Skocz do zawartości

The Blood of Dawnwalker  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak daleko jesteś w grze?

• Ukończyłem grę
    • Jestem w drugiej połowie
    • Jestem w pierwszej połowie
    • Jestem w prologu/dopiero zacząłem
    • Porzuciłem grę
    • Nie grałem
  2. 2. Czy system presji czasu się sprawdził?

• Zdecydowanie tak
    • Raczej tak
    • Mam mieszane odczucia
    • Raczej nie
    • Zdecydowanie nie
    • Za wcześnie, żeby ocenić
    • Nie dotyczy - nie grałem
  3. 3. Jak oceniasz system walki?

• Zdecydowanie na plus
    • Raczej na plus
    • Neutralnie
    • Raczej na minus
    • Zdecydowanie na minus
    • Nie dotyczy - nie grałem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Informację o najwyższym poziomie podał dopiero później, jak zapytałem. 
Więc? 

Przecież wstawił na samą górę posta screena z osiągnięciem Steam, które jest przyznawane za ukończenie gry na poziomie Pojedynek. 

Podejrzenie o trollowanie z twojej strony było akurat uzasadnione tutaj 8:E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Kwestie dialogowe - gadane / wygłaszane (bo same treści są spoko) faktycznie bywają rózne i widać, że był nagrywane hurtem / taśmowo - bez scen i zachowywania kontekstu - więc jak się pozniej obok siebie postawi niektore kwestie, to brzmią trochę z dupy.

I tak najlepszy jest Volk, i to nie podlega dyskusji :cool:

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Przecież wstawił na samą górę posta screena z osiągnięciem Steam, które jest przyznawane za ukończenie gry na poziomie Pojedynek. 

Podejrzenie o trollowanie z twojej strony było akurat uzasadnione tutaj 8:E

Dobra, screen faktycznie przeoczyłem, mój błąd. :) 

Ale w samym tekście nie ma ani słowa o poziomie trudności. Informacja o Pojedynku jest wyłącznie na screenie z osiągnięciem. Więc  Odina "nawet do drugiego zdania posta nie doszedłeś” było trochę mylące.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, DITMD napisał(a):

I tak najlepszy jest Volk, i to nie podlega dyskusji :cool:

Wujek Volk to teksty ma dobre i wracam codziennie, aby poznać nowe historie :hihot:

Tylko część udało się wychwycić :wariat:

1.thumb.jpg.a75f7889fbd1f2bfa67f1ce859804ee2.jpg

2.thumb.jpg.0989264c28f78f8bfa0b3d5e84e5f89a.jpg

3.thumb.jpg.87c947ef7b0adcffaac388cc4595d181.jpg

4.thumb.jpg.dcc597ff572fbeacfce7c1a823879df2.jpg

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Jaycob napisał(a):

O poziomie trudności ani słowa. Informację o najwyższym poziomie podał dopiero później, jak zapytałem. 
Więc? 

Pod pierwsze zdanie wkleiłem screen osiągnięcia za przejście na najwyższym poziomie więc raczej na najniższym nie grałem.

17 godzin temu, Jaycob napisał(a):

trzeba się napocić, bo przeciwnicy blokują i robią kontry

Robią kontry, ale jak przekroczysz pewien próg lvla/itemow to nie musisz na to zwracać uwagi. Po prostu klepiesz,zrobisz jakiś unik jak za często blokują i zablokujesz atak jak kończy ci się kondycja.

17 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Wyjaśnij, bo najpierw się "chwalisz”, że biłeś przeciwników 20 lv wyżej, a potem narzekasz, że brakuje skalowania jak w Wiedźminie. :D To chyba właśnie powinno oznaczać, że skalowanie działa, czy ja czegoś nie rozumiem? :hmm:

Nie rozumiesz. Ze skalowaniem przeciwników miałbyś ich cały czas trudnych. Tutaj osiągasz jakiś poziom, a później walisz na 3 strzały. 

W W3 Imerlitha na najwyższym poziomie + skalowanie robiłem 3 dni (po ok 1,5h gry). Tutaj główny cel zrobiłem w kilkunastu uderzeniach. Tak dla porównania.

O samej mechanice walki pisałem, że jest spoko. Po prostu z czasem jest łatwa i nawet nie zwracasz uwagi na te mechaniki tylko klepiesz RB żeby jak najszybciej ja skończyć. 

PS. W ankiecie system walki zaznaczyłem "raczej na plus", bo tlumacze, że to nie z systemem jest problem, a z przeciwnikami i prostota gry.

Edytowane przez ztx
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, ztx napisał(a):

Nie rozumiesz. Ze skalowaniem przeciwników miałbyś ich cały czas trudnych. Tutaj osiągasz jakiś poziom, a później walisz na 3 strzały. 

To jest nagroda za rozwijanie postaci, dzięki temu widzisz jej progres. Na początku walka z niedźwiedziem była jak okładanie czołgu poduszką, a później kładziesz go na trzy strzały. Chciałbyś za każdym razem tłuc gąbki na ciosy, jak te widma z tej misji z powrotu do domu? To byłby kompletny bezsens. Po co się zbroić i szukać lepszych itemów, skoro przeciwnicy i tak mają milion HP i tłuczesz ich przez godzinę, tak jak na początku gry?

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, DITMD napisał(a):

To jest nagroda za rozwijanie postaci, dzięki temu widzisz jej progres.

Z jednej strony tak, z drugiej ten system walki w późniejszym etapie zamiast sprawiać frajdę po prostu nudzi. Jak i tak spadają na kilka hitów to nie ma sensu mechanika bloku czy uniku. 

Zrozumiałabym takie podejście na średnim poziomie trudności, ale na najwyższym powinno się wymagać od gracza więcej. Raczej ten co chce spokojnie przejść fabułę nie włączy najwyższego. Włącza go ci, którzy chcą wyzwania, które kończy się po kilku (max kilkunastu) godzinach gry. 

Wtedy spotykasz kolejnych strażników, walczysz z nimi tak samo. Spotykasz koboldy, psy, dziki czy wilki i smashujesh RB, bo jedyne co one mają do zaoferowania to irytujący odskok. 

Wyzwaniem była dla mnie pierwszy seans astralny gdy wszedłem w niego na początku gry, nie miałem itemow i nie znałem dobrze movementu. 

Nie gram w wiele gier na najwyższym poziomie, ale teraz miałem 3 tygodnie wolnego więc zaryzykowalem utratę paru godzin więcej. Może wydłużyło mi to rozgrywkę o parędziesiąt minut. Ginalem głównie z powodu blokującej się postaci, nie trudności przeciwników.

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Onimusha skończona, czas najwyższy sprawdzić, o co tyle hałasu. :D Jakieś tipy na początek?

bwZiBM.png

Ustaw poziom trudności minimum 3 poziom , nie ładuj losowo wszystkich skilli tylko rób przemyślany bulid chyba że masz moda na 90 dni zamiast 30

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Onimusha skończona, czas najwyższy sprawdzić, o co tyle hałasu. :D Jakieś tipy na początek?

bwZiBM.png

Zainstaluj sobie Traits Have No Time Cost https://www.nexusmods.com/thebloodofdawnwalker/mods/10  , Nic więcej nie potrzeba. Czasu jest aż nadto, żeby zrobić większość rzeczy, a szczególnie fabularne questy. Poboczne aktywności można spokojnie olać.

Opublikowano
36 minut temu, DITMD napisał(a):

Poboczne aktywności można spokojnie olać.

Na pewno można sobie darować rzeczy, które dają tylko punkty do doświadczenia, ale są tutaj zadania, które jak dobrze poprowadzisz, to robią się wieloetapowe i całkiem Wiedźmińskie 

• Like 1
Opublikowano

42h i większość zakończeń ogranych. Zostały może ze dwa questy i od groma pytajników, które szybko zaczynają się powtarzać. Wyborów naprawdę jest sporo, więc gra może zachęcać do ponownego przechodzenia innymi ścieżkami. Wystarczyło mi czasu by wbić maksymalną infamię i poziom 38. Ogółem gra bardzo przyjemna, momentami nierówna, ale zakupu nie żałuję. Myślę, że przyszłe aktualizacje jeszcze ją dopracują.

Ze swojego doświadczenia polecam olać alchemię i czarnoksięstwo, niższe ceny czy większy udźwig. Jedyny sens mają obrażenia krytyczne, do których nie dorównują nawet wymaksowane zdolności aktywne. Tutaj potrzebne jest wprowadzenie zmian w balansie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ten mod tylko usuwa upływ czasu podczas nauki skilli, więc dla mnie to żadne oszukiwanie. Ten limit momentami jest po prostu zbyt restrykcyjny, zadania potrafią zajmować nawet 6 segmentów dnia. Szkoda moim zdaniem marnować czas na takie duperele. Swoją drogą, niektóre questy fabularne są zaskakująco długie i rozbudowane.

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak traktuje pomysł że czas leci jak biore skilla jako oszustwo developera:E ,wiec dla mnie must have taki mod. A mod na upływ czasy przez questy koniec końcow mi sie nie przydał, po zrobieniu prawie wszystkiego zotało mi 63 dni, więc dałbym radę :E

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, DITMD napisał(a):

Zainstaluj sobie Traits Have No Time Cost https://www.nexusmods.com/thebloodofdawnwalker/mods/10  , Nic więcej nie potrzeba. Czasu jest aż nadto, żeby zrobić większość rzeczy, a szczególnie fabularne questy. Poboczne aktywności można spokojnie olać.

Dokładnie! Zabieranie tych jednostek czasu aby wydać na umiejętności. Jest to absurd i ten mod załatwia sprawę. Rozumiem założenie fabularne i nawet ciekawie to jest zrobione. 

Co do samej gry po 15h jestem kurcze… Oczarowany! Klimat, dubbing i muzyka coś pięknego! No i ta walka naprawdę mi siadła a na filmikach wyglądała tak sobie. 
Hmm… Chyba czarny koń tego roku!

Edytowane przez userKAMIL
  • Like 4
Opublikowano
53 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Dokładnie! Zabieranie tych jednostek czasu aby wydać na umiejętności. Jest to absurd i ten mod załatwia sprawę. Rozumiem założenie fabularne i nawet ciekawie to jest zrobione. 

Co do samej gry po 15h jestem kurcze… Oczarowany! Klimat, dubbing i muzyka coś pięknego! No i ta walka naprawdę mi siadła a na filmikach wyglądała tak sobie. 
Hmm… chyba czarny koń tego roku!

Dlatego pierwsze co zrobiłem to napisałem żebyś zainstalował tego moda tak jak ja grałem i walka szybko robi się ciekawsza bo rozwijasz normalnie postać wykonując zadania 

5 godzin temu, DITMD napisał(a):

Ten mod tylko usuwa upływ czasu podczas nauki skilli, więc dla mnie to żadne oszukiwanie. Ten limit momentami jest po prostu zbyt restrykcyjny, zadania potrafią zajmować nawet 6 segmentów dnia. Szkoda moim zdaniem marnować czas na takie duperele. Swoją drogą, niektóre questy fabularne są zaskakująco długie i rozbudowane.

Tak jak pisałem wcześniej to taki "dodatek fabularny" do Wiedźmina 3 tylko Geralt wyjechał i gramy "Bladem: Wiecznym łowcą" 😉

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Dokładnie! Zabieranie tych jednostek czasu aby wydać na umiejętności.

No właśnie, a potem czytam opinie "gra była za łatwa”. Jak sobie wyłączysz koszt czasowy nauki skilli i możesz wbijać wszystko bez większej presji, to trochę sam sobie zdejmujesz jedno z ograniczeń, a później dziwisz się, że jest łatwo. :E 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Jaycob napisał(a):

To dopiero w następnych częściach,

Pokaż ukrytą zawartość

jak gra wejdzie w czasy współczesne. :D

Może wreszcie dostaniemy godnego następcę Vampire: The Masquerade - Bloodlines

• Like 1