Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

@Qrdello zmieniłeś 3070 na 3070 czy mi się wydaje? :E jeżeli tak to wyszedłeś przy tej wymianie na 0 czy jeszcze dopłaciłeś? xD co do za ekran na tym stanowisku bo widzę że całkiem spory to jakiś 32" 1440p?

Na 0, w sumie na + nawet, bo jednak gaming trio ma lepsze chłodzenie i wyższe zegary niż zotac. 

Tak, zmieniłem na takim sam układ. Do tego komputera póki co nic mocniejszego mi nie potrzeba :0

Monitor to Samsung Odyssey g5 27 cali 1440p 165hz z freesync/gsync i udawanym hdrem :D 

• Thanks 1
Opublikowano

Nie, zamiana.

Mam takiego ziomka tutaj u siebie, który handluje używanymi kartami. Jak jest karta o tym samym układzie to u niego cena jest jedna za wszystkie wersje, no chyba że jakiś founders.

Więc poszła 1 za 1, a w dodatku moja sztuka była po serwisie pasty, putty, sprawdzona pod kątem uV i bardzo cicha, więc ma facet 100% pewność ze jak komuś trzeciemu sprzeda to 100% sprawną i niezłą sztukę.

Zresztą, hobbysticznie podrzucam mu co rusz jakieś takie dziadki pokroju 8600gt w pasywie, zamieniam na coś szybszego więc mamy raczej dobry układ myślę.

• Thanks 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro ładnie to u Ciebie wyglada 👌🏻 sam zastanawiam sie czy nie podswietlic lekko wnętrza u siebie, u mnie by pewnie czerwien w grę wchodziła :)

Widze ze masz tez SB, tylko nowszego, u mnie SB Z SE, jak zdecyduję czy uzywam Z SE czy Xonara AE (czekam na nowe słuchawki) to pójdzie na sam dół :pozdro:

Choć chyba bliżej mi do Z SE...bo ladny czerwony :pajac:

• Thanks 1
Opublikowano

@MJRegul Ja docelowo chciałem cały build biały z ramem, gpu i mobo. Ale finalnie ceny były takie za płytę że odpuściłem, możę same gpu za jakiś czas wleci białe :D

Co do podświetlenia, fajna opcja jakbyś jakiś pasek led dodał. Ja mam teki skitrane na górze i boku obudowy https://allegro.pl/oferta/tasmy-led-silentiumpc-aurora-stripes-argb-2x30cm-17201741487?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&ceneo_cid=2a264a3c-a54a-c4f3-33b2-f3d125c4f770

Opublikowano

Wy jak dajecie te wentylatory na spodzie które ssą bezpośrednio z kratki bez żadnego dystansu to nie trafia was szlag z głośnością? :P Mimo że arctici przykładowo na ssaniu są najcichszymi wentylatorami na rynku to i tak przykręcone bezpośrednio do kratki wytwarzają znacznie głośniejszy hałas niż jakby ta kratka była wycięta lub gdy są odizolowane jakimś grubym shroudem od niej, chwile temu to sprawdzałem, hałas bez dystansu jest dokładnie taki sam jak po przykręceniu wentylatora bezpośrednio do bocznej blachy w starych budach ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nie moge znaleść takiego filmiku jak typ porównuje dzwięk z bocznej ściany między wentylatorem przykręconym bezpośrednio do blachy z otworami a z grubym dystansem ;) ale "shroud" zrobił ze starego wentylatora - wywalił z niego śmigło i zostawił samą ramkę bez całej reszty po środku która robiła za do dystans, różnica w głośności na tych samych obrotach kolosalna.

1.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N  T30 na dole są ciche na niskich. Max na nich jest 80% ustawiony i przy wyższych dają piękny dźwięk.

Mam CPU w grach ~60 stopni max. GPU ~50 stopni.

Obecnie w biosie zrobiona kalibracja chłodzenia automatycznie a jedynie zmieniłem wentylatory max 80% a pompka AIO na sztywno 60%. Testy trwają :) 

Opublikowano (edytowane)

No fluctus na ssaniu to jest suszarka z resztą nie tylko bo przed przeszkodą też jest mega głośny  :E 

@ket_rab nie w tym rzecz czy sam wentylator jest cichy na iluś tam obrotach czy nie, wykręć sobie jednego na dole reszta niech wcale nie działa i ustaw mu 80% obrotów trzymając w rękach powiedzmy 2cm nad kratką a za chwile opuść go do samej kratki to zobaczysz jaka jest różnica ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
31 minut temu, ket_rab napisał(a):

T30 na dole są ciche na niskich. Max na nich jest 80% ustawiony i przy wyższych dają piękny dźwięk.

Na którym profilu masz te T30? Na tym 2000 to na 80% jest 1500rpm i już je słychać.

Opublikowano
22 minuty temu, ket_rab napisał(a):

Uniesiony wentylator zawsze będzie o wiele ciszej :) 

Dokładnie ;) i taki sam efekt można uzyskać przykręcając go do shrouda zamiast bezpośrednio do blachy bez dystansu ;) tylko to musi być coś co ma przynajnmiej z 1.5cm a nie kawałek podkładni gumowej 2mm.

Opublikowano

Kolejne zmiany: 3080 SuprimX poleciał do 5700x, 3080Ti wpadł do 5700x3D. Różnice w wydajności zamykają się raczej w 10%, ale 2gb vramu piechotą nie chodzi :E i co ciekawe ventus ma 2 wtyczki zasilania, więc nie przekracza raczej 320W pod obciążeniem.

Tak czy siak, czekam aż znajomy będzie miał w obiegu SuprimXa 3080ti albo 3090 i jeszcze jedna zamiana wskoczy :] 

20250227_215533.jpg

20250227_215523.jpg

20250227_215516.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Nie narzekam na temperatury. Maks w stresie proc ma 70C, Ventus jest cieplejszy teraz, bo po uV na 0,9v i tak 67C ma w grach, ale SuprimX miał maks z 63-64C :E 

Te 3 wyciągają powietrze, na dole i na górze wtłacza. Trochę się nakombinowałem zanim ustawiłem prędkości tak, żeby nie było głośno ale wydajnie - ale działać działa :] 

Wtłaczałem dym do środka kiedyś, to wyglądało że nie ma nadmiernego ciśnienia w obudowie.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

To jaki jest sens wtłaczania tym na górze i na dole jak te 3 po środku robią za wyciąg szybko zabierając powietrze dla karty czy chłodnicy :E właśnie mnie to zastanawiało bo jak na moje oko to dziwne rozmieszenie ;) 

• Upvote 4
Opublikowano
15 minut temu, Qrdello napisał(a):

Te 3 wyciągają powietrze, na dole i na górze wtłacza. 

Troche dziwne ustawienie tych wentyli wg mnie, na logikę to to co zostanie wtłoczone przez górę i dół jest od razu wywalane za budę przez wentyle na boku, zamiast lecieć w kierunku GPU. Nawet nie ma jak to chłodne powietrze dolecieć do GPU czy CPU ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja bym ten jeden na górze wywalił całkowicie, te 3 obrócił niech wtłaczają razem z tym dolnym a za wyciąg będą robić te 2 na chłodnicy + 1 na tyle ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2