Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Qrdellotrza zrobić 2 obiegi w kompie, jeden krótki bez chłodnicy, drugi długi przez chłodnicę, dać termostat i on na podstawie temp płynu będzie decydował kiedy którędy ma on płynąć :E 

Jak jeszcze dorzucimy farelkę za kompem to można nawet się pokusić o wykorzystanie tej energii cieplnej do produkcji ogrzewania w pokoju. Powiem Ci, zainspirowałeś mnie :D byłby spoko projekt.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

trza zrobić 2 obiegi w kompie,

to zrób - ale tu nie obiegi chodzi. Żebyś chciał naprawdę wyeliminować temp. z kompa oczywiście nikt się  z tym bawił nie będzie -ale to chłodnicę wywalić na zewnątrz i masz chłód na każdym procku ale tu już jest zabawa i wygląd😊

Opublikowano (edytowane)

@AudRobstrasznie na poważnie wszystko bierzesz :D 

Ogólnie dyskusja od początku bez sensu, bo skoro CPU ma taką samą temp bez względu na styk wężyka z backplate, to dalsze wywody nie mają znaczenia ;) My wiemy jak działa fizyka, ale w praktyce w tym konkretnym przypadku nie ma to żadnego znaczenia :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 6
Opublikowano

@Send1N Wyprzedziłeś mnie, znalazłem to samo do wrzucenia xD 

@AudRob wywalenie chłodnicy nie da absolutnie i zupełnie NIC, bo chłodnica zamontowana na topie - jak powinna być - wywala ciepło POZA obudowę. "Wyeliminować" temperatur z kompa też się nie da, bo nagrzewa się nie tylko procesor ale i całe jego otoczenie, sekcja zasilania, gniazda ram - więc to wszystko musiałoby być przykryte blokiem na zero-kontakcie, żeby faktycznie dało się utrzymać temperatury w granicach ambientu w środku. Mało tego, każdy blok wodny - niezależnie od producenta - odprowadza ciepło z pewnym opóźnieniem, więc i tak ulega podgrzewaniu i tak podnosi temperatury wokół siebie i na podzespołach korelujących. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Wyprzedziłeś mnie, znalazłem to samo do wrzucenia

Ty dalej ciągniesz temat taki prosty ale zaraz będzie tasiemcem.

8 minut temu, Qrdello napisał(a):

wywalenie chłodnicy nie da absolutnie i zupełnie NIC, bo chłodnica zamontowana na topie - jak powinna być - wywala ciepło POZA obudowę.

Ta ale wentylatory na górze obudowy i tak muszą zostać ponieważ będą potrzebne do wywalenia nadmiaru gorącego powietrza np. z katy oczywiście niskie obroty , zewnętrzna chłodnica już nie będzie zaciągała ciepłego powietrza z wewnątrz  😊

@Send1Nbyły takie auta nie wiem czy wiesz że miały chłodnicę z przodu układ RWD/FF z nietypowym chłodzeniem ale też spełniały swoje zadanie ale to taka ciekawostka. Czyli chłodnica na zewnątrz kompa jak najbardziej spełni swoje zadanie pod warunkiem zamontowania went, na chłodnicy.

14 minut temu, AudRob napisał(a):

Wyprzedziłeś mnie, znalazłem to samo do wrzucenia

ty Sam coś przetestuj a nie podpierasz linkami z netu eeh😊

Tak samo jak obudowa typu akwarium nigdy nie będzie chłodna .

Bo nie będzie .

Edytowane przez AudRob
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Samo wywalenie chłodnicy poza budę zapewni jej niezależne warunki bo nic jej nie będzie dodatkowo podgrzewać lub odwrotnie, dlatego między innymi powstały swego czasu budy z możliwością przykręcenia chłodnicy na bocznej (tylnej ścianie) aby nie podgrzewać sobie gpu (w przypadku jej montażu na froncie) lub sama nie była podgrzewana przez gpu (w przypadku montażu na topie) to chyba jest oczywiste, Qrdello miał pewnie co innego na myśli bo wątpię aby o tym nie wiedział xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Wypowiadałem się w kontekście wypowiedzi kolegi wyżej, nie ogólnie. Ogólnie to tak, wyciągnięcie chłodnicy poza - jak np. jest w wypadku otwartych testbenchów - niweluje wpływ obudowy na temperatury procesora, i tak się w sumie powinno testować. Obudowa potrafi w tym departamencie dużo napsuć.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Sprężyny na wężach w 2025r to można powiedzieć że powiew świeżości xD  :thumbup:

Kupiłem tego Mastera jakoś 1,5 roku temu, jest bardziej niż wystarczający :)

Opublikowano

Zrobiłem dzisiaj głupia rzecz, która okazała się spoko rzeczą.

Z racji, że mam chłodnice 240 w kanapce tj. 4 wentylatory na niej.

Dolne, które są w obudowie dałem na push wyciągające powietrze na zewnątrz + tylny wentylator obudowy dałem na intake, żeby pchał zimne powietrze do środka.

Górne wentylatory, które są na chłodnicy dałem jako push i wciągają zimne powietrze z zewnątrz i pchają je w chłodnice.

Całość sprawiła że cztery wentylatory pchają zimne powietrze do środka chłodnicy i ono walczy z gorącym powietrzem generowanym przez chłodnice.

Nie wiem jak to działa ale temperatura spadła o dwa stopnie xD

Opublikowano

Pamiętaj ze cieple powietrze idzie do góry a zimne idzie do dołu, jak robisz odwrotnie to walczysz z fizyką ;)

Tylny wentylator raczej ma ciężko brać zimne powietrze z tylu, bo z tylu karta graficzna wyrzuca część ciepłego powietrza :E

Już pomijam fakt ze tył budy zazwyczaj stoi czymś blokowany, np. ścianą chyba ze twój komputer stoi tyłem do przodu :E

Fractal_North_Case_Airflow_side_view_02.

airflow-diagram-chimney-1-1024x852.png.w

e7er6839perb1.jpg

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 09:20, Krzysiak napisał(a):

Tak jeszcze zbliżenie na ten styk o który tyle dyskusji było :p 

IMG_20251212_190331562_AE.jpg

Musiał Ci podgrzewać pokój tą całą powierzchnią xD 

To u mnie przy pionie obie rurki leżą prawie na żeberkach radiatora xD 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

CASE: Asus Tuf G502+ AIO Arctic Freezer III

MOBO: MSI PRO B850-P WIFI

CPU: Ryzen 5 7500F / 9700x

GPU: Radeon Power Color Red Devil Spectral White Radeon RX 9070 XT 16GB GDDR6

RAM: GoodRam DDR5 6000MHZ CL30

PSU: Corsair RM1000e

M2: GoodRam IRDM Pro Gen5

IMG_20251213_151406880_HDR.jpg

Edytowane przez pawelsake
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qrdello napisał(a):

@pawelsake jedno trzeba 12vhpwr oddać, ten jeden przewód wygląda wyraźnie lepiej niż taki makaron :E 

Niestety zasilacz ma tylko 4x8 PIN i trzeci 8 pin do karty trzeba było z 12vhpwr ciągnąć; a że kabel jest podwójny 2x8 Pin także musi gdzieś kabel zwisać; ale jedno jest pewne jak będzie 4x8 pin to zasili kartę graficzna hyhy

Edytowane przez pawelsake
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jak chłodnicę masz na górze to nie lepiej było dać na bocznej ścianie te wentylatory jako wdmuchujące powietrze do budy zamiast wyciągające :Up_to_s:

brzydko i Asus nie ma filtrów tam z tyłu pyłowych; tylko z dołu i kurz by był w obudowie

Opublikowano

W tym miejscu jak przykręcasz chłodnicę to dajesz wentylatory w ten sposób aby ciepło nie wlatywało do obudowy i nie podgrzewało powietrza dla innych podzespołów ale jak chłodnica jest u góry a to miejsce wykorzystujesz dla samych wentylatorów to lepiej dać je jako wdmuchujące chłodne powietrze do środka  zamiast zapchać je wentylatorami po prostu dla wyglądu :E Zawsze można kupić wentyle reverse ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, pawelsake napisał(a):

Niestety zasilacz ma tylko 4x8 PIN i trzeci 8 pin do karty trzeba było z 12vhpwr ciągnąć; a że kabel jest podwójny 2x8 Pin także musi gdzieś kabel zwisać; ale jedno jest pewne jak będzie 4x8 pin to zasili kartę graficzna hyhy

Duzo by taki organizator zrobił:

image.png.3e2faea968d6311e95dc7335ef48ff55.png

Cable combs AMAZON

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1