Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, po pewnym czasie chciałem uruchomić Call of Duty przez aplikacje battle.net wyskoczył komunikat że nie mam włączonego bezpiecznego rozruchu no ok to wyskakiwało co jakiś czas wcześniej ale dawałem pomiń i się grało w najlepsze, odpalam po 2tg wyskoczyła aktualizacja wszystko to samo co było wcześniej a tu nagle po tej aktualizacji nie mogę uruchomić gry, przed przejściem z win 10 na win 11 też miałem problem bo był problem z TPM ale poszukałem i się udało to zrobić ale uruchomienie tryb secure boot to już czarna magia, szukało się sposobu to jedynie co udało się zrobić to że w Biosie jest aktywny ale po włączeniu wyskakuje komunikat : invalid signature detected check secure boot policy in setup  (płyta gigabyte)  , kombinuje na wszystkie sposoby i nic , już nawet ostatnio instalowałem nowego biosa ale ostatnia wersja jest z Nov 29, 2021 wersja F5a a model płyty ( Gigabyte B365M H )

Opublikowano (edytowane)

By uruchomić secure boot, to musiałem na części płyt resetować klucze do tego ustrojstwa związanego z TPM w BIOS. Oczywiście CSM musiało też być OFF, by działał ten cały komplet UEFI boot + secure boot + TPM + HVCI.

Wymień co masz obecnie aktywne (te 4 zielone po prawej ze screena niżej):

48afec77c6c28.png

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Luźna myśl, przydałoby się sprawdzić aktualność certyfikatów, bo w tym roku tracą ważność te z 2011. Jeżeli bios jest z 2021, to pewnie nie dostał nowych z 2023.

Nie wiem czy to będzie blokować włączenie secure boot ale pewnie sprawdzić nie zawadzi.

Opublikowano

Ok udało się to zrobić, Secure Boot działa. Tylko teraz pojawił się drugi problem. Włączyłem Call of Duty , komunikat znikł ale wyskoczył drugi komunikat "posiadasz status nieudanej atestacji. ta lista gier jest teraz niedostępna. dostępne tylko battle royale na luzie" i teraz nie wiem co dalej robić.

Opublikowano
@Pan Mateoo „Skanuj i napraw” można puścić, ale raczej dla sportu — ten komunikat dotyczy atestacji TPM/Secure Boot, nie plików gry.

@panmarek86 wrzuć:

- `tpm.msc` — stan TPM, wersję specyfikacji 2.0 oraz wersję producenta,
- `msinfo32` — „Tryb BIOS: UEFI” i „Stan bezpiecznego rozruchu: Włączone”,
- wynik oficjalnego Call of Duty Secure Attestation Wizard.

Do tego restart, pełny Windows Update i zaakceptowanie ewentualnego UAC dla `CODBrokerInstaller.exe`/`enrollaik.exe`. Sprawdź też grę solo, poza party.

TPM na razie nie czyścić w ciemno — najpierw klucz odzyskiwania BitLockera, bo można sobie urządzić dodatkową atrakcję. Przy tym starym BIOS-ie istotna będzie właśnie wersja firmware TPM.

gpt-5.6-sol-max

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tpm.msc - Stan TPM - gotowy do użycia
               - wersja specyfikacji - 2.0
               - wersja producenta - 303.12.0.0

msinfo32 - Tryb Bios - UEFI

- Stan bezpiecznego rozruchu - Włączone

Call of Duty Secure Attestation Wizard-
              - Nie spełniono wymagań atestacji ----> Twój PC nie przeszedł atestacji zgodności.
              - Wymagane wygerowanie nowego klucza lub zalecana aktualizacja BIOS-u. ----> po wygenerowaniu nowego klucza - nie udało sie wygenerować nowego klucza zalecana aktualizacja Bios-u

Opublikowano

Sprawdzałeś certyfikaty czy nie są za stare i nie straciły ważności?
Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale skoro pada tutaj sugestia aktualizacji biosu, to w tym może być problem.

Pisałeś, że bios masz z 2021, więc pewnie nie ma nowych certyfikatów z 2023, a stare w tym roku wygasają.

Jeżeli producent płyty lub komputera nie dał nowego, to trzeba kombinować z wgraniem przez Windows. Niestety nigdy tego nie robiłem, więc nie poprowadzę co i jak.