Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Lameismyname napisał(a):

...Swoją drogą mój target przy UV to ok 210W i czapka na AMD jest twarda. U zielonych softowo w jakimś afterburnerze jak zrobisz tyle (miałem chyba 2820MHz @ 0,88V) to w części tytułów trzyma ale w części jak Quake 2 RTX albo rzeźnikach jak Furmark niestety Power Limit ucieka bliżej stockowego ~300W i nic się nie da zrobić :/ 

Jak się nie da nic zrobić, jak się da: ograniczyć dodatkowo Power LImit. Nie weźmie więcej W, niż zadana wartość, ale w takim np. Q2 RTX zegary spadną i wydajność z automatu też.

Zastanawia mnie ten duży rozjazd pomiędzy temp. rdzenia, a hot spot na RXach 90X0. Mówią, że to przez to, że hot spot jest sczytywany w większej ilości miejsc. Myślę, że może też być tak, że to temperatura rdzenia jest sczytywana zbyt optymistycznie. Jak normą jest koło tylko 60 stopni w trybie silent, to tak mi to wygląda.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, wamak napisał(a):

Jak się nie da nic zrobić, jak się da: ograniczyć dodatkowo Power LImit. Nie weźmie więcej W, niż zadana wartość, ale w takim np. Q2 RTX zegary spadną i wydajność z automatu też.

Zastanawia mnie ten duży rozjazd pomiędzy temp. rdzenia, a hot spot na RXach 90X0. Mówią, że to przez to, że hot spot jest sczytywany w większej ilości miejsc. Myślę, że może też być tak, że to temperatura rdzenia jest sczytywana zbyt optymistycznie. Jak normą jest koło tylko 60 stopni w trybie silent, to tak mi to wygląda.

No właśnie. Jak dasz czapkę w ten sposób to dostaje w piston wydajność na RTX jak sam zdążyłeś zauważyć.
Na RX ustawisz na sztywno 212W to nic nie pływa - ani pobór ani zegary co za tym idzie też wydajność. 

A co do temperatury rdzenia patrząc na poniższe tabele czy też moje różne odczyty (kolejność losowa) słusznie zauważyłeś, że ta podstawowa temperatura wygląda zawsze bardzo optymistycznie ;) 
Jedynie w IDLE lub pod bardzo indykowym obciążeniem hot spot z rdzeniem "schodzą się" wartościami.

FURMANKA.thumb.gif.d8b2e44d6608fb3443b6b05c094a543d.gifHOTSPOT.thumb.gif.6f86281671d07cb4e17d2e837c08e0a7.gifPORWNANIE.thumb.gif.37d882f424c7ae6ba66dcfc208399814.gifSTOCK_PO_WYMIANIE.thumb.gif.359d94da1e62c0444210d299d6e31f71.gifUFA.thumb.gif.bfbada368e5eac17dc822fb2e0ce6169.gif

11 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Z Asusa Prime zadowolony na pewno nie będzie. A przynajmniej ja bym nie był, po wywaleniu 2700 zł na model, który robi stockowo ponad 2000 obrotów. 

Challengera nie miałem okazji używać. 

Mówisz z własnego doświadczenia, czy na bazie testu herbacianego, którym każdy się sugeruje?

1Average-Temp-p.thumb.webp.4f63e65092ffcac7389c3d19638aebcf.webp2GPU-Hotspot-p.thumb.webp.52cf6c1d6d435f392e4e712bdf309e0e.webp3Memory-Temp-p.thumb.webp.6ae1e9ae5d1bd4be1fd02e539d09a21c.webp

Taki Asus Prime czy Gigabyte Gaming wypadają jak wyżej widać ale wystarczy przełączyć bios na Quiet (dla zielonych, co lubią plug&play) i już będzie lepiej.
Jak ktoś wie jeszcze jak użyć suwaka "Power Limit" w adrenaline to jeszcze sobie poprawi... dodając do tego OC memków i i ujemne napięcie rdzenia to już całkiem bajkę można zrobić, co sam wiesz.
Chociaż tak jak wspomniałem - samo przełączenie biosu na cichszy i fakt, że teraz nowe wypusty RX ponoć mają chłodniejsze pamięci samsunga wystarczy mi aby sądzić, że większość ludzi za te 2700zł będzie zadowolona ;).
A dla tych, co są bardziej wymagający, to za 3000zł jest Sapphire Pulse (9070XT) co daje nadal oszczędność i to na poziomie 1000zł do np. najtańszego 5070 Ti w wersji Ventus xD 

Bawi w tych tabelkach rozrzut temperatur pamięci - tutaj widać losowość występowania Hynixów i Samsungów.
Np. ewidentnie widać, że "testowy" egzemplarz ASRocka Steel Legend ma Hynixy przez co wypadł słabiej, a egzemplarz XFX Swift ma Samsungi przez co wypadł lepiej.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Challenger po 16 min ostrego :niegrzeczny: na 303W:

GPU - 64C

Hot Spot - 91C

Memory Temperature - 94C

Fan Speed (%) - 34%

Fan Speed (RPM) - 1841 RPM

Test robiony przed chwila z zegarkiem na reku :) Karte slychac, ale wedlug mojej subiektywnej oceny nie jest odrzutowcem. Swego czasu mialem 7800xt Asus Dual, ktory byl wyraznie glosniejszy. Temperatury sa jakie sa, chlodno nie jest.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
8 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Challenger po 16 min ostrego :niegrzeczny: na 303W:

GPU - 64C

Hot Spot - 91C

Memory Temperature - 94C

Fan Speed (%) - 34%

Fan Speed (RPM) - 1841 RPM

Test robiony przed chwila z zegarkiem na reku :) 

Czym grzałeś? Furmanką?
Rozumiem, że na fabrycznych ustawieniach?

Próbowałeś coś majstrować w wydajność -> dostrajanie w sterowniku adrenaline?
Zacznij od zaznaczenia "Dostrajanie zasilania" i wpisz -18 (ok. 250W) i sprawdź.

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameQ2 RTX. Na codzien uzywam profilu -30PL i -70MV. Napisalem co i jak gdyby ktos byl zainteresowany ta karta, pamieci nawet na 212W potrafia wbijac na 92C. Nie jestem tym faktem zaskoczony, na poprzedniej karcie mialem hynixy i temperatury byly takie same.

Na tej też wygląda, że masz Hynixy. Taki urok tych grzałek ;) 

A jak na tym Twoim profilu UV temperatury i RPM?

Opublikowano

@Lameismyname Okolo 1050RPM, a delta GPU/Hotspot 17C. Nie podam dokladnych danych, ale jest bajlando.

No i super. U mnie też jest bajlando.

A tak na marginesie, od jakiegoś czasu mam pewną refleksję

1201e75b64a4dbfd7962d4feb0af10aa2f17ec82

Większość kart obecnie ma aluminiowe backplate jednak najczęściej nie mają one kontaktu z PCB i robią wręcz za dodatkowy izolator. Tak jest w tym przypadku tej karty niestety.
Przy całym procesie jaki wykonałem nie pomyślałem o zrobieniu "backplate moda". Żelu termicznego Gigabyte zostało trochę i pewnie wystarczyłoby na obłożenie tyłu PCB np. za VRAMem, rdzeniem czy sekcją (najlepiej wszystko).
Teraz już po ptakach ale żałuję - jeszcze bardziej bym poprawił fabrykę. Jak ktoś by się porywał na rozkręcanie takiej karty, to jako złotą myśl niech sobie zachowa zrobienie dodatkowo backplate moda.

Ja się raczej nie porwę ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Mówisz z własnego doświadczenia, czy na bazie testu herbacianego, którym każdy się sugeruje?

Herbaciane testy nadają się do kosza 🚮 🚮 🚮 

Tutaj jest 9070 XT Gaming Gigabyte, którego ode mnie kupiłeś 

Gigabyte_9070_XT_FURMARK_10_MINUT.thumb.png.6415b99fb4bf826699efadb83abfcefd.png

A tutaj Asus Prime 9070 z BIOSEM od XT. 

ASUS_9070_XT_Lite_Prime_FURMARK.thumb.png.5d79ade8454a7870d8065bdaad39cbd8.png

Ten sam pokój, ta sama obudowa. Asus testowany we wrześniu, Gigabyte w maju. 

Dlatego podtrzymuję, że od Prime 9070 XT wypada trzymać się z daleka.

Zwykły 9070 Prime jest ok. Wyniki poniżej. 

ASUS_9070_Prime_FURMARK.thumb.png.2b710135d1f73ef4ee6143c1fa930793.png

• Like 1
Opublikowano

@Radio Tirana No tak. Prime zauważalnie gorzej od Gaming. Nawet Samsungi mu niewiele pomogły. 
Natomiast podtrzymuje, że przełączenie biosu na Silent i zjechanie trochę z Power Limitem zrobi z niego całkiem znośną kartę, akceptowalną przez każdego zwykłego zjadacza chleba ;) 

A tak wracając do mojego Gigabyte, na początku miałem podobne temperatury - pump-out musiał się zrobić przy tych mocnych upałach, bo nie zawsze siedziałem przy klimie.

Ciekawe co to za mądra głowa wpadła na pomysł w Gigabyte, że się wyłamują od innych AiB i zastosują żel przy okazji dając kiepską pastę na rdzeń :hihot:

Teraz, AudRob napisał(a):

Na gorącymZrzutekranu2026-07-09100100.thumb.png.6847c888535ed0a971bf182fca13df1e.png

Hahahaha  :rotfl:
"Gorący strzał" - nazwa powiem Ci, że wpisuje się idealnie xD 

• Upvote 1
Opublikowano

Siema i jak karta ok?

Nie wiem tylko po jakiego dają ten żel?

Były termopady i też było git.

Karta rewelacja. Bajecznie wręcz.
Jedynie naszła mnie refleksja - mogłem rozkręcić też backplate i zrobić "backplate mod" czyli to co mi zostało z szarego żelu termoprzewodzącego dałbym w miejscu drugiej strony VRAM, rdzenia, sekcji, aby backplate nie robił tylko za kawałek aluminium dla picu tylko też odprowadzał ciepło - coś by to dodatkowo dało... ale teraz musiałbym wszystko rozkręcić, użyty gelid byłby do wyrzutu - musiałbym nowy pasek nakładać no i cały żel zgarnąć i na nowo lepić w kulki. o_0 

Nie porywam się ale po prostu jakby ktoś dłubał w tych (i innych kartach) z backplate, to backplate warto dodatkowo zrobić.

• Upvote 1
Opublikowano

Teraz to już lepiej to Zostaw , jak jest dobrze.

Nie ruszam ;) Po prostu daję wskazówki jakby ktoś robił podobnie, to przy okazji może tego się dodatkowo czepić.
Nawet w pewnym momencie jak miałem już kartę wyczyszczoną, to myślałem - "A może backplate odkręcić?" ale zdecydowałem "I tak tutaj mam sporo roboty, to sobie nie będę niepotrzebnie dokładał".

• Upvote 1
Opublikowano

Ale moim zdaniem , GPU od zielonych i tak jest lepsze.

W ogólnym rozrachunku tak ale nie za obecną cenę. Zarówno karty czerwonych i zielonych mają swoje wady i zalety, stąd wspominam o "ogólnym rozrachunku".
9070XT kupujesz podstawowy model typu  Prime, Challenger, Reaper za 2700zł i masz kartę wydajności 5070 Ti o przyzwoitej kulturze pracy 1300zł taniej od najtańszego nieużywalnego Ventusa.
Piszę aby pokazać kontrast. Miałem dwie 5070 Ti więc znam dosyć dobrze wydajność tych kart ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Radio Tirana napisał(a):

Pod backplate lepiej dać termopady, jeżeli już ktoś ma taką fantazję. Zmierzyć wolną przestrzeń i dobrać odpowiedni rozmiar. 

Pod backplate, sekcję, vram lepiej dać termopady.
Mówię o konkretnym scenariuszu gdzie zostało ileś tego żelu Gigabyte i zamiast trafiać do pudełka, mógł trafić pod backplate. Win-Win i to za free ;) 

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

W ogólnym rozrachunku tak ale nie za obecną cenę. Zarówno karty czerwonych i zielonych mają swoje wady i zalety, stąd wspominam o "ogólnym rozrachunku".
9070XT kupujesz podstawowy model typu  Prime, Challenger, Reaper za 2700zł i masz kartę wydajności 5070 Ti o przyzwoitej kulturze pracy 1300zł taniej od najtańszego nieużywalnego Ventusa.
Piszę aby pokazać kontrast. Miałem dwie 5070 Ti więc znam dosyć dobrze wydajność tych kart ;) 

Dla młodego w styczniu , na olx wyrwałem taką samą co wcześniej posiadałem,  ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC , z roczną gwarancją .

Stan igła , papiery , pudełko wszystko było za 2850.

Więc dobry deal.

Oczywiście i tak ją rozebrałem i dla świętego spokoju , wleciał Gelid.😉

Plomba też jest na miejscu , jak fabryka przykazała.

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, AudRob napisał(a):

Dla młodego w styczniu , na olx wyrwałem taką samą co wcześniej posiadałem,  ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC , z roczną gwarancją .

Stan igła , papiery , pudełko wszystko było za 2850.

Więc dobry deal.

Oczywiście i tak ją rozebrałem i dla świętego spokoju , wleciał Gelid.😉

Plomba też jest na miejscu , jak fabryka przykazała.

To kultura. PTM powinien być ustawowo nakazany w każdej karcie fabrycznie ;)

• Like 1
Opublikowano

@AudRobFajna karta, sam bym przytulil xD

To prawda, żeby mi się przypadkowo nie trafiła 4090 ,swojej 4080 na pewno bym nie sprzedał .

Ale w tej sytuacji musiałem pogonić😊

59 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To kultura. PTM powinien być ustawowo nakazany w każdej karcie fabrycznie ;)

Tym bardziej , że karty ze średniej i wysokiej półki nie są tanie, powinni dawać PTM bez zająknięcia, ludzie by dupy nie zawracali że wysokie temp. itp. No i serwis by odetchnął.

Przecież PTM jest tani , ale po co lepiej z wiadra dawać tanią pastę i gówniany żel. :kwasny:

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Hahahaha  :rotfl:
"Gorący strzał" - nazwa powiem Ci, że wpisuje się idealnie xD 

Idealnie , bo karta jest gorąca , więc w samo sedno.🥵

@Lameismyname Pokaż mi , jakie Masz teraz temp. w spoczynku karty i procka , tylko przeglądarka włączona w programie HWMonitor

Opublikowano
28 minut temu, AudRob napisał(a):

Tym bardziej , że karty ze średniej i wysokiej półki nie są tanie, powinni dawać PTM bez zająknięcia, ludzie by dupy nie zawracali że wysokie temp. itp. No i serwis by odetchnął.

Przecież PTM jest tani , ale po co lepiej z wiadra dawać tanią pastę i gówniany żel. :kwasny:

Czytałem różne analizy i paradoksalnie producenci kart najmniej na kartach zarabiają, dlatego są takie różne dziwne oszczędności.
Oni zarabiają na każdej sztuce niewiele jeżeli mowa o modelach podstawowych - dlatego biją się tak z ceną i oszczędnością, a zysk z takich modeli generuje ich duża podaż.

Co do fabrycznego żelu Gigabyte, paradoksalnie on nie musi być jak to określiłeś "gówniany" pod kątem żywotności i zachowania właściwości - jedynie ma słabszą przewodność cieplną np. w porównaniu z Fehondą (16W/m.k).
Dlatego świadomie kładłem Fehondę w pierwszej kolejności na VRAM, mosfety, a jak zabrakło mi na cewki, to dałem na nie Gigabyte. Cewki mają większą powierzchnie oddawania ciepła, i większą tolerancję. Żel Gigabyte wystarczył im "aż nadto" ;) 

• Upvote 2