Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może ma meshify 3 i jest w stanie sprawdzić jak dużo miejsca jest na długość aby wcisnąć górną chłodnicę? Ciekaw jestem czy jakoś tam by nie dało wcisnąć 360nmm.

W dniu 13.07.2025 o 16:53, MarcoSimone napisał(a):

@duniek nigdy nie wyleczysz się z gruzu :hihot:

Wypraszam sobie... od kiedy mastercase 5 to złom :E

Dalej uważam ją za bardzo fajną obudowę i chyba nigdy jej nie sprzedam pomimo, że od kilku dobrych lat jej nie używam %-)

Tylko szkoda, że 360 na górę nie zmieści.

Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Pierwszy raz podoba mi się u kogoś figurka w budzie i nie napiszę w tym przypadku abyś ją wywalił :D :piwko: Ogólnie całość wygląda prze kozacko.

Dzieki ;) Troche duza ta buda wyszla, myslalem o wrzuceniu jeszcze 3x120 na scianke zeby to 'troche zapelnic', ale mija sie to z celem, bo karta ani procek sie nie grzeja ponad te 68*C w stresie (gry).

Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

Pierwszy raz podoba mi się u kogoś figurka w budzie i nie napiszę w tym przypadku abyś ją wywalił

Tobie to jest ciężko dogodzić🤣 gorzej jak z kobietą 🫣😆

• Haha 2
Opublikowano

Wrócę do tematu tego swojego nowego-starego builda z Fractalem.

Wcisnąłem do środka DR4Pro, co z automatu obniżyło temperatury w obudowie o kilka stopni. Instalacje w tej obudowie nawet takiego klocka to bajlando, przez wzgląd na to że "sufit" tego fractala jest 100% demontowalny co pozwala na spokojne podpinanie przewodów, układanie ich a także wsunięcie wentylatora od góry. 

Następnie na stół trafił iChill - gdyż miał w sobie jeszcze fabryczną pastę. Już dość mocno wyschniętą. Dla potomnych - wprawdzie niektóre poradniki w sieci nakazują rozbieranie wszystkich plastikowych elementów z tego cudaśnego chłodzenia - ale w praktyce wystarczy standardowo 8 śrubek z dołu karty, dwie na śledziu i jeszcze dwie od prawej strony chłodzenia. Karta rozchodzi się wtedy bez problemu.

Karta też została przeze mnie w dalszej kolejności "skręcona". Od razu wyprzedzę marudzenie, strata fps to <5%, a w kwestiach temperatury to >10C o 70W mniejszym zużyciu energii nie wspominam :E - więc warto.

Karta jest obecnie skręcona na core 1700Mhz @0,8v, ram podkręcony do 10000Mhz, co przy locku na 90 fps powoduje, że karta w maks stresie zatrzymuje się na temperaturach rzędu 69C-70C i delcie HS na <80C - jak dla mnie wynik w takiej małej obudowie bardzo dobry. W kwestii wydajności do WFHD zmian wartych odnotowania nie zauważam.

I chociaż jest to karkołomne zadanie, wciśniecie 350-400W karty w obudowę SFF :E , da się to zrobić przy pewnych kompromisach.

W planach mam wrzucenie tutaj DC AK620 digital pro i utrzymać wnętrze na minimalnym, stałym oświetleniu.

20250831_075838.jpg

20250831_075853.jpg

20250831_075910.jpg

• Like 3
Opublikowano
40 minut temu, Qrdello napisał(a):

I chociaż jest to karkołomne zadanie, wciśniecie 350-400W karty w obudowę SFF :E

E tam, gadasz :E

Ja tam siedziałem dłuższą chwilę na RX6800XT w NR200, a to przecież 300W karta w mniejszej obudowie, niż Twoja :D

Ale fakt, trzeba wtedy dobrze rozplanować, z czego będzie się korzystać, tj. jakie chłodzenie, wentylacja itd. W sumie mogłbyś jeszcze jakieś AiO na top spróbować założyć. Założę się, że efekt będzie jeszcze lepszy, dla karty i CPU, oczywiście patrząc na te konkretne podzespoły, z których korzystasz.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam Navisa 240 i jeszcze z 2 inne 240tki leżące odłogiem, ale jak go składałem to w domyśle nie chciałem tam jeszcze wody upychać, bo to dość grube chłodzenia i koniec końców zajmujące sporo miejsca nad ramem - niemniej, jest to jakaś myśl... i też się nad taką opcją zastanawiałem. 
W sumie, jeżeli navis mi się minie w ramem to pewnie wejdzie, bo ten asrock nie ma jakichś turbo wysokich radiatorów czy cos.

... sprawdziłem i navisa i mam jakieś aio silver monkey - w obydwu przypadkach problemem jest bardziej blokopompka niż wysokość radiatora + wentylatory. Obudowa nie ma specjalnie miejsca od góry żeby wcisnąć jakąkolwiek normalnych wymiarów blokopomkę i chłodzenie - zostaje więc DR4, a zamówiłem sobie Deepcoola, to jak zamontuję - o ile mi nic innego do głowy nie wpadnie - to podrzucę fotki.

No chyba, że ktoś chce się zamienić na mojego Ichilla na jakiś cieńszy lub krótszy model RTXa 4070? :D 

AK620 Digital Pro:

20250901_170246.jpg

20250901_170253.jpg

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie kręci się 10 sztuk Noctua NF-F12 PWM, które przenoszę z budy do budy ;) 7 sztuk już ponad 8 lat i zero problemów są naprawdę mega ciche :cool: 

W tle widoczny Endorfy Stratus 120 PWM już padł, czyli delikatnie terkocze przy około 500 rpm IDLE :placz: 

obraz.png.0e499097dfc1f55e42a606c9e5ec380e.png

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

Znajomy z forum też ostatnio pisał że chce wymienić na AK620 wentylatory bo hałasują, a w necie też pełno tego typu opinii na ich temat ;) 

Pierwsze co zrobiłem z wentylami deepcool na aio 360 które miałem wcześniej to zamieniłem na p12 argb :E 

Swoją drogą chyba pierwszy raz jestem zadowolony z wentyli w budzie...czyli właśnie p12/14 argb.

Opublikowano
W dniu 28.08.2025 o 21:03, Send1N napisał(a):

Pierwszy raz podoba mi się u kogoś figurka w budzie i nie napiszę w tym przypadku abyś ją wywalił :D :piwko: Ogólnie całość wygląda prze kozacko.

Bo nie widziałeś mojej 8:E

• Haha 1