Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój komputer ma obecnie problemy przy odpaleniu kilku aplikacji na raz lub jakiejś gry, gdyż stara i5 3470 chodzi na 100% zużycia. Kartę graficzną mam dobrą (już wymieniłem), RAM się nie zapycha, jedynym ograniczeniem jest ten bottleneck. Chciałbym po taniości uzyskać coś lepszego. Wydaje mi się, że problemem są 4 rdzenie/4 wątki. Myślałem więc nad czymś mocniejszym jeśli chodzi o liczbę wątków. Z tego co sprawdziłem, to najmocniejszym procesorem pod moją Z77 jest i7-3770K za około 130zł. Ma on już 4/8 i odblokowany mnożnik. Czy myślicie, że zrobi to wystarczającą różnicę przy Windowsie 10 i mało wymagających grach (pokroju Lola, CSa, PUBGa) w porównaniu do obecnej i5?
Drugą opcją jaką rozważałem są nowsze generacje. Widziałem Ryzena 7 1700 za około 100 zł. Natomiast wymaga to kupna DDR4, a najtańsza kość jaką widziałem to 180zł. Płyty na B450 pod Ryzena są drogie. Czy kupno wspomnianej i7 będzie wystarczające? Jeśli nie, to jaką platformę kupić, by nie wydać za dużo na płytę?

Opublikowano
3 godziny temu, karol3576 napisał(a):

Drugą opcją jaką rozważałem są nowsze generacje. Widziałem Ryzena 7 1700 za około 100 zł.

Jak masz teraz Intel a chcesz AMD to masz prawie całą platformę do wymiany a to jak dla mnie mało opłacalny interes szukałeś używek na OLX itp . Jaką tam masz płytę , Ram itp ?? 

Opublikowano
2 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Jak masz teraz Intel a chcesz AMD to masz prawie całą platformę do wymiany a to jak dla mnie mało opłacalny interes szukałeś używek na OLX itp . Jaką tam masz płytę , Ram itp ?? 

Mam MSI Z77A-G41, RAM 2x4GB 1866MHz CL9, chłodzenie BOX Intela, karta RX5700XT

Opublikowano
6 godzin temu, karol3576 napisał(a):

i7-3770K za około 130zł

Bierz i się nie zastanawiaj. Co prawda taniej można kupić i7-2600k, ale tam jest tylko pcie 2.0 więc mogłoby to ograniczyć kartę graficzną. Na tej Z77 jeszcze sobie podkrecisz tę i7 to różnica będzie zauważalna.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Bierz i się nie zastanawiaj. Co prawda taniej można kupić i7-2600k, ale tam jest tylko pcie 2.0 więc mogłoby to ograniczyć kartę graficzną. Na tej Z77 jeszcze sobie podkrecisz tę i7 to różnica będzie zauważalna.

A chłodzenie jakieś lepsze dokupić? Bo nawet na obecnej i5 niepodkręconej temperatury dochodzą do 65 pod obciążeniem.

Opublikowano
39 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Używkę? Nowa Fera kosztuje stówkę, no chyba że budżet cienki :)

A może być i stówa. I tak wyjdzie dużo taniej, niż ryzen z DDR4 i B450. Jak wykręcę tą i7 to pewnie się opłaci zakup chłodzenia.

Opublikowano

Chłodzenie weź nowe (Pentium D dał propozycje), bo będzie kompatybilne ewentualnie pod przyszły procek na LGA 1700/AM5.

Co do procka, najlepiej 3770K, ale możesz trafić na egzemplarz z wyschniętą pastą pod IHS i wtedy będą nici z podkręcania. Jakby co to tańszy zwykły i7 3770 non K też można podkręcić, tyle że tylko o 400Mhz. Obecny procesor i5 3470 też możesz podkręcić o 400Mhz.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Na dodatkowych wątkach zyskasz więcej, choć bez rewelacji.

Był 3470k? :hmm: +400 MHz? :wariat:

Normalnie udało mi się w BIOSie uzyskać zegar o 0.4 wyższy. Jednak głównie spowodowało to sporo wyższe temperatury, a nie wydajność 

4 minuty temu, janek25 napisał(a):

W nowa mafie nie pograsz na 4 rdzeniach,chocby to byl lion cove  a na 8 watkach tak

Nie chodzi mi o bardzo wymagające zastosowania, a bardziej chwilowy upgrade dopóki nie uzbieram na AM5. Obecnie to nawet Opera z wieloma stronami na raz stanowi problem dla tej i5. PUBGa na przykład kiedyś testowałem na 4/8 i śmigał bardzo dobrze. Myślę, że do moich zastosowań raczej wystarczy taka ilość 

Edytowane przez karol3576
Opublikowano

Widuję bundle płyta + proc (np. ryż 1700 lub 2700)  + b450 za niezłe pieniądze. Ostatnimi czasy coś takiego mi za 3 stówki mignęło. Do tego ram 2x8gb 3000MT za około 2 stówki i masz piękną bazę pod ewentualne podmianki za rok-dwa. LGA1151 jest już raczej dla zbieraczy i koneserów, chociaż da sią na tym spokojnie jeszcze pracować a i pograć. No i win11 też odpalisz bez najmniejszego trudu.

• Like 1