Skocz do zawartości

The Blood of Dawnwalker  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak daleko jesteś w grze?

• Ukończyłem grę
    • Jestem w drugiej połowie
    • Jestem w pierwszej połowie
    • Jestem w prologu/dopiero zacząłem
    • Porzuciłem grę
    • Nie grałem
  2. 2. Czy system presji czasu się sprawdził?

• Zdecydowanie tak
    • Raczej tak
    • Mam mieszane odczucia
    • Raczej nie
    • Zdecydowanie nie
    • Za wcześnie, żeby ocenić
    • Nie dotyczy - nie grałem
  3. 3. Jak oceniasz system walki?

• Zdecydowanie na plus
    • Raczej na plus
    • Neutralnie
    • Raczej na minus
    • Zdecydowanie na minus
    • Nie dotyczy - nie grałem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziwne pytanie bo coś przestawiłem i nie mogę wrócić do tego co było wcześniej  jak przestawić w czasie walki te przedmioty podręczne na jedzenie albo mikstury bo mam tylko skille pod strzałkami 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, voltq napisał(a):

Dziwne pytanie bo coś przestawiłem i nie mogę wrócić do tego co było wcześniej  jak przestawić w czasie walki te przedmioty podręczne na jedzenie albo mikstury bo mam tylko skille pod strzałkami 

Q - zmiana menu podręcznego
R - wyjęcie broni

F - zmiana broni (w dzień to pięści i miecz, a w nocy pazury i miecz)

Dawnwalker_2026_09_21_19_34_11_029s.jpg.805038e8c2891098160b97f35c8ac4a6.jpg

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś gra z DLSS5 to polecam schować dumę do kieszeni i wybrać 1440p i DLAA zamiast 4K jakość/balans. Grafika wygląda świetnie bo ten DLSS5 wygładza obraz a wszystko robi się płynniejsze i bardziej responsywne. Nie widzę utraty jakości na twarzach postaci w stosunku do 4K wręcz przeciwnie obraz jest po prostu ostrzejszy, czystszy.

Prawdopodobnie włączenie NR przed upscalingiem i dopiero wtedy 4k jakość/balans da dobre rezultaty - próbował ktoś? 

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Normalka, mnie to wcale nie dziwi. Gracze wiecznie narzekają, że dostają to samo, te same odgrzewane kotlety, i domagają się innowacji. A kiedy w końcu ktoś daje im coś nowego, nagle okazuje się, że jednak nie tego chcieli i najlepiej byłoby wrócić do kolejnego odgrzewanego kotleta, powtarzać w kółko te same schematy i po raz kolejny grać w to samo.

Edytowane przez DITMD
  • Like 2
  • Haha 1
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Może to nie jest problem samej innowacji, ale problem z jej ogólnym działaniem? Coś chyba tutaj czytałem że otwieranie skrzynki bierze kilka segmentów, a inna czynność tylko jeden?  Sama mechanika wydaje się spoko, tylko chyba jest źle zaimplementowana, nie wiem bo nie zagram w to. 

W ogóle tutaj to chyba nikt nie przeszedł gry bez moda na to :E 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, DITMD napisał(a):

Normalka, mnie to wcale nie dziwi. Gracze wiecznie narzekają, że dostają to samo, te same odgrzewane kotlety, i domagają się innowacji. A kiedy w końcu ktoś daje im coś nowego, nagle okazuje się, że jednak nie tego chcieli i najlepiej byłoby wrócić do kolejnego odgrzewanego kotleta, powtarzać w kółko te same schematy i po raz kolejny grać w to samo.

To ciekawe co napisałeś, szczególnie, że sam odpaliłeś moda usuwającego tę konkretną innowację. :E 

14 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

W ogóle tutaj to chyba nikt nie przeszedł gry bez moda na to

Ja przeszedłem -  zero modów na upływ czasu. :) 

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Może to nie jest problem samej innowacji, ale problem z jej ogólnym działaniem? Coś chyba tutaj czytałem że otwieranie skrzynki bierze kilka segmentów, a inna czynność tylko jeden?  Sama mechanika wydaje się spoko, tylko chyba jest źle zaimplementowana, nie wiem bo nie zagram w to. 

W ogóle tutaj to chyba nikt nie przeszedł gry bez moda na to :E 

Ja grałem bez.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Jaycob napisał(a):

To ciekawe co napisałeś, szczególnie sam odpaliłeś moda usuwającego tę konkretną innowację. :E 

Zgadza się i szczerze mówiąc, nie wiem, czy był w tym w ogóle sens, bo i tak dostajemy tyle czasu, że praktycznie możemy zrobić wszystko, co jest warte zrobienia. Jak wyjdzie NG+, to już będę grał bez tego moda.

Opublikowano (edytowane)

Ta gra ma niedokładne pokazanie ile czasu będzie wymagało całe zadanie, tylko jego rozpoczęcie, bo w trakcie niektórych zadań, mamy często kluczowy wybór zabierający kolejne segmenty. 
Gram bez moda na czas i zostało mi 9 dni do końca, czyli jakieś 72 segmentów czasu. Na wykonanie szybkich zadań z niszczeniem zapasów krwi i konwojów, potrzebuję co najmniej 60 segmentów, więc tego już nawet nie ruszam i skupiam się na co ciekawszych zadaniach, oraz czynnościach, które nie zabierają segmentów czasu. Mam też już koło 14pkt nauki do rozdania, ale raczej niewiele ich użyję, bo przy 46lv już fajnie kosi się grupy kreatur.

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
2 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Ja przeszedłem -  zero modów na upływ czasu. :) 

1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Ja grałem bez.

I to szanuję, ja rozumiem mody na grafikę, ale pierwsze przejście powinno być tak jak twórcy nakazali :) a później róbta co chceta, a tutaj ta mechanika jest wiodącą rzeczą... a podobno czasu jest dość sporo, ale nie... trzeba sobie grę trywializować :) 

To tak jakby w Soulsy grać z modem na brak staminy :E czy w Don't Sleep With The Fishes bez 60 sekund przed zatopieniem statku... bez sensu moim zdaniem, ale niech każdy gra jak lubi. 

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

I to szanuję, ja rozumiem mody na grafikę, ale pierwsze przejście powinno być tak jak twórcy nakazali :) a później róbta co chceta, a tutaj ta mechanika jest wiodącą rzeczą... a podobno czasu jest dość sporo, ale nie... trzeba sobie grę trywializować :) 

To tak jakby w Soulsy grać z modem na brak staminy :E czy w Don't Sleep With The Fishes bez 60 sekund przed zatopieniem statku... bez sensu moim zdaniem, ale niech każdy gra jak lubi. 

Ja dałem moda tylko dlatego, że chciałem spędzić z grą więcej czasu, eksplorować i zrobić wszystko, co mnie interesuje, a nie ją trywializować czy upraszczać. Prolog trochę mnie zmylił, bo tam masz bardzo mały wybór i niewiele możliwości. Dopiero później, kiedy gra zaczyna się otwierać, okazuje się, że wygląda to zupełnie inaczej.

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

I tak i nie. Zależy, jak kto gra. Jeśli skupisz się głównie na głównym wątku i questach, to faktycznie zostaje sporo czasu. Jeśli natomiast chcesz dokładnie poczyścić mapę, zrobić wszystkie aktywności i poboczne pierdoły, to już chyba nie ma szans wyrobić się ze wszystkim w limicie albo musisz dokładnie uważać na to co robisz. 
A jeszcze gra potrafi zabrać segment na naukę umiejętności czy otwieranie skrzynek, więc gdyby naprawdę chcieli wymusić trudne wybory, chyba musieliby ten zegar skrócić np. na wyższych poziomach:

Łatwy - 35 dni
Normal - 30 dni
Hard - 25 dni
[...]
Wtedy faktycznie zaczęłoby się kombinowanie, co robić, a co odpuścić.:D

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DITMD napisał(a):

Ja dałem moda tylko dlatego, że chciałem spędzić z grą więcej czasu, eksplorować i zrobić wszystko, co mnie interesuje, a nie ją trywializować czy upraszczać. Prolog trochę mnie zmylił, bo tam masz bardzo mały wybór i niewiele możliwości. Dopiero później, kiedy gra zaczyna się otwierać, okazuje się, że wygląda to zupełnie inaczej.

Dlatego napisałem, że 1 przejście powinno być tak jak bozia nakazała :) 

A sami twórcy mówili że gra jest na kilka przejść aby korzystać z tej mechaniki, ponieważ ona została głównie po to stworzona. Ale właśnie dzięki modom ją sobie uprościłeś i zabiłeś główną mechanikę :) Jakby to była gra na steki godzin jak CD czy podobne to spoko, też bym chciał zobaczyć wszystko na raz. A do tego jeszcze jest QS i QL to już w ogóle używać moda jest nie porozumieniem. 

3 minuty temu, Jaycob napisał(a):

I tak i nie. Zależy, jak kto gra. Jeśli skupisz się głównie na głównym wątku i questach, to faktycznie zostaje sporo czasu. Jeśli natomiast chcesz dokładnie poczyścić mapę, zrobić wszystkie aktywności i poboczne pierdoły, to już chyba nie ma szans wyrobić się ze wszystkim w limicie albo musisz dokładnie uważać na to co robisz. 
A jeszcze gra potrafi zabrać segment na naukę umiejętności czy otwieranie skrzynek, więc gdyby naprawdę chcieli wymusić trudne wybory, chyba musieliby ten zegar skrócić np. na wyższych poziomach:

Łatwy - 35 dni
Normal - 30 dni
Hard - 25 dni
[...]
Wtedy faktycznie zaczęłoby się kombinowanie, co robić, a co odpuścić.:D

Dlatego napisałem że zamiarem twórców było przechodzenie gry kilka razy, a nie żeby zrobić ją na raz :) ale żeśmy się z czasem zbiegli. 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
Teraz, AndrzejTrg napisał(a):

Dlatego napisałem, że 1 przejście powinno być tak jak bozia nakazała :) 

A sami twórcy mówili że gra jest na kilka przejść aby korzystać z tej mechaniki, ponieważ ona została głównie po to stworzona. Ale właśnie dzięki modom ją sobie uprościłeś i zabiłeś główną mechanikę :) Jakby to była gra na steki godzin jak CD czy podobne to spoko, też bym chciał zobaczyć wszystko na raz. A do tego jeszcze jest QS i QL to już w ogóle używać moda jest nie porozumieniem. 

Nie zabiłem głównej mechaniki, tylko usunąłem jej część. Nadal masz 30 dni, usunąłem jedynie przepływ czasu podczas nauki niektórych skilli. Tak naprawdę niewiele na tym zyskałem, raptem parę dni, których i tak nie wykorzystam, bo nie mam zamiaru robić żadnych aktywności na mapie. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ale właśnie dzięki modom ją sobie uprościłeś i zabiłeś główną mechanikę

Przy 40 lv wydłużył sobie timer o te ~5 dni. 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
3 minuty temu, DITMD napisał(a):

Nie zabiłem głównej mechaniki, tylko usunąłem jej część. Nadal masz 30 dni, usunąłem jedynie przepływ czasu podczas nauki niektórych skilli. Tak naprawdę niewiele na tym zyskałem, raptem parę dni, których i tak nie wykorzystam, bo nie mam zamiaru robić żadnych aktywności na mapie. 

No dobra może nie zabiłeś, ale zraniłeś. I sam  teraz widzisz że to było bez sensu... 

Dlatego mówię 1 przejście gry, jak bozia nakazała, albo przynjamniej polizać porządnie czy to jest ok mechanika czy z dupy wzięta i później sobie modować. A do tego twórcy sami o tym mówili że gra jest na kilka przejść, i jest jeszcze QS i QL.