Skocz do zawartości

The Blood of Dawnwalker  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak daleko jesteś w grze?

• Ukończyłem grę
    • Jestem w drugiej połowie
    • Jestem w pierwszej połowie
    • Jestem w prologu/dopiero zacząłem
    • Porzuciłem grę
    • Nie grałem
  2. 2. Czy system presji czasu się sprawdził?

• Zdecydowanie tak
    • Raczej tak
    • Mam mieszane odczucia
    • Raczej nie
    • Zdecydowanie nie
    • Za wcześnie, żeby ocenić
    • Nie dotyczy - nie grałem
  3. 3. Jak oceniasz system walki?

• Zdecydowanie na plus
    • Raczej na plus
    • Neutralnie
    • Raczej na minus
    • Zdecydowanie na minus
    • Nie dotyczy - nie grałem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, DITMD napisał(a):

Ten mod tylko usuwa upływ czasu podczas nauki skilli, więc dla mnie to żadne oszukiwanie. Ten limit momentami jest po prostu zbyt restrykcyjny, zadania potrafią zajmować nawet 6 segmentów dnia. Szkoda moim zdaniem marnować czas na takie duperele. Swoją drogą, niektóre questy fabularne są zaskakująco długie i rozbudowane.

Nie powiedziałbym, że to "tylko” usuwanie upływu czasu podczas nauki skilli.

Bez moda: te segmenty, które wydajesz w kapliczce, to segmenty, których nie wydajesz na questy.

Z modem: możesz robić i jedno, i drugie. :) Wydajesz zaoszczędzone segmenty na questy, z questów leci XP i nagrody, z XP masz kolejne punkty umiejętności, które znowu wbijasz za darmo. :E
I to się kumuluje przez całą grę, a w efekcie postać wyraźnie szybciej rozwijasz, a start siłą rzeczy jest łatwiejszy. 

No ale oczywiście każdy gra jak chce, to nie multiplayer. Dla mnie jednak takie omijanie mechaniki czasu to już trochę oszukiwanie samego siebie i gry.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@ODIN85To prawda, mam jeszcze 14 dni, postać na 38 levelu, i zrobiłem praktycznie wszystko, co było warte zrobienia. Zostało mi raptem parę questów z głównego wątku. Mógłbym teraz iść na Brencisa, bo

Spoiler

już dawno odblokowałem sekretne wejście do zamku.

Myślę, że nawet gdybym wydał 10 dni na skille, moja postać byłaby w tym samym miejscu co teraz, i nadal miałbym jeszcze parę dni w zapasie.

Edytowane przez DITMD
Opublikowano

Tyle, że grasz z modem, więc jest to raczej przykład przyspieszonego rozwoju postaci niż dowód na to, że mod nic nie zmienia.;) 

Skoro masz 14 dni zapasu i zrobiłeś praktycznie wszystko, to znaczy, że dzięki zaoszczędzonemu na skillach czasowi (z moda) mogłeś ten czas przeznaczyć na dodatkowe questy, XP i loot. 
Bez moda prawdopodobnie skończyłbyś grę bliżej limitu, na niższym poziomie i z mniejszą liczbą zrobionych rzeczy. Czyli dokładnie tak, jak zaprojektowali to twórcy. :D 

35 minut temu, DITMD napisał(a):

Myślę, że nawet gdybym wydał 10 dni na skille, moja postać byłaby w tym samym miejscu co teraz, i nadal miałbym jeszcze parę dni w zapasie.

Nie da się tego tak oszacować - niektóre aktywności pochłaniają 1, 2, a nawet 4 segmenty. Może faktycznie wystarczyłoby Ci, a może nie.

47 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Wystarczy olewać ratowanie ludzi i te małe obozy a te 30 dni wystarczy na wszystko.

No właśnie. Trzeba się zastanowić, co zrobić, a co olać, to jest cały sens tego systemu. :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pisząc wszystko, miałem na myśli głównie questy fabularne, aktywności robiłem tylko po to, aby dostać dodatkowe questy od bojarów. Coś tam przypadkowo mogło wpaść, ale ogólnie to jakieś 90% mojego rozwoju postaci to zabijanie darmowych mobów i eksploracja, a to tak dużo czasu nie zabiera. Mam w tej chwili 52h w grze. Przez sporą część gry nawet nie levelowałem postaci, tylko parę punktów kondycję i obrażenia. Starałem się przeciągać dni tak długo, jak tylko się dało. Nawet gdyby został mi tylko 1 dzień, i tak mogę w każdej chwili uratować rodzinę, nie mówiąc już o tym, że wcale nie muszę tego robić. 

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
Opublikowano

Spoko, tylko Twój styl gry to było głównie darmowe moby, eksploracja i jak najmniejsze zużywanie segmentów, ale ktoś inny może przecież grać inaczej. Robić więcej aktywności, ratować więcej ludzi, ogarniać obozy czy rozwijać postać.

I właśnie dlatego ja dalej uważam, że dla kogoś, kto rozwija postać głównie przez questy fabularne i szybko inwestuje zdobywane punkty w talenty, ten mod może dawać całkiem wyraźną przewagę czasową. Każdy segment wydany na skill to przecież segment, którego nie wydasz na kolejnego questa i związane z nim XP oraz nagrody.

Ja na razie gram bez modów, robię to, na co mam ochotę, i sam jestem ciekaw, gdzie wyląduję pod koniec i ile czasu mi zostanie. 

• Like 2
Opublikowano

Mi najbardziej siadło granie wampirem i pod koniec korzystałem z moda "Daywalker Change Form", który umożliwia zmianę formy człowiek-wampir w dowolnym momencie. Walka pazurami i przede wszystkim wygodniejsza eksploracja.

W pewnej wiosce wyssałem krew z kota i straż się na mnie rzuciła :E

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Całkiem przypadkiem, zrobiłem jedno z zakończeń gry :wariat: 

Zrzutekranu2026-09-16203259.png.e2f46ac45e3d26991211201634a1e615.png

i bardzo ciekawe info na koniec dostałem

Spoiler

Czasy obecne i .... 

Dawnwalker_2026_09_16_20_31_49_459.thumb.jpg.99f5eb4c95cd77a3c5e09385a0bcfc43.jpg

Ojciec :sad:

Dawnwalker_2026_09_16_20_31_52_170.thumb.jpg.f459bf997db8e7ad466bea7cfdecd239.jpg

Czyli to nie koniec historii :glodny:

No ale tak nie wypada i wracam z powrotem *.*

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Na normalu nie była żadnym wyzwaniem:E

Możesz mi powiedzieć, co to jest za krwawienie, które odbiera mi z czasem życie a które rzuca na mnie ta Xante? Jak się przed tym bronić?

Zabrałem się do niej na 16 poziomie w katedrze. Podobno warto mieć 32-34 poziom. Tak czy siak, słyszałem, że nie warto jej ubijać tak wcześnie, bo ma drzewko misji.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano

Loot imo do wymiany. Nie wiem, skąd pomysł, żeby wracać do 2015 roku. :E 

Podczas eksploracji praktycznie zero ekscytacji ze skrzynek - znajduje się kolejny przedmiot z +x% do obrażeń i tyle. Do tego te idiotyczne affixy rodem z Diablo 4: + do obrażeń przeciwko niedźwiedziom, + do obrażeń przeciwko upiorom itd. Co ja mam, ekwipunek zmieniać co 5 minut? :E  Poza księgami i przepisami odblokowującymi nowe zdolności loot powinien oferować coś ciekawszego. Od czasu do czasu trafi się jakaś legenda, ale większość to kolejny przedmiot z trochę lepszymi cyferkami.
Póki co trochę nuuuuuda z tym. Mam nadzieję, że dalej będzie ciekawiej. 

7 godzin temu, tgolik napisał(a):

Możesz mi powiedzieć, co to jest za krwawienie, które odbiera mi z czasem życie a które rzuca na mnie na Xante? Jak się przed tym bronić?

Atak z czaszką? Unik albo bieg i nie wchodzić w ten obszar. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Do tego te idiotyczne affixy rodem z Diablo 4: + do obrażeń przeciwko niedźwiedziom, + do obrażeń przeciwko upiorom itd. Co ja mam, ekwipunek zmieniać co 5 minut? :E  Poza księgami i przepisami odblokowującymi nowe zdolności loot powinien oferować coś ciekawszego. Od czasu do czasu trafi się jakaś legenda, ale większość to kolejny przedmiot z trochę lepszymi cyferkami.
Póki co trochę nuuuuuda z tym. Mam nadzieję, że dalej będzie ciekawiej. 

Atak z czaszką? Unik albo bieg i nie wchodzić w ten obszar. 

Bardzo dobrze, że nie znajdujemy co chwilę Legendarnych przedmiotów jak w Diablo 4, a co do affixów to wystarczy używać te do obrażeń i zmniejszania kosztów ataków czy bloków. Poza tym nie spotkałem żadnego na niedźwiedzie :hmm:, tylko ogólnie na zwierzęta

1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Z zadań masz najlepsze rzeczy. W skrzynkach nic ciekawego nie znalazłem.

Kolejne bzdury tutaj piszesz, bo w skrzyniach można znaleźć przydatne rzeczy, ale co można napisać po twoich speedrunach, przez które 4/5 gdy nie znasz :woot:

Edytowane przez PaVLo
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Zbroje to losowa sprawa, dzisiaj fajna dla krwiopijcy wypadła mi po potyczce 13 wojaków, których ostatecznie musiałem sam ubić. Dobrych mieczy w legendzie zdobyłem już kilka, jedne w jakiejś skrzyni, wśród kości denata lub po potyczce, ale tego w kawałkach jeszcze nie złożyłem, a jest jeszcze jeden srebrny, na którego info trafiłem. Na dzień to też łażę w tej po starym, ale koszty ulepszeń, to jakaś kpina, dlatego to co znajduję staram się opchnąć, aby odzyskać kilka denarów na ulepszenia.

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, PaVLo napisał(a):

Bardzo dobrze, że nie znajdujemy co chwilę Legendarnych przedmiotów jak w Diablo 4, a co do affixów to wystarczy używać te do obrażeń i zmniejszania kosztów ataków czy bloków. Poza tym nie spotkałem żadnego na niedźwiedzie :hmm:, tylko ogólnie na zwierzęta

Kolejne bzdury tutaj piszesz, bo w skrzyniach można znaleźć przydatne rzeczy, ale co można napisać po twoich speedrunach, przez które 4/5 gdy nie znasz :woot:

No dobra, niedźwiedzie, zwierzęta - whatever. Chodziło mi o ten typ sytuacyjnych affixów, a nie o konkretny gatunek.

I też nie pisałem, że chcę co chwilę znajdować Legendarne przedmioty jak w Diablo 4. Właśnie chodzi mi o to, żeby zwykły loot był ciekawszy, a nie żeby zwiększać częstotliwość legend.
Jeśli sam mówisz, że wystarczy używać tych od obrażeń i redukcji kosztów, to trochę pokazuje to napisałem: reszta RNG to w dużej mierze zapychacze, które tylko przewalasz przez ekwipunek.

14 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Najlepszy miecz napewno jest z zadania. Zbroja nocna tak samo jak cały set uzbierasz.

Na dzień miałem po ojcu ale nie wiem czy to najlepsza.

No nie wiem, jaki jest najlepszy, ale ja znalazłem legendarny miecz gdzieś w wąwozie już na początku gry. 

• Like 1