Skocz do zawartości

Który dysk wybrać SAMSUNG 990 EVO Plus 2TB, SAMSUNG 990 Pro 1TB lub jakiś inny do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Prosiłbym o doradzenie dysku na system do nowo składanego komputera, R7 9800X3D, MSI TOMAHAWK MAX X870E, 32GB KINGSTON 6000 Cl30 sparowane z RX 7900XT Hellhound i zasilane Corsair RM1000X, komputer domowy, do grania głównie, jakieś programowanie i codzienne użytkowanie, pozostał mi jeszcze do kupna jedynie jakiś nowy dysk na system, prócz tego w kompie bedą 2 stare dyski ADATA SX8200PRO 1TB oraz CRUCIAL MX500 2TB oraz talerzowy TOSHIBA P300 3TB (z niego planuje najprawdopodobniej zrezygnować) zastanawiałem się jeszcze nad jakimś NVME PCIE 5.0 tylko w takich zastosowaniach nie wiem czy jest sens, w przypadku 990EVO kusi 2TB w cenie 899zł w porównaniu 990 PRO 1TB za 745zł a może coś innego jest godne uwagi? 

Opublikowano
3 minuty temu, wamak napisał(a):

Jeżeli Tobie nie brakuje miejsca, a jedynie chcesz coś na system, to użyłbym jednego z tych dwóch ADATA SX8200PRO 1TB.

Miejsca zawsze mało, dlatego myślałem o czymś nowym na system i ewentualnie wówczas wywaleniem z codziennego użytkowania talerzowego a zostawienie go tylko na sytuacje backupowe w NAS.

Opublikowano
14 godzin temu, Dikson napisał(a):

Ten Lexar z tym wiatraczkiem wygląda trochę odpustowo, Kingston już jakoś normalniej, zastanawiam się się czy można zdjąć te radiatory bez utraty gwarancji i wykorzystać fabryczny radiator płyty czy jednak rozwiązanie producenta dysku jest lepsze.

Opublikowano

jest lepsze, aczkolwiek nie najlepsze

sam mam renegade 2Tb i przy intensywnej pracy radiator od płyty głównej można sobie w buty wsadzić. dlaczego ? ano dlatego że to dysk dwustronny, jak wiekszość 2TB> 

ale podkreślam, przy pracy, ciągłmy, intensywnym przerzucaniu dużych plików itd

w normalnym uzytkowaniu ten fabryczny się sprawdzi, tak samo jak te gównoblaszki dokładane do płyt głównych.

dla świętego spokoju, albo wiedząc że będziemy go intensywnei użytkować warto kupić coś w stylu be quiet mc1 pro i oczywiście zdając sobie sprawę że dysk z takim chłodzeniem nei zmieści się w pierwszy slot m2 pod grafikę

wspomniany wyżej samsung evo plus, 2TB za 900zł też jest dobrym wyborem, szczególnie jako drugi dysk. łatwiej go schłodzić, bo jest dyskiem jednostronnym, wystarczy radiator od płyty albo coś w stylu arctica m2 pro za 20z

tak, nie ma DRAM,  czego normalny smiertelnik nie zauwazy, chyba ze wchodzi na forum i się naczyta, wykorzystuje technologię HMB. dobry dysk

Opublikowano
6 minut temu, miro napisał(a):

jest lepsze, aczkolwiek nie najlepsze

sam mam renegade 2Tb i przy intensywnej pracy radiator od płyty głównej można sobie w buty wsadzić. dlaczego ? ano dlatego że to dysk dwustronny, jak wiekszość 2TB> 

ale podkreślam, przy pracy, ciągłmy, intensywnym przerzucaniu dużych plików itd

w normalnym uzytkowaniu ten fabryczny się sprawdzi, tak samo jak te gównoblaszki dokładane do płyt głównych.

dla świętego spokoju, albo wiedząc że będziemy go intensywnei użytkować warto kupić coś w stylu be quiet mc1 pro i oczywiście zdając sobie sprawę że dysk z takim chłodzeniem nei zmieści się w pierwszy slot m2 pod grafikę

wspomniany wyżej samsung evo plus, 2TB za 900zł też jest dobrym wyborem, szczególnie jako drugi dysk. łatwiej go schłodzić, bo jest dyskiem jednostronnym, wystarczy radiator od płyty albo coś w stylu arctica m2 pro za 20z

tak, nie ma DRAM,  czego normalny smiertelnik nie zauwazy, chyba ze wchodzi na forum i się naczyta, wykorzystuje technologię HMB. dobry dysk

O taką rade mi chodziło, że DRAM ten 990 EVO nie ma jak i wiele innych dysków również wiedziałem tylko chodziło mi o to jak w codziennym użytkowaniu to wygląda i wygląda tak jak mi się wydawało. Dziękuje bardzo za cenny komentarz.

Opublikowano (edytowane)

To jest dysk ktory jest ok,poziom lexara 790,nie rozkladajac na atomy

Chińczyki z kolei maja bardzo wysoko trotling i delikatnie ustawiony,moze mieć znaczenie np w laptopie

Edytowane przez janek25
Opublikowano
46 minut temu, miro napisał(a):

Mam KC3000 2TB, też dwustronny i bez radiatora (w teście CrystalDiskMark) dochodziło do dławienia termicznego, a z radiatorem płyty głównej już nie.

Tłumaczę to tym, że najbardziej w tych dyskach grzeje się kontroler pamięci, a ten jest z jednej strony.

Opublikowano
3 minuty temu, wamak napisał(a):

do dławienia termicznego, a z radiatorem płyty głównej już nie.

zgadza się, ale jakbyś robił testy "długodystansowe " np zaczał przerzucać w jedną i drugą sporo plików mkv ( bo to ma każdy ) to nawet w takim chłodzeniem temperatura wzrośnie bardzo znacząco,

z dwustronnym wtedy widac duża różnicę. Ale podkreślę raz jeszcze, w codziennym uzytkowaniu dla normalnego śmiertelnika wartości nieosiągalne, chyba ze tak jak tu wiekszośc w tematach z grafikami, nie gra, tylko benchmarki odpala

w przypadku kc3000 ( renegade tez, bo to właściwie ten sam dysk ) znaczenie miał jeszcze kontroler

phison z 31.7 ( jeśli starsze to jak najszybciej zrobić update ) potrafi mieć 10 stopni mniej niż te na kioxia z 51.2  

Opublikowano (edytowane)

a 2Tb na kioxia i radiatorze od płyty, trochę intensywnej roboty i jest tak, oczywiście nic się nei dzieje, ale mnie takie rzeczy irytują. to jest jak z grafikami, jeden jak ma 80st to poprawia fabryczne,kilkumiesięczne chodzenie, drugi nie ma świadomości i używa.

A drugi z którym ten współpracował na micronie właśnie ma 50st, też fabryczny radiator  i jest pod grafiką..

swoją drogą raczej bym już nie wybrzydzał i za długo się zastanawiał, za miesiąc byle jakie dyski 1Tb będą po 1000zł

fury renegade.jpg

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Teraz niech drożeją, jeśli sprzedam dyski 1Tb, 512gb, 512gb za łącznie 1200 zł to zwróci się nowy sn850p 4tb. :E

Może pośpieszyłem się z tym mx500 1tb za 420 zł, bo ceny rosną jak głupie.

Ja mam dwa 1TB Patrioty i trzymam. Jeść nie wołają a jak pięknie przybierają na wadze... :P I profilaktycznie 10 sztuk półterabajtowych Hitachi HDD 2,5" tak już na wszelki wypadek. Kosztowały stówkę.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
W dniu 29.07.2026 o 20:33, Dikson napisał(a):

Ten Lexar to taki średni bym powiedział, ten radiator jest chłodzony głośnym wentylem, który w dodatku wymaga bliskości złącza RGB, bo z niego jest zasilany

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grolshek napisał(a):

I profilaktycznie 10 sztuk półterabajtowych Hitachi HDD 2,5" tak już na wszelki wypadek. Kosztowały stówkę.

Nah, to raczej nie zdrożeje. Sam kupiłem niedawno 2TB zewnetrzenego 3.5 za 100 zł. Był to staruch Seagate 2014r, ale będzie na jakieś śmieci, tylko jeszcze nie sprawdziłem jego stanu, bo jest bez zasilacza i muszę dokończyć wybebeszenie. :E

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Nah, to raczej nie zdrożeje. Sam kupiłem niedawno 2TB zewnetrzenego 3.5 za 100 zł. Był to staruch Seagate 2014r, ale będzie na jakieś śmieci, tylko jeszcze nie sprawdziłem jego stanu, bo jest bez zasilacza i muszę dokończyć wybebeszenie. :E

Wrzucasz w raida cztery takie dyski i masz jak 2TB SSD SATA za 40pln. Na dzisiejsze chore czasy to taka proteza ale komuś może wystarczyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, KaniaPC napisał(a):

Ten Lexar to taki średni bym powiedział, ten radiator jest chłodzony głośnym wentylem, który w dodatku wymaga bliskości złącza RGB, bo z niego jest zasilany

Topka na SM2508 2TB za tysiaka średni?

Nawet taki KC3000 kosztuje 1400 zł, dyski pokroju tego Lexara to 1500-1600 zł.

Teraz to i tak bez znaczenia bo ktoś wykupił i się nie dziwię.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, janek25 napisał(a):

ak sie nie dzieje jak od 70 masz agresywny trotling na amerykańcach

no własnie, od 70-75 wg producenta zaczyna się trotthling, to tylko wskazuje że crystaldiskinfo oszukuje/zawyża, chociaż inny równolegle pokazuje to samo. hmm

4 godziny temu, KaniaPC napisał(a):

w dodatku wymaga bliskości złącza RGB, bo z niego jest zasilany

no nie bardzo, długi ma kabel, ale gorący jest i głośny to fakt

ale jak napisał poprzednik, bez znaczenia, wleci z nowa ceną pewnie ok 1500-1600zł

obraz.png.1e373e46721d94f9a1b46344a8ca7d19.png

Edytowane przez miro
Opublikowano
3 godziny temu, Dikson napisał(a):

Topka na SM2508 2TB za tysiaka średni?

Nawet taki KC3000 kosztuje 1400 zł, dyski pokroju tego Lexara to 1500-1600 zł.

Teraz to i tak bez znaczenia bo ktoś wykupił i się nie dziwię.

OK, rzeczywiście popatrzyłem na testy NM1090 Pro który jest wyraźnie gorszy

1 godzinę temu, miro napisał(a):

no własnie, od 70-75 wg producenta zaczyna się trotthling, to tylko wskazuje że crystaldiskinfo oszukuje/zawyża, chociaż inny równolegle pokazuje to samo. hmm

no nie bardzo, długi ma kabel, ale gorący jest i głośny to fakt

ale jak napisał poprzednik, bez znaczenia, wleci z nowa ceną pewnie ok 1500-1600zł

obraz.png.1e373e46721d94f9a1b46344a8ca7d19.png

Jak kiedyś tam go montowałem to wydał mi się krótki żeby przeprowadzić go na górę płyty głównej gdzie miałem gniazdo, bo w linii prostej nie da się :E