Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Elektorat to nei rynek. 

Ale subiektywnie wyborcy odczuli większa ilość pieniądza w kieszeni

Jasne, ale raczej obok niż zamiast.

Kiedy to dostrzeże? Gdy przyniesie efekty za 3-4 lata? :) 

Czy elektorat dostrzegł, żę podniesienie wieku emerytalnego było sensowne?

Albo, że przeniesienie cześci obligacyjnej z OFE do ZUS odbyło się z korzyścią dla środków, które tam zgromadzono (brak prowizji dla OFE)?

Do czego nas doprowadzi opieranie działań o prognozowaną głupotę Elektoratu? Do jeszcze silniejszej marginalizacji na świecie niż jest to obecnie. To jest marnowanie środków wypracowywanych przez obywateli. Negatywne skutki celowych, sektorowych dotacji widoczne są bez opóźnień. Patrz choćby ceny tych przedszkoli, które wzrosły od razu. Podobnie było z fotowoltaiką. Jak długo Elektorat może tego nie rozumieć?

A jakie widziałbyś negatywy 800+ w postaci ulgi podatkowo-zdrowotnej do wykorzystania w dowolnym podatku bezpośrednim lub składce zdrowotnej? Psychologicznie wygląda to oczywiście dużo gorzej niż osiem stów do portfela. Przy bardzo dużej liczbie dzieci, pewnie typu 4+ to się naturalnie nie zepnie, bo nie będzie od czego odliczyć. Ale to będzie pewien margines. Dla takich rodzin ewentualnie sterylizacja albo jakieś inne świadczenie specjalne. A patologia byłaby w dużym stopniu wycięta.

Ja sobie zdaję sprawę, że dla polityków liczy się odpowiedź Elektoratu, a nie efekty realne. Ale może nie obstawiam aż tak wysokiego poziomu głupoty Elektoratu, który wg mnie doceniłby w jakiejś części podjęcie ryzyka. Koalicja obecnie jak się wydaje jest na kursie i ścieżce na brzozę. Kiedy spróbować czegoś nowego jeśli nie teraz?

I jeszcze raz. 500+ nie było takie złe, bo dawało wolność wyboru na co to zostanie wydane. Największym złem są dla mnie dotacje celowe.

• Like 1
Opublikowano

@Szambo żeby żłobek był "darmowy" to ktoś na to musi się złożyć, czyli znów wszyscy. 

Podatki są niezbędne, bo bez nich nie byłoby pewnych infrastruktur wspólnych, czy innych działań. Lecz przeregulowanie wydawania "wspólnej" kasy też nie jest dobre. 

@huudyy z tą różnicą, że tam pojawiła się policja, bo wdzięczny naród zaczął nachodzić salony Tesli a w niektórych przypadkach doszło np. do dewastowania i wybicia szyb.

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Szambo żeby żłobek był "darmowy" to ktoś na to musi się złożyć, czyli znów wszyscy. 

Podatki są niezbędne, bo bez nich nie byłoby pewnych infrastruktur wspólnych, czy innych działań. Lecz przeregulowanie wydawania "wspólnej" kasy też nie jest dobre.

Powinna być infrastruktura w miejsce 800+

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

No to zależy na jakim poziomie ta blokada nastąpiła, czy na poziomie adresów ip pochodzących z USA co zwykły VPN obejdzie.

Nie znam szczegółów, konto na tik-toku mam, ale niezbyt korzystam i mi powiewa. Zapewne albo IP albo na numer telefonu połączony z kontem. Tak jak blokują Amerykanów w dostęie do erwisów typu pinduedue, taobao, douyin i podobne.

Opublikowano
10 minut temu, adashi napisał(a):

Do czego nas doprowadzi opieranie działań o prognozowaną głupotę Elektoratu? Do jeszcze silniejszej marginalizacji na świecie niż jest to obecnie. To jest marnowanie środków wypracowywanych przez obywateli. Negatywne skutki celowych, sektorowych dotacji widoczne są bez opóźnień. Patrz choćby ceny tych przedszkoli, które wzrosły od razu. Podobnie było z fotowoltaiką. Jak długo Elektorat może tego nie rozumieć?

Moje doświadczenie oraz rozum podpowiadają, że Elektorat może nie zrozumieć tego nigdy :E 

A jakie widziałbyś negatywy 800+ w postaci ulgi podatkowo-zdrowotnej do wykorzystania w dowolnym podatku bezpośrednim lub składce zdrowotnej? Psychologicznie wygląda to oczywiście dużo gorzej niż osiem stów do portfela. Przy bardzo dużej liczbie dzieci, pewnie typu 4+ to się naturalnie nie zepnie, bo nie będzie od czego odliczyć. Ale to będzie pewien margines. Dla takich rodzin ewentualnie sterylizacja albo jakieś inne świadczenie specjalne. A patologia byłaby w dużym stopniu wycięta.

Właśnie ten psychologiczny aspekt. 

Od 2013/2014 roku pisałem na Labie, że lepszym wyjściem niż 500+ byłaby ulga w podatku dochodowym rodziców. Potencjalnie przy trzecim/czwartym dziecku można by im zredukować podatek do 1%. 

Kiedy Elektorat analizuje który rząd lepszy to pyta "kto ile doł?". No i Pis doł więcej :E 

Ja sobie zdaję sprawę, że dla polityków liczy się odpowiedź Elektoratu, a nie efekty realne. Ale może nie obstawiam aż tak wysokiego poziomu głupoty Elektoratu, który wg mnie doceniłby w jakiejś części podjęcie ryzyka. Koalicja obecnie jak się wydaje jest na kursie i ścieżce na brzozę. Kiedy spróbować czegoś nowego jeśli nie teraz?

Ja szczerze sądziłem, że Koalicja ma gotowe pomysły. A oni przez 1,5 roku nie zrobili nic. Dosłownie nic. 

Myślałem, że nas zaskoczą reformą emerytalną, 800+, świadczeniami dla rodziców etc. 

A oni dali babciowe i cisza. I to nei jest tak, żę tych reform nie da się napisać w kilka miesięcy. 

Ja zmiany do jednej ustawy napisałem w jedną noc, potem dołożyłem tylko uzasadnienie we współpracy z biurem poselskim i poszło do Sejmu. To jest do zrobienia dość szybko. No, przynajmniej tak działa prywatny rynek. 

I jeszcze raz. 500+ nie było takie złe, bo dawało wolność wyboru na co to zostanie wydane. Największym złem są dla mnie dotacje celowe.

Akurat dotacje na elektryki obniżają ceny elektryków. Taka ciekawostka: https://autoblog.spidersweb.pl/kia-ev9-cena-2025-pod-doplaty-nasze-auto

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Budowa schronów w Polsce. Idzie mocne przyspieszenie. MON potwierdza

Minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz poinformował, że Wojsko Polskie pozyskało maszyny umożliwiające szybką budowę obiektów infrastrukturalnych. Budowane mają być m.in. schrony. – W bardzo krótkim czasie może wiele takich miejsc powstać. To jest współpraca polsko-amerykańska – przekazał w poniedziałek szef MON.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/specjalne-maszyny-wybuduja-nowe-schrony-taka-duza-drukarka/ktw8b49

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja szczerze sądziłem, że Koalicja ma gotowe pomysły. A oni przez 1,5 roku nie zrobili nic. Dosłownie nic. 

Dokładnie, tyle czasu byli w opozycji a zero przygotowania. 

Opublikowano
54 minuty temu, huudyy napisał(a):

aż się przypomina obstawa domu pewnego szeregowego posła. Im dalej w las, tym więcej podobieństw...

Aha. Jakby banda bezużytecznych śmieci atakowała twój biznes to byś nie żądał ochrony?

Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Widać nawet na Węgrzech coś się zaczyna zmieniać.

I co to zmieni w samych wyborach którymi steruje Orban?

Opublikowano
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

yyy a jak to urządzenie do wyginania blachy i stawiania "daszków" ma pomóc budować schrony?

Najpierw wybudujmy dachy. O ścianach pomyśli się później. Defetyzmu nie szerz.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Keller napisał(a):

Jak dobrowolne to co się niby zmieni jak dalej takie jest?

Zachęta. Do wyborów znaczy się. Bo po wyborach pewnie normalny pobór. 🤗

Edytowane przez crush
Opublikowano
20 minut temu, Keller napisał(a):

Jak dobrowolne to co się niby zmieni jak dalej takie jest?

A gdzie niby są obecnie masowe, dobrowolne szkolenia wojskowe?

4 godziny temu, voltq napisał(a):

https://tvn24.pl/swiat/rumunia-powtorzone-wybory-prezydenckie-kandydatura-calina-georgescu-uniewazniona-prorosyjski-polityk-moze-sie-odwolac-st8341589

Demokracja jest wtedy kiedy my wygrywamy , jak przegrywamy to jest ruska agentura , dyktatura itd

Człowiek czyta takie wypociny i się zastanawia czy to dalej głupota czy już agentura. Poczytaj trochę o I RP bo aż nie da się uwierzyć, że ktoś mieszkający w Polsce i będący Polakiem może wypisywać takie bzdury.

• Confused 1
  • Upvote 7
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Myślałem, że nas zaskoczą reformą emerytalną, 800+, świadczeniami dla rodziców etc. 

Jak dla mnie wychodzimy z trochę złego założenia, po prostu odeszliśmy od rządu który dużo gada i mało robi, do rządu który mało gada i mało robi :E 

PiS wszystkiego co się dotknął to spierniczył. KO przynajmniej niczego nie niszczy. Wszystko zależy od prezydenta, i jak dla mnie od wygranej Trzaska możemy ich rozliczać bo wymówek już nie będzie. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wszystko zależy od prezydenta, i jak dla mnie od wygranej Trzaska możemy ich rozliczać bo wymówek już nie będzie. 

Tak samo do tego podchodzę, póki co traktuję obecną koalicję ulgowo.

Tak przy okazji, "x" wcześniej działał a teraz chyba całkiem padł :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
W dniu 8.03.2025 o 20:11, Camis napisał(a):

Podaj źródło, bo z tego co czytam to raczej nie chodzi o szkolenia weekendowe i nie dobrowolne.

Jest taka wyszukiwarka Google i tam od razu: https://konfederacja.pl/dobrowolne-przeszkolenia-wojskowe-dla-wszystkich-obywateli/ - stare sprzed 2 lat (znajdziesz też dawniejsze).

Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

www.rmf24.pl/fakty/polska/newsamp-powszechne-przeszkolenie-wojskowe-kosiniak-kamysz-rozwiewa-w,nId,7926762

Bzdury nie na temat, jego przełożony Tusk mówił w Sejmie o czym innym ("powszechne przeszkolenie wojskowe dla wszystkich dorosłych mężczyzn w Polsce" - nie da się tego zrobić dobrowolnie i nie było że dobrowolnie). Wszystkie media w tym rządowe tak to relacjonowały w piątek.

Na szczęście w sobotę nastąpiła zmiana narracji i wszystkie media już zaczęły mówić o dobrowolności. Więc lobbing z piątku po północy się opłacał. Skoro 43,5% wg mało wiarygodnego sondażu z netu chce szkoleń to będzie duża armia chętnych (nawet 10% to ok. 2 mln mężczyzn), ba nawet niechętni mogą pójść na weekend gdy zechcą (to nie wyrwanie miesiąca z życiorysu, a już było rysowane 27 dni przez wojsko).

• Haha 2
  • Confused 1