mało to i tak dało HS spadł do 90 , ale pamięci do 98-100 dobijały , taki to urok  3080.

Dwa miesiące jeszcze młody na niej pograł i opchnął .

I co dziwne ten co kupił jest zadowolony z temperatur, co dla mnie jest nieakceptowalne za bardzo.🤨

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, lukadd napisał(a):

Lipne pady na amperach i pamiątki robiły 100+ na tych słabych sztukach 3080/3090.

miałem kiedyś Gigabyte RTX3080 GAMING OC, tak naprawdę Rev. 1.0 miała 2-wersje:

• zjebana Rev. 1.0 gdzie pamiątki robiły 100'C~
  • poprawiona Rev. 1.0 gdzie pamiątki robiły 70'C~

ta poprawiona powinna się nazywać Rev. 1.1, no ale nie chciało im się,

Rev. 2.0 już miała wszystkie good termosy z LHR

image.png.890af08f402020610cdd7fd27e5e249c.png

Edytowane przez mutissj
Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

W 3080 to też miałem przeboje , u młodego GPU miało 80-90 stopni

HS dobijał do 102 

Pamięci do 105

Zmieniłem mu na plastra , no na GPU spadło do 77  to i tak dość dużo. Ale pamięci dalej wysoko i HS, dałem nowe termopady , parę razy rozbierania aż dopasowałem odpowiednie.

Mało to i tak dało HS spadł do 90 , ale pamięci do 98-100 dobijały , taki to urok  3080.

Dwa miesiące jeszcze młody na niej pograł i opchnął .

I co dziwne ten co kupił jest zadowolony z temperatur, co dla mnie jest nieakceptowalne za bardzo.🤨

Przynajmniej już nie throttlowało, UV też dało się zapewne zrobić. Taki urok tych grzałek.
Kumpel z byłej roboty miał 3080ti i chyba już wymienił na 9070 XT.

Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Fakt MX7 nakłada się dosyć ciężko.

Kiedyś bawiłem się w rozprowadzanie. Teraz najczęściej robię X z kropkami, a na gołe rdzenie PTM na radiator (bo łatwiej).

Opublikowano
3 minuty temu, AudRob napisał(a):

Bo złe termopady dobrałeś. Na dobrych byłoby max 80-82 podczas konkret wygrzewania, a w gierkach poniżej 80 zwykle. Ale tam właśnie był myk, że nie było łatwo dobrać odpowiednie no i od strony backplate też trzeba było wymienić oczywiście, albo dać bo niektórzy producenci nie dawali od strony backplate.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mutissj napisał(a):

miałem kiedyś Gigabyte RTX3080 GAMING OC, tak naprawdę Rev. 1.0 miała 2-wersje:

Tam w jednej i tej samej serii potrafiła się trafić chłodna sztuka z dobrymi termopadami, a druga z lipnymi i słabymi tempami. Różne termopady wrzucali, a i chińczyk też różnie składał, różny docisk itp.

Edytowane przez lukadd
  • Confused 1