Skocz do zawartości

Hybrydowy Volkswagen Tayron eHybrid - opinie, spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, trepek napisał(a):

@Tomasz Niechaj

Twoje testy pokazują, że Tayron PHEV to bardzo oszczędny samochód w trasach. Aż nadspodziewanie dobrze wypadł :) Hmm... ciekawa opcja.

Pytanie tylko czy kupiłbyś tej wielkości auto z napędem na koła przednie tylko? :) To pytanie nie ma drugiego dna, sam się zastanawiam.

Spalanie Tayrona z tej tabelki:

tayron_spalanie.jpg

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Pytanie tylko czy kupiłbyś tej wielkości auto z napędem na koła przednie tylko? :) To pytanie nie ma drugiego dna, sam się zastanawiam.

Wiadomo, że cztery łapy > ośka. Ale nie ma samochodu idealnego. Zawsze jakieś kompromisy są. Plusem Tayrona jest mega niskie spalanie w trasie jak na SUVa w pluginie. Masz może zestawienie jak sobie radzi np. nowy Grandland PHEV po rozładowaniu baterii? Widziałem u Ciebie na YT, że na samej baterii pokonałeś ponad 100 km.

Opublikowano
2 minuty temu, trepek napisał(a):

Wiadomo, że cztery łapy > ośka. Ale nie ma samochodu idealnego. Zawsze jakieś kompromisy są. Plusem Tayrona jest mega niskie spalanie w trasie jak na SUVa w pluginie. Masz może zestawienie jak sobie radzi np. nowy Grandland PHEV po rozładowaniu baterii? Widziałem u Ciebie na YT, że na samej baterii pokonałeś ponad 100 km.

Wydzieliłem temat, bo nie pasował do chińskiego wątku.

Tak, też byłem zaskoczony że w sumie spalanie jest bardzo niskie w trasie. Grandlanda niestety nie testowałem, mam nadzieję że niebawem się to zmieni. Zrobiłem jeden pomiar podczas prezentacji - https://antyweb.pl/opel-grandland-plug-in-hybrid-duzy-realny-zasieg-test - ale to było jednak sztukowanie i na innej drodze, co ma znaczenie. Pewien obraz jednak jest.

Opublikowano
3 minuty temu, bleidd napisał(a):

Bardzo oszczędny to znaczy? Skoro jest nowy temat to pasowałoby jakiś konkret z tego tematu wrzucić

Jest tabela wstawiona w drugim poście. Pochodzi z tego filmu:

Wyniki Tayraona (wszystkie) też tam są.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

8.6l przy 140 km/h. Moja SantaFetka spala o litr więcej.

Ty masz HEV 4WD, tak? To nawet 1,5 litra więcej niestety... Nie wiem do końca z czego wynika duże spalanie hybryd Hyundai-KIA przy wysokich prędkościach. Strzelałbym, że najbardziej chodzi o tylko 6 biegów, bo Tucson też ma duże spalanie.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, trepek napisał(a):

8.6l przy 140 km/h. Moja SantaFetka spala o litr więcej.

Niezły wynik jak na tak duże auto i 272 KM. Patrząc po tabelce wynik jednak dość zbliżony do innych.

Ja w sumie u siebie 140 nie sprawdzałem. Przy mieszanym 120/130 wyszło 7.5l.

Czy 1l więcej to dużo? Licząc 15 tys rocznie, benzyna 8 zł / litr po 5 latach oszczędność 6000 zł. Dużo, niedużo.

Ja bym pewnie nie poświęcił napędu na 4 łapki albo lepszego wyciszenia dla 1l mniej w trasie, no ale wiadomo - sprawa indywidualna.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie wiem do końca z czego wynika duże spalanie hybryd Hyundai-KIA przy wysokich prędkościach.

Silniki 1.6 180KM lubią wypić przy obciążeniu.

17 minut temu, bleidd napisał(a):

Ja bym pewnie nie poświęcił napędu na 4 łapki albo lepszego wyciszenia dla 1l mniej w trasie, no ale wiadomo - sprawa indywidualna.

Problemem są jeszcze tylne amortyzatory z samopoziomowaniem, które są dość delikatne :E Jeden już mi się wylał, drugi stuka.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Uwierz że dla kobiet to nie ma żadnego znaczenia. Byleby auto było duże, odpowiednio się prezentowało