Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym kupić dwa takie same dyski, żeby zrobić na nich kopie zapasową (Na obu dyskach te same pliki). Potrzebuje do tego minimum 2TB (najlepiej 4TB), ale przy obecnych czasach i cenach dysków, postanowiłem poszukać jakichś używanych.

Czy ktoś mógłby mi napisać czy warto martwić się parametrem C8 i co on dokładnie oznacza? Na dysk wrzucę tylko dane i w zasadzie przez cały rok zajrzę tam może raz albo dwa, żeby upewnić się, że dyski nadal działają.

A może zamiast używanego dysku jednak warto dopłacić i wziąć nowe sztuki? Tylko co w przypadku jak nowa sztuka padnie szybciej niż taki używany dysk?

Na obu tych dyskach SMART bez błędów

WD2003FYYS.1.PNG

WD2003FYYS.2.PNG

Opublikowano

To co wskazuje nazwa, czyli błędy zapisu. Jak dokładnie interpretować w tym modelu ciężko mi powiedzieć.

Jakby o były moje dyski, to pewnie bym się nie martwił tym parametrem. Jak obce, nieznane to miałbym wątpliwości.

Być może nic się z nimi nie będzie działo ale nikt tutaj gwarancji nie da.

Te niby nie mają dużego przebiegu ale seria mało popularna, więc ciężko powiedzieć jaką mają przeszłość i jak były używane.

To od jakiegoś hurtownika, czy prywatnej osoby?

33 minuty temu, swiatek94 napisał(a):

Tylko co w przypadku jak nowa sztuka padnie szybciej niż taki używany dysk?

To samo co na starych, masz kolejne kopie lub tracisz dane.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Czyli tak jak myślałem - loteria 

Hurtownik. Czy ta seria była wadliwa, stąd niska popularność? 

Załóżmy, że kupujesz dyski dla siebie i potrzebujesz ich tylko na podwójny backup. Czego byś konkretnie szukał?

Budżet to 600-700 zł na oba dyski

Opublikowano

Nie, po prostu specyficzny model, dedykowany konkretnym zastosowaniom, więc na rynku konsumenckim praktycznie nie istniał.

Miałbym bardzo duży zgryz, bo od 2x lat nie kupowałem używek. Przeglądając na szybko allegro jest kiepsko i niskie ceny to jakieś konstrukcje sprzed 10 lat.

Pewnie celowałbym w WD, Hitachi w okolicach 200zł i wziął 3 sztuki. Bardziej upierdliwe kopiowanie ale mniejsza szansa, ze wszystkie na raz padną (chyba że stacja dokująca uszkodzona i będzie psuła ;) ).

Mając pozytywne doświadczenia z serią WD Red EFRX być może bym się tymi zainteresował, choć wyciągane z serwerów widzę, że mają po kilkadziesiąt tysięcy godzin nabite.